Fortuna krijgt drie dagen na de afgang in Doetinchem de kans zich te revancheren. Qua spel en inzet lukt dat, qua resultaat helaas niet. Een ietwat makkelijk gegeven strafschop blijkt uiteindelijk het kantelpunt in de wedstrijd. De 4-1 uitslag is geflatteerd maar daar liggen we niet van wakker. Met een beetje geluk was het vanavond 2-3 geworden, met een beetje pech 7-2. Het bekerseizoen zit er weer op, we mogen ons nu volledig gaan concentreren op de competitie.


23 januari 2019

Fortuna strijdend ten onder in bekertoernooi

Feyenoord 4 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 34. Van Persie 1-0, 54. Novakovich 1-1, 68. Van Persie 2-1, 81. Van Beek 3-1, 90+4. Berghuis 4-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Rodríguez, Heerings, Pinto (86. Ospitalieri); Hutten (78. Vidigal), Smeets, El Messaoudi, Diemers; Novakovich (86. Semedo), Stokkers.
Toeschouwers: 25.000.
Scheidsrechter: S. Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna): –

Sinds afgelopen zondag kwart over vier is ‘off-day’ in Sittard en omstreken voorlopig het meest gehoorde woord van 2019. En veel anders kunnen we de prestatie die Fortuna in Doetinchem op de mat legde ook niet noemen. Of beter gezegd: laten we hopen dat off-day de lading dekt en het inderdaad een negatieve uitschieter was. Natuurlijk is het gemis van Wessel Dammers enorm, maar de manier waarop de overige Fortunezen zich op De Vijverberg naar de slachtbank lieten leiden was wel erg pijnlijk. Het is in ieder geval te hopen dat we dat soort ervaringen niet vaak meer hoeven mee te maken.

Slechts drie dagen na de genoemde blamage krijgen de spelers al de kans om te laten zien dat ze beter kunnen en vooral wíllen presteren. Nu is Feyenoord niet direct de eerste ploeg waartegen ik een resultaat verwacht, zeker niet na de overwinning van een dikke maand geleden in De Kuip. De Rotterdammers zullen gebrand zijn op revanche en kunnen alleen door de beker hun seizoen nog enige kleur geven. Maar de spelers mogen vanavond wel laten zien dat het niet aan hun instelling en wil om te werken ligt. Dat mogen ze overigens doen onder leiding van een man die afgelopen weekend nog meer de belangstelling trok dan Fortuna dat al deed. Serdar Gözübüyük leek te bezwijken onder de druk van een volle Arena en durfde Heerenveen geen strafschop toe te kennen. Ook niet na een signaal van de dienstdoende VAR en het terugzien van de beelden. Feyenoord ten slotte kende ook geen goed weekend door met 3-1 te verliezen bij Zwolle. Tel daarbij op dat een groot deel van het legioen de wedstrijd van vanavond boycot vanwege de plannen voor Feyenoord City en het beleid van de club en we mogen concluderen dat de wedstrijd ineens een hele andere lading heeft gekregen. De Kuip staat vanavond om meerdere redenen onder hoogspanning. Benieuwd hoe de hoofdrolspelers daarmee omgaan.

Koning Winter heeft zich de afgelopen dagen nadrukkelijk gemeld en dat zorgt voor mooie plaatjes. Het zorgt ook voor mooie herinneringen. Bijvoorbeeld aan de afgelaste wedstrijd tegen Ajax in De Baandert in 1996. Toen Louis van Gaal op het goede idee kwam om het aanwezige publiek nog even toe te spreken. Maar ook het sneeuwballengevecht in Apeldoorn in 2009 of meer recent de degradatiekraker in de vrieskou bij Achilles in 2017. Achteraf mooie herinneringen maar op het moment dat je in de kou staat te kijken naar een niet altijd even hoogstaand potje voetbal bedenk je je dat een zomercompetitie wellicht nog niet zo gek zou zijn. Maar goed, we zijn niet van suiker en dus reizen we ook vandaag ons clubje trouw achterna. Naast mij zullen 542 andere Fortunezen het uitvak in Rotterdam bevolken. Een keurig aantal op een late woensdagavond.

