Na een kansloze nederlaag uit tegen Sparta, de eerste onder het bewind van Julio Velázquez, wacht Fortuna in eigen huis degradatiekandidaat FC Emmen. Het lijkt een goede kans om de draad weer op te pakken, maar dat pakt helemaal anders uit. Fortuna speelt ongeïnspireerd en slordig, creëert nauwelijks kansen en verliest de wedstrijd terecht met 0-1. Velázquez mag na een vliegende start laten zien wat hij in zijn mars heeft wanneer het tegenzit.


5 november 2022

Pover Fortuna verliest van Emmen

Fortuna Sittard 0 FC Emmen 1

Doelpuntenmakers: 58. Zivkovic 0-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (75. Ferati), Guth, Cox (75. Vita); Erdoğan, Özyakup, Seuntjens (62. Bassett); Embaló (62. Noslin), Gladon, Córdoba (83. Taşçı).
Toeschouwers: 10.088.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Guth, Erdoğan.
Rood (Fortuna): -.

Wij leven weliswaar nog voor Sint Maarten, maar de wedstrijd van vanavond tegen FC Emmen wordt de laatste thuiswedstrijd van Fortuna in het jaar 2022. ‘The powers that be’ hebben besloten dat het WK Voetbal dit jaar niet aan het begin van de zomer, maar aan het einde van de herfst gehouden wordt en dat betekent dat de nationale competities na volgende week tot januari stil komen te liggen.

Een mijlpaal voor George Cox: 100 wedstrijden in het shirt van Fortuna

Het belang van de wedstrijd van vanavond is vrij duidelijk. Bij een overwinning tegen de nummer zeventien in de stand kan Fortuna duidelijk afstand nemen van de onderste plaatsen. Bij een nederlaag nadert de ploeg van Lukkien ons tot op twee punten. Trainer Velázquez beschikt over een volledig fitte selectie, maar kan vanavond geen beroep doen op zijn sterspeler. Burak Yilmaz heeft in twaalf wedstrijden vijf gele kaarten verzameld (een prestatie op zich voor een aanvaller) en zit vanavond geschorst op de tribune. Jammer, maar gelukkig is Yilmaz in de aanloop naar de wedstrijd wel weer heel belangrijk geweest voor de groep.

Spot de poëzieliefhebber

Vervanger van Yilmaz is Paul Gladon. De kopsterke aanvaller krijgt daarmee voor het eerst sinds lange tijd weer eens een kans in de basis. Daarnaast zien we vergeleken met een week geleden nog drie wijzigingen. Dimitrios Siovas kende tegen Sparta een zeer matige rentree en heeft vanavond de rol van overbetaalde bankzitter. Rodrigo Guth staat weer in basis. Op het middenveld mogen Arianit Ferati en Doğan Erdoğan weer stuivertje wisselen. Ferati zit dus op de bank. En rechts voorin krijgt Úmaro Embaló de voorkeur boven Tijjani Noslin.

Het ontbreken van Yilmaz zorgt er ook voor dat de Turkse aanhang onder in Vak D van Fortuna vzo’n beetje helemaal afwezig is. Daar kunnen zelfs Oğuzhan Özyakup en Doğan Erdoğan niets aan veranderen. Gelukkig meldt een deel van de aanhang zich na een kwartier spelen alsnog op hun vaste stek.

Özyakup laat zich weinig zien vanavond

Waar Fortuna eerder tegen de zwakke broeders Excelsior en Volendam probeerde het initiatief naar zich toe te trekken, begint de ploeg vanavond heel passief aan de wedstrijd. We zetten Emmen nauwelijks onder druk en gunnen Mark Diemers en zijn teamgenoten alle tijd aan de bal. In balbezit gaat de opbouw langzaam. Zelfs in dat tempo zit het spel vol slordigheden, dus wanneer het tempo iets verhoogd wordt, leidt dat meestal meteen tot balverlies. Opvallend is het totale gebrek aan bezieling in het spel van aanvoerder Mats Seuntjens en Özyakup. De twee zouden met hun capaciteiten het spel van Fortuna naar een hoger niveau moeten tillen, maar zitten de ontwikkeling op dit moment eerder in de weg. Het gaat allemaal veel te plichtmatig en op routine, een houding waarmee ze het elftal geen goed doen.

Córdoba is voor rust als één van de weinigen wel behoorlijk actief

In de eerste vijf minuten geeft Emmen twee waarschuwingen af. Eerst wordt een schot van Zivkovic geblokt, daarna gaat een schot van Mark Diemers ver naast. Diemers speelt vanavond in tegenstelling tot onze aanvallende middenvelders wel met volle inzet. Op zijn inzet was ook in zijn tijd bij Fortuna niets aan te merken. Jammer en sneu dat een deel van de aanhang het nodig vindt hem vanavond uit te fluiten.

