Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen Go Ahead Eagles (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Michael Verrips en Arianit Ferati (beiden geblesseerd). Vraagtekens staan er achter de namen van Ivo Pinto, Dimitris Siovas en Oğuzhan Özyakup.

Michael Verrips miste vorige week het duel in Arnhem tegen Vitesse, vanwege een handblessure die hij de week voordien opliep in het duel tegen Feyenoord. Verrips is er afgelopen week niet in geslaagd die blessure naar het verleden te verwijzen en dus ontbreekt hij vanavond in de wedstrijdselectie.


Verrips in actie tegen Feyenoord; het duel waarin het misging

Arianit Ferati komt dit seizoen niet meer in actie voor Fortuna Sittard, vanwege een heupblessure die hij opliep in het uitduel bij RKC Waalwijk eind februari. Ferati kan zich dus gaan richten op het volgende seizoen. De vraag is: waar ligt zijn toekomst?

Ferati heeft een aflopend contract in Sittard, maar wellicht wil technisch manager Américo Branco toch in gesprek met Ferati over een nieuw contract. Een fitte Ferati is in de breedte, zo is de laatste seizoenen gebleken, van meerwaarde voor Fortuna Sittard.


Ferati in actie in zijn laatste duel tot dusverre

Ivo Pinto mist vorige week het duel in Arnhem vanwege een uitsluiting. Vanavond is hij opnieuw speelgerechtigd, maar blessureleed (bovenbeen) zou wel eens roet in het eten kunnen gooien, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Pinto trainde de afgelopen week niet voluit mee met de groep, ook gisteren niet op de afsluitende training.

Normaliter zet Buijs een streep door de naam van een speler die de afsluitende training niet kan afmaken. Echter, we vermoeden dat Buijs voor een ervaren speler als Pinto een uitzondering maakt.

Mocht Pinto zichzelf vandaag speelklaar achten, dan zal Buijs daar vast in meegaan.


Pinto voor het laatst in actie tegen Feyenoord

Dimitris Siovas liep twee weken geleden op de training een spierblessure op. Het koste hem deelname aan het duel in Arnhem. De verwachting was dat hij deze week weer had kunnen aansluiten bij de selectie, maar het herstel loopt toch iets stroever. Net als Ivo Pinto, heeft ook Siovas deze week niet vrijuit mee kunnen trainen.

Desondanks vermoeden we dat Siovas vanavond wel zal starten.


Siovas staat voor zijn rentree

Ten slotte zit ook Oğuzhan Özyakup in de ziekenboeg. Net als Dimitris Siovas kampt hij met een spierblessure. Ook de middenvelder heeft deze week niet vrijuit kunnen meetrainen. Gegeven zijn blessurehistorie gaan we er vanuit dat Buijs geen risico’s gaat nemen met Özyakup. Özyakup start dus hoogstwaarschijnlijk niet vanavond.


Özyakup heeft nog steeds last van een spierblessure

Tegenstander Go Ahead is bezig aan een sterk seizoen. De Deventenaren stevenen af op een plek in de Europese playoffs en dat is, gegeven hun begroting, een prima prestatie.

Technisch directeur Paul Bosvelt, de architect van dit succes, die met weinig geld al enkele seizoenen prima spelers aantrekt, verlengde afgelopen week zijn contract. Daar zullen ze in Deventer vast blij mee zijn.

Toch loopt het de laatste weken wat stroever bij de Eagles, want ze wonnen in april niet (vier duels) en zijn nu gezakt naar plek negen. Drie duels voor het einde heeft Go Ahead zes punten voorsprong op plek tien (plus een beter doelsaldo). Dat kan haast niet meer misgaan.

Go Ahead kan deze wedstrijd in Sittard dus vrij zorgeloos spelen.


Eerder dit seizoen in Deventer raapte Fortuna niets

Speler om in de gaten te houden? De beste speler van Go Ahead lijkt ons Philippe Rommens, die vorige week zijn rentree maakte na lang blessureleed. Hopelijk is hij nog niet op stoom.

Verder is het opletten met Willum Willumsson. De laatste maal dat wij een meetlat langs de IJslandse spits hielden, kwamen we uit op 193cm. Hij fungeert als aanspeelpunt in de voorhoede.


Bij zoveel luchtmachtgeweld moest zelfs Willumsson passen

Fortuna liet zich afgelopen zondag van zijn slechte kant zien in Arnhem. We vermoeden dat daar nog een hartig woordje over gesproken is.

Ondertussen is Fortuna bezig aan een reeks van vijf duels waarin het slechts een punt pakte. Gaat dat zo verder dan gaat Fortuna ongetwijfeld nog een of twee plekken op de ranglijst zakken en dat heeft gevolgen voor de TV geld-verdeling voor het komende seizoen.

Vorige week bleek niet dat de selectie daar oog voor had. Hopelijk vanavond wel.


Slappe hap in Arnhem, zag ook Buijs

Buijs gaf vorige week aan Dagblad De Limburger aan dat hij bij zijn keuzes rekening zou gaan houden met het langetermijnbelang van Fortuna Sittard. Dat betekent dat spelers (1) die toekomst hebben bij de club en (2) de ploeg niet meteen zwakker maken, de komende weken voorrang gaan krijgen op spelers die de club gaan verlaten.

