Fortuna pakt een punt tegen PSV, omdat het de verbetenheid, luciditeit en kwaliteit had om de kans te grijpen toen die zich voordeed. Geen garantie op beter voetbal tegen mindere tegenstanders, maar wel een opsteker die de stemming ten goede komt.


15 januari 2023

Fortuna vecht zich naar een punt

Fortuna Sittard 2 PSV 2

Doelpuntenmakers: 45+1. Córdoba 1-0, 65. Simons 1-1, 76. Sangaré 1-2, 90+9. Yilmaz (pen.) 2-2
Opstelling: Pandur; Pinto, Radić (83. Gladon), Guth, Navarro; Duarte, Erdoğan, Özyakup (63. Embaló); Córdoba, Yilmaz, Vita (73. Noslin).
Toeschouwers: 11.534.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): Erdoğan.

Een week na de mislukte hervatting van de competitie, melden we ons opnieuw in het Fortuna Sittard Stadion, benieuwd hoe Fortuna zich herpakt van de nederlaag tegen Go Ahead.

Voor de winterstop kon de trainersstaf nog aanvoeren dat ze de winterstop zouden gebruiken om voetbal in de ploeg te krijgen. Vorige week bleek niet dat die winterstop rendement had opgeleverd. Het afrekenen van rendement op basis van een duel is wellicht ook niet eerlijk. Als één zwaluw geen zomer maakt, maakt een rotgans per slot van rekening ook geen winter.

Tegenstander vandaag is PSV en dus zal revanche nemen voor de nederlaag van vorige week geen makkelijke opgave zijn. Voordeel is wel dat Fortuna het spel niet hoeft te maken.

Bij binnenkomst van het stadion blijkt dat het enthousiasme voor de club niet heeft geleden onder de teleurstellende prestatie van vorige week, want met 11.534 toeschouwers zit het stadion goed vol, waarmee het gemiddelde dit seizoen boven de 10.000 kruipt.

Een gemiddelde van boven de 10.000 lukte Fortuna Sittard alleen bij de rentree in de eredivisie in het seizoen 1982/83. Daarvoor en daarna nooit meer.


Volle tribunes in Sittard

Kijkend naar de opstelling, vermoeden we dat Julio Velázquez ook niet tevreden was over het spel van vorige week. Hij grijpt namelijk in, alhoewel dat ook ingegeven kan zijn door de kracht van de tegenstander.

Niet in de verdediging, waar hij alleen George Cox vanwege blessureleed noodgedwongen moet vervangen. Hij kiest voor Ximo Navarro als linksback, waardoor Stipe Radić zijn debuut centraal achterin mag maken.


Stipe Radić debuteert in geel-groen

Nee, de wijzigingen komen op het middenveld en in de aanval. Paul Gladon moet het veld ruimen, waardoor Burak Yilmaz opnieuw de diepe spits is. Oğuzhan Özyakup speelt als aanvallende middenvelder en dat biedt plek aan zowel Doğan Erdoğan als Deroy Duarte. Op de vleugels moet Úmaro Embaló plaatsmaken aan de rechterflank voor Iñigo Córdoba. Rémy Vita speelt op de linkervleugel.

Bij de tegenstander herkennen we niemand met een Sittards verleden. Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft zich in het verleden geen Fortuna-hater getoond en het speelveld lijkt er redelijk bij te liggen. Dat laatste is niet evident, want het heeft de afgelopen dagen behoorlijk geregend in de doorgaans zonnige Westelijke Mijnstreek.


Deze mannen zorgen voor de afwatering

Nee, nattigheid lijkt dit duel geen parten te gaan spelen, maar een ander weerelement wellicht wel. Vanwege de wind is het niet aanbevelenswaardig een medespeler via de lucht te zoeken. De valwinden van Cor Nijpels geven acte de présence.

Dat gezegd hebbende kunnen we beginnen aan de zestiende speeldag in de eredivisie.


Onze mannen zijn er klaar voor!

Fortuna speelt richting de Zuid-tribune en dus staat de Fernando Ricksen Side letterlijk en figuurlijk achter de ploeg. Die steun kan de ploeg goed gebruiken, want al snel komt Fortuna onder druk te staan. Met name aan onze linkerkant zijn we kwetsbaar.

Ximo Navarro oogt onwennig op de linksbackpositie en heeft het lastig tegen Noni Madueke. Dat Rémy Vita rechtsback Jordan Teze niet consequent opvangt, maakt de taak van Navarro er niet makkelijker op.


Ximo Navarro beleeft een zware middag aan de linkerkant

Toch komt het eerste doelgevaar niet van de flank, maar door het centrum. Xavi Simons zet Anwar El Ghazi vrij voor Ivor Pandur, maar onze Kroaat redt bekwaam. Het zal niet voor het laatst zijn.

