Het was een kwestie van tijd: Fortuna mag zich opnieuw de trotse bezitter van de rode lantaarn noemen. Zonder routiniers lukt er weinig tot niets en daar vormde het duel in Velsen helaas geen uitzondering op. Wat rest is hoop dat het met routiniers beter gaat, maar ook dat is geen garantie…


14 November 2003

Fortuna Sittard opnieuw sluitlicht betaald voetbal

Stormvogels Telstar 4 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 8. Ommel 1-0; 39. Lettinga 2-0; 60. Meeuwis 3-0; 72. Van Barneveld 3-1; 73. Lettinga 4-1; 84. Rajcomar 4-2
Opstelling: Baart, Joosten, Akerboom, Meulenberg, Steegs, Daemen, Cagnazzo, Van Barneveld, Tychon, Rajcomar, Gommans.
Toeschouwers: 1.544
Scheidsrechter: Van Dongen
Geel (Fortuna): Akerboom, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Het is weer vrijdag en er staat een uitwedstrijd in Velsen op het programma. Kortom, we zullen vrijwel de gehele A2 moeten afleggen in een poging om 20.00uur Sportpark Schoonenberg te bereiken. De regelmatige bezoeker van uitwedstrijden of lezers van wedstrijdverslagen weet dat dat geen sinecure is. Zeker niet als je besluit om 16.45uur te vertrekken vanuit Sittard…

Het telefoonnummer van Telstar is al genoteerd. Mochten we het niet halen dan bellen we gewoon met de vraag of de wedstrijd later kan beginnen. Gezien het geringe aantal toeschouwers bij Telstar moet de mening van vier supporters toch niet onbelangrijk zijn.

Goed, we vertrekken. Knooppunt Leenderheide? Geen file. Bij de rotonde in Eindhoven hoeven we zelfs helemaal niet te stoppen. Files bij Den Bosch? Uw webmaster heeft ze niet gezien. Files rond Utrecht en Amsterdam? Misschien stonden ze er wel, maar wij hebben ze niet gezien! Gevolg: even voor zevenen zijn we in Velsen-Zuid. Twee uur en zeven minuten na vertrek in Sittard zijn we er. Voor een vrijdagmiddag toch geen slechte tijd!

Velsen-Zuid ligt er overigens nog even troosteloos bij als altijd, maar wellicht gebeurt het allemaal in Velsen-Noord, waar we nog nooit geweest zijn. Sportpark Schoonenberg ligt er ook nog als vanouds bij. Monumentenzorg zou eens naar het urinoir moeten komen kijken. Het kan zo op de lijst van beschermde gebouwen.

De stewards zijn erg vriendelijk en helpen ons aan een gratis programmaboekje. Gelukkig maar, anders waren we verstoken gebleven van het privé leven van Sjaak Lettinga. We geven even een korte impressie van wat er zoal in zijn hoofd omgaat. Sjaak is duidelijk een pappa’s kindje, hij heeft ooit wel eens een puntenslijper gestolen, maar heeft daar geen spijt van. Hij heeft er nog nooit over nagedacht of hij zich zal laten cremeren of begraven en heeft ook geen favoriete bobo. Met parkeren heeft ie moeite en een handtekening heeft ie nog nooit geweigerd. Aan collectes ten slotte geeft ie nooit een rooie cent. Tot zover Sjaak Lettinga.

Op het veld zijn ondertussen de spelers aan de warming-up begonnen. Paul Janssen loopt eventjes mee, maar dat duurt niet lang. Hij haakt geblesseerd af. Geert Brusselers en Jochem van der Hoeven zijn er ook niet bij, dus als Koning nu nog een ervaren speler centraal achterin wil zetten, dan komt ie uit bij Bart Meulenberg. En ja hoor, Bart Meulenberg gaat centraal naast Marcel Akerboom spelen. Tycho Steegs linksback; Dave Joosten rechtsback. Op het middenveld geen verrassingen, in de spits moet Gino Taihuttu plaatsmaken voor Prince Rajcomar.

De tegenstander? Moeten we nog iemand kennen? Vorig seizoen speelden Pascal Averdijk en Urvin Lee hier nog, maar de club bedankte beide heren voor hun diensten en nam afscheid. Kortom, geen enkele huidige Witte Leeuw verdedigde ooit de Sittardse tweekleur.

