Een eerste oefenduel zegt nooit zoveel. Nou ja. Het zegt dat het elftal dat Helmond Sport na rust binnen de lijnen bracht verdween in Fortuna’s Bermuda-driehoek. Voor rust toonden de bezoekers zich juist veel efficiënter voor doel in een verder kansarme eerste helft. Uiteindelijk ziet half Nederland 5-2 op Teletekst staan en dat is hetgeen bij iedereen blijft hangen. Prima gestart dus!


6 juli 2024

Mitrović velt Helmond Sport

Fortuna Sittard 5 Helmond Sport 2

Doelpuntenmakers: 21. Peterson 0-1, 30. Ostrc 1-1, 34. Van den Hurk 1-2, 51. Robberechts 2-2, 61. Mitrović 3-2, 66. Mitrović 4-2, 80. Kaninde 5-2.
Opstelling: Koopmans (46. Bayram); Pinto (46. Özkul), Guth (46. Korkmazyürek), Grujčić (46. Elasri), Dijks (46. Et-Taïbi); Rosier (46. Schenkhuizen), Fosso (46. Kaninda), Dahlhaus (46. Borecki); Aïko (46. Mitrović (83. Van Hunnik)), Erceg (46. Robberechts), Peterson (46. Hermsen)
Toeschouwers: 400.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): –.
Rood (Fortuna): –.

Na een week trainen staat het eerste oefenduel op het programma. En dat is een regionaal onderonsje. Zeker als je in aanmerking neemt dat het duel op Sportpark ‘Op de Hooven’ wordt gespeeld. Vanuit Helmond ben je binnen een half uur in Nederweert-Eind dat datzelfde half uur heb je ongeveer nodig om vanuit Sittard-Geleen tot in ‘D’Ind-j’ te geraken. En dan vrees je dat burgemeester Birgit Op de Laak een streep zet door supporters, maar Nederweert is voetbalsupporters goedgezind zodat iedereen welkom is. En entree wordt er niet geheven, dus geen enkele reden om níét naar Midden-Limburg af te reizen.

Afgelopen week was Fortuna best bedrijvig op de transfermarkt en contracteerde Mitchell Dijks en Josip Mitrović. Van Dijks weet iedereen wel wat je eraan hebt. Hij brengt kracht en karakter, heeft altijd goede zin en ligt bij veel supporters in de bovenste lade.

Mitrović is een onbeschreven blad, maar als zijn prestaties gelijke tred kunnen houden met de enthousiaste reacties op sociale media dan heeft Américo Branco een gouden zaak gedaan op de transfermarkt. Het blijft natuurlijk even afwachten en we moeten Mitrović tijd gunnen zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, maar hij lijkt een beoogd basisspeler te zijn.

Tijdens een sessie Zaanse Methoden zei Kristijan Bistrović er het volgende over: ‘Je bent misschien nog maar 20, maar omdat je je hele leven al met sport of voetbal bezig bent, maakt je dat sneller volwassen. Je leeft echt voor het moment om de stap naar een topclub in Kroatië of naar een buitenlandse club te maken. En als het moment is aangebroken, dan moet je zorgen dat je er klaar voor bent. Zo simpel is het.’

Ivor Pandur vulde hem destijds aan: ‘Je denkt er ook niet zo over na. Het is je droom om profvoetballer te worden. En dat je daarvoor huis en haard moet verlaten is geen probleem. Je doet het voor jezelf en je familie. Als je alles geeft kun je weliswaar mislukken en moet je naar huis terugkeren, maar je hebt dan wel de kans aangegrepen en je kunt jezelf niets kwalijk nemen.’

Ook tegenstander Helmond Sport (in Maastricht bekend onder de naam ‘Vèrkes Sport’) heeft al heel wat transfers gedaan. En niet in de minste plaats binnen hun technische staf. Want oud-Fortuna-trainer Kevin Hofland zwaait er dit seizoen de scepter en doet dat gedeeltelijk in een hagelnieuw stadion. Tot aan de winterstop spelen ‘De Kattenmeppers’ in Stadion De Braak en vanaf 2025 wordt een compleet nieuwe arena betrokken, dat momenteel herrijst naast het huidige stadion.