Pandur moet meermaals ingrijpen en doet dat uitstekend. We herinneren ons vooral zijn katachtige reflex op een kopbal van dichtbij het doel van Luuk de Jong. Die had De Jong vast al geteld, maar dat was buiten Pandur gerekend.

Fortuna heeft een optie in het huurcontract van Pandur. Als de in het huurcontract opgenomen transfersom enigszins behapbaar is, stellen we voor die te lichten.


Wat een beest

Toch is het te makkelijk om te zeggen dat het PSV tegen Pandur is vanmiddag. De centrale verdedigers Stipe Radić en Rodrigo Guth, die nog nooit samen speelden, ruimen een hoop op. De reactie van Pandur na een blok van Guth is tekenend. Pandur springt tegen Guth op om hem te bedanken. Een grote brok onverzettelijkheid.

Het probleem is dat Fortuna te snel de bal verliest. Vaak zijn er opties bij balbezit om de bal langer in de ploeg te houden, maar spelers vinden de vrije man niet. Jammer, want zo komen we niet onder de druk van PSV uit.

Toch houdt de druk van PSV geen 45 minuten aan. Ook bij PSV zakt op een gegeven moment het niveau, wat dan weer tot frustraties leidt. Luuk de Jong ligt op de grond na een vermeende charge van Rodrigo Guth. Guth biedt excuses aan, maar De Jong wil ze niet accepteren. Beetje kinderachtig. Het komt De Jong op een terecht fluitconcert te staan.

Julio Velázquez heeft dan overigens al een gele kaart gekregen. Onze Spaanse coach slaagt er maar niet in binnen zijn vak te blijven. Scheidsrechter Kamphuis heeft er genoeg van. Effect sorteert die gele kaart evenwel niet, want nog geen minuut later staat hij alweer hevig gesticulerend twintig meter buiten zijn vakje.

Velázquez heeft zich blijkbaar voorgenomen niet nogmaals de dugout aan diggelen te slaan en dan sta je ten allen tijde beter ver buiten het aangegeven vak.

Als het er de schijn van heeft dat we ongeschonden de rust gaan halen, blijkt er nog meer in het vat te zitten. Bij een van de spaarzame Sittardse uitbraken, komt Özyakup aan de rand het strafschopgebied in balbezit. Hij wil de bal diepspelen op Yilmaz, maar de bal is te hard. Yilmaz rent er toch op en wellicht is dat de reden waarom keeper Walter Benítez de bal niet pakt, maar wegduwt.


Walter Benítez klemt niet onder druk van Burak Yilmaz

Helaas voor hem in de richting van de bedrijvige Iñigo Córdoba, die de bal netjes in het lege doel prikt: 1-0. De VAR kijkt er nog naar, maar ziet niets onreglementairs.


Dick Jaspers had de bal er niet zuiverder tussendoor kunnen spelen; Córdoba kijkt of de grensrechter nog roet in het eten gooit?


Nope, deze treffer telt!

Het is de laatste actie van de eerste helft en die levert Fortuna een onverhoopte 1-0 voorsprong op. En zo kan het dus gebeuren dat Fortuna in de drie wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV bij rust met 1-0 leidt. Gezien het spelbeeld is dat vandaag het meest verrassend.

Na rust verandert er niet veel aan het spelbeeld. PSV valt aan; Fortuna verdedigt. Gaat Fortuna dit volhouden? Wat je antwoord ook is op die vraag, na tien minuten moet je het in negatieve zin bijstellen.

Doğan Erdoğan wil op het middenveld de bal afpakken van Luuk de Jong. De Jong schermt de bal af en het enige dat Erdoğan raakt, is de knie van De Jong. Scheidsrechter Kamphuis staat er met zijn neus bovenop en trekt de rode kaart.


Zo’n beeld ziet er erger uit dan het in werkelijkheid was

Dat is zwaar gestraft, maar je kunt ze geven. De VAR gaat dit niet terugdraaien. Erdoğan, die hard maar fair gespeeld heeft, zit ernaast en moet, voor de tweede maal dit seizoen, de aftocht blazen.

En nu? We hebben al een klein uur grote moeite met zijn elven, dit wordt bijna onmogelijk. Fortuna stroopt de mouwen op en gaat harder werken. Het publiek ziet het en gaat erachter staan. Velázquez brengt de snelheid van Embaló, hopende op een counter.

Het mag niet baten. PSV blijft maar aanvallen over hun rechterflank en een voorzet van Jordan Teze wordt ons dan toch fataal. De kleine Xavi Simons staat helaas vrij en kopt binnen: 1-1.


