Net als vorig jaar kijkt Fortuna bij rust tegen een achterstand aan tegen de contractloze spelers van Team VVCS. Na rust herstellen elf verse krachten de orde en zorgen alsnog voor een afgetekende 7-3 overwinning. Een nuttige oefenpot en leuke opwarmer voor de serieuze krachtmeting die ons aanstaande zaterdag in Heilbronn te wachten staat.

16 juli 2024

Eerste garde stelt na rust orde op zaken

Fortuna Sittard 7 Team VVCS 3

Doelpuntenmakers: 20. Erceg 1-0, 22. Van Wolfgang 1-1, 25. Van Wolfgang 1-2, 30. Erceg 2-2, 45. Romdhane 2-3, 50. Erceg 3-3, 53. Peterson 4-3, 63. Aïko 5-3, 84. Aïko 6-3, 89. Fosso 7-3.
Opstelling: Bayram (46. Koopmans); Özkul (46. Pinto), Et-Taibi (46. Guth); Korkmazyürek (55. Van Ottele), Elasri (46. Dahlhaus); Borecki (46. Fosso), Kaninda (46. Rosier), Schenkhuizen (62. Grujcic); Robberechts (46. Mitrovic), Erceg (55. Aïko), Hermsen (46. Peterson).
Toeschouwers: 400.
Scheidsrechter: Dhr. Van Hoof
Geel (Fortuna): –.
Rood (Fortuna): –.

Na de gewonnen oefenwedstrijden tegen Helmond Sport en SV Elversberg 07 zijn we benieuwd of ook Team VVCS aan de zegekar kan worden gebonden. Daarvoor reizen we wederom af naar Sportpark Op de Hooven. Het complex in Nederweert-Eind is inmiddels onze tweede thuisbasis en de heenweg kent dan ook geen verrassingen. Behalve dan dat we van Roosteren tot Echt aansluiten in een korte file, veroorzaakt door werkzaamheden ter hoogte van knooppunt Het Vonderen. Desondanks parkeren we de auto op aanwijzingen van de vriendelijke steward keurig op tijd op de parking van zalencentrum Bellagio Palace.

Nadat we ook zonder kleerscheuren door de tassencontrole zijn gekomen, ga ik op zoek naar een opstelling. Want niet alleen de namen van Team VVCS zijn mij onbekend, ook bij veel van onze eigen spelers moet ik de naam nog even bij het gezicht weten te plaatsen. En dat blijkt helemaal een pittige opdracht te worden als we van start gaan met een groot gedeelte jeugdige spelers van onze O21. Want heel eerlijk gezegd, buiten Milan Robberechts, Sjors-Lowis Hermsen en Tristan Schenkhuizen, herken ik geen enkele basisspeler. Bij Ante Erceg lukt dat alsnog vrij snel doordat hij in de spits loopt, iets minder jeugdig oogt én niet onbelangrijk: zijn naam staat achterop zijn shirt. Over keeper Ramazan Bayram heb ik wel gehoord dat hij een aardig talent zou moeten zijn, maar dan houdt het ook wel ver voor wat betreft mijn kennis van deze groep.

De jeugdige basisspelers willen vast hun kans grijpen om zich te laten zien aan trainer Danny Buijs en de aanwezige supporters. Maar een makkelijke opgave wordt dat vast niet. Want wie herinnert zich niet de wedstrijd van vorig seizoen tegen Team VVCS? Toen voorkwamen treffers van Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin in de laatste twintig minuten een pijnlijke nederlaag na een vroege 0-3 achterstand. Hopelijk hebben we geleerd van vorig jaar en worden we vanavond niet onaangenaam verrast.

Buijs instrueert Erem Özkul

Fortuna zet in ieder geval vanaf de aftrap al vroeg druk en dat leidt in de vierde minuut tot het eerste kansje voor Robberechts. Na goed doorzetten op rechts probeert hij keeper Daniel Agyei in de korte hoek te verrassen. Zijn schot gaat echter naast. Diezelfde Robberechts zet ook zijn naam achter de volgende kans. Een kort genomen hoekschop van Schenkhuizen en Erem Özkul wordt door Schenkhuizen hoog voorgebracht. De bal is echter net iets te hoog voor Robberechts die over kopt.

