Het seizoen dat vooraf het begin moest inluiden van sportief herstel, begint zo langzamerhand een ware lijdensweg te worden. Tegen directe concurrent Telstar laat Fortuna op een redelijke eerste helft een dramatische tweede helft volgen. Uiteindelijk druipen we met een kansloze 2-4 nederlaag af en slaat Telstar een haast onoverbrugbare kloof van acht punten met ons. We moeten hopen dat MVV en Almere City even slecht blijven presteren, anders komt er onvermijdelijk een einde aan betaald voetbal in de Westelijke Mijnstreek.

19 November 2010

Fortuna krijgt opnieuw een pak slaag

Fortuna Sittard 2 SC Telstar 4
Doelpuntenmakers: 13. Caracciolo 1-0; 18. Kurbegovic 1-1, 29. Di Lallo 2-1; 56. Plat (pen) 2-2; 81. De Vogel 2-3; 87. Gyasi 2-4.
Opstelling: Wintjens (46. Vos), Geenen, De Boer, Liard, Schroyen, Voorn, Grabovac, Hofstede, Di Lallo (88. Garlisi), Caracciolo (66. Riyani), Dadda.
Toeschouwers: 2.664
Scheidsrechter: Honig
Geel (Fortuna): Grabovac, Liard
Rood (Fortuna): Dadda

Voor het begin van de wedstrijd heerst er nochtans enig optimisme in de Sittardse gelederen. Yoann de Boer en Fabio Caracciolo zijn sneller dan verwacht hersteld van hun blessures, zodat trainer Wim Dusseldorp voor het eerst sinds maanden kan beschikken over een vrijwel volledige selectie. Alleen Randel Shakison ontbreekt vanavond op het appèl vanwege een liesblessure.
Hoewel het Caracciolo en met name De Boer ontbreekt aan wedstrijdritme, besluit Dusseldorp beide spelers vanaf het begin te laten spelen. Zij moeten de routine brengen die het hele seizoen al zo node wordt gemist.

Fortuna speelt vanavond in een klassieke 4-4-2-formatie met buitenspelers op de flanken. De elf gelukkigen heten Wintjens; Geenen, De Boer, Liard, Schroyen; Di Lallo, Voorn, Hofstede, Dadda; Caracciolo en Grabovac.

Net als vorige week komt Fortuna bepaald niet voortvarend uit de startblokken. Na tien seconden spelen mag Telstar ter hoogte van de middenlijn ingooien. Onze complete rechterflank staat nog in slaapstand. De linksbuiten van Telstar mag ongestoord voorzetten op Kevin Brands, die is weggelopen uit de rug van Liard en na 25 seconden een vrije kopkans krijgt. Gelukkig kopt Brands recht in de handen van Danny Wintjens.

Telstar is in de eerste vijf minuten nog een keer gevaarlijk. Nadat Hofstede op het middenveld balverlies lijdt, stoomt De Vogel op ons doel af. Op links staat een medespeler helemaal vrij, maar gelukkig voor ons besluit De Vogel zelf te schieten. Dat schot levert geen gevaar op.

Daarna krijgt Fortuna wat meer grip op de wedstrijd. Ons aanvalsrepertoire is weliswaar vrij beperkt, maar stelt de tegenstander toch voor genoeg problemen. We proberen met lange ballen Grabovac en soms Caracciolo te bereiken, die vervolgens moeten afleggen op de flankspelers of een opgekomen middenvelder. Die moet zorgen voor een zinvolle voortzetting.
Na een minuut of twaalf is Hofstede die opkomende middenvelder. Hij weet bij toeval Grabovac te bereiken. Die staat in een onmogelijke hoek, maar weet de bal met een halve omhaal toch voor het doel te krijgen. Daar loopt Caraccciolo weg uit de rug van zijn tegenstander om de bal bij de tweede paal binnen te koppen: 1-0.

De voosprong moet voor rust zorgen, maar doet dat niet echt. Na zes minuten staat de gelijkmaker al weer op de borden. Bernard Hofstede lijdt bij een te riskante actie op eigen helft balverlies. Een Bruine Leeuw vindt vervolgens met een knappe dieptepass Kurbegovic, die simpel wegloopt van Geenen en door De Boer niet wordt opgevangen. Kurbegovic profiteert optimaal van de geboden vrijheid: 1-1.

Na de gelijkmaker gaat het spel een tijdlang gelijk op, zonder dat er veel bijzonders gebeurt. Dadda en Di Lallo zijn na een vrije trap van positie gewisseld en dat is om twee redenen gunstig. In de eerste plaats hoeven wij op vak C niet langer te genieten van Dadda, die zichzelf te goed acht om enig verdedigend werk te doen en verder uitblinkt in slechte balaannames, onzorgvuldige passes en trage en voorspelbare passeeracties. En in de tweede plaats staat Di Lallo hierdoor op de goede plek  wanneer Caracciolo een diepe bal krijgt aangespeeld in het strafschopgebied. Caracciolo legt de bal goed dood en geeft hem in de loop mee aan Di Lallo. Die weet tussen twee verdedigers de ruimte te vinden voor een schot in de verre hoek dat Varkevisser kansloos laat: 2-1.

Na de hernieuwde voorsprong neemt Fortuna de rest van de eerste helft het heft stevig in handen. Een paar minuten na de goal geeft Caracciolo de bal in het strafschopgebied opnieuw af. Deze keer aan Bernard Hofstede, die zijn tegenstander buitenom passeert en vervolgens hard richting korte hoek schiet. Varkevisser brengt redding ten koste van een hoekschop.

Hofstede kan een paar minuten daarna weer voor gevaar zorgen, ware het niet dat een Bruine Leeuw hem een kopkans ontneemt door de bal na een voorzet van rechts met de hand weg te tikken. De scheidsrechter ziet het niet en onthoudt Fortuna een strafschop.

