Voor het eerst in vijfentwintig jaar kan Fortuna de halve finale van het bekertoernooi bereiken. Tegenstander Groningen maakt het onze ploeg niet al te lastig, maar helaas geven we zelf niet thuis. Nauwelijks gecreëerde kansen, teveel gegokt op één geluksmomentje en wellicht enkele onlogische tactische keuzes van onze technische staf. Op het moment dat het op strafschoppen aan komt, hopen we nog wel maar weten we diep van binnen al wat er gaat gebeuren. Hopelijk duurt de nawee van deze domper niet al te lang.


8 februari 2024

Fortuna laat gouden kans op halve finale liggen

FC Groningen 0 Fortuna Sittard 0 [FC Groningen wint na strafschoppen (4-3)]

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (116. Voet); Ferati, Halilović (46. Duarte), Lonwijk (76. Da Cruz); Oratmangoen (91. Özyakup), Sierhuis (101. Belkheir), Córdoba (91. Peterson).
Toeschouwers: 21.709.
Scheidsrechter: Higler
Geel (Fortuna): Guth.

Voor het eerst sinds vijf jaar plaatste Fortuna zich weer eens voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. Na anderhalf uur geglibber en geglij op het gladde gras in Almere stapte Fortuna op 17 januari als winnaar van het veld. Als cadeau werden we beloond met een nieuwe uitwedstrijd, alweer de zesde op rij in het bekertoernooi. Deze keer mogen we op bezoek bij FC Groningen. Een club waar menig Fortuna-speler en staflid een verleden heeft. Danny Buijs was er speler en later trainer, Adrie Poldervaart werkte er als assistent-trainer. En ook Ragnar Oratmangoen, Michael Verrips, Alessio da Cruz en Kaj Sierhuis verdedigden de groen-witte kleuren op het veld. Maar voor sentimenten is vandaag geen plaats, de halve finale bereiken is het enige dat telt.

Ondanks diverse Auw Wieverballen en andere carnavalsactiviteiten in de regio en de verre reis naar het hoge Noorden, hebben 370 fans een ticket gekocht voor deze kwartfinale. Circa 170 daarvan stappen even voor drie uur in de twee gereedstaande dubbeldekkers, de overige tweehonderd supporters zullen met de auto naar Groningen afreizen.

Onze dubbeldekker blijkt gelukkig niet volledig gevuld, waardoor we iets meer bewegingsruimte tot onze beschikking hebben. Met een rit van in totaal ruim zeshonderd kilometer voor de boeg is dat geen overbodige luxe. Onderweg worden de weersberichten in Groningen nauwlettend in de gaten gehouden. Er is namelijk een dun laagje sneeuw voorspeld en met de recente ervaringen in Almere in ons achterhoofd, zitten we zeker niet te wachten op een herhaling van zetten.


Het zal toch niet weer he?!

Als we zelf even voorbij Arnhem een tussenstop maken, horen we dat het in het noorden van het land inderdaad sneeuwt maar blijkt gelukkig ook dat de veldverwarming van de plaatselijke FC naar behoren werkt en er gewoon gevoetbald kan worden.

We hebben op weg naar Groningen best wat last van de late avondspits en als we met het stadion in zicht dan ook nog moeten omdraaien en omrijden omdat onze bussen niet door een tunneltje kunnen, begint de tijd aardig te dringen. Uiteindelijk lukt het met moeite om iedereen tijdig in het uitvak te krijgen. Nee, de logistieke operatie rondom de Euroborg is wel voor enige verbetering vatbaar.

Danny Buijs kan vandaag eindelijk weer eens over een volledige selectie beschikken. Dat betekent dat ook Deroy Duarte weer bij de groep is aangesloten na zijn avontuur bij de Afrika Cup. We hadden hem uiteraard een verdere stunt gegund, maar zijn evengoed blij dat hij weer heelhuids is teruggekeerd in Sittard. Hij begint op de bank. Wél is er wederom een basisplaats gereserveerd voor Ragnar Oratmangoen, die speelt bij afwezigheid van Loreintz Rosier. Verder starten dezelfde spelers als bij het duel tegen SC Heerenveen.

Nadat we toch wel even hebben genoten van de sfeeractie van de thuisfans, kan de wedstrijd van start. Een eerste wapenfeit van Fortuna is een voorzet van Alen Halilović die echter te scherp is en bij de tweede paal over de achterlijn verdwijnt.


Een beetje voorbarig, maar een sterk staaltje huisvlijt

De thuisploeg wordt na een minuut of twaalf gevaarlijk nadat ze door ons in het zadel worden geholpen. Oratmangoen lijkt op de rechtsachter positie goed voor zijn man te komen, maar laat zich daarna toch verrassen. Hij trekt aan de noodrem met een vrije trap op een gevaarlijke plek tot gevolg. Deroy’s broer Laros heeft een goede trap in huis en etaleert dat talent ook nu. Zijn poging gaat echter via de bovenkant van de lat over het doel van Michael Verrips.

