Peter van Vossen behaalt met een op drie plaatsen in de basisopstelling vernieuwd elftal een prima resultaat door met 0-1 te winnen in Helmond. De laatste vijf jaar eindigde deze ontmoeting vier keer in een gelijkspel en een keer in een nederlaag. De laatste uitoverwinning in Helmond dateerde alweer van acht jaar geleden, toen Koen Garritsen voor de enige treffer zorgde. Kortom, een uitstekende prestatie van Fortuna. Zelfs een zwak derde kwart van de wedstrijd doet daar niks aan af.


8 augustus 2014

Aanwinst Waalkens beslist eerste competitiewedstrijd

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 79. Waalkens 0-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Dengering, Kis; Briels, Voorn, Vlug (85. Marveggio), Gulpen; Waalkens (90. Vets), Conneh (76. Watson).
Toeschouwers: 2.114
Scheidsrechter: Otto
Geel: Voorn, Vlug, Janssen
Rood: –

Het was weer eens een allerminst rustige zomerperiode in Sittard: nieuwe trainer, veel vertrokken spelers, nieuwe spelers, nieuwe kledingsponsor, geen aansprekende oefenwedstrijden en vooralsnog geen nieuwe ervaren spits. Over de waarde van het oefenprogramma valt altijd te discussiëren, maar de Fortuna-fans hadden wel weer zin gehad in een leuk reisje naar Duitsland, België of Luxemburg. Dat zat er dit jaar helaas niet in, volgend jaar beter zullen we maar zeggen.

Voor de fans zijn er twee grote veranderingen zichtbaar. Ten eerste kijkt iedereen vol spanning uit naar de extra derby’s tegen onze Oosterburen. Daarnaast zijn de fans die regelmatig een uitwedstrijd bezoeken erg verheugd met de rentree van busmaatschappij Hanneman. De firma Slangen kreeg vorig seizoen de kans, maar faalde gigantisch door vrijwel tweewekelijks een niet propere, niet luxe en sterk verouderde bus te leveren. Groot is dan ook de opluchting als om 17.30 uur twee bussen van Hanneman voor rijden bij het Offermans Joosten Stadion.


Back in business: Hanneman de Toerist

De jonge, voor ons onbekende chauffeur, moet duidelijk nog wennen aan het vervoeren van voetbalsupporters. Na een korte tussenstop in Nedeweert spreekt hij de fans vermanend toe: ‘Er zijn toch een aantal fans naar het tankstation geweest, dat was niet de afspraak. Dat betekent dat we de volgende keer de deuren van de bus gesloten moeten laten.’  Een welgemeend hoongelach valt hem ten deel.

Na een flinke slalom door een van de betere buurten van Helmond komen we ruim op tijd aan bij het Lavans Stadion, beter bekend onder de naam ‘De Braak’. De 100 autokaarten en slechts 25 parkeerkaarten vlogen afgelopen weekend de deur uit, waardoor de parkeerplaats en het uitvak bij onze aankomst al aardig gevuld zijn. Met de busreizigers erbij, komen we vandaag op 210 Fortunezen on Tour. Uiteraard vraag ik direct naar beschikbare programmaboekjes. De steward belooft zijn best te gaan doen. Dat klinkt alvast hoopgevend.

Fortuna begint vandaag, zoals verwacht, in de volgende opstelling: Kaya; Kis, Janssen, Dengering, Turan; Vlug, Voorn, Gulpen, Briels; Conneh en Waalkens. Trainer Peter van Vossen zien we verschijnen in een opvallende casual outfit. Zijn clubkostuum blijkt nog in de maak.


Einde warming-up: de competitie gaat zo beginnen!

Beide ploegen beginnen enigszins afwachtend aan de wedstrijd, al zien we wel dat Fortuna vanuit het middenveld eerder druk naar voren zet. Dat is ook wat Van Vossen in de media liet weten: meer naar voren spelen zodat ook de middenvelders meer in scoringspositie komen. Het klinkt logisch en zou een goede methode kunnen zijn om het wegvallen van goalgetters Patrick N’Koyi en Aziz Khalouta op te vangen. Of dit in de praktijk ook zo zal werken, gaan we de komende maanden zien.