Op het moment dat heel Nederland met een witte deken is bedekt, weet je één zeker: Fanta Frank (die tegenwoordig overigens nog maar zelden Fanta drinkt) houdt zich als een ware veldmeester bezig met het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. Als we even voor vijf uur bij de bussen arriveren, weet Frank ons te vertellen ‘Ut geit door!’. Meer hoef ik niet te weten en met een gerust hart stap ik in de bus.

De heenreis is vrij krap gepland maar doordat we geen files tegenkomen is er nog ruimte voor een korte stop. Op verzoek van chauffeur Rob mogen we niet teveel lawaai maken, er zijn namelijk chauffeurs die in hun vrachtwagen liggen te pitten. Zelf verkies ik de warmte van de bus boven de ijzige kou, van mij hebben de slapende chauffeurs alvast geen last. Even voor de klok van acht uur bereiken we de Kuip. Via een glibberige tunnel bereiken we het bezoekersvak, onderweg nog enkele sneeuwballen ontwijkend die door baldadige Rotterdamse jeugd in onze richting worden gegooid.

De technische staf heeft de opstelling ten opzichte van afgelopen zondag op twee plekken gewijzigd. Clint Essers krijgt op de rechtsbackpositie de kans om het beter te doen dan Alessandro Ciranni. Branislav Ninaj speelde in Doetinchem een allesbehalve gelukkige wedstrijd (maar wie eigenlijk niet?). Blijkbaar is hij dusdanig geblesseerd dat hij vanavond geen deel uitmaakt van de selectie. Het gat achterin wordt opgevuld door José Rodriguez een linie terug te halen. Zijn plek op het middenveld wordt overgenomen door Jorrit Smeets.

Feyenoord begint de wedstrijd fanatiek aanvallend. Na negentig seconden noteer ik al het eerste schot op doel door Robin van Persie. Zijn schot met rechts wordt door Alexei Koselev vakkundig en stijlvol uit het doel geranseld.


Clint zit Larsson op de huid

Fortuna laat de eerste twintig minuten echter zien dat het niet alleen voor de gezelligheid naar Rotterdam is gekomen. Na acht minuten breekt Mark Diemers op links uit en stuurt Andrija Novakovich de zestien in. In een fractie van een seconde besluit de Amerikaan te proberen om de uitkomende Kenneth Vermeer met buitenkant rechts te verschalken. Helaas is Vermeer attent en verwerkt de bal tot hoekschop. Amper een minuut later krijgt Novakovich een herkansing wanneer Ahmed el Messaoudi hem op rechts diep stuurt. Ook deze keer is Vermeer een sta-in-de-weg.

Na twee kansen voor Novakovich is het de beurt aan Finn Stokkers. Na een goede balverovering van Diemers op de linkerflank kan de middenvelder richting centrum oprukken. Op rechts loopt Stokkers helemaal vrij en krijgt de bal op een presenteerblaadje gelegd door Diemers. Finn haalt in een keer uit maar mikt net te ver naar rechts en ziet zijn poging in het zijnet belanden. Drie goede kansen op de 0-1, maar drie keer lukt het net niet. Op dit niveau kan dat dodelijk zijn.


Stokkers beseft hoe groot zijn kans was

Er staat inmiddels bijna een half uur op de klok wanneer Feyenoord een goede kans krijgt. Nicolas Jörgensen wordt de ruimte in gestuurd. Zijn schot met links vliegt een meter of twee naast het doel van Koselev. Vijf minuten later is het helaas wel raak. Op de rechterflank speelt Jeremiah St. Juste Steven Berghuis aan. St. Juste ziet dat er een groot gat ligt en sprint daarin. Diemers schat de situatie niet naar waarde in en laat zijn tegenstander lopen. Berghuis speelt St. Juste simpel in de ruimte aan. De rechtsback heeft vervolgens alle tijd om een teamgenoot uit te zoeken. Dat blijkt Van Persie te worden die bij de eerste paal inloopt en de 1-0 tegen de touwen schiet. Na drie goede kansen op de openingstreffer scoort Feyenoord nu door een onoplettendheid aan onze zijde. Zonde!