Datzelfde lot treft de kopbal van Sofiane Et-Taibi even later. Wederom is Schenkhuizen de aangever, dit keer vanuit een vrije trap. Maar ook nu gaat de bal over het doel. ‘Dat kan beter’ denkt Erceg in de twintigste minuut wanneer hij een door Wassim Elasri onderschepte bal ontvangt en plotseling voor keeper Agyei staat. Op een meter of twintig van het doel omspeelt hij de uitkomende goalie en schiet de bal beheerst in het lege doel.

Ante wordt door zijn jeugdige ploeggenoten gefeliciteerd met de openingstreffer

Lang kunnen we echter niet genieten van de voorsprong want amper twee minuten later staat het alweer gelijk. Et-Taibi probeert vlak voor de middenlijn voor zijn man te komen. Dat pakt slecht uit als de bal doorschiet en linksbuiten Jerry van Wolfsgang ineens vrij baan heeft richting ons strafschopgebied. Met een fraaie boogbal in de lange hoek verschalkt hij Bayram. En terwijl we goed en wel bekomen zijn van die treffer, herhaalt Van Wolfsgang zijn kunstje doodleuk. Deze keer mag hij vanaf rechts ongehinderd naar het centrum van het veld dribbelen en verrast Bayram vervolgens met een lage schuiver in de rechter benedenhoek. Zo staan we binnen vijf minuten na de openingstreffer alweer op achterstand.

Ligt er een mooie toekomst voor Sjors-Lowis in het verschiet?

Heb ik bij Fortuna al de nodige moeite om de spelers te herkennen, bij Team VVCS herken ik vanavond werkelijk geen enkele speler. Dat kan uiteraard ook aan mijn beperkte kennis liggen, maar de bekendste namen zie ik vooral in de staf van de ploeg. Niemand minder dan John van Loen, Arjan Ebbinge, Iwan Redan, Patrick van Diemen en Rob van Dijk proberen de spelers zonder contract zo goed als mogelijk te begeleiden in de hoop dat enkelen alsnog een nieuwe club vinden. Al vraag ik me sterk af waar deze jongens terecht gaan komen. Wordt het het tweede niveau van Cyprus, de derde divisie in Griekenland of toch gewoon de Topklasse in Nederland?

Ondertussen kabbelt de wedstrijd verder en zet Fortuna aan om de gelijkmaker te forceren. Een voorzet van Elasri vanaf links wordt door Hermsen van dichtbij op doel getikt, maar zijn poging mist de richting en kracht waardoor Agyei kan redden. Na exact een half uur spelen is het dan tóch raak. Erceg wordt diep gestuurd, neemt de bal goed aan, omspeelt Agyei opnieuw en rondt dan rustig af.

Wéér is Erceg de gevierde man

Ondanks dat Fortuna meer in balbezit is, oogt het spel vrij onrustig. De spelers lijken soms té graag te willen en het ontbreekt ook aan automatismen in deze grotendeels nieuwgevormde groep. Daarbij willen de spelers van VVCS hun huid uiteraard ook zo duur mogelijk verkopen. Er lopen immers de nodige heren rondom het veld met schrijfblokken en tablets in hun hand en met een beetje geluk levert een leuke actie je na vanavond wel ergens een contractje of proefperiode op.

Het is dan ook niet vreemd dat de 2-3 even later bijna valt, ware het niet dat de inzet van dichtbij ternauwernood gepareerd wordt door Bayram. Een minuut of zeven voor rust blijkt dat het aan Fortuna-zijde nog aan de nodige structuur ontbreekt als de bal bij een Sittardse aanval door een VVCS-verdediger blind en hard naar voren wordt geroeid. De bal zeilt door het centrum van het veld over de middenlijn en daar kan Liam Oetoehganal zomaar ongestoord achter het leer aan. Het is een geluk dat Bayram attent is en onverschrokken een meter of vijfendertig uit zijn doel komt gestormd, anders was de kans op een nieuwe achterstand reëel geweest. Zo open mag het achterin uiteraard nooit liggen.

