Fortuna weet ook de tweede thuiswedstrijd van het seizoen te winnen, maar speelt deze keer een stuk minder overtuigend dan twee weken geleden. Na een vroege achterstand weet de ploeg van Van Dael pas na een rode kaart voor Almere de wedstrijd in handen te krijgen. De gelijkmaker valt nog voor de rust, maar in de tweede helft slagen we er ondanks veel balbezit niet in het de tegenstander echt moeilijk te maken. Totdat Khalouta tien minuten voor tijd met een fantastische kopbal de keeper kansloos laat en het pleit beslecht voor Fortuna.

19 augustus 2016

Moeizame, maar verdiende overwinning dankzij perfecte kopbal Khalouta

Fortuna Sittard 2 Almere City 1

Doelpuntenmakers: 3. Van der Water 0-1, 33. De Regt 1-1, 79. Khalouta 2-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Kurt, Briels (46. Dianessy), Hadzhiev (62. Purzycki); Van Hout, Torunarigha (69. Wiafe), Khaolouta.
Toeschouwers: 1.806.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Hadzhiev, Kurt.
Rood (Fortuna): –

Een maand na zijn entree bij Fortuna heeft Isitan Gün eindelijk mogen kennismaken met de burgemeester van Sittard-Geleen. Hij zal ongetwijfeld zijn wenkbrauwen gefronst hebben toen hij hoorde dat Sjraar Cox een toch tamelijk onschuldige oefenwedstrijd tussen Fortuna en Güns oude liefde Galatasaray had verboden. Wij zelf zijn amper verbaasd. Met een beroep op de openbare orde mag een burgemeester in Nederland zo’n beetje alles verbieden en Sjraar Cox is helaas het type burgemeester dat van dat voorrecht met graagte gebruikmaakt. Jammer, maar helaas. Het verbod is meteen het enige incident waar de Fortunavolger zich de afgelopen week druk over heeft kunnen maken. Verder lijkt er een weldadige rust te heersen sinds Isitan Gün het bewind voert over de club.

Alle gelegenheid dus om ons te concentreren op wat er op het veld gebeurt. Trainer Ben van Dael kan in de wedstrijd tegen Almere City FC nog steeds geen beroep doen op Stefan Askovski, die door zijn huidige club nog steeds niet is vrijgegeven. Dat betekent dat Marco Ospitalieri op linksback voorlopig nog steeds zonder concurrentie is. Ook Jorrit Smeets ontbreekt nog steeds. Jordie Briels is er na zijn schorsing wel weer bij. Frank Wiafe verhuist daarom weer naar de bank. Verder brengt Van Dael geen wijzigingen aan in zijn basiself. Djibril Dianessy, in Velsen scorend bij zijn debuut, moet dus ook op de bank beginnen.

R5 is goed bij stem vanavond

Fortuna komt vanavond niet bepaald goed uit de startblokken. In de eerste minuut trekken we nog optimistisch op richting het doel van de polderclub, maar daarna gaat het al snel mis. Almere zet een goede aanval op, maar Karim Hadzhiev kan die op de rand van het strafschopgebied onschadelijk maken. Daarna verzuimt hij echter om snel op te ruimen. In plaats daarvan verspeelt hij de bal aan een tegenstander. Die zet medespeler Sylvester van de Water vrij voor doel. Leon ter Welen maakt geen enkele kans op het schot van de aanvaller: 3de minuut, 0-1.

Na die vroege tegengoal heeft Almere lange tijd het betere van het spel. We krijgen geen grip op het vlotte combinatiespel en de positiewisselingen van de tegenstander. Met name ons middenveld heeft het moeilijk. Hadzhiev heeft veel duelkracht, maar is ook erg statisch, terwijl Okan Kurt en Jordie Briels zich veel te weinig doen gelden. Het levert Almere een paar kleinere en één grote kans op. In het laatste geval gaat de bal gelukkig voor Ter Wielen net langs de goede kant van de paal.

Van Hout moet opruiming houden

Fortuna kan daar niet heel veel tegenover stellen. De opbouw verloopt te traag en te vaak volgens een vast recept, waarbij Junior Torunarigha in de lucht of over de grond gezocht wordt. Die is voor zijn tegenstanders weliswaar moeilijk te verdedigen, maar komt ook handelingssnelheid en techniek tekort om altijd voor een goede voortzetting te zorgen. Na een minuut of tien weet hij de keeper op de proef te stellen, maar die heeft weinig moeite met het schot dat recht op hem af komt. Het enige andere gevaar komt van Christopher Braun, die een solo vanaf de middenlijn afsluit met een schot waar de keeper iets meer moeite mee heeft.

