Na enig getouwtrek slaagde Fortuna er begin augustus in Cole Bassett op huurbasis over te nemen van Colorado Rapids, dat hem op dat moment aan Feyenoord had uitgeleend.

Bassett zou bij Feyenoord in het nieuwe seizoen niet op al te veel speeltijd kunnen rekenen en om zijn kansen op WK-deelname met de Verenigde Staten gaaf te houden, leek een verhuur aan een club op een iets lager niveau de juiste oplossing. Die club werd Fortuna Sittard.

Het werd tot dusverre geen succes. Het snelle vertrek van Sjors Ultee, die aandrong op het vastleggen van Bassett, en het aantrekken van Úmaro Embaló in de slotfase en Oğuzhan Özyakup in de extra tijd van de transferperiode verkleinden de speelkansen van Bassett.

De eenvoudig Amerikaans international speelde weliswaar mee in negen competitieduels, maar acht van die negen duels als invaller. Gemiddeld speelde hij vijftien minuten per duel. Een competitietreffer maakte hij nog niet, alhoewel hij wel scoorde in het verloren bekerduel in Nijmegen.

Gisteren maakte de United States Soccer Federation de definitieve selectie bekend van de ploeg die deel zal nemen aan het WK in Qatar. Niet verrassend, maar daarom niet minder teleurstellend voor Cole Basset, zijn naam staat er niet bij.

Een paar weken geleden lazen we in Dagblad De Limburger dat er een clausule in het huurcontract van Bassett is opgenomen. Die clausule behelst dat als hij voor de winterstop onvoldoende minuten/wedstrijden speelt bij Fortuna, Colorado Rapids het huurcontract kan verscheuren.

Bassett gaat niet aan dat minimale aantal minuten/wedstrijden komen, dus is het mogelijk dat de aanvallende middenvelder Fortuna deze winter tussentijds zal verlaten.

De komende weken zal duidelijk worden of Bassett bij Fortuna blijft, of dat hij elders aan de slag gaat.

Bron: US Soccer