Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag thuis tegen NEC (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op George Cox (uitgesloten) en Ximo Navarro, Thomas Buitink, Oğuzhan Özyakup, Burak Yilmaz, Kristijan Bistrović en Deroy Duarte (allen geblesseerd). Dimitris Siovas keert terug na een uitsluiting.

George Cox liep afgelopen zondag op Kralingen aan tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Dat betekent dat de Engelsman automatisch uitgesloten is van deelname aan het laatste competitieduel.

Aangezien de verdediger Fortuna Sittard gaat verlaten was het duel tegen Excelsior zijn 114de en laatste duel voor Fortuna.


Cox sputterde nog tegen, maar het kwaad was geschied

Van Ximo Navarro, Thomas Buitink, Oğuzhan Özyakup en Kristijan Bistrović weten we al langer dat ze er vandaag, vanwege blessureleed, niet bij kunnen zijn. Nieuw in de ziekenboeg is Deroy Duarte, die vorige week zondag de strijd voortijdig moest staken vanwege een blessure en daar, zo lezen we in Dagblad De Limburger, niet tijdig van is hersteld.


Duarte, hier actief op Kralingen, ontbreekt vanmiddag

Ten slotte ontbreekt vanmiddag ook topscorer en aanvoerder Burak Yilmaz. De aanvaller maakte afgelopen vrijdag via sociale media wereldkundig dat hij komend seizoen niet meer bij Fortuna actief zal zijn.

Dagblad De Limburger vroeg om uitleg bij Fortuna-voorzitter Işıtan Gün. Gün was verrast door het bericht van Yilmaz. Hij wist niet beter dan dat Yilmaz een doorlopend contract heeft in Sittard voor de komende vier seizoenen. Wordt vast vervolgd.

Enfin, we richten ons maar op de spelers die er vanmiddag wel zijn; niet op spelers die er niet zijn. Dimitris Siovas bijvoorbeeld, die vorige week ontbrak op Kralingen vanwege een uitsluiting. De verdediger keert vanmiddag terug in de selectie.

Tegenstander NEC leek op weg naar kwalificatie voor de Europese playoffs via de achtste plek op de ranglijst, maar de thuisnederlaag tegen rechtstreekse concurrent SC Heerenveen op speeldag 30 brak de Nijmeegse veer.


In Nijmegen verspeelde Fortuna in de extra tijd twee punten

NEC verloor de laatste twee duels zonder al te veel verzet. Dit tot grote teleurstelling van trainer Rogier Meijer, die na afloop van de thuisnederlaag tegen AZ van afgelopen weekend, van zijn hart geen moordkuil maakte.

We lezen in De Gelderlander: “De honderd procent scherpte en arbeid die moet worden geleverd ontbreekt. Dat is de optelsom van heel veel spelers die bezig zijn met iets anders, zoals een transfer“.

Diezelfde Meijer over het aanstaande duel tegen Fortuna Sittard in De Gelderlander: “We moeten nu eenmaal nog een keer spelen en daar kunnen we ook iets leuks van maken“.

Speler om in de gaten te houden? Mattijs Branderhorst. De doelman werd aan de start van de competitie het kind van de rekening van de terugkeer van international Jasper Cillessen bij NEC. Branderhorst gaat NEC verlaten en als dank voor bewezen diensten mag hij vanmiddag het doel verdedigen.

Net als in Nijmegen, kijkt ook in Sittard niemand tevreden terug op de prestaties in het laatste duel. Het heilige vuur ontbrak in Rotterdam, waar Excelsior van profiteerde door zich veilig te spelen.


Duidelijke cijfers….

Aan Julio Velázquez de taak om dat heilige vuur terug te krijgen bij zijn spelers in het tweede duel om des keizers baard dat Fortuna op het einde de competitie speelt. Ditmaal dus een duel tussen twee ploegen die beide alleen om de sportieve eer spelen.

Wat betreft de opstelling, moeten we er rekening mee houden dat ook Fortuna speeltijd zal geven aan afscheidnemende spelers, met staat van dienst bij de club. We denken dan aan Roel Janssen (193 duels voor Fortuna Sittard) en Yanick van Osch (65 duels voor Fortuna Sittard).

We gaan er gemakshalve vanuit dat zij speeltijd krijgen gedurende de wedstrijd; niet aan de start.


Nooit verzaakt, nooit gezeurd, altijd 100%

In doel zal Velázquez kiezen voor Ivor Pandur. Daarvoor een viermansverdediging. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal keert Dimitris Siovas terug ten koste van Stipe Radić. Rodrigo Guth is de andere centrale verdediger.