Bayram kende een moeilijke eerste helft

Vijf minuten voor rust laat Fortuna zich weer even zien als een schot van middenvelder Nathan Kaninda geblokt wordt. De toegekende hoekschop wordt door Robberechts bij de eerste paal gelegd en daar door de meegekomen rechtsback Erem Özkul net langs de verkeerde kant van de paal geknikt.

Ook Nathan Kaninda probeert de technische staf te imponeren

Het slotakkoord van de eerste helft is in de laatste minuut voor rust voor de bezoekers. Een afstandsschot wordt van dichtbij door spits Firas Romdhane binnen getikt. Hoopvol gaan enkele Sittardse ogen richting de grensrechter, maar van buitenspel is geen sprake en dus mogen we alsnog met een achterstand aan de thee.

Terwijl Luuk Koopmans tussen de sproeiende sprinklerinstallatie door probeert warmgeschoten te worden, hebben we al gezien dat Danny Buijs in de tweede helft alsnog een groot deel van zijn, momenteel, sterkste ploeg gaat laten spelen. Van de elf spelers die voor rust binnen de lijnen kwamen, keren alleen Schenkhuizen, Erceg en Hasip Korkmazyürek in eerste instantie terug. De andere acht spelers worden vervangen. Ook Team VVCS wisselt vrijwel alle spelers, alleen durf ik niet te zeggen om wie het precies gaat.

De massale wissel mist aan Fortuna-zijde in ieder geval haar uitwerking niet. Onder aanvoering van captain Ivo Pinto en Rodrigo Guth wordt meteen de organisatie stevig neergezet en laat Fortuna de tegenstander nu nauwelijks meer van de eigen helft komen. Drie minuten na rust legt Pinto de bal vanaf rechts voor de eerste keer voor. Achterin het strafschopgebied probeert Jasper Dahlhaus het met een volley, die vliegt echter hoog in het vangnet.

Guth neemt elk duel serieus

Terwijl ik rustig op mijn gsm een aantekening denk te kunnen verwerken, zie ik nog net uit mijn ooghoek dat Erceg na een pass van Loreintz Rosier alleen op keeper Mike Bakker af gaat en koelbloedig de bal langs de doelman in het doel schuift. De ervaren Kroaat toont vanavond in ieder geval zijn neusje voor doelpunten. Hopelijk zet hij die lijn de komende maanden verder door, want in aanvallend opzicht zitten we vooralsnog vrij mager in ons jasje.

Wie deze voorbereiding ook gelukkig wat trefzekerder oogt, is Kristoffer Peterson. Net als tegen Helmond Sport en Elversberg pikt hij vanavond zijn doelpuntje mee. Amper twee minuten na de gelijkmaker schiet de Zweed de bal vanaf rand zestien hard en onhoudbaar in de lange hoek. Vlak na Petersons treffer brengt Buijs met kersverse aanwinst Syb van Ottele en Makan Aïko twee nieuwe krachten in het veld. Erceg en Korkmazyürek gaan naar de kant.

Fosso bedankt Petersons voor diens fraaie treffer

Pinto heeft er duidelijk zin in en komt op rechts regelmatig in een positie waarin hij een voorzet kan geven. Na een uur spelen geeft hij een prima voorzet op de net ingevallen Aïko. Helaas raakt de Fransman de bal niet goed met zijn hoofd en ziet zijn inzet over gaan. Even later komt ook Darijo Grujcic in het veld, hij vervangt Schenkhuizen en gaat links in de verdediging spelen. Daar ontbreekt vandaag Mitchell Dijks nog.

Ivo kreeg op rechts veelvuldig de bal

Team VVCS komt er in de tweede helft totaal niet meer aan te pas. De tweede helft is nog geen twintig minuten bezig als Fortuna voor de derde keer scoort. Deze keer is het Aïko die de bal langs de keeper schiet. Even later weet Bakker een zesde tegentreffer te voorkomen wanneer hij een vrije trap van Dahlhaus met zijn vuisten uit het doel ranselt.

