Tijdens de eerste helft hield Fortuna knap staande in De Kuip. Het scoorde de openingstreffer, liet het balbezit vervolgens aan de Rotterdammers, maar gaf niets weg en verzuimde verder weg te lopen. De tweede helft kwam Fortuna al gauw in de problemen, maar verdiende op basis van een puike eerste helft een punt. En zo geschiedde. Fortuna nam een punt mee uit de havenstad en bezorgde de meegereisde fans een geweldige herfstvakantie…


22 oktober 2022

Dikverdiend punt in De Kuip

Feyenoord 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 9. Córdoba 0-1, 46. Dilrosun 1-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Erdoğan, Özyakup (90 + 1 Bassett), Seuntjens (90 + 1 Gladon); Embaló (61. Vita), Yilmaz; Córdoba (68. Ferati).
Toeschouwers: 47.500
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Yilmaz.
Rood (Fortuna): -.

Nog maar net terug uit Nijmegen, waar Fortuna midweeks op het onchristelijke tijdstip van 21.00 uur aftrapte tegen NEC, staat de volgende uitwedstrijd alweer te wachten. Het is Deel I van het tweeluik Rotterdam. Vanmiddag moeten we in Rotterdam-Zuid op het appèl verschijnen, terwijl volgende week zaterdag Sparta ons in Spangen verwacht.

Woensdag reden we op eigen gelegenheid naar de Keizerstad, vandaag rijden we vertrouwd met de bus van Arno en Petra. En die vertrekt al om 13.30 uur naar de Rijnmond. Daardoor lukt het niet het duel van de Fortuna Dames bij te wonen. Want zij trappen om 14.00 uur af tegen ADO Den Haag. En de Haagse Anita’s zijn al gearriveerd, getuige de spelersbus die op de stoep staat.


Complimenten voor de ontwerper van deze bus!

De ADO Dames reizen niet in een bus van Jacobs Travel, maar in een prachtige Merc die ongetwijfeld van alle gemakken is voorzien. Maar ook wij hebben geen reden tot klagen, want zolang de Nederlandse Spoorwegen haar zaakjes op orde heeft, staat Kupers Touringcars paraat voor ons. De herfstvakantie is zacht want het kwik loopt naar de 20 graden, zodat we verstoken blijven van bladeren op het spoor.

Deze keer veel jonge snuiters aan boord. Daar zit de herfstvakantie en het vroege aanvangsuur voor iets tussen. Even een week geen huiswerk en ‘s avonds een uurtje later naar bed. Wat dat betreft mogen we Jan Bluyssen een compliment geven.

Helaas moeten we ook vandaag vertrekken zonder Snoefel. Hij is eerder een nachtdier en valt niet te porren voor een middagwedstrijd. Grote kans dat Raven van Dorst binnenkort bij hem op de stoep staat voor haar programma ‘Nachtdieren’. Nederland is groter dan de Randstad alleen en ook in de periferie wonen voldoende kleurrijke mensen.

In de bus is alles als vanouds. ‘Alsof we nooit zijn weggeweest’, al hebben we slechts één uitwedstrijd met de bus overgeslagen. Om het de jonge reizigers naar de zin te maken wordt een nummer van de van oorsprong Belgische meidengroep K3 afgespeeld. Je moet toch wat doen om ook het jongere publiek aan je te (blijven) binden.

Op de heenreis wordt niet gestopt en als we de confetti uit onze sokken hebben geklopt rijden we de Rijnmond binnen. Aan alle kanten stropt het verkeer, maar omdat wij worden geëscorteerd door de plaatselijke Zwaantjes rijden we zó de parkeerplaats van het uitvak binnen. Terwijl iedereen richting de ingang stormt wordt met vereende krachten de bus gefatsoeneerd.

Na het betreden van een x-aantal trappen lopen we via een sluis naar de ingang van het uitvak en wachten geduldig totdat we De Kuip mogen betreden.