Even later zorgt een voorzet van rechts opnieuw voor gevaar. Deze keer staat Grabovac klaar om binnen te schieten, maar krijgt een Telstar-verdediger er nog net een been tussen. De bal vliegt richting doellijn, waar Varkevisser met meer geluk dan wijsheid redding brengt. En pal voor rust schiet Caracciolo een vrije trap vanaf 25 meter in de korte hoek, waar de keeper nog net redding kan brengen.

We kunnen dus al met al tevreden de rust in. Fortuna heeft zeker het laatste kwartier heel behoorlijk gespeeld, terwijl Telstar niet heel erg dreigend is geweest. Een overwinning zit er dus zeker in vanavond. En wanneer dan ook nog eens de vrolijke deunen van Modern Talking door de luidsprekers klinken, lijkt het ware geluk binnen handbereik.

Maar zoals altijd bij Fortuna, liggen er altijd zaken op de loer die de zorgeloosheid verdrijven. Deze keer is dat de intensieve warming-up die reservedoelman Mark Voss ondergaat. Het zal toch niet zo zijn dat Danny Wintjens zoveel last heeft van de blessure waar hij voor rust al even voor behandeld wordt dat hij vervangen moet worden?

Het antwoord is voorspelbaar: jawel. Wintjens blijft achter in de kleedkamer, Voss mag zich opmaken voor zijn debuut en is daarmee het duizendste product uit onze hoogkaraats jeugdopleiding die de stap naar het hoogste niveau weet te maken. Dat van al dat talent bij vrijwel volledig fitte selectie nog maar twee spelers goed genoeg bevonden worden voor een plaats in de basis (de andere negen hebben hun opleiding buitenshuis genoten en ook Schroyen is trouwens maar voor een zeer beperkt deel in eigen huis opgeleid), is overigens een vaststelling die stof tot nadenken geeft.

De vervanging van sterkhouder Wintjens door een onervaren debutant komt het broze vertrouwen niet ten goede. Onzekerheid en angst leggen de ploeg lam. Dat Voss paraat staat wanneer hij de eerste keer serieus in actie moet komen, brengt daar geen verandering in. Schroyen staat zo ver naar binnen opgesteld, dat er op onze linkerflank een zee van ruimte ontstaat. Een speler van Telstar rent die ruimte in, Dadda rent een meter of tien met hem mee en vindt het dan wel genoeg. De Telstar-speler schiet volledig vrij in, Voss brengt knap redding.

Vijf minuten later is het alsnog raak. Voss aarzelt op een hoge bal, Liard weet dat Plat in zijn rug klaar staat om binnen te schieten en besluit in een reflex tot een handsbal. Deze keer gebruikt de scheidsrechter zijn ogen wel: penalty en gelukkig alleen maar geel voor Liard. Plat trapt de strafschop kansloos voor Voss in de linkerhoek: 2-2.

Na een kwartier spelen krijgt Fortuna haar enige grote kans van de tweede helft. Op rechts komt Di Lallo door, diens voorzet vanaf de achterlijn bereikt Hofstede, maar Varkevisser kan zij kopbal vlak onder de lat redden.

Een paar minuten later moet Dusseldorp ons aanvalssspel noodgedwongen op een nog lager pitje zetten. Hij brengt Riyani voor Caracciolo, die nog nog geen negentig minuten kan spelen. Waarom Dusseldorp niet tegelijkertijd Dadda – die de hele tweede helft nog geen bal heeft geraakt en terecht een gele kaart heeft gekregen na een tackle op Correia – naar de kant haalt, is een raadsel. Hoopt hij op een bevlieging of loopt er nog iemand anders op zijn laatste benen?

Ruim een kwartier voor tijd betalen we in ieder geval een zware prijs voor de keuze van de trainer. Dadda, uitgeweken naar de rechterflank, lijdt bij een passeeractie opnieuw balverlies. Hij probeert de bal met een sliding terug te veroveren, maar raakt alleen zijn tegenstander. De tweede gele kaart is volkomen terecht, we moeten de slotfase verder met tien man.

Die slotfase wordt op hoop van zegen verdedigen. We zijn zelf niet in staat de bal vast te houden, laat staan een aanval op te zetten. Telstar heeft ons nu op eigen helft vastgezet. Tien minuten voor tijd gebeurt het onvermijdelijke. Een paar Bruine Leeuwen combineren op de rand van ons strafschopgebied. De bal wordt naar De Vogel getikt, die links naast Voss binnenschiet: 2-3.

Voor een slotoffensief zijn onze krachten niet toereikend. De spelers snakken moedeloos naar het einde. Vier minuten voor tijd valt het doek definitief. Op een eerste schot kan Voss nog redding brengen, maar de bal komt voor de voeten van invaller Gyasi, die na enig dralen door het midden binnenschiet: 2-4. De wedstrijdbal wordt gesponsord door Helwig Timmerfabrieken uit Geleen. Daarmee moeten we het doen.

We hebben veertien wedstrijden gespeeld, daarvan hebben we er één gewonnen en twee gelijkgespeeld, de rest hebben we verloren. We hebben veertig tegendoelpunten. Kortom: dit is degradatievorm.

Intussen beginnen de parallellen met het seizoen 20001/2002, het seizoen van de degradatie uit de ere divisie, zich langzaam af te tekenen. Ook toen hadden we het vege lijf op het nippertje gered en meenden we ons toch met een aanzienlijk slechtere selectie dan het jaar daarvoor te kunnen handhaven. Toen bleek handhaving een kansloze missie. Als er in de achterhoede en op het middenveld geen ervaren spelers bijkomen, gaat het dit seizoen hetzelfde aflopen als in dat rampjaar.