Pandur moet zich dan toch gewonnen geven

Velázquez brengt met Tijjani Noslin nog een snelle aanvaller in het veld. Rémy Vita ruimt voor hem het veld.

Ook die wissel kan het spelbeeld niet keren, want tien minuten na de gelijkmaker incasseert Fortuna een tweede treffer. Opnieuw komt de voorzet van onze linkerkant, waar Noni Madueke de bal voorzet op Luuk de Jong. Pandur redt zijn schot, maar moet een rebound toestaan aan Ibrahim Sangaré, die de bal binnentikt: 1-2.


Nog een opdoffer, maar Fortuna gaat niet knock-out

En nu? Wat gaat er nu gebeuren?

Julio Velázquez brengt Paul Gladon binnen de lijnen in de hoop dat hij nog iets kan forceren, maar zoals gezegd, door de lucht is het lastig iemand bereiken.

Wat gaat PSV doen? Wacht even, trekken die zich terug en zijn die van zins om de voorsprong te verdedigen, in plaats van de derde te maken? Tegen tien man?

Dat gaan ze inderdaad doen.

Heeft Fortuna de kracht om er met tien man nog een eindsprint uit te persen?

Geloof het of niet, het antwoord is positief.

Dat de invallers Embaló, Noslin en Gladon fris genoeg zijn, verbaast niet, maar wat te denken van Córdoba? Onze Bask speelt zijn beste wedstrijd van het seizoen en heeft nog overschot. Is de rechterflank, waar hij meer ruimte heeft, dan zijn beste positie?


Córdoba staat tachtig minuten op het veld, Veerman twintig, maar Córdoba rent hem er vanaf

Ook Deroy Duarte en Ivo Pinto halen nog ergens extra energie vandaan, waardoor we geregeld in de buurt van het PSV-doel komen, zonder onmiddellijk kansen te creëren.

Dat de grensrechter aan de oostzijde ineens besloten heeft warrig te vlaggen, helpt dan ook niet.


Even is scheidsrechter Kamphuis niet de gebeten hond

We zitten ondertussen in de blessuretijd, die acht minuten zal bedragen. Het lijkt allemaal op niets uit te lopen, maar diep in blessuretijd valt Fortuna dan nog eenmaal aan over de rechterkant. Ivo Pinto perst er nog een sprint uit en steekt de bal op Noslin die het strafschopgebied aan de zijkant binnenrent.


Pinto zet nog maar eens aan

Noslin kijkt goed en ziet Yilmaz bij de strafschopstip vrijstaan. Noslin speelt hem aan en Yilmaz krijgt een ideale kans om een einde te maken aan 141 dagen zonder doelpunt. Hij trapt de bal echter op de lat en mist dus een enorme kans.

Dat vindt hijzelf ook, zeker als hij naar de grensrechter kijkt en ziet dat het geen buitenspel was. Die frustratie duurt 0,1 seconde, want dan rent hij op de scheidsrechter af, smekend voor een penalty.

En die krijgt ie zowaar!

Wat gebeurde er?

Terwijl Yilmaz jammerde vanwege zijn misser, ketste de bal via de lat terug het veld in. Invaller Guus Til wilde de bal wegtrappen, maar hij mist de bal en maait Paul Gladon omver. Penalty.

De VAR gaat er naar kijken, maar dat is Richard Martens. Martens staat niet voor niets op één in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter‘. Die draait dit niet terug.

Penalty dus voor Fortuna.

Waar is de bal?

Geen idee, zo zijn er twintig ballen, zo is er geen enkele.

Als er een bal gevonden is, legt Yilmaz hem op de stip. Gaat iemand hem gek maken?

Natuurlijk niet: 2-2. Einde droogte.


Yilmaz doet wat de aanvoerder moet doen: kalm blijven

Moet ik nog melden dat het dak eraf gaat in het stadion?


Het dak gaat er inderdaad vanaf

Er zijn nog twee minuten te spelen, maar Fortuna laat niets meer aanbranden en sleept hier een onverhoopt punt uit het vuur.

Wat moeten we hier nu van vinden? Als PSV enigszins efficient had afgewerkt, had Fortuna een zware nederlaag geleden. Zo eerlijk moet je ook zijn.

Maar PSV was niet efficient. In plaats van de deur in het slot te gooien, lieten ze de deur op een kier staan. Fortuna laat zien dan voldoende kwaliteit te hebben om dat af te straffen.

Het is een resultaat dat in ieder geval het chagrijn van vorige week wegspoelt. Dat is ook wat waard.


Prima debuut, Stipe!

Volgende week gaat het verder in Alkmaar. Ook een wedstrijd die Fortuna geacht wordt te verliezen. Eerst maar eens spelen. Tot in Alkmaar!