Het is uitgestorven in De Kuip

Eenmaal binnen is het aardig druk. Vandaag reizen 567 supporters mee en dat is toch wel een fraai aantal. Zeker gezien het feit dat er ook veel mensen voorrang aan het Sittardse Oktoberfest geven. Één iemand is in vol ornaat naar Feyenoord gereisd en hoeft zich straks, na aankomst in Sittard, niet meer om te kleden en kan zich meteen melden bij één van de vijf feestpaviljoens.


‘El Salvador’ staat ESPN alweer te woord

Wekelijks wordt volop gespeculeerd over de opstelling, maar trainer Julio Velázquez heeft helemaal geen basiselftal in zijn hoofd. Hij kijkt wat nodig is, neemt de informatie van data-analist Miguel Pérez tot zich en stelt daarop zijn elftal samen.

Over Ivor Pandur hoeft Velázquez zich geen zorgen te maken. Hij heeft midweeks gerust en staat weer paraat vanmiddag. Hij verdedigt het doel. Ook de verdediging staat als een huis, met Ivo Pinto in een glansrol op rechtsback, Joaquín ‘Ximo’ Navarro Jiménez en Rodrigo Guth centraal en George Cox als linksachter.


Javier Chocarro neemt de fitheid van zijn spelers in zich op

Arianit Ferati was zo opgetogen over zijn basisplaats, maar wordt vanmiddag vervangen door Doğan Erdoğan. De Turkse elektrikli süpürge wordt op het middenveld omringd door Mats Seuntjens en Oğuzhan Özyakup. De voorhoede wordt gevormd door Úmaro Embaló, Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba.


Een geweldige start van de herfstvakantie voor de Line-up

Precies om 16.30 uur zet arbiter Pol van Boekel de wedstrijd in gang. En je weet dat het vanmiddag veel tegenhouden wordt. De eerste mogelijkheid ontstaat als Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü een één-twee aangaat met Javairô Joreno Faustino Dilrosun en alleen voor Ivor Pandur verschijnt. De veelbesproken aanvoerder plaatst de bal in de handen van onze doelman.

Enkele minuten later toont Fortuna hoe het wél moet. Eerst pakt Doğan Erdoğan Kökçü brutaal de bal af, speelt Oğuzhan Özyakup in en die weet Burak Yilmaz weer blindelings te vinden. De ouderdomsdeken trapt op doel, maar zijn schot wordt gepareerd door Jacob Rasmussen. De bal rolt via Gernor Trauner voor de voeten van Iñigo Córdoba en die laat Justin Bijlow kansloos: 0-1.


Iñigo Córdoba springt een gat in de lucht!

De 0-1 voorsprong verandert nauwelijks iets aan de wedstrijd. Feyenoord heeft de bal, doet er weinig mee, maar bepaalt wel het wedstrijdbeeld. Fortuna verdedigt secuur en geeft weinig weg. Over rechts komt weinig door, omdat Ivo Pinto de deur in het slot heeft gegooid.


Ivo Pinto verdedigt rustig uit

Het meeste gevaar komt van Fortuna’s linkerkant, waar Javairô Dilrosun en Marcus Pedersen proberen George Cox in de problemen te brengen. In de beginfase van het seizoen had Cox het lastig zijn ritme te vinden, terwijl hij de laatste weten weer naar zijn topvorm toegroeit. De Britse bulterriër bijt zich vast in zijn tegenstander en staat slechts sporadisch een voorzet toe. En komt die voorzet er, dan zit Santiago Giménez in de tang bij Rodrigo Guth en Ximo Navarro.


Ximo Navarro zet de achtervolging in op Santiago Giménez

Maar om te zeggen dat we er goed uitkomen, dat gaat misschien wat ver. Het blijft lastig de bal te controleren in de voorhoede. Maar niet in de minste plaats omdat Yilmaz en Embaló soms lastig worden aangespeeld en vooral Embaló achter ballen mag aanrennen.