Guth meldt zich op de helft van de tegenstander

Na een minuut of tien komt Fortuna iets beter in de wedstrijd. We krijgen een paar corners, waaruit Guth een keer naast het doel kopt. Een paar minuten later speelt Iñigo Córdoba Gladon in het penaltygebied aan. Gladon staat met de rug naar de goal, maar weet na een niet al te elegante darai toch een schot op doel te lossen. De hoofdtribune juicht, maar de bal gaat toch echt in het zijnet. Daarna proberen Diemers (twee keer) en Bouchouari het met afstandsschoten, maar die kunnen Ivor Pandur niet echt op de proef stellen. Fortuna stelt daar eerst alleen een vrije trap van Seuntjens hoog over het doel tegenover. Later valt er nog een kans uit de lucht. Een diepe bal blijft hangen voor het doel van Emmen. Embaló kopt terug op Gladon. Maar die krijgt de bal niet meteen onder controle, waardoor de keeper kan ingrijpen.

Voor Gladon is het eenzaam in de spits vanavond

Vijf minuten voor rust zien we eindelijk een goed opgezette aanval van Fortuna. George Cox veroverg de bal op links en speelt direct naar het midden naar Seuntjens. Die geeft de bal op Embaló. Op rechts komt Ivo Pinto aanstormen. Breed leggen op links is ook een mogelijkheid. Maar Embaló heeft alleen oog voor de goal van de tegenstander. Helaas, hij produceert een afzwaaier. De eerste helft eindigt met ene behoorlijke kans voor Zivkovic, maar het schot gaat over.

Seuntjens laat het opnieuw afweten

We hopen op beterschap in de tweede helft, maar zien Fortuna voort ploeteren. We proberen iets meer druk te zetten, maar dat betekent ook dat we achterin meer ruimte moeten weggeven. Na acht minuten moet Ximo Navarro iets over de middenlijn ingrijpen na een diepe bal. Hij glijdt weg, waardoor Zivkovic vrije doorgang naar het doel krijgt. Guth komt toesnellen en maakt de hoek kleiner. Het schot van Zivkovic gaat naast het doel. Vijf minuten later krijgt hij een herkansing. Veendorp stelt met een diepe bal ons middenveld buiten werking, Diemers geeft de bal terug aan Veendorp, die een steekpass op Zivkovic geeft. Die schiet vanuit een moeilijke positie in de verre hoek. Pandur grabbelt naast de bal: 58ste minuut, 0-1.

Noslin doet zijn best, maar kan het tij niet keren

Tijd voor Velázquez om in te grijpen. Embaló en Seuntjens, die het beide hebben laten afweten, maken plaats voor Noslin en Cole Bassett. Het verandert weinig aan het spelbeeld. Fortuna is machteloos en beperkt zich tot kansloze doelpogingen. Emmen profiteert van de ruimte die moeten weggeven. Pandur stopt schoten van Mendes en Zivkovic. Met een dik kwartier te gaan, stopt hij opnieuw een schot van Zivkovic. Bouchouari schiet de rebound in ons doel. Emmen neemt alle tijd om de goal te vieren. Fortuna staat al een halve minuut te wachten om af te trappen. Wanneer de laatste spelers van Emmen zo’n beetje naar de middenlijn zijn gesukkeld, geeft scheidsrechter Higler ons een vrije trap. Buitenspel.

Diemers kan terugkijken op een geslaagde terugkeer in Sittard

We zijn dus nog in leven. En die onverwachte meevaller geeft eindelijk wat energie aan de ploeg. Met Ferati, Remy Vita en Tunahan Taşçı voor Navarro, Cox en Córdoba weten we Emmen wat meer onder druk te zetten. Veel levert het allemaal niet op. Noslin kopt naast na een voorzet van Ferati. Aan de andere kant mist Zivkovic kans nummer zoveel. Pas in de allerlaatste minuten leidt het offensief tot kansen. In de laatste seconden van de reguliere speeltijd schiet Pinto de bal op doel. Het schot lijkt naast te gaan, maar verandert onderweg door een uitgestoken been bijna in een voorzet voor Vita. Die komt net te laat. Een paar minuten maait Bassett voor het doel over de bal. Vlak daarna kopt een Emmen-verdediger de bal na een verre inworp van Pinto voor de voeten van Ferati. Die haalt meteen uit. De bal wordt geblokkeerd, maar komt voor de voeten van Noslin. Die schiet van een meter of acht op doel. De bal gaat naar rechterhoek, maar de keeper heeft een mooie redding in huis. Een minuut later trapt Erdoğan de bal nog een keer diep het strafschopgebied in. Gladon wint het kopduel, maar de bal gaat naast.

Verslagenheid bij Pandur

Daarmee zit het erop. We verliezen van degradatiekandidaat Emmen en staan daarmee na een goede reeks weer met beide benen aan de grond. Fortuna is voetballend gewoon heel erg slecht en niets wijst erop dat daar snel verandering in gaat komen. De dure routiniers laten het te vaak afweten, de aangetrokken talenten spelen bijna allemaal zonder zelfvertrouwen. Daarin heeft een reeks goede resultaten helaas geen verandering gebracht. De trieste constatering lijkt nu al dat we ondanks alle investeringen in de zomer amper een stap vooruit hebben gezet.