Tijd voor de Goodyear commissie, want er is hier een snackbar. Het duurt eventjes voor het vet warm is, maar dan heeft het mannetje achter de bar broodjes kroket in de aanbieding. De Goodyear commissie neemt er maar een. Niet uit vrije wil, maar omdat het moet. Nou, wat zullen we er eens van zeggen? Dramatisch lijkt het juiste woord. Wie niet wist dat het een kroket was, zou het niet geraden hebben. De inhoud is zonder meer goor. Een ondefinieerbare witachtige smurrie komt je tegemoet als je in de kroket knijpt. Hoe durf je zoiets te verkopen? Naast Monumentenzorg moet ook de Keuringsdienst van Waren hier maar eens langskomen….

In het uitvak kunnen we de Fortunezen eenvoudig tellen. Dat is meestal een teken dat het niet druk is… Het zijn er 19. En die 19 worden getrakteerd op fantastische muziek. Wie is er verantwoordelijk voor het repertoire hier? En wie heeft de volumeknop een draai gegeven? Twee essentiële vragen waar we eens een antwoord op willen hebben.

Tijd voor de wedstrijd, want we zijn benieuwd wat directeur voetbalzaken Beijer bedoelt met ‘er ouderwets opkletsen en er onder klappen’ als hij het heeft over de speelwijze van Telstar. Geloof het of niet, maar Fortuna neemt zowaar het initiatief. Na een minuutje of drie is de eerste kans van de wedstrijd voor Fortuna. Georges Tychon wurmt zich aan de linkerkant langs zijn tegenstander, haalt de achterlijn, legt terug op Joos van Barneveld maar diens schot belandt een metertje naast het doel. Daar zat meer in.

Twee minuten later wordt pijnlijk duidelijk wat men bedoelt met de uitdrukking ‘als een warm mes door de boter gaan’, met in de hoofdrollen Telstar als het warme mes en Fortuna als het pakje boter. Via een combinatie over een stuk of vier schijven snijdt Telstar de Fortuna verdediging helemaal open. De bal eindigt bij Ommel die van dichtbij Rein Baart passeert.

Dan denk je dat het 1-0 staat, maar dat is nog geen feit. Op de doellijn staat namelijk Steegs die de bal met zijn handen uit het doel wil ranselen. Lukt dat, dan moeten we nog 85 minuten mijn tien man verder, te beginnen met een penalty tegen. Lukt het niet, dan gaan we voltallig verder met een 1-0 achterstand. Iets zegt me dat ik blij moet zijn dat het Steegs niet lukt: 1-0.

Oei, oei daar gaan we weer. De wedstrijd is pas bezig en we staan weer achter. Waar zal het vandaag eindigen? Geen idee, maar Fortuna zakt in ieder geval niet in als een plumpudding zoals in Venlo en dat is dan weer winst. Gelukkig bakt Telstar er ook niet al te veel van zodat het er naar uit ziet dat we er zonder al te grote kleerscheuren vanaf gaan komen.

Aanvallende aspiraties van Fortuna? Ik zou er graag over schrijven, dolgraag zelfs. Weet je wat, ik verzin gewoon een aanval. Bal komt op links bij Tychon, die passeert zijn man alsof ie er niet staat, hij trekt de bal keurig voor bij de eerste paal, Harrie Gommans komt voor zijn man en kopt op doel. Moeliker voorkomt een treffer met een katachtige reflex, maar de rebound is voor Rajcomar die deze vloeiende aanval afrondt: 1-1!!

Helaas, bovenstaande berust niet op de waarheid. Verre van zelfs en zal het ooit gebeuren? Wie zal het zeggen, in de tussentijd wachten we maar af.

Wat wel gebeurt, is dat Fortuna na een minuutje of veertig spelen een corner krijgt. De eerste Sittardse corner van de wedstrijd. Dario Cagnazzo neemt de bal, maar de bal wordt aan de eerste paal weggekopt. Wat gevaar had moeten worden voor de Telstar goal verandert dan razendsnel in gevaar voor de Fortuna goal. Vier, vijf Velsenaren snellen naar de overkant en hebben tot overmaat van ramp ook de bal meegenomen. En terwijl de eerste Fortunezen het Telstar strafschopgebied verlaten, tikt Sjaak ‘ik geef nooit aan collectes’ Lettinga de 2-0 binnen. Ik pretendeer geen verstand van voetbal te hebben, maar volgens mij stond de organisatie niet helemaal goed bij die corner….

Even voor rust wordt het dus ook nog 2-0 en daarmee lijkt de wedstrijd voorbij. Fortuna toont in die eerste helft dan wel karakter door zich niet willoos naar de slachtbank te laten leiden, maar de Fortunezen kunnen geen moment de indruk wekken dat ze deze achterstand nog goed gaan maken. Ruststand: 2-0.

In de rust krijgen we weer van die interessante muziek voorgeschoteld en omdat er voor de rest niets gebeurt, gaan we maar snel door met de tweede helft. Fortuna doet een poging om terug te keren in de wedstrijd maar is aanvallend vrij machteloos. Toch lof voor de poging.

