Na een hectische week kan Fortuna geen vuist maken in Heerenveen. Het verschil tussen SC Heerenveen en Fortuna Sittard was groter dan de 2-1 eindstand doet vermoeden.


27 augustus 2022

Heerenveen te sterk

SC Heerenveen 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 22. Van Hooijdonk 1-0, 44. Van Ewijk 2-0, 84. Yilmaz (pen.) 2-1.
Opstelling: Pandur; Tirpan (85. Vita), Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan (66. Ferati), Bassett (46. Gladon); Córdoba (46. Noslin), Yilmaz, Seuntjens.
Toeschouwers: 18.020.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Yilmaz.
Rood (Fortuna): –.

Op maandag net na het middaguur, is Fortuna ineens hoofdnieuws in Nederland. Fortuna Sittard heeft hoofdtrainer Sjors Ultee ontslagen en assistent-trainer Ron Alflen mag ook inrukken.

Wie afgelopen zaterdag zijn oor te luister legde op de tribunes van het Fortuna Sittard Stadion na afloop van het verloren duel tegen SC Cambuur, hoorde dat fans zich afvroegen hoeveel krediet Ultee zou hebben bij de clubleiding.

Dat dat krediet niet oneindig was, was iedereen wel duidelijk, maar dat het krediet op dat moment al op was, zullen weinig fans hebben bevroed. Het ontslag van Ultee kwam dus als een verrassing.

Fortuna gaat op zoek naar een opvolger. In de tussentijd gooit Fortuna Sittard de overgebleven assistent-trainers Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens in het diepe. Zij leiden het team richting het duel tegen SC Heerenveen.


De mannen die er voorlopig het beste van moeten zien te maken

Bepalen zij ook de opstelling op zaterdagavond? Dagblad de Limburger vroeg het vrijdag aan Dominik Vergoossen. Zijn antwoord: “Uiteindelijk zijn meerdere personen betrokken geweest bij het maken van de opstelling, ook vanuit de spelersgroep”. Het klinkt alsof er naast Vergoossen, Schepens en enkele spelers, ook nog andere personen betrokken waren. We zouden graag weten wie.

De consternatie bij Fortuna Sittard heeft op zaterdag geen gevolgen voor de vertrektijd van de door Fortuna SC georganiseerde bus richting Heerenveen. Dat is 16.30uur. De vertrekplek is wel gewijzigd, want aangekomen bij het Fortuna Sittard Stadion, blijkt dat het kloppende hart van de ODS Classic, een jaarlijkse wielerwedstrijd. De bus vertrekt niet aan de Milaanstraat, maar aan de Lissabonlaan. Die straatnamen klinken nog altijd beter dan de straten eruit zien.

De heenreis verloopt voorspoedig. Sterker nog, omdat er vrij weinig verkeer op de weg is, dreigen we ruim een uur te vroeg te komen in Heerenveen en dus staan we drie kwartier stil op een parkeerplek ergens in het midden van het land.

Ergens ter hoogte van Zwolle, dringt de opstelling van vanavond door tot de bus. Ten opzichte van het duel tegen Cambuur, zijn er drie wijzigingen.

De basisplekken voor Cole Bassett en Doğan Erdoğan zijn niet echt verrassend, alhoewel Arianit Ferati en Paul Gladon, de twee spelers die moeten wijken, zeker niet schuldig zijn aan de gemiste competitiestart.

De derde wissel is wel verrassend. Vergoossen / Schepens brengen Ivor Pandur op de plek van Yanick van Osch. Dat Pandur goed bezig was op de training was bekend, dat Van Osch vorige week kwetsbaar was van afstand ook. Van Osch had blijkbaar net als Ultee, weinig krediet. Pandur gaat debuteren.


Ivor prepareert zich op zijn debuut

We zijn ondertussen aangekomen in het Abe Lenstra Stadion. Dat is nog steeds een mooi stadion. Twintig jaar geleden verdubbelde SC Heerenveen de capaciteit van het stadion naar 27.000, vast omdat de club dacht nog verder te kunnen groeien. Dat is nooit echt gelukt en vanavond zal het niet anders zijn, want circa 9.000 stoeltjes blijven leeg. Dan zijn er dus nog steeds 18.000 supporters, een aantal waar Fortuna Sittard alleen van kan dromen.

