Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij NEC (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Mitchell Dijks. De beschikbaarheid van Dimitris Siovas is twijfelachtig. Beiden zijn geblesseerd. Verder is de selectie fit en speelgerechtigd.

Dimitris Siovas ontbrak vorige week in de selectie voor het gewonnen duel tegen RKC Waalwijk. De afgelopen week maakte de Griekse verdediger weliswaar zijn rentree op de trainingsvelden, maar verder dan individuele trainingen kwam hij niet.

Ook niet op de afsluitende training gisteren en dus is de kans klein dat Siovas vanavond zal starten. Wellicht maakt Siovas wel deel uit van de wedstrijdselectie, maar verder dan een uit nood geboren invalbeurt lijkt niet realistisch.

Zou die invalbeurt er wel komen, dan wordt het zijn vijftigste duel voor Fortuna Sittard.

Mitchell Dijks viel in het gewonnen duel tegen RKC Waalwijk geblesseerd uit. De verdediger, die al het hele seizoen worstelt met lichamelijke ongemakken, trainde deze week niet of nauwelijks mee met de selectie.

Tijdens de afsluitende training ontbrak hij op het trainingsveld en dus kan er een streep door de naam van Dijks voor Fortuna’s laatste eredivisieduel van het kalenderjaar 2023.


Dijks speelde een bescheiden rol tegen RKC Waalwijk

Tegenstander NEC vinden we terug op plek tien van de eredivisie. Dat is een plek en een punt minder dan Fortuna Sittard. Net als vorig seizoen, toen NEC vijftienmaal gelijkspeelde, is een gelijkspel dit seizoen de meest voorkomende uitslag van eredivisieduels (zesmaal) van NEC.

Die gelijke spelen houden NEC weg uit de probleemzone, maar weerhouden de Nijmegenaren ook van een opmars richting linker rijtje.


Twee van de vijftien gelijke spelen vorig seizoen waren tegen Fortuna

Doelpunten maken is geen probleem in Nijmegen (alleen de top vijf scoorde vaker). NEC heeft acht meervoudige doelpuntenmakers in de selectie (tegen Fortuna drie). Echter, NEC slikte ook al 27 doelpunten en dat zijn er drie meer dan Fortuna Sittard.

Speler om in de gaten te houden? Magnus Mattsson. De Deen was dit seizoen al bij elf treffers betrokken (zeven doelpunten; vier assists). Schakel de aanvallende middenvelder uit en je haalt een behoorlijke angel uit het aanvalsspel van NEC.


Zo zien we Mattsson het liefst!

Fortuna stond de laatste weken onder druk. Vanwege het uitblijven van punten in uitduels, steeg de prestatiedruk bij de thuisduels. Echter, Fortuna bezweek niet onder die druk, want hield de afgelopen twee weken de (zes) punten thuis, waardoor Fortuna op negentien punten is aanbeland.

We gaan er nog steeds vanuit dat dat puntenaantal het getal is dat Fortuna hoopte te bereiken bij het aanbreken van de winterstop toen Fortuna startte aan de serie van zes duels tegen ploegen die gelijkwaardig zijn aan Fortuna.

Fortuna bereikte dat puntenaantal na vijf van de zes duels en dus zou je het duel in Nijmegen als een bonusduel kunnen zien. Wellicht moet Danny Buijs het duel zo niet benaderen, want Fortuna presteert het best als de druk het hoogst is.


Ook tegen RKC Waalwijk liet Fortuna niets liggen, al duurde het lang

Bij de zoektocht naar een tactiek die meer spelers in de zone van de waarheid brengt, is Danny Buijs uitgekomen bij Arianit Ferati. De middenvelder speelde de afgelopen twee duels als aanvallende middenvelder, zodat hij in de buurt van spits Kaj Sierhuis komt.

Het heeft als bijkomende voordeel dat Alen Halilović iets verder terug op het middenveld kan spelen, waardoor hij meer van het veld voor zich heeft. Met ruimte weet onze baltovenaar doorgaans wel raad.


