Fortuna loopt snel tegen een 0-3 achterstand op, maar maakt die achterstand diep in de tweede helft ongedaan als er meer kwaliteit op het veld staat.


25 juli 2023

Fortuna wint na inhaalslag

Fortuna Sittard 4 Team VVCS 3

Doelpuntenmakers: 7. Broekhuizen 0-1, 10. Bouchnafa 0-2, 16. Bouchnafa 0-3, 71. Córdoba 1-3, 83. Córdoba 2-3, 86. Noslin 3-3, 90. Noslin (pen.) 4-3.
Opstelling: Koopmans (61. Hendriks); Sayadi (61. Pinto), Radić (61. Guth), Nieling (61. Siovas), Dijks (30. Robberechts), Duarte (46. Rosier), Belkheir (61. Noslin), Schenkhuizen (46. Ferati), Taşçı (61. Córdoba), Gladon (46. Halilović), Embaló (61. Vita).
Toeschouwers: 500
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Rond een uur of zes vertrekt een goed gevulde auto uit de Westelijke Mijnstreek richting Nederweert-Eind, waar Fortuna het opneemt tegen Team VVCS. Is dat niet een beetje laat hoor ik de lezer zeggen? Inderdaad, maar als je, zoals wij, denkt dat het duel om 19.00uur begint, is er geen vuiltje aan de lucht.

Net als het afgelopen seizoen speelt Fortuna in de voorbereiding tegen Team VVCS, ook toen op het veld van Eindse Boys. Vorig seizoen vielen er zeven doelpunten, waarvan Fortuna er vijf maakte, maar we herinneren ons dat duel natuurlijk vooral, omdat Burak Yilmaz een aandachtige toeschouwer was.

Iedereen vroeg zich af hoe dat avontuur zou aflopen. Ondertussen kennen we die afloop.


Burak Yilmaz meldt zich in Nederweert-Eind

Gedurende de autorit nemen we het wedstrijdformulier van Team VVCS door. Slechts een naam doet een belletje rinkelen: Ted de Man. De Man maakte op 15 april 2016 zijn debuut bij Fortuna als invaller in een eerstedivisieduel bij VVV Venlo. Het zou zijn enige wedstrijd zijn voor Fortuna Sittard.

De Man is niet op zoek naar een nieuwe club. Zijn spelerscarrière zit er op. Hij fungeert als fysiektrainer bij Team VVCS en runt zijn eigen bedrijf als personal trainer.

Ondertussen is het 18.45uur en lopen we richting de accommodatie van Eindse Boys. Er is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de tijd in Nederweert-Eind heeft stilgestaan. Vorig jaar vijf euro entree; vandaag vijf euro entree. Inflatie? Niet in Nederweert-Eind.


Er waren zo’n 500 toeschouwers in Nederweert-Eind

Het slechte nieuws is dat ook wij niet bij de tijd zijn. Het duel is al een kwartier oud en er staat 2-0 op het scorebord. Je zult het altijd zien. Fortuna scoort moeizaam in deze voorbereiding, maar heeft vandaag al tweemaal gescoord en die treffers hebben we dus gemist!

Als we goed en wel staan, zien we Team VVCS tegenscoren. Dat ging wel heel gemakkelijk overigens. Nick Broekhuizen mag de bal zomaar binnen trappen. Centraal grijpt niemand in: 2-1.


Team VVCS viert feest

Ho, stop. Het scorebord springt niet naar 2-1, maar naar 3-0. Serieus?

Navraag leert al snel dat Team VVCS inderdaad tweemaal heeft gescoord in de eerste tien minuten en niet Fortuna. Ongeloof maakt zich van ons meester. Navraag leert dat ook die eerste twee tegentreffers eenvoudig tot stand kwamen.


We hopen niet dat deze plaat na 90 minuten ook nog van toepassing is op Fortuna

We nemen er de opstelling van Fortuna maar eens bij op zoek naar excuses. Bij Fortuna ontbreken Daan Bisschops en Mika Peters (beiden geblesseerd) en Oğuzhan Özyakup (ziek) in de selectie. Sadik Fofana, die Fortuna vandaag presenteerde, maakt deel uit van de selectie.

Trainer Danny Buijs start vandaag met een veredeld tweede elftal. Luuk Koopmans start in doel. Hij is tevens aanvoerder.


Koopmans neemt de honneurs waar voor Ivo Pinto

Voor hem een viermansverdediging: Nabil Sayadi – Stipe RadićBryant NielingMitchell Dijks.


Sayadi geeft alles wat hij heeft

Op het middenveld spelen Deroy Duarte en Tristan Schenkhuizen in een controlerende rol en Mouhamed Belkheir in een aanvallende rol.

In de aanval van rechts naar links Tunahan Taşçı, Paul Gladon en Úmaro Embaló.