Over dromen gesproken, de supporters van Nieuw Noord ontvouwen voor de wedstrijd een spandoek, met de tekst: ‘overal waar we gaan, hoor je onze naam’. Zo’n spandoel verwacht je bij een uitwedstrijd, toch?


Wel mooi gemaakt natuurlijk

We bevinden ons ondertussen enkele minuten voor aanvang van het duel in een discotheek met een spiegelbol. De stadion LED-lampen kun je snel aan- en uitzetten, waardoor je een disco-achtige atmosfeer kunt creëren. Grappig. Hoort het bij voetbal? Daarover lopen de meningen uiteen.

Goed, we zijn klaar voor de wedstrijd. Bij Fortuna dus Ivor Pandur onder de lat. Centraal achterin spelen Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. Aan de zijkanten spelen Mickaël Tirpan en George Cox.

Op het middenveld zorgen Deroy Duarte en Doğan Erdoğan voor de controle. Cole Bassett is na Dion Watson, Charles Kazlauskas en Andrija Novakovich de vierde Amerikaan die het geel-groen draagt. Hij zorgt voor de aansluiting met spits Burak Yilmaz. Via de zijkanten proberen Iñigo Córdoba en Mats Seuntjens hetzelfde te bereiken.


Cole Bassett pakt zijn eerste basisplek bij Fortuna Sittard

Tegenstander SC Heerenveen speelt met drie centrale verdedigers aangevuld met twee vleugelverdedigers. De opzet zal vast zijn dat die vleugelverdedigers de aanval gaan ondersteunen. Hoe aanvallende vleugelverdedigers Fortuna kunnen slopen, zagen we afgelopen seizoen in de tweede helft in Deventer. De architect was dezelfde: Kees van Wonderen.

SC Heerenveen trapt af. De eerste vijf minuten verlopen gelijkwaardig, maar daarna trekt SC Heerenveen het laken naar zich toe en komt Fortuna onder druk te staan. SC Heerenveen combineert vrij gemakkelijk; Fortuna is veel te slordig in balbezit om gevaar te stichten.

Het levert SC Heerenveen ook al snel serieuze kansen op. De eerste is voor Amin Sarr, die Ivor Pardur tot een mooie redding dwingt. Niet veel later is er een mooi schot van Milan van Ewijk dat Pardur uit het doel ranselt. Het enige goede nieuws voor ons is dat Ivor Pardur geen plankenkoorts heeft.

SC Heerenveen is duidelijk baas op het veld. De opkomende vleugelverdedigers denderen over Mats Seuntjens en Iñigo Córdoba heen, waardoor onze vleugelverdedigers grote problemen krijgen, maar ook elders op het veld spelen we weinig klaar.


Mickaël Tirpan kan zich opmaken voor een hele zware avond

Na twintig minuten krijgt SC Heerenveen waar het dan al recht op heeft: de openingstreffer. Amin Sarr geeft een indraaiende voorzet, maar op het moment van trappen, raakt Inigo Cordoba de bal. Het wordt geen indraaiende maar een wegdraaiende voorzet. Sydney van Hooijdonk heeft het geluk dat hij op de juiste plaats staat: 1-0. Een ietwat gelukkige, maar daarom niet minder verdiende treffer.

De openingstreffer verandert het spelbeeld niet. SC Heerenveen domineert en zoekt een tweede treffer. Toch komt Fortuna in deze fase dicht bij de gelijkmaker. Deze kans komt uit een corner. Mats Seuntjens slingert de bal op het hoofd van Dimitris Siovas die van afstand hard naar de grond kopt. Helaas gaat de bal rakelings naast.

De 235 supporters in het uitvak hopen dat de kans voor Siovas een opmaat is naar beter, maar dat blijkt ijdele hoop. SC Heerenveen blijft sterker en creëert ook kansen. Van Ewijk en Halilovic testen Pandur van afstand, die de schoten uit zijn doel ranselt.

Vlak voor rust moet Pandur zich echter voor de tweede maal gewonnen geven. Mickaël Tirpan verliest de bal rond het eigen strafschopgebied. De opgestoomde linkervleugelverdediger Mats Köhlert pikt op en via een geblokt schot van Amin Sarr komt de bal bij de opgestoomde rechtervleugelverdediger Milan van Ewijk. Hij trapt de bal in een tijd achter Pandur: 2-0.