Ambitie voldoende in Zuidoost-Brabant en dus een mooie tegenstander om de krachten mee te meten. Afgelopen seizoen speelde Joeri Schroyen nog aan De Braak, maar zijn contract werd niet verlengd waardoor Schroyen op zoek moet naar een nieuwe club. En daarmee is Hofland tot dusver de enige Helmonder met een verleden bij Fortuna.

Aangekomen bij VV Eindse Boys staan de sproeiers al aan. Of druppelt de hemel? Ja, dat zou niet onlogisch zijn, want we beleven een heuse kwakkelzomer. De lucht boven de zittribune kleurt donkerblauw en in een hoekje zijn nog een aantal zitplaatsen vrij. Tel uit je winst: we nemen plaats op de zittribune.


De zittribune zit niet voor niks bomvol

Dat dit hoekje met linten is afgezet en ongetwijfeld dient om de wisselspelers van Helmond Sport onder te brengen is een klein detail. Want als er één schaap over de dam is… In een mum van tijd zit ook dit deel van de tribune vol.

‘Jonges, schuif es efkes, dan kunnen onze wissels er nog bai’, sommeert assistent-trainer Adrie Bogers ons en gewillig schuift iedereen een bats op, zodat er ruimte komt voor zes of zeven wissels van Hellemond. Als ik naar rechts kijk, zie ik beginnende baardgroei, wat donsgroei in verschillende nekken en ongeschonden smoelen. Dit is eerder Helmond Sport JO17 dan een volwaardige groep selectiespelers. En erg spraakzaam zijn ze niet. Maar ja, ik kan ze moeilijk een DM sturen.


De hemelsluizen staan even open, het hoofdveld is voor nop gesproeid

Fortuna speelt in de sterkst mogelijke opstelling voor het moment. Nieuwbakken Fortunees Josip Mitrović is inmiddels gearriveerd, maar heeft drukke dagen achter de rug en wordt even rust gegund. Maar ‘de sterkst mogelijke opstelling op dit moment’ betekent niet dat we hiermee ook onze eerste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles gaan beginnen. Dat is onze hoop tenminste.

Want tijdens de eerste helft voetbalt Fortuna behoorlijk stroperig. Met het wegvallen van een flink aantal spelers moet trainer Danny Buijs helemaal opnieuw beginnen. Ante Erceg staat als centrumspits geposteerd, maar hij heeft het vanmiddag behoorlijk lastig. Hij moet opboksen tegen Jonas Scholz en Tobias Pachonik en verliest geregeld het duel. Het is daardoor lastig om aan voetballen toe te komen. Zeker ook omdat Loreintz Rosier en Ryan Fosso nog niet in staat zijn om grip op het middenveld te krijgen.


Ryan Fosso moet wennen aan de hoge(re) intensiteit

Aan Fortuna’s linkerkant speelt Kristoffer Peterson, maar hij wordt nauwelijks in het spel betrokken. Dat geldt in mindere mate ook voor Jasper Dahlhaus. Het meest bedrijvig is Makan Aïko, maar hij heeft alleen zijn blik naar voren gericht. Tegenstander Amir Absalem schuift vaak door naar het middenveld waardoor Aïko er steeds achteraan moet. Maar omdat hij dat juist níét doet staat Helmond Sport regelmatig met een man extra op het middenveld. Captain Ivo Pinto heeft het er maar druk mee.


Amir Absalem staat weer bij Ivo Pinto op de stoep

En juist als de bezoekers denken aan een aanval te kunnen bouwen schakelt Fortuna razendsnel om. De bal gaat van rechts naar links waar Kristoffer Peterson eindelijk de bal aan de voet heeft. Hij kapt naar binnen en ziet de verre hoek openliggen. Dat heeft de Zweed prima gezien, want niet veel later ligt de bal achter Wouter van der Steen.


Ante Erceg feliciteert Kristoffer Peterson met diens openingstreffer

Bijna komt Fortuna op een dubbele voorsprong als Jasper Dahlhaus vanaf links de naar binnengekomen Makan Aïko aanspeelt. De jonge Fransman neemt de bal voltijds op zijn schoen en dwingt Van der Steen tot een uiterste krachtsinspanning. Voorlopig blijft het 1-0.

