Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag in het thuisduel tegen PSV (aftrap: 14.30uur) zeker niet beschikken over Dimitris Siovas. Verder staan er vraagtekens achter de namen van George Cox en Arianit Ferati.

Siovas heeft er weliswaar opnieuw een trainingsweek op zitten, maar we vermoeden dat Fortuna geen risico’s zal nemen met de centrale verdediger. Met de winterse toevoeging van Stipe Radić aan de selectie heeft Julio Velázquez ook een alternatief.

Arianit Ferati maakte deze week zijn rentree op de trainingsvelden in Buchten, maar, zo lezen we in Dagblad De Limburger, dat ging niet helemaal van harte. Ferati heeft toch weer last gekregen van de hoofdblessure. We verwachten Ferati vanmiddag niet in de basis, hooguit op de bank.

George Cox speelde vorige week een wedstrijd om snel te vergeten. Na een botsing met oud Fortunees Tesfaldet Tekie ging even het licht uit. Niet veel later verliet hij het veld en ook deze week heeft hij nog last gehad van die botsing.


Cox verliet het strijdtoneel tegen Go Ahead Eagles voortijdig

We vermoeden dat Fortuna’s medische staf, gezien de aard van de blessure, ook met Cox geen risico’s gaat nemen.

Velázquez kan wel beschikken over nieuweling Gianmarco Cangiano, die deze week een huurovereenkomst tekende in Sittard. Cangiano trainde de afgelopen dagen al mee met de selectie en is ook speelgerechtigd. We verwachten de Italiaan vanmiddag op de bank.


Gianmarco neemt het nummer acht over van Cole Bassett, die het van Zian Flemming erfde

Tegenstander PSV vinden we terug op plek drie in de eredivisie op drie punten van koploper Feyenoord. De Eindhovenaren overwinterden ook in de Europaleague en plaatsen zich eerder deze week ook voor de achtste finales van het KNVB bekertoernooi. Kortom, alles kan nog in Eindhoven.

Dat moet wel gebeuren zonder topscorer Cody Gakpo en een opvolger trok PSV deze transferperiode nog niet aan. Een behoorlijke aderlating, want PSV incasseert dit seizoen ongebruikelijk veel doelpunten (twintig tot dusverre in de eredivisie). Dertien van die tegentreffers kwamen in zeven uitduels, gemiddeld bijna twee per uitduel (evenveel als Fortuna Sittard).

Man om in de gaten te houden? Xavi Simons. De zoon van oud-Fortunees Regillio Simons, debuteerde onlangs voor het Nederlandse elftal op het WK. Die uitverkiezing had hij te danken aan een prima eerste eredivisiehelft, waarin hij acht maal scoorde. Een handenbinder dus.

In Sittard zal de teleurstelling deze week groot zijn geweest na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Daar waar de kwaliteit van de Sittardse dugout een test glansrijk doorstond (iets wat om meerdere redenen geen herhaling behoeft), kan hetzelfde niet gezegd worden van Velázquez’ tactische spitsvondigheid. De trainingsarbeid in de winterstop ten spijt, slaagde Fortuna er—behoudens in de openingsfase—niet in Go Ahead in verlegenheid te brengen.

De teleurstelling na afloop was inderdaad groot

Trainers en spelers hebben een week de tijd gehad om te analyseren wat er misging en hoe het beter kan in de komende wedstrijden, want dat het beter moet, is duidelijk. Vooral de puzzel op het middenveld blijkt lastig te leggen. Gaat Velázquez personele wijzigingen doorvoeren?

In de achterhoede zal hij waarschijnlijk George Cox moeten vervangen. In het duel tegen Go Ahead Eagles koos hij, bij een 0-2 achterstand, voor Rémy Vita. We vermoeden dat Velázquez tegen PSV een andere, verdedigend georiënteerde, keuze maakt. Hij kan dan kiezen uit drie opties op de linksbackpositie: Ivo Pinto, Ximo Navarro en Roel Janssen.

We vermoeden dat Velázquez kiest voor Ivo Pinto aan de linkerkant. Navarro verhuist naar de rechtsbackpositie. Deze optie volgende maakt Stipe Radić zijn debuut bij Fortuna als centrale verdediger, samen met Rodrigo Guth.