Amper twee minuten later gooit Feyenoord de wedstrijd al bijna in het slot. Sam Larsson zet zichzelf door een een-tweetje met Jörgensen vrij voor Koselev. Onze sluitpost is echter op tijd uit zijn doel gekomen en voorkomt de 2-0. Even later is het diezelfde Koselev die bijna alsnog de 2-0 op zijn rekening mag schrijven. Van Persie wordt diep gestuurd en houdt Kai Heerings van zich af. Koselev komt eerst uit maar besluit dan snel terug te keren richting doellijn. De lob van Van Persie lijkt vervolgens een eenvoudige vangbal, maar de Moldaviër laat hem door zijn handen glippen. De bal valt gelukkig net langs de goede kant van de paal. Vlak voor de thee dwingt St. Juste Koselev nog eenmaal tot een redding. Het blijft echter bij 1-0.


Smeets schuwt de duels niet

En die ruststand maar zeker ook het vertoonde spel bieden perspectief voor de tweede helft. Fortuna voetbalt prima mee, speelt fanatieker en feller dan afgelopen zondag en met name de nieuwe positie van Rodriguez in het centrum van de verdediging pakt vooralsnog goed uit. De Spanjaard is niet de snelste maar doorziet vaak waar de bal terecht gaat komen en zoekt in balbezit altijd naar een voetballende oplossing.

Aangezien de traptreden in het uitvak meer weg hebben van de vloer in Thialf besluit ik in de pauze veilig op mijn plekje te blijven staan. Vanuit de nok van het stadion bekijk ik de Kuip op mijn gemak. Door de eerder genoemde boycot zit het stadion vanavond slechts halfvol. Ondanks een totaal gebrek aan sfeer vanuit het thuispubliek blijft dit een van de mooiste stadions van Nederland. Maar ik ben hier natuurlijk niet als kunst- en cultuurliefhebber, dus concentreer ik me even later weer op het speelveld wanneer de spelers het veld betreden.

Waar Fortuna aan het begin van de eerste helft enkele dikke kansen kreeg, is het nu de beurt aan Feyenoord. Binnen vijf minuten na rust loopt Jörgensen uit de rug van Heerings en Rodriguez weg en wordt de diepte ingestuurd door Berghuis. Jörgensen kiest voor een stiftje en die lijkt binnen te vallen. Dat is echter buiten een van de palen gerekend. Die kaatst de bal terug het veld in waarna Rodriguez kan ruimen. Even later verschijnt Berghuis alleen voor Koselev. Hij wacht vervolgens te lang zodat Koselev zijn doel goed heeft kunnen verkleinen en ook Michael Pinto is gearriveerd om Berghuis te storen. Berghuis stuit op Koselev. Daar komt Fortuna twee keer goed weg!

Nadat Fortuna twee keer aan de 2-0 ontsnapt, tekent het zelf niet veel later voor de gelijkmaker. Vanuit het middenveld bereikt El Messaoudi Novakovich. Die neemt de bal mee en trekt zich op gang richting het doel van Vermeer. De weg is nog lang, maar de spits houdt Van der Heijden knap van zich af. Op het moment dat de verdediger een sliding inzet om de vermoedelijke poging van Novakovich te blokken, kapt deze zich slim vrij. Vervolgens tikt hij de bal langs Vermeer door. 1-1 en het uitvak ontploft!


Kappen…


… en scoren

Het legioen was al erg stil, maar nu is het echt alleen nog de Fortuna-aanhang die te horen is. De spelers laten zien dat ze in ieder geval een lesje hebben geleerd van de uitglijder in Doetinchem en het vertoonde spel en inzet kunnen op waardering rekenen vanuit vak GG.

Na een uur spelen wordt Feyenoord weer gevaarlijk. Bij een scrimmage voor het doel brengt Koselev tot drie keer toe redding. Feyenoord beseft dat het seizoen vanavond gemaakt of gebroken kan worden en zet nog eens aan. Tot nog toe hield de Sittardse verdediging stand, maar na 63 minuten krijgen de Rotterdammers hulp van de arbitrage. Rodriguez komt via het centrum op maar lijkt dan onreglementair gestopt te worden. ‘Niks aan de hand’ oordeelt Gözübüyük en laat verder spelen. Via de linkerflank eindigt de bal bij Tony Vilhena. Die haalt uit, Koselev redt maar verwerkt de bal onvoldoende. Terwijl twee Feyenoorders in dreigen te schieten struikelt Heerings en valt op de bal. Daarbij toucheert hij het leer wel erg ongelukkig en in mijn ogen niet bewust met zijn arm. Gözübüyük ziet er echter meteen een strafschop in. Voor de zekerheid wordt de VAR ingeschakeld. En na afgelopen zondag is wel duidelijk wat er gaat gebeuren. Na drie minuten tv kijken beslist ook de VAR dat het een strafschop is. De wel erg makkelijk gegeven penalty wordt vervolgens door Van Persie onhoudbaar in de rechterhoek geschoten. We kunnen weer in de achtervolging.