Úmaro Embaló wordt kort gedekt door Dávid Hancko

Na een minuut of 20 komt Dilrosun over rechts goed door, maar krijgt geen ruimte om op doel te trappen. Hij legt de bal af op Lutsharel Geertruida die een slap rollertje produceert dat Pandur gewoon kan oprapen.


De bal is voor Ivor Pandur!

Even later geeft Pedersen een voorzet en mag Geertruida opnieuw aanleggen. Afgelopen seizoen scoorde de back nog tweemaal tijdens Fortuna’s thuiswedstrijd tegen Feyenoord, maar vandaag gaat het Geertruida nog niet lukken trefzeker te zijn. Zijn schot vliegt kansloos richting Vak GG.

Fortuna heeft haar zaken goed op orde. De verdediging, de evenknie van Castillo de Coca, geeft weinig weg en wordt ondersteund door Doğan Erdoğan. Zeker nu Erdoğan steeds de bal kwijt kan bij Seuntjens en Özyakup is het fijn voetballen voor de back-up van Deroy Duarte.


Doğan Erdoğan is in zijn element vanmiddag

Ondertussen zijn er al aardig wat minuten verstreken en komt langzaamaan de rust in zicht. Tijd voor Rodrigo Guth om eens zijn verdedigende stellingen te verlaten en het middenveld in te dribbelen. De Braziliaan die flink pijn deed in de beurs beleeft een goed seizoen tot dusver en is niet meer weg te denken uit dit Fortuna. Maar hij heeft tevens oog voor de ruimte en stift de bal vanuit de middencirkel op Córdoba. De bal is perfect en in plaats van de bal over Bijlow te tikken passt de Bask op Yilmaz. Hij komt schuin voor doel uit en probeert met een volley de bal in doel te werken, maar dat lukt niet.


Burak Yilmaz lukt het vanmiddag niet te scoren

Indien het Yilmaz was gelukt de bal in doel te werken, dan had dat geen treffer opgeleverd, aangezien Córdoba uit buitenspelpositie vertrok.

Na Fortuna’s counter is het weer aan Feyenoord. Maar Pandur klop je niet zomaar. Eerst redt de doelman een schot uit de tweede lijn van Dilrosun en ook een schot van Hancko verontrust hem niet.


Stijlvolle redding van Pandur en dito foto van Niels!

Vlak voor rust gaat de tandem Özyakup-Yilmaz nog eens aan de wandel. De eerste speelt de bal in de diepte en de laatste schudt Gernot Trauner van zich af. Zijn schot is hard, maar eindigt in het zijnet. 0-2 was mooi geweest en wil je hier winnen, dan was dat misschien wel noodzakelijk geweest. Maar goed, 0-1 is een prima tussenstand om te gaan rusten.

Omdat het vak flink vol zit en De Kuip beenruimte ontbeert ontstaat een enorme geschuif om de uitgang van het vak te bereiken en met als doel een toilet of de catering te bezoeken.


George Cox heeft zijn hand ingezwachteld nadat een topzware Oussama Tannane er woensdag op ging staan

Na rust neemt de thuisploeg de wedstrijd meteen in handen als Sebastian Szymański opstoomt richting Fortuna-doel. Hij speelt in op Q, maar George Cox grijpt in. Cox neemt de bal aan en begint op z’n Martin Angha‘s aan een dribbel. Ondertussen wordt Cox geconfronteerd met Danilo Pereira da Silva en Q. Die ontneemt Cox de bal en tikt naar Dilrosun. Zijn lage schuiver is Pandur te machtig: 1-1. Zijn we een minuut ver?


Deze pensionado’s zien Feyenoord de stand gelijktrekken

De Kuip veert op en gaat achter de ploeg staan. Het is voor Het Legioen steeds weer een ongelofelijke opgave om zich op te laden voor wedstrijden tegen middenmoters (of minder), maar juichen na een goal is geen probleem. De jubilerende Hermes House Band wordt van stal gehaald en dan davert het bastion als nooit tevoren. Alleen ‘Los Leales’, de Barra Brava van Estudiantes de La Plata, kunnen hierover meepraten.