Stipe Radić, hier in actie tegen MSV Duisburg, maakt vandaag wellicht zijn debuut

Op het middenveld slaagde Fortuna er tegen Go Ahead niet in Oğuzhan Özyakup aan de bal te krijgen, de man die voor de creatieve ideeën zou moeten zorgen. Gaat Velázquez het middenveld / de flanken overhoop gooien, om Özyakup aan de bal te krijgen?

De eerste optie is Deroy Duarte inbrengen op de plek van Doğan Erdoğan. Duarte zou wedstrijdklaar moeten zijn, iets wat hij vorige week nog niet was. Echter, Doğan Erdoğan speelde zijn beste wedstrijden tegen Ajax thuis en Feyenoord uit. Dit zijn de wedstrijden waarin hij het beste tot zijn recht komt. We vermoeden dat Erdoğan speelt.

De tweede optie is verandering op de flanken. Zowel Úmaro Embaló als Iñigo Córdoba konden niet overtuigen op de flanken. Tijjani Noslin is een alternatief op de rechterflank en we vermoeden dat Velázquez gebruik zal maken van dit alternatief.


We verwachten een nieuwe kans voor Tijjani Noslin in de basis

Aan de linkerflank is er niet meteen een alternatief. Rémy Vita en op termijn Gianmarco Cangiano kunnen dat wel worden. We verwachten Iñigo Córdoba dus aan de aftrap.

In de voorhoede verwachten we ook een wijziging. We vermoeden dat Thomas Buitink de voorkeur krijgt in de spits ten koste van Paul Gladon. Aanvoerder Burak Yilmaz completeert het elftal.

Oud-Fortunezen bij PSV? Niemand rondom het eerste elftal. In de jeugdopleiding herkennen we Wilfred Bouma (assistent-trainer Jong PSV), Wil Boessen (onder andere assistent-trainer Jong PSV), Jasper Waalkens (trainer PSV O15) en Robert Jan Zoetmulder (keeperstrainer PSV O16). Ze hebben allemaal een verleden in Sittard!

Laatste thuisoverwinning op PSV? 7 Mei 1999. De laatste overwinning op de hoofdmacht van PSV is dus al lang geleden. Degenen die erbij waren vergeten het duel desondanks nooit meer. Fortuna won met 6-4 van PSV. Regillio Simons, de vader van PSV-speler Xavi Simons, voerde die avond een schrikbewind met vier treffers. Wilfred Bouma en André Ooijer (eigen doelpunt), huidige assistent-trainer van PSV, zetten hun handtekening onder de andere twee Sittardse treffers.

De laatste overwinning op een (heren) elftal van PSV behaalde Fortuna Sittard op 28 april 2018. Ook al zo’n gedenkwaardige avond. Destijds bezegelde Fortuna de promotie via een 1-0 overwinning op Jong PSV. Finn Stokkers kopte de enige treffer van de avond binnen.

Twee dagen later stonden we op de markt!

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PSV: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-G

De KNVB stuurt Jochem Kamphuis naar Sittard. Kamphuis vinden we terug op plek dertien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Een redelijk neutrale scheidsrechter, die we voor het laatst vorig seizoen tegenkwamen in Enschede. Een duel waarin we weliswaar zes gele kaarten pakten, maar ook drie punten voor de poorten van de hel wegsleepten.


Kamphuis slingerde die avond ook drie Twentenaren op de bon

VAR Richard Martens is de onbetwiste nummer een in bovenstaande lijst. We zien hem liever op het veld dan in een VAR-cabine, maar de VAR zou vanmiddag aan onze zijde moeten staan.

Arianit Ferati is nog steeds de enige Fortunees die op pelt staat met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel.

Opstelling: Pandur; Navarro, Radić, Guth, Pinto; Erdoğan, Özyakup, Yilmaz; Noslin, Buitink en Córdoba.

Supporters: De poorten van het Fortuna Sittard Stadion openen om 12.30uur. De fanshop in het stadion opent ook om 12.30uur en is open tot 17.30uur (dicht gedurende de wedstrijd). Ook het supportershome zal uiteraard open zijn.

Ben je niet in de gelegenheid naar het Fortuna Sittard Stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.