Het is tevens de ruststand en daar valt helaas weinig op af te dingen. SC Heerenveen was op alle fronten sterker. Ivor Pandur was Fortuna’s beste speler, maar als je keeper je beste speler is, weet je eigenlijk al genoeg.

Verder onthouden we het uit de eerste helft dat de Heerenveen-supporters Burak Yilmaz consequent en zonder directe aanleiding uitfluiten als hij in balbezit komt. Vreemd.

In de rust komen er twee wijzigingen bij Fortuna Sittard. Cole Bassett en de onzichtbare Iñigo Córdoba blijven achter in de kleedkamer. Paul Gladon en Tijjani Noslin zijn hun vervangers.


Iñigo heeft meer tijd nodig om op stoom te komen

Krijgen we in de tweede helft een ander, hopelijk evenwichtiger, beeld? Ja, maar dat ligt vooral aan SC Heerenveen dat wat afwachtender speelt, hopende gebruik te kunnen maken van de ruimte die een aanvallender Fortuna zal weggeven.

Fortuna komt met de beste bedoelingen uit het kleedlokaal, want dwingt enkele corners af. Als zo’n bal of de afvallende bal goed valt, kun je zomaar de 2-1 maken. Dat geluk heeft Fortuna niet.

Helaas duurt deze fase niet langer dan vijf minuten, waarna SC Heerenveen de controle herneemt, zonder zelf al te veel te creëren.

Na een uur spelen verlaat Doğan Erdoğan het speelveld, die te slordig in balbezit was om belangrijk te kunnen zijn. Arianit Ferati vervangt hem.


Doğan kan vanavond ook geen potten breken

In het laatste half uur speelt SC Heerenveen nog een aantal kansen bijmekaar, voornamelijk via schoten van afstand. Pandur staat paraat. Fortuna krijgt nog twee kansen in de slotfase. De eerste van die twee gaat er zowaar in.

Daar heeft Fortuna wel een grove verdedigingsfout voor nodig. Een van de drie centrale verdedigers denkt te kunnen terugkoppen op keeper Noppert, maar heeft buiten Burak Yilmaz gerekend. Yilmaz kan op Noppert af, maar wordt gestuit door Joost van Aken. Scheidsrechter Dennis Higler legt de bal op de stip.

We denken niet dat Burak Yilmaz wakker ligt van een fluitconcert meer of minder. Nieuw Noord probeert het toch. Vergeefs: 2-1.


Yilmaz laat zich dit buitenkansje niet ontnemen

Het is alweer de derde treffer van Yilmaz in vier duels. En in zijn eerste twee duels viel hij pas na rust in.

Gaat SC Heerenveen nog een rekening betalen voor het niet op zoek gaan naar de beslissende derde treffer? Fortuna verdient vanavond niets, maar wie maalt daarom in Sittard als er nog een gelijkmaker komt.

Zoals ik al zei Fortuna kreeg twee kansen in het laatste half uur. Yilmaz benutte de eerste. Ging die tweede er soms ook in? Nee, Paul Gladon krijgt een schotkans vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn schot gaat niet ver naast.

Even later komt er nog een tweede debutant in het veld bij Fortuna. Rémy Vita komt Mickaël Tirpan aflossen, die opnieuw een moeizame wedstrijd speelde.

In de slotfase lukt het Fortuna niet nog iets af te dwingen. Dit tot frustratie van Burak Yilmaz, die aan zijn klaagzang bij de scheidsrechter een gele kaart overhoudt. Die kun je geven, net als gele kaarten voor tijdrekken aan SC Heerenveen-kant, maar die kaarten komen er niet.


Higler heeft er genoeg van

Drie minuten extra tijd is ook karig, maar omdat Fortuna niets creëert, maakt ook dat niet uit. Eindstand: 2-1. Fortuna verliest dus in Heerenveen en daar valt niets op af te dingen.

De spelers melden zich aan het uitvak om de supporters te bedanken voor de steun en daarmee zit dit duel erop.

Resteert nog een drie uur durende terugreis. Die reis verloopt probleemloos, want rond de klok van half drie draaien we de Milaanstraat op.

Wie de ODS Classic heeft gewonnen, hou je nog van ons te goed.