Op de linksbackpositie moet Velázquez een vervanger aanwijzen voor George Cox. We vermoeden dat de trainer zal kiezen voor Rémy Vita.

De afwezigheid van Oğuzhan Özyakup, Kristijan Bistrović en Deroy Duarte betekent dat Velázquez flink moet sleutelen aan zijn middenveld. Doğan Erdoğan zal zeker spelen. We vermoeden dat Arianit Ferati de vervanger zal zijn van Deroy Duarte. Iñigo Córdoba is de derde middenvelder.


Vorige week was Ferati invaller, vandaag in de basis?

In de aanval verwachten we dezelfde namen als tegen Excelsior. Dat betekent Tijjani Noslin aan de rechterflank. Paul Gladon in het centrum van de aanval en Úmaro Embaló speelt aan de linkerflank.

Oud-Fortunezen bij NEC Nijmegen? Nee, we herkennen niemand met een Sittards verleden.

Richie Musaba wel, hij komt bij NEC zijn tweelingbroer Anthony tegen. Richie Musaba, die de tweede helft van het seizoen voornamelijk bij Fortuna Sittard O21 speelde, zal Fortuna deze zomer verlaten.


Musaba sloot, na zijn voortijdige vertrek bij TOP Oss, opnieuw aan bij Fortuna

Laatste overwinning thuis tegen NEC Nijmegen? 13 April 2001. Inderdaad, het is al 22 jaar geleden dat Fortuna voor het laatst thuis won van NEC. Dat komt ook, omdat Fortuna Sittard en NEC sindsdien slechts viermaal in competitieverband de degens kruisten in Sittard.

Destijds vocht Fortuna voor lijfsbehoud (wat via de nacompetitie lukte). De drie punten in dit reguliere eredivisieduel tegen NEC kwamen daarbij goed van pas. Nenad Bjeković en Ronald Hamming zorgden voor de treffers in de 2-0 overwinning.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen NEC Nijmegen: V-V-V-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-V-V

De KNVB stuurt Pol van Boekel naar Sittard om dit duel te leiden. Van Boekel vinden we terug op plek veertien in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter‘ met een negatieve balans.

In het huidige seizoen bewaren we prima herinneringen aan Van Boekel. Hij was erbij toen Fortuna in De Kuip een punt pakte bij landskampioen Feyenoord en hij had ook dienst in Emmen, toen Fortuna daar de drie punten weggriste.


Van Boekel laat Pandur zijn nieuwe horloge zien in De Kuip

VAR Stan Teuben floot ooit een duel van Fortuna Sittard. Onvoldoende voor een notering in bovenstaande lijst. Het betrof het thuisduel van Fortuna Sittard tegen FC Eindhoven in het promotiejaar 2017/18, dat in een 2-2 gelijkspel eindigde.


Het duel stond in het teken van het vriendschapsverband met KRC Genk

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof deelde afgelopen zondag gele kaarten uit aan George Cox en Úmaro Embaló.

De gevolgen van de gele kaart voor Cox zijn bekend. De kaart voor Embaló brengt hem op pelt. Pakt hij vanmiddag geel, dan mist hij het eerste competitieduel van het nieuwe seizoen. Pakt hij vanmiddag geen geel, dan telt de gele prent van vorige week mee in het komende seizoen. Datzelfde geldt voor gele kaarten die Fortunezen vanmiddag voorgehouden krijgen.

Ook Jaime Mut staat op pelt. Pakt hij geel vanmiddag, dan levert hem dat ook een uitsluiting op bij het eerste duel van de nieuwe competitie. De vraag is alleen: welke competitie? Waarschijnlijk niet de eredivisie.


Embaló had het aan de stok met Van den Kerkhof op Woudestein

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Vita; Erdoğan, Ferati, Córdoba, Noslin, Gladon en Embaló.

Supporters: Het supportershome opent zijn deuren rond 12.00uur. Daar vindt de pre-hour plaats (niet in het stadion). De fanshop is uiteraard ook geopend rondom (maar niet tijdens) het duel.

Na afloop van het duel neemt Fortuna Sittard afscheid van vertrekkende spelers. Dat zijn George Cox, Roel Janssen, Yanick van Osch, Thomas Buitink en Gianmarco Cangiano.

Na het afscheid van de spelers treden Frans Theunisz en Big Benny nog op tot 17.30uur, waarmee het seizoen erop zit.

Ben je niet in de gelegenheid naar het Fortuna Sittard Stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag, alhoewel dat een schakelprogramma zal zijn.