De protesten blijken tevergeefs

Fortuna lijkt nu verslagen maar zolang het nog maar 2-1 is houden we hoop. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de 3-1 meer in de lucht hangt dan de 2-2. Twintig minuten voor tijd stuurt Van Persie Berghuis nog maar eens diep. Deze keer omspeelt de flankspeler Koselev en lijkt met rechts de wedstrijd te beslissen. Nu is het Heerings die met een uiterste sliding redding brengt. De Fortunezen lijken ook steeds meer geïrriteerd te raken door de strafschop en de achterstand. Dat drijft Pinto ertoe om een iets te doldwaze sliding in te zetten. Die levert onze multilinguïstische linksback een terechte gele kaart op.

André Vidigal heeft inmiddels Lars Hutten vervangen. Lars lijkt het de laatste wedstrijden steeds moeilijker te hebben met de snelheid en het niveau. Ook vandaag komt hij niet of nauwelijks in het stuk voor. Er zijn nu nog tien minuten te spelen en Fortuna zet aan voor een laatste offensief. Novakovich komt op de rand van de zestien naar binnen en schiet. Zijn schot wordt geblokt maar belandt voor de voeten van Diemers. Die kan van een meter of twintig vrij uithalen. Helaas mikt hij net te hoog, de bal vliegt een dikke meter over het doel van Vermeer.


Onze aanvoerder ging vandaag voorop in de strijd

De volgende kans is wel raak, maar helaas aan de verkeerde kant van het veld. Een hoekschop waait hoog richting tweede paal. Koselev komt uit maar dat was geen beste keuze. Hij loopt tegen een speler aan en mist de bal waardoor Sven van Beek redelijk ongehinderd de 3-1 binnen kan koppen. Dat betekent definitief het einde van ons bekerseizoen 2018-2019.

Door het oponthoud met de VAR worden we getrakteerd op vier minuten blessuretijd. En daar zit niemand echt op te wachten. Of ja, misschien Sam Larsson wel. In de laatste minuut van de extra tijd slalomt hij door onze verdediging, daarbij Essers en Smeets ontwijkend. Maar dan treft hij Rodriguez op zijn pad. Die steekt zijn been uit en tikt Larsson aan. Geen moordaanslag maar voldoende voor een strafschop. Die wordt benut door Berghuis maar dat is iets voor de statistieken. Gelukkig fluit Gözübüyük direct hierna voor het einde van de wedstrijd.


Helaas mannen, zondag beter!

Zo komt er een einde aan de bekertournee die ons via Helmond, Nijmegen en Sittard naar Rotterdam voerde. Met een beetje geluk had er vanavond weer een stunt in gezeten, maar uiteindelijk is Feyenoord toch een maatje te groot. Het vertoonde spel en de vechtlust bieden gelukkig wel meer perspectief voor het restant van het seizoen.

Daar waar iedereen op een vlotte terugreis zonder al teveel oponthoud hoopt, denkt chauffeur Rob daar anders over. Eerst wordt er tien minuten gestopt op een parking waar wederom geen tankstation staat. En wanneer iedereen echt begint te hunkeren naar zijn bed, stoppen we ook nog even in Nederweert. De firma Kupers lijkt een van de weinige bedrijven waar rokers nog centraal staan. Uiteindelijk bereiken we om kwart over een de thuishaven waarna we richting onze auto glibberen en glijden.

Alle pijlen kunnen nu worden gericht op de competitie. Zondag komt Vitesse op bezoek. Hopelijk wordt de goede lijn van vanavond dan verder opgepakt en levert het ook nog resultaat op. Tot dan!