Buijs noemde geen namen, maar zal vast duiden op Alessio Da Cruz en Kristoffer Peterson. Twee spelers die Fortuna in de winterstop haalde en die de tweede helft van de competitie mochten gebruiken om opnieuw fit te geraken, met het oog op het seizoen 2024/25.

We kunnen ons voorstellen dat zij voorrang gaan krijgen op het middenveld, ten koste van bijvoorbeeld Alen Halilović (die heeft aangegeven te willen vertrekken) en huurling en ex-Go Ahead speler Ragnar Oratmangoen.


Er lonkt een basisplek voor Da Cruz

We vermoeden dat Buijs vanavond terug zal keren naar een viermansverdediging. Luuk Koopmans zal starten onder de lat. Daarvoor verwachten we aanvoerder Ivo Pinto als rechtsback. Mocht hij niet kunnen spelen, dan vervangt Nathan Markelo hem. Centraal verwachten we Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Mitchell Dijks speelt aan de linker kant.


Mocht Pinto spelen, dan staat Guth de aanvoerdersband af

Op het middenveld spelen in ieder geval Deroy Duarte en Justin Lonwijk. We vermoeden dat Alessio Da Cruz start ten koste van Alen Halilović en omdat Fortuna met vier verdedigers zal spelen, komt er een extra plek vrij op het middenveld. Die plek is voor Kristoffer Peterson.

In de aanval verwachten we geen wijzigingen. Kaj Sierhuis en ex-Go Ahead speler Iñigo Córdoba staan dus aan de aftrap.


Peterson krijgt waarschijnlijk een kans vanaf de start

Oud-Fortunezen bij Go Ahead? We herkennen alleen Finn Stokkers. De man die Fortuna in april 2018 naar de eredivisie kopte. Wie gaat hem nog vergeten?


Zo reageerde Kevin Hofland op die goal!

Stokkers speelde 79 duels voor Fortuna (18 eredivisie, 54 eerste divisie en 7 bekerduels), waarin hij 27 maal doeltreffend was. Dat zijn er evenveel als Zian Flemming.

Stokkers rekende af met een vervelende oogblessure die hem lang aan de kant hield. Voorlopig moet hij genoegen nemen met invalbeurten. Wellicht vanavond ook.


Stokkers viert een van zijn 27 Sittardse treffers

Laatste overwinning thuis tegen Go Ahead? 24 April 2022. Twee seizoenen geleden won Fortuna voor het laatst van Go Ahead. Ook toen betrof het de slotfase van de competitie. Fortuna had de punten broodnodig in de strijd tegen degradatie; Go Ahead was veilig.

Dat was ook wel af te zien aan de wedstrijd, want Fortuna won verdiend. Het enige en dus beslissende doelpunt kwam op naam van Zian Flemming, die in die fase een reeks belangrijke doelpunten maakte.


In de laatste veertien duels van het seizoen 2021/22 scoorde Flemming negenmaal

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Go Ahead Eagles: V-W-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-G-V

De KNVB stuurt scheidsrechter Jannick van der Laan naar Sittard. Van der Laan floot zes duels van Fortuna Sittard en dat is net voldoende voor een notering in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Voorlopig staat hij op plek tien in de middenmoot.

Van der Laan kwamen we dit seizoen tweemaal eerder tegen. Net als vandaag betrof het thuisduels. In de openingsfase van het seizoen was hij getuige van Fortuna’s 2-1 overwinning op Almere City FC.


Van der Laan leidt Fortuna en Almere het veld op

Na de winterstop zag hij Fortuna een punt pakken tegen SC Heerenveen na een 1-3 achterstand. Hij gaf Fortuna bij die achterstand een penalty.


Halilović benutte die penalty om vervolgens ook de gelijkmaker te scoren

VAR Danny Makkelie vinden we terug op plek zeven in bovenstaande lijst. De ervaren scheidsrechter kan een positieve balans overleggen in Sittard, alhoewel Fortuna de enige wedstrijd dit seizoen onder zijn leiding verloor. Dat gebeurde in Zwolle, waar Fortuna bar slecht voor de dag kwam.

In het laatste duel, uit bij Vitesse liepen Deroy Duarte, Nathan Markelo en Siemen Voet tegen een gele kaart aan. Voor Markelo en Voet betrof het respectievelijk de eerste en tweede gele kaart van het seizoen, dus geen probleem.

Het was de vierde gele kaart voor Deroy Duarte, die nu dus op pelt staat. Hij vergezelt Kaj Sierhuis, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier, die ook een gele kaart verwijderd zijn van een uitsluiting.

Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel thuis tegen PSV.


Duarte speelt nog drie duels voor Fortuna; pakt hij deze of volgende week nog geel, dan blijft het bij maximaal twee

Opstelling: Koopmans; Pinto (Markelo?), Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Da Cruz, Peterson, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Het Fortuna Sittard Stadion opent zijn poorten om 18.00uur. Rond die tijd is ook de fanshop in het stadion geopend (open rondom het duel) en hetzelfde geldt voor het supportershome.

Zorg dat je op tijd bent, want het stadion belooft goed vol te lopen voor het een na laatste thuisduel van Fortuna Sittard in het seizoen 2023/24. We vermoeden dat het drukker wordt dan ooit tevoren thuis tegen Go Ahead Eagles. In het uitvak nemen 388 Deventer supporters plaats.

Top vijf toeschouwersaantallen thuis tegen Go Ahead

Ben je niet in de gelegenheid om naar Sittard te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live beeldverslag.