Telstar is beter en laat dat ook zien. Met name dat ventje aan hun rechterkant – Benjamin Pinto (familie van Joaoaoao?) – is te snel voor Steegs. Na een uur spelen snelt hij weer eens langs Steegs en komt met een voorzet op de proppen van een kwaliteit die ik sinds Mark Burke geen Fortunees meer heb zien geven. Kantelberg hoeft er maar tegenaan te lopen en de bal ploft in het net: 3-0.

Een mooie goal en nog een half uur op de klok. Is dit het startsein voor de volgende afstraffing? Niet echt, Fortuna zakt niet weg. Op de tribune kan de MID-side zijn lol niet op. Uiteraard zijn wij het mikpunt. Goed bedoelde adviezen komen onze kant op (zoals koop nog maar een staatslot), maar helaas kunnen we het merendeel niet verstaan. Aangezien we toch graag hadden geweten waar het gezaghebbende Telstar ons nu toch precies voor uitmaakt, schrijven we een quizvraag uit. Waar maakt Telstar ons nu precies voor uit als ze zingen ‘het zijn de ..euzen van Sittard’?

A: de neuzen

B: de kneuzen

C: de geuzen

D: de reuzen

E: anders, namelijk …

Wie het juiste antwoord weet, zet het maar in het gastenboek.

De wedstrijd gaat verder en geloof het of niet: Fortuna scoort! Rajcomar wurmt zich aan de rechterkant tussen twee man door en trekt de bal voor op Van Barneveld. Hij kapt en draait en trapt de bal dan – via een been van een tegenstander? – langs Moeliker: 3-1!! De eer is gered.

Tekenend voor zo’n duel en meer specifiek de onderlinge krachtsverhouding is de tijd die Telstar nodig heeft om van deze plaagstoot te herstellen. Om precies te zijn 31 seconden (handgeklokt). Zo lang duurt het voordat Telstar de marge weer op drie brengt. Die holle Sjaak Lettinga mag weer het laatste tikje geven na weer een aardige aanval. Maar ja, het mag ook allemaal van de Fortuna verdediging. Nog een treffer en Lettinga heeft een hattrick en dan moet je volgens goed gebruik een rondje geven na afloop. Die zal dus wel niet meer scoren…

Direct daarna begint Telstar te wisselen en komen er dus spelers in het veld die in aanmerking komen voor de vorige week geïntroduceerde ‘Van de Padt’ trofee. Topkandidaat is Marcel Vondeling. Deze volslagen nobody krijgt een kwartier speeltijd. Nu een treffer en de winnaar lijkt bekend. Na twee minuten staat hij oog in oog met Baart, maar hij verkiest een balletje breed boven eigen succes. Vreemd, was hij niet op de hoogte van zijn nominatie voor de ‘Van der Padt’ trofee??

Toch blijft Fortuna zoeken naar nog meer eerherstel en dat mogen we graag zien. Maar ja, hoe scoor je een treffer als je niet dichter dan 30 meter van het Telstar doel komt? Met een lob, moet Gommans gedacht hebben. Goed idee, over de uitvoering zwijgen we maar…

En toch komt de tweede Sittardse treffer er nog. Vijf minuten voor tijd krijgt Rajcomar het op zijn heupen. Van de rechterkant loopt hij het strafschopgebied in en tikt de bal langs Moeliker in de verre hoek. Net als zijn treffer kan ons ook zijn vliegtuigimitatie volgend op die treffer bekoren. Wie niet beter weet, gelooft dat hij zojuist de winnende heeft gescoord. Ach ja, Prince is gewoon blij met die treffer en wij dus ook: 4-2!!

Blijven er nog vijf minuten op de klok, waarin niets gebeurt. Telstar wint het duel dus met 4-2 en dat is een terechte uitslag. De Fortunezen bedanken ons voor onze steun en dan verlaten we Schoonenberg ook maar.

Snel terug naar de Westelijke Mijnstreek; de rode lantaarn brandt gezellig op de achterbank. Onderweg smeekt Rijkswaterstaat ons meermaals toch vooral te bellen (0800-8002) als we vragen hebben over de weg. Uw webmaster zit met een hele hoop vragen (bijvoorbeeld of het met de routiniers erbij echt zoveel beter zal gaan en of we in de tussentijd blij moeten zijn als de teller stokt bij vijf tegentreffers?), maar over de weg heb ik vandaag geen klagen en dus ook geen vragen. Sorry, Rijkswaterstaat.

Even voor middernacht zijn we terug in Sittard.