Nu is het weer de beurt aan Fortuna. Op rechts combineren Arianit Ferati en Ivo Pinto er vrolijk op los waarna laatstgenoemde een voorzet kan geven. Deze wordt met een halve volley goed ingeschoten door Kaj Sierhuis, maar nóg beter uit het doel getikt door Hidde Jurjus.

Groningen laat Fortuna in de eerste helft het spel maken, maar dat is nu net iets waar onze ploeg niet bepaald mee uit de voeten kan. Te vaak is de passing te slordig of de opbouw te traag waardoor de ploeg van Dick Lukkien vooralsnog redelijk makkelijk overeind blijft. En als we dan al eens een kansje creëren, strandt de poging door ons eigen toedoen. Dat zien we na vijfentwintig minuten als Ferati de bal op de middenlijn goed onderschept en meegeeft aan Iñigo Córdoba. De Spanjaard haalt te gehaast uit, raakt de bal daardoor verkeerd en ziet zijn schot tegen de reclameborden aan vliegen.


Córdoba schiet te gehaast

Maar in diezelfde minuut is Fortuna ineens alsnog dicht bij een openingstreffer. Justin Lonwijk zet halverwege de helft van Groningen goed druk en twijfelt niet als de bal voor hem opstuit. Met rechts haalt hij verwoestend uit. Jurjus daarmee tot een uiterste redding dwingend om de bal over de lat te verwerken.


Justin’s inzet had meer verdiend

Doet de thuisploeg dan helemaal niks in aanvallend opzicht? Jawel hoor, maar ook nu krijgt het daarbij alle hulp van onze spelers. Na een dik half uur spelen heeft Luciano Valente op links de bal. Hij speelt Romano Postema in het centrum aan. Postema kijkt om zich heen, ziet geen enkele tegenstander in zijn buurt en haalt dan uit richting lange hoek. De bal gaat langs de vingertoppen van Verrips, maar kaatst via de binnenkant van de paal terug in de handen van onze keeper. Daar komen we goed weg!

Voor rust meldt Fortuna zich nog één keer voor het doel van Jurjus. Een vrije trap van Pinto wordt door Dimitris Siovas voor het doel gekopt. Er volgt een scrimmage waarbij Lonwijk de bal richting het doel probeert te trappen, maar deze inzet wordt geblokt. De toegekende hoekschop levert niks op waardoor we met een 0-0 stand de rust ingaan.


Pinto verzaakt niet snel

Als de spelers het veld betreden voor de tweede helft zien we dat Deroy Duarte binnen de lijnen gaat komen. Dat is geen verrassende zet, maar het feit dat Halilović in de kleedkamer achterblijft is dat des te meer. Natuurlijk zit er veel meer in de Kroaat dan hij doorgaans laat zien en natuurlijk hopen we op meer rendement, maar hij is momenteel wel zo ongeveer de enige speler in de selectie die met een pass of actie een kans kan creëren. Daarbij is Alen de vaste nemer van hoekschoppen en sinds afgelopen week ook de eerste penaltynemer. Maar goed, we lazen afgelopen maandag in de krant dat Buijs zichzelf een sterk tactisch inzicht toekent dus we laten ons graag verrassen.

We zijn nog geen minuut onderweg als Jurjus een hoge bal loslaat en Sierhuis daardoor in het strafschopgebied in balbezit komt. Kaj legt de bal breed op de vrijstaande Lonwijk maar die schiet te gehaast ruim over. Geen 100% kans, maar met dit soort mogelijkheden moeten we wel eens wat meer gaan doen.


Van de zon in Ivoorkust naar de sneeuw in Groningen

Als er bijna een uur gespeeld is, zien we dat Marvin Peersman net voor de eigen middenlijn een slippertje maakt waardoor Sierhuis er met de bal vandoor kan. Kaj heeft even geen zin in een sprint en probeert Jurjus met een schot van dik veertig meter te verrassen. Dat lukt niet, de bal gaat ver naast.

Met nog een kwartier te spelen brengt Buijs Alessio Da Cruz voor Lonwijk, wiens pijp zo te zien leeg is. Maar ook deze offensieve wissel brengt geen verandering in het spelbeeld. Groningen laat Fortuna het spel maken en door het ontbreken van enige creativiteit op het middenveld kiezen we in de tweede helft vrijwel constant voor de lange bal van achteruit, in de hoop dat de bal voorin een keer goed valt voor Córdoba of Sierhuis. En aangezien de lange bal doorgaans óf niet zuiver is óf niet goed wordt opgepikt door onze voorwaartsen, ontwikkelt zich een spel dat bij vlagen pijn aan onze ogen doet. Tel daarbij op dat hoekschoppen van Oratmangoen niet hoger dan kniehoogte het strafschopgebied in suizen en de vraag waarom Halilović in hemelsnaam is gewisseld wordt alleen maar luider.

