Trainer Danny Buijs kan vanavond in het bekertoernooi uit bij FC Groningen (aftrap: 20.00uur) beschikken over een voltallige selectie. Deroy Duarte is teruggekeerd van deelname aan de Afrika Cup met Kaapverdië. Rémy Vita is hersteld van ziekte. Iedereen is speelgerechtigd.

Na een maand afwezigheid is Deroy Duarte teruggekeerd van de Afrika Cup. Duarte speelde in drie weken drie duels op het eindtoernooi. Hij is dus niet fysiek overbelast teruggekeerd.

Rémy Vita ontbrak vorige week in de selectie vanwege ziekte. De middenvelder sloot deze week opnieuw aan bij de selectie en zou fit moeten zijn. Of hij ook speeltijd zal krijgen, is een ander paar mouwen.

Vita kwam in het kalenderjaar 2024 pas eenmaal in actie. Als invaller speelde hij een paar minuten mee in het bekerduel bij Almere City. Een tussentijds vertrek in de winterstop leek voor de hand te liggen, maar Vita bleef in Sittard.


Vita in actie tegen PSV

Tegenstander FC Groningen degradeerde vorig seizoen uit de eredivisie. De Noorderlingen hadden zich vast ten doel gesteld het verloren terrein onmiddellijk goed te maken, maar de start in de eredivisie was teleurstellend. Na speeldag twaalf bivakkeerde FC Groningen op plek dertien op de ranglijst.

Vervolgens kwam het herstel, want FC Groningen verloor in november, december en januari niet. In die drie maanden pakte FC Groningen 24 punten in de eerste divisie en klom het naar een vijfde plek in de eerste divisie.


Fortuna bezoekt dit seizoen de groene kathedraal dus niet in competitieverband

Tevens won FC Groningen drie bekerduels in die periode. Net als Fortuna betrof het drie uitduels. Tweededivisionist Rijnsburgse Boys, eerstedivisionist Willem II en eredivisionist Excelsior gingen voor de bijl.

Aan de ongeslagen reeks in de competitie is overigens een einde gekomen. FC Groningen verloor afgelopen weekeinde op het veld van FC Dordrecht.

Speler om in de gaten te houden? Romano Postema. De aanvaller scoorde dit seizoen tien doelpunten voor FC Groningen (7x eerste divisie, 3x beker). De centrumspits mag dan niet groot zijn, dat belet hem niet gevaarlijk te zijn.


Is Postema een klus voor Guth?

Fortuna is het kalenderjaar 2024 aardig begonnen. Het openingsduel tegen Sparta ging weliswaar verloren, de volgende vier duels verloor Fortuna niet. Het levert Fortuna een plek in de buik van de eredivisie en een plek in de kwartfinales in het bekertoernooi op.

Het is de tiende maal dat Fortuna zich kwalificeert voor de kwartfinales van het vaderlandse bekertoernooi. In twee van de voorgaande negen kwartfinales was FC Groningen (of voorloper GVAV) de tegenstander.

In het seizoen 1970/71 versloeg eerstedivisionist Fortuna SC thuis eerstedivisionist GVAV met 2-1 (Sittardse doelpunten: John Gubbels en Jo Geyselaars).

In het seizoen 1986/87 won eredivisionist FC Groningen met 1-2 in Sittard van eredivisionist Fortuna Sittard (Sittardse doelpunt: John Linford).


Andrija Novakovich scoorde in De Kuip in Fortuna’s laatste kwartfinaleduel in het seizoen 2018/19

Na afloop van het gewonnen bekerduel in Almere gaf Danny Buijs aan dat hij graag FC Groningen uit wilde treffen in de kwartfinales (of een thuisduel). Buijs kreeg dus zijn zin.

Hij koos voor FC Groningen, omdat hij er als trainer en speler een verleden heeft en hij is niet de enige in Fortuna’s selectie die onder contract stond (of staat) bij FC Groningen. Assistent-trainer Adrie Poldervaart werkte in Groningen en ook de spelers Alessio Da Cruz, Kaj Sierhuis, Michael Verrips en Ragnar Oratmangoen verdedigden de Groningse eer.

Huurling Ragnar Oratmangoen staat nog steeds onder contract bij FC Groningen.


Oratmangoen, hier in actie tegen SC Heerenveen, vanavond tegen zijn baas

Michael Verrips is de nieuwe eerste doelman en mag vanavond het ongelijk aantonen van FC Groningen. In de achterste linie verwachten we niet dat Danny Buijs gaat experimenteren. We verwachten aanvoerder Ivo Pinto als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant speelt Mitchell Dijks.