Na dertien minuten spelen geeft scheidsrechter Otto wel erg makkelijk een vrije trap aan Helmond Sport. De voorzet vanaf rechts lijkt een makkelijke prooi voor Ferhat Kaya, maar die laat de bal los waarna Omar Diouck de bal tegen de touwen werkt. Gelukkig heeft Otto gezien dat Diouck hands maakte en keurt de treffer af. De bijbehorende gele kaart wordt voor het gemak vergeten.

Door het goede druk zetten op het middenveld ontstaan er ook voor Fortuna enkele kansjes. Bij een goede aanval wordt Ramon Voorn diepgestuurd. Hij legt de bal keurig terug op Seku Conneh, helaas is diens schot met links te zacht om keeper Van der Steen te verschalken. Enkele minuten later ontsnapt Fortuna aan een strafschop tegen, wanneer Voorn in de eigen zestien Diouck aan lijkt te tikken. Otto trapt echter niet in de opzichtige val van de Senegalees, maar dat had met een beetje pech zomaar anders kunnen zijn.

Na een half uur spelen ontstaat een waar hoekschoppenfestijn. Eerst legt Helmond Sport drie keer aan, even later mag Fortuna datzelfde doen. De hele serie levert geen doelpunten op. Tien minuten voor het bereiken van de rust, noteren we weer een goede aanval van Sittardse zijde. Een combinatie tussen Voorn en Lars Gulpen eindigt bij nieuwkomer Jasper Waalkens. Hij besluit met rechts de bal te plaatsen, helaas wordt zijn schot gepareerd door de Helmondse goalie.

Twee minuten voor de thee ontsnapt Diouck aan de buitenspelval. De jonge spits schiet de bal richting de hoek, maar Kaya redt uitstekend met zijn vingertoppen. De laatste kans voor rust is weer voor Fortuna. Deze keer zijn het Jeffrey Vlug en Seku Conneh die met een een-tweetje de Helmondse verdediging open breken. Helaas belandt het schot van Vlug enkele meters naast het vijandelijke doel.


Tea time

Rust en tijd om de steward te helpen herinneren aan zijn belofte voor programmaboekjes te vragen. ‘Ik heb er nog geen tijd voor gehad’ luidt zijn antwoord. Hoewel ik dat betwijfel, kan ik nog met dat antwoord leven. Dat gaat moeilijker bij het antwoord van zijn collega: ‘Je kunt die boekjes ook zelf via internet uitprinten’. Ik ben zeker geen tegenstander van de steeds verder gaande digitalisering van onze maatschappij, maar het zelf uitprinten van programmaboekjes is voor mij hetzelfde als vloeken in de kerk. Gelukkig brengen enkele berichten naar bevriende Fortuna-fans op de hoofdtribune uitkomst en zal ik de ochtend na de wedstrijd alsnog enkele boekjes op mijn deurmat vinden.

De hemelpoorten zijn bij het begin van de tweede helft volledig open gegaan. En datzelfde lijkt wel het geval bij onze, anders toch zo solide, verdediging. Gedurende twintig minuten staan we volledig onder druk. Dat is voor een deel de verdienste van Helmond, maar voor een nog groter deel te wijten aan zeer matig uitverdedigen van onze achterhoede. Veel passes van onder andere Fatih Turan, Dennis Dengering maar ook Kaya belanden in de voeten van een tegenstander of zeilen rechtstreeks over de zijlijn. Het mag een wonder heten dat Helmond niet weet te scoren. Schoten van Diouck, Visser en Elbers vliegen gelukkig over of naast het doel. Het enthousiasme van de meegereisde Fortunezen maakt voorzichtig plaats voor wat gemor.