De klok tikt inmiddels langzaam richting het einde van de officiële speeltijd. Daarin zien we eerst Groningen nog een keer gevaarlijk worden als ze een vrije trap krijgen. De bal wordt door Laros Duarte achterin het vijfmetergebied gelegd en daar door Leandro Bacuna op het dak van ons doel gekopt. In de laatste minuut krijgt ook Fortuna nog een kans wanneer Da Cruz op rechts goed doorjaagt en er met de bal vandoor gaat. Via de achterlijn snelt hij het strafschopgebied binnen, maar vlak voor dat gebeurt wordt hij aangetikt. Higler fluit voor een vrije trap. Ferati meldt zich, kijkt waar de ruimte ligt en schiet de bal vervolgens huizenhoog over en langs het doel. Het is tekenend voor hoe we vandaag met de schaarse mogelijkheden en dode spelmomenten omgaan.


Da Cruz wordt gehaakt

De vierde man geeft aan dat er maar liefst zeven minuten extra tijd bij gaan komen, voornamelijk wegens enkele blessurebehandelingen. Beide ploegen lijken zich neer te leggen bij een beslissing via strafschoppen en we vragen ons uiteraard af of dat in ons geval een sterk plan is.

Maar de extra tijd zit er nog niet op en beide ploegen zoeken nog één keer naar hun laatste adem om er alsnog een voortijdige beslissing uit te persen. Nadat Rodrigo Guth halverwege onze eigen helft aan de noodrem trekt, wordt hem de gele kaart getoond en mag de broer van Deroy nog maar eens aanleggen voor een vrije trap op een niet heel ongunstige plek. De bal belandt gelukkig in de muur en de rebound vliegt ver over.


Mitchell had zijn handschoenen vergeten

Kan Fortuna dan nog een keer aanzetten? Da Cruz wordt in het strafschopgebied aangespeeld, draait weg bij zijn tegenstander maar schiet dan naast en over. Nu vindt ook Higler het goed geweest en mogen we ons opmaken voor de verlengingen.

Buijs brengt bij het begin van de verlenging meteen twee wissels binnen de lijnen. Córdoba heeft zijn dubbele zuurstoftank volledig opgebruikt en wordt gewisseld voor Kristoffer Peterson. Ook vandaag ontbrak het absoluut niet aan inzet bij Oratmangoen, maar des te meer werd duidelijk dat hij simpelweg tekort komt voor dit niveau. Vaak de verkeerde keuzes makend lijdt hij ook teveel onnodig balverlies.  Oguzhan Özyakup komt in Ragnars plaats in het veld.


Aan Ragnars inzet ligt het niet

Door de wegebbende krachten wordt het spelbeeld van de vorige negentig minuten nu nog duidelijker zichtbaar. Groningen hoeft niet, Fortuna kan niet. Het is echt hopen op één goed vallende bal of één wél geslaagde aanval, maar het is allemaal niet secuur genoeg en veel te veel op toeval berust.

Na acht minuten in de eerste verlenging geeft Sierhuis de bal goed mee aan Da Cruz. Die haalt met links op zich prima uit, maar ziet dat Jurjus zijn uitgestoken hand nog net achter de bal krijgt. Twee minuten later mag ook Sierhuis naar de kant. Mouhamed Belkheir neemt zijn plaats in. Met de mogelijke penalty’s voor de boeg en het feit dat Sierhuis de enige speler is die de afgelopen maanden nog wel eens met scherp schoot, wederom een opmerkelijke wissel. Of hij moet lichtgeblesseerd of volledig leeg zijn geweest, dat kan ik helaas niet inschatten.


Zonder Sierhuis blijft er voorin weinig over

Ook in de eerste verlenging wordt er niet gescoord. In het laatste kwartier mogen beide ploegen nog eenmaal richting hun fanatieke aanhang spelen. Zou dat dan nog het verschil kunnen gaan maken?

Maar helaas, ook het laatste kwartier van deze wedstrijd biedt de toeschouwers allesbehalve een hoge amusementswaarde. Sterker nog: het niveau lijkt met de minuut verder te zakken. Vijf minuten voor het einde gaat ook Mitchell Dijks moegestreden naar de kant. Hij wordt vervangen door Siemen Voet die in de pikorde Rémy Vita inmiddels alweer geruime tijd is voorbijgestreefd.