Makan mikt netjes in de rechterhoek en tekent voor Fortuna’s vijfde treffer

Josip Mitrovic toont ook vanavond weer zijn gedrevenheid. Dat hij bij enkele acties wellicht ietsje te makkelijk naar het gras gaat, nemen we voorlopig maar voor lief. Twintig minuten voor tijd duikt hij bij een hoekschop vanaf links van Peterson bij de eerste paal op. Zijn kopbal verdwijnt echter bij de tweede paal langs het doel.

Het eerste optreden van Van Ottele in Fortuna-shirt

Centraal op het middenveld moeten Rosier en Ryan Fosso in de tweede helft de lijnen uitzetten. Als dat de nieuwe basis gaat vormen, doen we op het eerste oog een behoorlijke stap terug ten opzichte van de duo’s Deroy Duarte en Oğuzhan Özyakup of Alen Halilović. Maar vooralsnog moeten we het er maar mee doen en de transferperiode is nog lang, dus wie weet welke verrassingen er nog uit de hoge hoed van Américo Branco en zijn collega’s worden getoverd. Fosso gaat in ieder geval kermend naar de grond na een stevige tackle van Milan Bikhan. Het komt Bikhan op een terechte gele kaart te staan in een verder overigens sportief verlopen wedstrijd.

Makan vraagt Ryan of het pijn doet

Fortuna blijft op jacht naar een ruimere voorsprong en krijgt die bijna nadat Van Ottele de bal na een goede onderschepping bij Aïko brengt. Aïko schiet maar mikt daarbij juist over de linker kruising waardoor het vooralsnog bij 5-3 blijft. Die stand blijft ook op het scorebord staan als Mitrovic even later na een goede actie op rechts Fosso aanspeelt in het strafschopgebied. Fosso legt breed op Peterson die op zijn beurt uit stand uithaalt. De bal gaat rechts naast het doel.

‘Doet Team VVCS in aanvallend opzicht dan helemaal niks meer?’ hoor ik u denken. Jawel hoor, maar meer dan een speldenprikje van Prinsley Kimvwidi is het niet. De man met de prachtige voetbalnaam komt vanaf links naar binnen maar zijn schot is vervolgens te zacht om Koopmans te verrassen. Luuk plukt de bal dan ook simpel uit de lucht waarna Fortuna verder op zoek kan naar de zesde treffer.

Prinsley probeert Syb van de bal te houden

Zes minuten voor tijd is het dan alsnog zover. Wederom levert Pinto vanaf rechts een goede voorzet af, deze keer laag en scherp over de grond. Aïko had op die voorzet gehoopt en loopt de bal van dichtbij binnen. Diezelfde Aïko is in de laatste minuut de aangever bij Fortuna’s zevende en tevens laatste doelpunt van de avond. De Fransman legt de bal af op Fosso. Die speelt zich met een goede lichaamsbeweging handig vrij en knalt de bal in de linkerhoek. Niet veel later fluit scheidsrechter Van Hoof voor het eind van de wedstrijd.

En zo wint Fortuna de oefenwedstrijd die je eigenlijk ook niet mág verliezen. Maar daarmee willen we zeker niet neerbuigend doen over de tegenstander van vanavond. Aan de ene kant is het lovenswaardig dat de jongens van coach John van Loen strijden voor hun wellicht laatste kans in het betaald voetbal. Anderzijds is het ook prettig dat Fortuna na het afzeggen van FC Dordrecht alsnog een tegenstander vond om het oefenprogramma te vervolledigen.

Door de vele wissels en de nog niet complete en/of compleet fitte selectie hechten we niet al teveel waarde aan de uitslag, maar een overwinning is natuurlijk wel altijd beter voor het moraal. Zaterdag wacht met VfB Stuttgart een tegenstander van een heel ander formaat. De ploeg eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Bundesliga en sloot de competitie af met overwinningen op Bayern München, FC Augsburg en Borussia Mönchengladbach. We zijn dan ook zeer benieuwd hoe onze mannen zich dan staande gaan houden. Tot dan, COYS!