De afgelopen tijd werd er volop gespeculeerd over het lot van trainer Julio Velázquez en zijn Spaanse staf. Staan coach en staf ook volgend seizoen voor de groep of kiest de club voor (opnieuw) een nieuwe trainer? Voetbalweekblad Voetbal International en Dagblad de Limburger weten het zeker: na zondag neemt Fortuna afscheid van Julio Velázquez, zijn assistent Jaime Mut, performance coach Javier Chocarro en data-analist Miguel Pérez.

Het is begin september als Fortuna Julio Velázquez aanstelt als nieuwe trainer. In zijn kielzog neemt de Spaanse oefenmeester drie collega’s mee die daarmee de technische staf completeren. Het betekent meteen het einde van Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens, die de honneurs tot dan toe hebben waargenomen na het ontslag van Sjors Ultee en het vertrek van diens assistent Rob Alflen.


Julio Velázquez neemt in Nijmegen nog plaats op de tribune

Tijdens het duel tegen NEC zit Velázquez op de tribune, maar het daaropvolgende duel zit de Spaanse trainer in de dug-out en schrijft meteen een driepunter bij. Ook de daaropvolgende twee duels sluit Fortuna winnend af, waardoor Velázquez een vliegende start beleeft en de club gestaag klimt op de ranglijst.


Typisch beeld: Javier Chocarro observeert met gevouwen handen de warming-up

Langs de lijn valt het Spaanse temperament van Velázquez op, hetgeen ook bij assistent Jaime Mut kan worden vastgesteld. Maar zo lang de technische staf resultaten blijft boeken maalt daar niemand om. Totdat het wel héél goed gaat en Fortuna opschuift naar de middenmoot.

De degradatiezorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en dat is razend knap. Want onder Ultee en Alflen maakten dezelfde spelers een eerder uitgebluste indruk. Het enthousiasme van Velázquez en Mut slaat over op de spelers, al begint de buitenwacht te morren. Fortuna kan, gezien de stand op de ranglijst, vrijuit voetballen. Maar dat lukt maar niet. Voetballend houdt het niet over en de thuiswedstrijd tegen FC Emmen gaat verloren.

Het gemor neemt verder toe wanneer Velázquez twee gele kaarten ontvangt tijdens het duel bij RKC. Scheidsrechter Bas Nijhuis is de buiten zijn vak coachende Velázquez zat en stuurt hem weg. En dat zulke incidenten niet goed zijn voor het imago van Fortuna is evident.


Ook Burak Yilmaz krijgt geel in Waalwijk

Daarnaast kijkt Velázquez iets te nadrukkelijk naar het scorebord en van goed spel is zelden sprake. Tegen kelderploeg FC Groningen komt Fortuna razendsnel op voorsprong, maar kruipt vervolgens achteruit, verdedigt rondom haar eigen strafschopgebied en laat het initiatief aan de Groningers. Een draak van een wedstrijd volgt.


Jaime Mut staat al wekenlang op pelt

Maar omdat er met 3-1 wordt gewonnen heeft Velázquez het gelijk aan zijn kant. Ondertussen broeit er binnen de club iets. De AFM start een onderzoek naar aandeelhouder Principion en sportief verliest Fortuna driemaal op rij. Ondertussen lijkt topscorer Burak Yilmaz er de brui aan te geven en komt er druk te staan op het thuisduel tegen Vitesse.


Julio Velázquez, druk coachend langs de lijn

Maar dat duel wordt keurig gewonnen en lijkt het vrijwel zeker dat Fortuna behouden blijft voor de Eredivisie. Een prestatie van formaat. Opdracht voltooid, maar er wordt méér verwacht van de technische staf.

Volgens Technisch Manager Sjoerd Ars was Velázquez ‘de juiste man om energie, tactische discipline en intensiteit in Fortuna te brengen.’ Dat is gelukt, maar van goed voetbal was zelden sprake. En dus gaat Fortuna op zoek naar een nieuwe trainer.

Bron: Voetbal International / Dagblad de Limburger