Het duurt tot de 62e minuut voordat Fortuna weer van zich laat horen. Kevin Kis komt op links goed opzetten en stuurt de lopende Jordie Briels de diepte in. Briels’ schot wordt door Van der Steen ternauwernood naast getikt. Fortuna merkt nu dat het op de helft van de tegenstander een stuk makkelijker voetballen is. Een kwartier voor tijd komen Voorn en Waalkens hierdoor in dezelfde aanval tot schotkansen. Beide ballen worden door Van der Steen gestuit.

Twee minuten later komt diezelfde Van der Steen goed uit zijn doel om een Sittardse aanval onschadelijk te maken. Zijn trap eindigt echter precies in de voeten van Briels, die de bal meteen op de ingevallen Dion Watson inspeelt. Die legt meteen af op Jasper Waalkens. Waalkens heeft dan al gezien dat Van der Steen met zijn rug naar de bal terug aan het sprinten is richting zijn doel en schiet de bal met een prima curve op goal. Van der Steen is de kluts even kwijt en eindigt met bal en al over de doellijn. De 0-1 is een feit en wordt zowel door de supporters als de spelers uitbundig gevierd voor het uitvak.


Waalkens heeft Fortuna’s eerste treffer van het seizoen 2014-2015 gescoord

Lang lijken we niet te kunnen genieten van de voorsprong, want amper twee minuten later legt scheidsrechter Otto de bal ten onrechte op de stip na een tackle op de bal van Ramon Voorn. Routinier Ferry de Regt moet de klus klaren, maar faalt! Of beter gezegd: Kaya redt voortreffelijk. Met nog zo’n tien minuten op de klok is de eerste zege van het seizoen binnen handbereik.

Helmond probeert het wel, maar heeft het vizier gelukkig niet op scherp staan. Fortuna verdedigt met hart en ziel en Van Vossen brengt nieuweling Andrew Marveggio en de herstelde Niels Vets als extra slot op de deur. We krijgen zelfs af en toe de mogelijkheid om uit te breken en de score uit te breiden. De grootste kans valt ten deel aan Lars Gulpen. Na een mooie individuele actie van Watson krijgt Gulpen de bal en draait die buiten bereik van Van der Steen op de onderkant van de lat. In de daarop volgende counter grijpt Roel Janssen op het middenveld goed in. Iets te goed volgens Otto, die Roel’s actie met geel bestraft. Tot onze grote opluchting levert de toegekende vrije trap geen gevaar op en fluit Otto voor het eind van de wedstrijd. De eerste driepunter is een feit!

Uiteraard wordt de overwinning door spelers, technische staf en supporters uitbundig gevierd. De moeilijke klus in Helmond is vakkundig geklaard en daar is heel Fortuna terecht zeer content mee.


Vrolijke taferelen na de wedstrijd

De terugreis verloopt, los van de drie punten in onze pocket, net als de heenreis: met een overijverige chauffeur. Hij weet ons te melden dat we niet mogen staan, niet op de ramen mogen kloppen, onze gordels moeten vastmaken en niet op de rode knopjes mogen drukken (die niet zichtbaar rood zijn doordat de verlichting uit staat). We lachen er maar wat om en bereiken rond half twaalf onze thuishaven.

Het eerste optreden van Peter van Vossen is afgesloten met een mooie uitoverwinning. Het vertoonde spel was bij vlagen alleraardigst, maar een fase als die aan het begin van de tweede helft moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen. We zien de volgende wedstrijd tegen Jong Ajax echter met veel vertrouwen en spanning tegemoet. Tot zaterdag!

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: De competitie starten met een driepunter: 9 punten.
Uitvak: 210 fans met de verplichte auto- buscombi zorgen voor de volle 10 punten.
Stadion: De Braak heeft een leuke ligging, al is het weinig sfeervol: 6 punten.
Thuisfans: Men moet in Hellmond langzaam gaan nadenken over het weghalen van een ‘l’ in hun naam: 2 punten.
Catering: Normaal assortiment, vriendelijk personeel: 6 punten.
Randvoorwaarden: Ruimte voor vlaggen, vriendelijke stewards, maar geen programmaboekjes: 6 punten.

Met 39 punten neemt Helmond logischerwijs de koppositie in op de ranglijst.