Ik heb veel huilende Fortuna-spelers gezien”, vernemen we van Fortuna-hoofdtrainer Sjors Ultee op de vooravond van het nieuwe seizoen. Tijdens de voorbereiding blijkt aanvoerder Ben Rienstra met hartproblemen te kampen, die hem uit voorzorg aan de kant houden. In diezelfde voorbereiding raakt Lisandro Semedo zwaar geblesseerd, waardoor hij maanden buitenspel zal staan.


Het zit Fortuna dus sportief niet mee en dat komt slecht uit, want vanwege het niet doorgaan van de overname door Acun Ilıcalı, moet Fortuna financieel een stap terug zetten en is er dus nauwelijks ruimte om langdurig geblesseerde spelers te vervangen.

Fortuna creëert enige ruimte door zowat elke bankzitter in het afgelopen seizoen te laten vertrekken. De verdedigers Grégoire Amiot (naar Le Puy Foot 43 Auvergne), Clint Essers (naar MVV Maastricht), Lazaros Rota (naar AEK Athene) en Dario Van den Buijs (naar K. Beerschot VA) verlaten Fortuna Sittard. Middenvelder Samuel Moutoussamy (naar FC Nantes) en de aanvallers Djibril Dianessy (naar FC Pau), Dimitris Emmanouilidis (naar Vejle BK), Rasmus Karjalainen (naar Helsingborg IF), Thibaud Verlinden (naar DAC 1904 Dunajská Streda) en André Vidigal (naar CS Marítimo) sluiten hun Fortuna-carrière ook definitief af.

De enige basisspeler uit het voorbije seizoen die vertrekt is aanvaller Sebastian Polter (naar VfL Bochum). Het creëert financiële ruimte voor twee directe versterkingen: verdediger Mickaël Tirpan (definitief overgenomen van Kasımpaşa SK) en middenvelder Deroy Duarte (van Sparta Rotterdam). Verder legt Fortuna nog enkele spelers vast voor de breedte. De verdedigers Nigel Lonwijk (gehuurd van Wolverhampton Wanderers) en Ivo Pinto (gehuurd van Dinamo Zagreb) tekenen in Sittard. Dat geldt ook voor de middenvelders Arianit Ferati (SV Waldhof Mannheim) en Ryan Johansson (gehuurd van FC Sevilla) en de aanvallers Samy Baghdadi (van RC Grasse) en Tijjani Noslin (van TOP Oss). Bassala Sambou (van Randers FC) keert terug na een verhuurperiode in Denemarken.

Aan de start van de competitie in augustus is er goed nieuws voor Ben Rienstra. Nader onderzoek wijst uit dat hij toch veilig topsport kan bedrijven. Hij keert dus terug, maar heeft wel de voorbereiding gemist en dat geldt om uiteenlopende redenen voor meerdere spelers, waardoor niet iedereen in optimale vorm begint aan het nieuwe seizoen.

De COVID19-crisis is in augustus overigens nog steeds niet voorbij. In de eerste vijf speelrondes mogen stadions slechts voor tweederde gevuld zijn. Dat alles belet Fortuna niet om vier punten uit de eerste twee duels te pakken.

Het is echter geen voorbode van een geruisloos seizoen in de middenmoot. Daar waar Fortuna in het afgelopen seizoen zelden te maken kreeg met blessures, mist Sjors Ultee nu geregeld meerdere basisspelers en de bank is niet sterk genoeg om dat te kunnen opvangen.

Het leidt tot de nodige nederlagen en met name de nederlaag in oktober in Deventer (na een 0-2 en 1-3 voorsprong) komt aan als een mokerslag. Tot overmaat van ramp keert medio november ook de COVID19-crisis terug. De stadions gaan weer dicht; het voetbal gaat door zonder publiek.

In de winterstop heeft Fortuna slechts negen punten toegevoegd aan het totaal na de eerste twee duels. In het bekertoernooi houdt het ook niet over. Fortuna laat TOP Oss kansloos in de eerste ronde, maar is zelf kansloos in de tweede ronde bij PSV. De aandacht kan dus naar de competitie en dat is nodig ook. Fortuna staat op plek zeventien in de stand en dus gaat Fortuna op zoek naar versterking.

Veel financiële ruimte is er niet, want als Fortuna de jaarcijfers presenteert in januari is er een behoorlijk negatief eigen vermogen. De COVID19-crisis en de investeringen die Fortuna de afgelopen jaren versneld deed om de organisatie mee te laten groeien met de sportieve groei die Fortuna doormaakte, kostten veel geld.

Fortuna haalt doelman Michael Verrips (gehuurd van Sheffield United FC). Verdediger Dimitrios Siovas (clubloos) is na Andreas Samaris (clubloos), die al in november aansloot, de tweede Griekse versterking. Fortuna haalt ook de aanvallers Charlison Benschop (van SV Sandhausen) en Paul Gladon (clubloos). Daar staat het vertrek van de aanvallers Emil Hansson (naar Heracles Almelo) en Bassala Sambou (naar Crewe Alexandra FC) tegenover.

Nog in de winterstop lanceert Fortuna Sittard een damesploeg. Die ploeg gaat vanaf komend seizoen spelen in de eredivisie. Aandeelhouder Azerion is de drijvende kracht achter de damesploeg.

Terug naar de eredivisie. Er resteren nog zestien duels waarin Fortuna een inhaalrace in moet zetten. De COVID19-crisis luwt in februari waardoor de stadions weer open kunnen gaan voor supporters. Fortuna pakt na de winterstop bijna tweemaal zoveel punten per duel als voor de winterstop en wint zowel in Groningen als in Enschede, waar Fortuna al 35 jaar niet gewonnen had in competitieverband. Maar is het genoeg om degradatie te ontlopen?

Dat moet blijken op de slotdag. Fortuna heeft voldoende aan een overwinning in Nijmegen om zich rechtstreeks veilig te spelen en wint dat duel inderdaad door een treffer van Zian Flemming. Eindelijk valt de druk weg.

Fortuna eindigt als vijftiende in het vierde aaneensluitende seizoen in de eredivisie. Daar waar de drie degradanten hun trainer ontsloegen, hield Fortuna vast aan Sjors Ultee. Fortuna bewaarde de rust en werd ervoor beloond.

Zian Flemming kroont zich opnieuw tot topscorer van Fortuna Sittard met twaalf competitietreffers. Negen van die treffers produceerde hij na de winterstop en leverden Fortuna zestien punten op.

Het gemiddelde aantal supporters bij thuiswedstrijden toont opnieuw een vertroebeld beeld vanwege de COVID19-beperkingen. In de thuiswedstrijden waarin er geen beperkingen waren (de laatste zeven thuisduels), kwamen gemiddeld 9.700 toeschouwers kijken.