Centraal op het middenveld heeft Ryan Fosso moeite het spel naar zich toe te trekken. Hij heeft nog niet de fysiek van Deroy Duarte en heeft het moeilijk tegen Michel Ludwig en Enrik Ostrc. Maar als hij de kans krijgt, dan geeft hij een diepe bal, in plaats van het simpel te houden en de opkomende backs in te spelen. Halverwege de eerste helft ziet hij Aïko vertrekken en zijn idee is goed, maar Aïko komt een teenlengte tekort om de bal op doel te krijgen.


Makan Aïko heeft zijn blik vooral naar voren gericht

Helmond Sport-trainer Kevin Hofland spoort zijn spelers aan zo ver mogelijk van eigen doel af te spelen. Dat lukt vrij aardig, zeker omdat Fortuna een balvaste spits mist. En hebben de centrale verdedigers de bal, dan gaat de bal meteen vooruit.


Kevin Hofland overziet zijn troepen

En als Anthony van den Hurk wordt ingespeeld zit Darijo Grujčić er met een voet tussen. Aan de rand van het strafschopgebied tikt hij de bal weg, maar legt de bal tevens perfect klaar voor de inlopende Ostrc. Hij plaatst de bal onhoudbaar in een hoek van het doel: 1-1.

Enkele minuten later gaat Absalem een uitstekende één-twee aan met Tarik Essakkati. Ivo Pinto is op achtervolgen aangewezen, maar kan niet verhinderen dat een ideale voorzet Van den Hurk bereikt. Miscommunicatie tussen Grujčić en Rodrigo Guth zorgt ervoor dat Helmond Sport een 1-2 voorsprong neemt.


Alle gemaakte fouten gaan in de boekjes van de technische staf

Vlak voor rust komt Michel Ludwig na een ongelukkig duel met Ivo Pinto verkeerd terecht en lijkt een ogenschijnlijk flinke knieblessure op te lopen. Het moet ongelofelijk balen zijn om tijdens je debuutwedstrijd voor je nieuwe club van het veld te moeten worden gedragen. Het publiek voelt met Ludwig mee en steekt hem middels een welgemeend applaus een hart onder de riem.


De onfortuinlijke Michel Ludwig wordt van het veld gedragen

Na de eerste helft is de wedstrijd gedaan. Van beide kanten eigenlijk, want beide teams wisselen hun complete elftal. De jonge snaken waarmee we 45 minuten een tribune hebben gedeeld mogen aan de bak. Qua veldspel waren Fortuna en Helmond Sport aan elkaar gewaagd, maar ‘De Kattenmeppers’ gingen veel efficiënter met hun kansen om. Ook het gebrek aan automatismen viel op en een aantal spelers dient nog tactisch geschoold te worden.

Aan Fortuna-zijde maken we kennis met spelers zoals Ramazan Bayram, Erem Özkul, Hasip Korkmazyürek, Krystian Borecki en Nathan Kaninda. Tel daar gekende namen bij op zoals Tristan Schenkhuizen (de kapitein), Milan Robberechts, Sjors-Lowis Hermsen en Josip Mitrović en je hebt je elftal bijna bij elkaar.


Trainer Danny Buijs wenst Krystian Borecki succes

Helmond Sport zet daar jongelingen tegenover zoals Stan Bouwens, Lars Zonneveld, Aassim Farah, Pius Krätschmer en Khalid el Arnouki. Dus iedereen snapt wel dat deze helft volledig losstaat van de eerste. De jeugdige talenten van Helmond Sport laten één ding wel al gauw zien: ze zijn niet opgewassen tegen Fortuna’s supertrio voorin. Steeds weer lukt het Milan Robberechts aan te spelen. En heeft Robberechts de bal, dan begint Sjors-Lowis Hermsen al om hem heen te bewegen en loert ook Josip Mitrović op kansen.


Sjors-Lowis Hermsen is constant aan het lopen

Vanaf het middenveld wordt constant de rechterkant ingespeeld waar Mitrović keer op keer ongrijpbaar is. Waarschijnlijk hebben de Helmondse snaken nog nooit gehoord van HNK Gorica of Josip Mitrović en worden ze tijdens het seizoen ook niet meer met zo’n speler geconfronteerd.