De druk van de thuisploeg wordt steeds hoger. Trainer Arne Slot heeft drie verse krachten ingebracht waardoor de speelwijze verandert en het tempo de hoogte ingaat. Dan is het fijn als je spelers hebt die een bal kunnen vasthouden op het middenveld. Want dat is wel nodig. De verdediging piept, kraakt en trapt ballen weg, waardoor van een opbouw geen sprake meer is.


Waar Orkun Kökçü geen uithangbord van de OneLove-campagne wenst te zijn, is Mats Seuntjens dat wél van het Sittardse Oktoberfest

Het is het sein voor een deel van het uitvak om te pleiten voor de komst van Paul Gladon. Gladon, die een prima voorbereiding draaide, wordt hoger aangeschreven dan Burak Yilmaz en wordt gezien als oplossing voor ons ‘spitsenprobleem’.

Burak Yilmaz lijkt hetzelfde overkomen als Sebastian Polter. De Duitse spits bleek geen goalgetter, maar was wel ons aanspeelpunt en liet andere spelers beter functioneren. Pas toen Polter (noodgedwongen) werd verkocht werd hij node gemist en was Technisch Manager Sjoerd Ars de kop die rollen moest.

In de winterstop werden Charlison Benschop en Paul Gladon aangetrokken, maar dat ze beiden overtuigden, nou nee. Of denk ik te veel in complottheorieën en wordt alleen om Gladon geroepen omdat ‘Paultje Gladon’ toevallig lekker bekt?


Zitten de schoenen nog om de dozen van Burak Yilmaz?

Je kunt Yilmaz hoogstens verwijten dat hij na een uur een counter met Iñigo Córdoba niet secuur genoeg uitvoert. Yilmaz krijgt de bal perfect aangespeeld en speelt af op Mats Seuntjens. De aanvoerder staat op de strafschopstip, maar wordt niet in de voeten aangespeeld, waardoor de kans op een tweede treffer om zeep is.


Burak Yilmaz speelt Mats Seuntjens niet secuur genoeg aan

Feyenoord gaat nog meer naar voren voetballen als Jens Patrik Wålemark vanaf de rechterkant in balbezit komt. De Zweedse winger drijft de bal op tot in het strafschopgebied en haalt flink uit, maar Ivor Pandur ontwikkelt zich steeds meer tot rots in de branding door ook hier met een handje aan te zitten. Het blijft vooralsnog 1-1.

Terwijl de klok langzaam richting slotkwartier kruipt vallen de supporters van de thuisploeg enigszins stil. Dat heeft zijn weerslag op Feyenoord, want Fortuna weet tijdens deze fase iets beter te overleven. De aanvalsgolven stokken een beetje en Fortuna komt al wat beter aan voetballen toe. Maar onder de druk uitvoetballen blijft lastig. Het is overleven geblazen, maar dat is helemaal niet erg!

Telkens als Pandur een uittrap neemt, aarzelt hij aan welke kant van zijn doel hij dat zal doen. Deze besluiteloosheid komt hem op flinke fluitconcerten te staan, waardoor Pol van Boekel zich genoodzaakt ziet er iets van te zeggen. Zonder Pandur met een gele kaart te bestraffen meldt Van Boekel dat Pandur moet opschieten.


‘Opschieten, ik moet nog naar het Oktoberfest vanavond’

Om de slotfase goed door te komen wisselt Julio Velázquez zijn vleugels. Door de druk van Feyenoord hebben zij steeds ontzettend veel meters moeten maken en mogen gaan rusten. Rémy Vita wordt de partner van Burak Yilmaz en Arianit Ferati versterkt het middenveld.