Dat is dus zeker niet Fortuna’s sterkste opstelling en de selectie werkte om 14.15uur nog een training af. Verder kunnen we geen excuses verzinnen voor de tussenstand na vijftien minuten spelen.

In het resterende half uur voor het rustsignaal heeft Fortuna weliswaar vaak de bal, maar echt gevaarlijk wil het maar niet worden voor de goal van Daniel Agyei.

Het dichtst in de buurt van een treffer komt Stipe Radić die uit een corner de deklat raakt, maar er is ook voortdurend het risico dat Team VVCS opnieuw toeslaat op de counter.


Radić kon achterin ook geen orde aan brengen

Mitchell Dijks maakt dat al niet meer mee. Danny Buijs geeft hem een half uur speeltijd. Dijks zal langzaam moeten groeien richting wedstrijdfitheid. Milan Robberechts is zijn vervanger.

Gescoord wordt er niet meer. Ruststand: 0-3.


Stof tot nadenken op de Fortunabank

Niet voor het eerst in de voorbereiding wordt duidelijk dat de jongens die bij de hoofdmacht aansluiten vanuit de jeugdopleiding, nog de nodige stappen te zetten hebben vooraleer ze klaar zijn voor dit niveau. Geen verwijt, maar wel een constatering. Het niveauverschil tussen profvoetbal en Fortuna Sittard O21 is groot.

De schuld voor de ruststand leggen bij de jeugdspelers is evenwel te makkelijk. Er staan er slechts vier op het veld. De overige zeven komen niet voort uit de Fortunajeugdacademie. Deze zeven maken geen al te beste beurt vanavond.

In de rust wisselt Danny Buijs driemaal. Hij brengt Loreintz Rosier (voor Deroy Duarte), Arianit Ferati (voor Tristan Schenkhuizen) en Alen Halilović (voor Paul Gladon), waardoor we een geheel nieuw middenveld krijgen.

Fortuna moet in de tweede helft op zoek naar eerherstel, maar een snel doelpunt valt niet. Het vernieuwde middenveld snijdt Team VVCS wel de pas af. Het is nu voetbal op een helft, maar kansen creëren blijft lastig. Het blijft hier voorlopig 0-3.


Deze tussenstand zou lang op het scorebord staan

Na een uur spelen wisselt Danny Buijs nog zevenmaal. Nu komt er een hoop kwaliteit bij op het veld. Nog een half uur te spelen. Is het voldoende om de score om te buigen?

Wat als een oefenduel begon, wordt nu een echt duel. Iets wat je niet vaak ziet in de voorbereiding. Fortuna wil koste wat kost het scorebord een draaglijker aanzien geven. Team VVCS steekt de hakken in het zand en is vooral bezig met het vertragen van het spel.


Dit is geen oefenduel meer

Doriano Kortstam werpt zich op als de leider van het beleg van Nederweert-Eind. De verdediger, die wellicht contact op moet nemen met Ted de Man om een paar overtollige kilo’s kwijt te raken, vuurt zijn manschappen aan.

Het mag niet baten, want deze versie van Fortuna Sittard is niet alleen oppermachtig, maar creëert ook de nodige kansen. Iñigo Córdoba scoort tweemaal waardoor het in de slotfase spannend wordt: 2-3.


Alleen met kunstgrepen wist Team VVCS Córdoba af te stoppen

Op het veld is het spannend; ernaast ook. Of beter gezegd erboven. Video-analist Tjerk van Eggelen heeft, zoals gebruikelijk, zijn drone in de lucht hangen. Dit is tegen het zere been van een aantal vogels, die in de drone een roofvogel zien. Luid schreeuwend en met gevaar voor hun eigen leven razen de vogels een half uur rond de drone. Die wijkt echter niet.


De aanval is de beste verdediging

Als Van Eggelen de beelden terugkijkt, kan het dus zo zijn dat hij de gelijkmaker op de beelden mist. Die komt namelijk van de voet van Tijjani Noslin: 3-3.

Is er nog tijd voor de winnende treffer?

Ja, want als Rémy Vita in de laatste minuut op avontuur gaat in het strafschopgebied, wordt hij geraakt. De scheidsrechter wijst terecht naar de penaltystip.


Vita was bedrijvig vandaag

Alhoewel Alen Halilović de penalty wil nemen, laat Tijjani Noslin zich niet op andere gedachten brengen. Hij gaat die penalty nemen. De keeper, die wel naar de goede hoek gaat, kan er niet bij: 4-3

Het is ook meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Wat hebben we geleerd? Niets nieuws eigenlijk. Fortuna heeft een aardige basis, maar die basis is smal.

Die basis zal breder worden als enkele spelers wedstrijdfit geraken (denk aan Alen Halilović, Mitchell Dijks en Oğuzhan Özyakup) en als Fortuna erin slaagt zich hier en daar nog te versterken.


Op het scorebord kwam het nog goed

Komende zaterdag neemt Fortuna het op in Londen tegen Millwall FC. Tot dan!