Erem Özkul houdt het goed dicht aan de rechterkant

Je denkt dan dat een gelijkmaker niet kan uitblijven en dat klopt. De bal gaat naar rechts waar Mitrović langs zijn tegenstander glipt en Milan Robberechts bedient: 2-2. Een aanval uit het boekje. Achterlijn halen, terugtrekken, eerste paal, strafschopstip, goal.


Milan Robberechts heeft Fortuna naast Helmond Sport geschoten

Niet veel later wordt Mitrović opnieuw vrijgespeeld door Hermsen en duikt voor Kevin Aben op. Hij heeft even geen oog voor Robberechts en schiet de bal over doel. Toch komt Fortuna aan een voorsprong. Robberechts passeert een tegenstander, baant zich zo een weg naar het strafschopgebied maar wordt dan neergelegd. Scheidsrechter Jannick van der Laan heeft geen VAR nodig om hiervoor een strafschop te geven.


Josip Mitrović zorgt voor de voorsprong

Even denkt Robberechts dat hij zijn tweede doelpunt kan gaan maken, maar Mitrović is duidelijk: ‘Leg néér die bal!’. Van der Laan fluit en Mitrović plaatst de bal achter Aben: 3-2. Ondertussen verdwijnt Helmond Sport volledig in Fortuna’s Bermuda-driehoek als Mitrović aan de rechterkant opduikt en ziet dat Aben zijn doel heeft verlaten. Hij tikt de bal in één keer over de doelman heen die fraai in de bovenhoek landt: 4-2.


Mitrović’ tweede goal is een vreugdesprongetje waard

Een ‘Joey Veerman-gevoel’ maakt zich langzamerhand meester van de linksachter van de bezoekers als Mitrović opnieuw voor Kevin Aben verschijnt en de bal op de paal schiet. Maar het is uitstel van executie, want minuten later scoort Milan Robberechts wél zijn tweede van de middag: 5-2. De assistent-scheidsrechter beoordeelt Robberechts echter in buitenspel-positie waardoor de treffer wordt afgekeurd.


Wassim Elasri trekt zijn plan op de linkerflank

Helmond Sport probeert wel tot aanvallen te komen, maar verder dan wat spaarzame pogingen komen ze niet. Daarvoor hebben Schenkhuizen en Kaninda het middenveld te stevig in handen. De 19-jarige Tristan Schenkhuizen speelt nu al een aantal jaren in het elftal dat tegen de eerste selectie aanzit en zal dit seizoen eindelijk de stap willen gaan zetten richting eerste elftal. Nathan Kaninda is ook nog maar 20, in het bezit van een contract voor komend seizoen en zal ook gaan pogen de wedstrijdselectie te halen.


Tristan Schenkhuizen gaat flink tekeer op het middenveld

Laatstgenoemde bekroont zijn sterke optreden met Fortuna’s vijfde treffer als hij zich knap vrijspeelt aan de rand van het strafschopgebied en de bal onhoudbaar achter Aben deponeert. Danny Buijs gunt Josip Mitrović een publiekswissel als hij met nog een kleine 10 minuten op de klok naar de kant wordt gehaald. Mitrović was ongrijpbaar voor zijn tegenstanders, bekroonde zijn sterke optreden met twee doelpunten, één assist en een bal op de paal. Maar hij speelde wel tegen een stelletje jonge honden die flink moeten aanpoten om zich in de KKD-selectie van Kevin Hofland te voetballen. Toch waardeert het publiek Mitrović optreden met een klaterend applaus.


Maak kennis met Hasip Korkmazyürek

Tijdens het oefenduel heeft iedereen minuten kunnen maken en dat is het belangrijkste. Tijdens de eerste helft bleek dat de selectie nog niet op peil is maar ook daar is nog tijd voor.

Volgende week staat het tweede oefenduel op de rol. Tegenstander is dan SV 07 Elversberg, gelegen in het Saarland, op 285 kilometer van hier. Toch is dat voldoende reden om het duel achter gesloten deuren te houden. Dus het wordt erop vertrouwen dat het mediateam van Fortuna haar werk naar behoren uitvoert en iedereen op de hoogte houdt.