Oğuzhan Özyakup, Fortuna’s middenveld-metronoom

Met nog een kwartier te spelen is Feyenoord dichtbij een voorsprong. Vanaf rechts zet Patrik Wålemark de bal perfect voor waar aan de tweede paal Igor Guilherme Barbosa da Paixão vrij kan inkoppen. De Braziliaanse aanvaller zet zijn hoofd goed tegen de bal, maar richt verkeerd, zodat de bal over de achterlijn rolt. Een moment van bezinning voor Ivor Pandur, die nog niet weet aan welke kant van het doel hij gaat uittrappen.


Rémy Vita zet Marcos Johan López Lanfranco de voet dwars

In de slotfase is diezelfde Paixão weer dichtbij als hij een afgeweken bal richting doel kopt. De bal stuitert naar de verste paal, waar ook Ximo Navarro loopt, maar Pandur grabbelt de bal tot bij zich, zodat ook dit gevaar is geweken.

De vierde official heeft aangegeven dat er nog vijf minuten blessuretijd bijkomen en ineens zie ik dat een paar rijen lager iemand op zijn stopwatch heeft gedrukt. Inmiddels zijn er tweeënhalve minuut om en lijkt het erop dat we met een punt De Kuip verlaten.

Als Feyenoord de laatste corner van de wedstrijd neemt maakt Pandur een kleine fout. Hij komt uit zijn doel, mist de bal, maar wordt geassisteerd door Rodrigo Guth. Hij schiet de bal weg, maar pardoes in de voeten van Sebastian Szymański. De Poolse middenvelder haalt staalhard uit, maar de bal zeilt langs de paal, een halve meter. Bij de hervatting van het spel fluit Van Boekel een laatste maal: we hebben een punt!


Na het eindsignaal viert het uitvak het veroverde punt

Op het veld kaarten spelers van beide ploegen nog wat na vooraleer ze zich begeven naar het uitvak. Op zo’n moment is het zonde dat spelers en fans zo ver van elkaar verwijderd zijn, maar de blijdschap is er niet minder om. Zoals ook de frustratie aan Feyenoord-kant er niet minder om is. Wat hebben ze zich vergist in Velázquez’ armada! Ze dachten natuurlijk wel even drie punten bij te schrijven…


Hoe vertaal je ‘uitstekend’ in het Turks?

De spelers zoeken de kleedkamer op en wij de bussen. Maar eerst dalen we de trappen af, lopen de route naar de sluis zodat we kunnen plaatsnemen in de dubbeldekker. Het schemert buiten al en zetten koers richting autosnelweg.

Eenmaal op kruissnelheid neemt de achterzijde van de bus de muziekbox over. Het is ergens tussen Breda en Tilburg als we de jongste buspassagiers laten kennismaken met de CFS-mix die we in een recent verleden tweemaal per jaar draaiden in de aanloop naar de wedstrijd tegen MVV. Het valt te hopen dat we de Maastrichtenaren komend seizoen in de Eredivisie treffen, want wat zou het leuk zijn om nog eens tegen MVV te voetballen.

Een klassieker

Het lijkt de mensen in de bus verder onberoerd te laten en na ruim zes minuten geven we de playlist weer af. Als plots de lichten in de bus aangaan begrijpen we dat we Sittard naderen. Het afval wordt verzameld en niet veel later rijden we de Milaanstraat in. Daar staat ook de spelersbus die zojuist de selectie heeft afgezet. En dan blijkt dat Burak Yilmaz niets aan populariteit heeft ingeboet en hartstochtelijk wordt toegezongen.

En zo komt een voorlopig einde aan een mooie dag, maar niet voordat we de dag op Turkse wijze afsluiten. ‘Ik had gerekend op een afslachting’, laat de uitbater ons nog weten. Nadat we hem een standje hebben gegeven schuiven we onze benen onder de tafel en zijn we een kwartiertje stil.

Volgende week rijden we weer naar Rotterdam en benieuwd wat we daar kunnen rapen. De spelers gaan een fijne week tegemoet en als Mats Seuntjens de manschappen bijeen krijgt melden ze zich maandag in één van de vijf feestpaviljoens van het Oktoberfest.

COYS!