Als Dijks geen drie duels in negen dagen kan spelen, zal er vast een streep gaan door het duel tegen FC Utrecht; niet dit duel

Op het middenveld moet Buijs besluiten of Deroy Duarte klaar is voor een basisplek. Aan zijn fysieke fitheid zal het niet liggen, maar deelname aan een eindtoernooi en al dat gereis zal er ook mentaal inhakken.

FC Groningen-trainer Dick Lukkien moet overigens een zelfde afweging maken met Laros Duarte, de broer van Deroy. We vermoeden dat Buijs Deroy Duarte op de bank laat starten.

Mocht dat kloppen dan speelt Loreintz Rosier als verdedigende middenvelder en is er ook ruimte op het middenveld voor Alen Halilović en Justin Lonwijk.


Halilović scoorde afgelopen weekend tweemaal tegen SC Heerenveen

We verwachten dat Buijs vanavond met drie aanvallers gaat starten. Aan de buitenkanten verwachten we Kristoffer Peterson en Iñigo Córdoba. Kaj Sierhuis speelt in het centrum van de aanval.


Sierhuis kon niet scoren tegen SC Heerenveen

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? Op het veld herkennen we niemand met een Sittards verleden. Of toch? Aanvaller Noam Fritz Emeran is de zoon van Fritz Emeran, en die kent de doorgewinterde Fortunees natuurlijk wel.

Fritz Emeran speelde tussen januari 2001 en augustus 2002 65 duels voor Fortuna Sittard (49x eredivisie, 1x eerste divisie, 9x beker en 6x degradatieplayoffs).

Naast het veld herkennen we Han Berger die lid is van de raad van commissarissen van FC Groningen. In het seizoen 1986/87 verving Berger in december de zieke Bert Jacobs als hoofdtrainer. Berger diende het seizoen uit.

Berger maakte indruk, want aan de start van het seizoen 1989/90 keerde hij terug als hoofdtrainer. Zijn tweede periode was minder succesvol. Het leidde in september 1991 tot zijn ontslag, omdat Fortuna na negen eredivisiespeeldagen nog steeds wachtte op de eerste overwinning.

Laatste overwinning uit bij FC Groningen? 13 November 2022. Afgelopen seizoen won Fortuna nog in de Euroborg. Daar zag het lange tijd niet naar uit, want FC Groningen stond via een treffer van Ricardo Pepi lang op voorsprong. In het slotkwartier scoorde Tijjani Noslin de gelijkmaker en bracht Paul Gladon Fortuna op voorsprong.

Florian Krüger bezorgde Fortuna in blessuretijd een koude douche door nog gelijk te maken, maar dat werd al snel een warm bad, omdat Tijjani Noslin nog dieper in blessuretijd de winnende maakte.


Noslin wordt gek!

Laatste vijf competitieduels uit tegen FC Groningen: W-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf duels: G-W-G-W-V

De KNVB stuurt scheidsrechter Dennis Higler naar de Euroborg om dit duel in goede banen te leiden. Higler vinden we terug op plek twaalf in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, met een licht negatieve score. Zo licht negatief, dat je hem als onpartijdig mag beschouwen.

Higler kreeg een lading kritiek te verduren vanwege zijn optreden in het achtstefinaleduel tussen Feyenoord en PSV. Hij mag zich dus vanavond revancheren in het bekertoernooi.

Dit seizoen floot Higler nog geen competitieduel van Fortuna Sittard. Vorig seizoen floot hij er vier. Fortuna verloor drie van die vier duels. Alleen thuis tegen FC Volendam zag Higler Fortuna vorig seizoen winnen.


In Heerenveen kreeg Higler het vorig seizoen aan de stok met Yilmaz (maar wie niet?)

VAR Sander van der Eijk vinden we terug op de een na laatste plek in bovenstaande lijst. Van der Eijk floot dit seizoen een duel van Fortuna Sittard: Ajax thuis. Van der Eijk gaf Fortuna zelfs een strafschop, maar die was niet aan Tijjani Noslin besteed. Het bleef 0-0.

Loreintz Rosier en Iñigo Córdoba liepen eerder in het bekertoernooi tegen een gele kaart aan. Een tweede gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het eerstvolgende bekerduel. Beide spelers staan vanavond dus op pelt.


Córdoba moet oppassen vanavond

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier (Duarte?), Halilović, Lonwijk; Peterson, Sierhuis en Córdoba.

Er zullen 370 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak. Busreizigers melden zich om 15.00uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten melden zich vanaf 18.30uur bij het uitvak van de Euroborg om omwisselbiljetten om te zetten in entreekaarten. Het zal goed druk worden in de Euroborg.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live verslag van het duel.