Siemen mocht vijf minuten meedoen én een strafschop nemen

Net als aan het einde van de eerste negentig minuten worden beide ploegen ieder nog één keer enigszins gevaarlijk. Een vrije trap van Özyakup vanaf de zijkant wordt door Valente net op tijd weggekopt voordat Voet mogelijk in kan koppen. Uit de daarop volgende hoekschop kopt Guth een dikke meter naast het doel. Voor de thuisploeg haalt Rui Mendes uit de draai uit. Zijn schot gaat echter meters naast het doel. En dan zitten ook de verlengingen erop en mogen we ons opmaken voor de gevreesde strafschoppenserie.

Om maar elk lichtpuntje aan te grijpen: we winnen de toss waardoor de strafschoppen niet aan de kant van de fanatieke Groningen-aanhang maar voor onze neus genomen gaan worden. Ondertussen vertelt buurman Bas me doodleuk dat Verrips nog nooit een strafschop heeft gestopt. Dat geeft de burger moed!


We gaan beginnen

Groningen mag beginnen en Romano Postema schiet de bal beheerst in de hoek. Gelukkig doet Kristoffer Peterson dat ook. Ook Nick Bakker schiet namens de thuisploeg raak en dan mag Özyakup aanleggen voor de gelijkmakende strafschop. Helaas zijn zijn aanloop en schot een afspiegeling van hoe hij dit seizoen bij de spaarzame speeltijd over het veld loopt: zonder vertrouwen en zonder overtuiging. Jurjus tikt de bal dan ook uit de hoek en het stadion ontploft van vreugde.


Ook Oguzhan weet dat het niet goed was

Nu móet Verrips dus wel een strafschop gaan stoppen. En warempel, de eerste de beste mogelijkheid grijpt hij met beide handen aan! De poging van Luciano Valente wordt keurig uit het doel gehouden. Een redding die door de Fortuna-bank en het uitvak uiteraard met groot gejuich wordt ontvangen.


De eerste safe voor Michael is een feit

De volgende vier strafschoppen van Ferati en Voet namens Fortuna en Johan Hove en Marvin Peersman namens Groningen gaan er allemaal in. Nu ligt alle druk bij Belkheir, mist hij dan is het over en sluiten. Mijn gedachten flitsen even terug naar de wedstrijd tegen Sparta van enkele weken geleden. Toen mocht Mouhamed in de slotfase een strafschop nemen, maar schoot na een huppelende aanloop op de paal. Hij zal nu toch op zijn minst een normale aanloop nemen?!

Vergeet het maar. In al zijn wijsheid trippelt de aanvaller weer richting de bal om vervolgens bijna uit stand te moeten schieten. De bal gaat via de bovenkant van de lat over het doel. Afgelopen, uit. Weg halve finale.


Vreugde en verdriet in één beeld gevangen

Spelers en aanhang van de thuisploeg zijn uiteraard door het dolle heen. Voor onze spelers en de meegereisde fans zit er niks anders op dan uithuilen en ons opmaken voor de ruim vier uur durende terugreis. Wederzijds kan er nog wel een bedankje vanaf, maar de ontgoocheling is toch groot. We werden heus niet overrompeld door de thuisploeg, maar gaven ook geen enkel moment de indruk dat we echt de betere waren. Het was simpelweg niet goed genoeg en dat is erg zuur. Hoe lang gaat het duren voordat we weer zó dicht bij een halve finale gaan komen?

Los daarvan zetten we onze vraagtekens bij de tactische keuzes van onze trainer en vragen ons hardop af waarom routiniers als Pinto, Duarte, Guth en Siovas eigenlijk geen strafschop namen. Mochten ze niet, wilden ze niet, konden ze niet? Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar we hebben er behoorlijk de pest over in.

Terug in de bus is de stemming uiteraard bedrukt. Voornamelijk vanwege het resultaat, maar ook omdat we nog vier uur in elkaars stank moeten zitten. Het biedt ons wel de gelegenheid om het volledige seizoen van Bassie en Adriaan en De Verdwenen Kroon te bekijken. Terwijl de Baron, B2 en Vlugge Japie nietsvermoedend onder een brug een kooi inrijden, draait de bus de Milaanstraat in. Moe maar verre van voldaan steek ik even voor half vier in de nacht de sleutel in mijn voordeur.

En zo werden het een dag en wedstrijd om snel te vergeten, maar dat zal in de praktijk nog niet zo makkelijk zijn. Zeker ook niet voor de spelers en staf die aanstaande zondag alweer moeten aantreden in en tegen Utrecht. Laten we hopen op een snelle sportieve reactie. Kop omhoog en aan ‘m, COYS!