Op deze haarscherpe foto zien we dat Halilović de bal niet aan een touwtje heeft 

In de achterhoede moet Buijs een vervanger aanwijzen voor de ontbrekende Mitchell Dijks. In het duel tegen RKC Waalwijk koos Buijs voor Siemen Voet en niet voor Rémy Vita die tot dusverre de eerste vervanger was op de linksbackpositie.

We vermoeden dat Buijs vanavond opnieuw voor Voet zal kiezen.

Verder de gekende namen in de achterhoede. Ivor Pandur start in het doel. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Sadik Fofana en Rodrigo Guth (tegen zijn oude club) spelen in het centrum van de verdediging.


Siemen Voet krijgt waarschijnlijk een nieuwe kans op de linksbackpositie

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Deroy Duarte begint als controleur. Alen Halilović speelt centraal op het middenveld. Arianit Ferati speelt wat dieper. Het betekent dat Loreintz Rosier opnieuw op de bank begint.

In de voorhoede verwachten we ook geen wijzigingen. We verwachten het trio Tijjani Noslin (rechtsbuiten) – Kaj Sierhuis (spits) – Iñigo Córdoba (linksbuiten).


Noslin scoorde twee duels op rij

Oud-Fortunezen bij NEC? We herkennen niemand met een Sittards verleden in Nijmegen.

Laatste overwinning uit bij NEC? 15 Mei 2022. Tja, wie gaat dat nog ooit vergeten? Fortuna moest op de slotdag van het seizoen 2021/22 winnen in Nijmegen om niet rechtstreeks te degraderen (maar er rechtstreeks in te blijven).

Via Zian Flemming nam Fortuna al snel een voorsprong. Wat volgde was een thriller zonder weerga, vooral dan in het uitvak. Met hangen en wurgen sleepte Fortuna de zege over de streep in de Goffert, met een vreugde-explosie tot gevolg op de tribune en op het veld.


Een foto die om de verkeerde redenen afgelopen week actueel werd. Rust zacht, Huub.

Laatste vijf competitieduels uit bij NEC Nijmegen: G-W-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-W-V

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar De Goffert om de kemphanen uit mekaar te houden. Van de Graaf vinden we terug op plek zes in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘.

Net als Joey Kooij maakt ook Van de Graaf deel uit van het zestal scheidsrechters dat vecht om plek twee achter Richard Martens. Joey Kooij heeft na de winst van vorige week tegen RKC Waalwijk die tweede plek in handen; Van de Graaf pakt die plek van Kooij af, als Fortuna vanavond wint in Nijmegen.

Dat wordt natuurlijk niet makkelijk, maar wie floot er tijdens Fortuna’s laatste uitoverwinning in de eredivisie? Juist, Edwin van de Graaf.


Van de Graaf was erbij in de Galgenwaard

Richard Martens fungeert vanavond als VAR. Martens is de onbetwiste leider in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Het is al van januari 2021 geleden dat hij nog eens een duel van Fortuna floot. Destijds uit bij SC Heerenveen, een duel dat Fortuna (uiteraard) won.

Vandaag fluit hij dus opnieuw niet, maar treed hij op als VAR.

Mitchell Dijks staat op vier gele kaarten in het lopende seizoen. Daarmee is hij de enige Fortunees die bij een volgende gele prent, een weekje verplicht moet brommen. Dat zal vanavond niet gebeuren, want Dijks ontbreekt.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Fofana, Voet; Duarte, Halilović, Ferati; Noslin, Sierhuis, Córdoba.

Er zullen vanavond 375 supporters aanwezig zijn in het uitvak. Busreizigers melden zich rond 17.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten melden zich vanaf 18.40uur bij verzorgingsplaats de ‘Romeinse Put’ op de A73 ter hoogte van Oirlo om de omwisselbiljetten in te ruilen voor entreekaarten.

NEC grijpt het duel aan om aandacht te vragen voor de stichting ALS Nederland. De verschrikking van de ziekte ALS kennen we in Sittard helaas maar al te goed. Via QR-codes bij de horecapunten, kun je een donatie maken. Elke €2,50 die je doneert, is goed voor een lot in een loterij.


Fernando Ricksen kreeg ook te maken met ALS

Ben je niet in de gelegenheid naar Nijmegen te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live verslag van het duel.