Na een half uur neemt de wedstrijd echter een volstrekt andere wending. Torunarigha krijgt de bal links bij de cornervlag aangespeeld. Hij ziet zich met twee tegenstanders voor zich voor een moeilijke opgave gesteld, maar weet zich onverwacht behendig toch van de eerste te ontdoen. Vervolgens passert hij puur op kracht ook Ramsteijn, die vervolgens iets te lang het shirt van onze spits vasthoudt. Scheidsrechter Gerrets vindt het voldoende voor geel. Omdat de aanvoerder een paar minuten eerder na een tackle op het achterbeen van Aziz Khalouta ook al geel heeft gekregen, moet hij van het veld. Een steuntje in de rug dat Fortuna goed kan gebruiken.

Keerpunt in de wedstrijd: Ramstijn probeert Torunarigha van het lijf te houden..

.. en wordt beloond met rood

Rest de vrije trap. Daarvoor meldt zich Roald van Hout, die de bal voor de afwisseling eens bij de tweede paal legt. Daar staat Ferry de Regt helemaal vrij. Hij kopt eenvoudig binnen: 33ste minuut, 1-1. Na de gelijkmaker en met een man meer trekt Fortuna de wedstrijd naar zich toe. Dat leidt op slag van rust bijna tot een voorsprong. Deze keer komt de vrije trap van Van Hout van rechtsback. Opnieuw mag De Regt koppen, maar de bal eindigt nu op de paal. In de rebound kopt Khalouta de bal in de handen van de keeper.

Na rust begint Fortuna even sterk als het de eerste helft geëindigd is. Braun gaat vanaf de zijlijn handig langs twee tegenstanders, lijkt de bal te verliezen, maar blijkt ook te sterk voor een derde man en schiet vervolgens hard in de korte hoek. De keeper brengt redding ten koste van een corner. Khalouta neemt de bal na die hoekschop fraai uit de lucht, maar de bal gaat net over het doel. Een minuut of vijf later doet de voor Briels ingevallen Dianessy van zich spreken. Hij krijgt de bal van links aangespeeld en maakt handig ruimte voor een schot van een meter of twintig, dat rakelings naast gaat.

Daarna krijgen we het echter steeds moeilijker. Ons aanvalsspel blijkt wel erg afhankelijk te zijn van de aanspeelbaarheid van Torunarigha, terwijl die het al vroeg in de tweede helft allemaal niet meer kan behapstukken. En een alternatief voor Torunarigha zit er eigenlijk niet in de selectie, want noch Dianessy noch Wiafe (twintig minuten voor tijd voor de Duitser ingevallen) kunnen uit de voeten als target man. Aan ijver geen gebrek, maar het zet allemaal weinig zoden aan de dijk.

Een poging van Van Dael om met Adrian Purzycki voor de rotgefährdete Hadzhiev meer voetbal in de ploeg te brengen, verandert helaas weinig aan het beeld. Purzycki begint weliswaar met de nodige bravoure aan zijn invalbeurt, maar lijkt wat te licht om het spel serieus naar zijn hand te kunnen zetten. En ook Okan Kurt komt vanavond niet in het hoofdstuk voor, afgezien van een korte episode waarin niet hijzelf, maar de scheidsrechter de hoofdrol opeist. Die had een paar minuten eerder al van zich doen spreken, toen hij bij een inworp van Almere ineens floot voor een vrije trap voor Fortuna in het veertig meter verderop gelegen strafschopgebied. Nu legt hij het spel stil nadat Kurt de bal na een breedtepass van een medespelers op het middenveld ontvangen heeft. Kurt krijgt geel, Almere mag een vrije trap nemen. Ongetwijfeld omdat Kurt iets geroepen heeft, maar wat dan precies?

Zo kruipt de tijd voort en staan er nog minder dan vijftien minuten op de klok. Mijn buurman zegt voor de 32ste keer deze tweede helft dat het tijd wordt voor de 2-1. Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn, maar er is steeds minder dat er op wijst dat die 2-1 eraan zit te komen. We krijgen een vrije trap iets over de middenlijn. Ferry de Regt spoedt zich naar voren. Roald van Hout wil zich melden om een diepe bal richting penaltygebied te nemen. Christopher Braun heeft echter andere ideëen. Hij besluit de vrije trap snel te nemen en speelt Van Hout bij de zijlijn aan. Die is snel genoeg bekomen van de onverwachte uitvoering van de vrije trap om een goede voorzet af te geven. In de zestienmeter ziet Aziz Khalouta kans om de een keer stuiterende bal na een fraaie zweefduik hard en perfect geplaatst tegen de touwen te koppen: 79ste minuut, 2-1.

Khalouta heeft opnieuw de winnende gemaakt

Met een achterstand op de borden moet Almere nu ineens voor een heel andere strijdwijze kiezen. Dat betekent dat er wat meer druk op onze achterhoede ontstaat, maar ook dat er veel meer ruimte voor onze aanvallers komt. Met de druk weet onze verdediging goed om te gaan, want grote kansen krijgt Almere die laatste tien minuten niet. Wij weten op de counter ook niet heel erg gevaarlijk te worden, al oogst Wiafe met een fraaie schijnbeweging nog wel een open doekje. Vlak voor het einde van de wedstrijd breken we wel nog een keer gevaarlijk door. Van Hout wordt daarbij op de rand van het strafschopgebied van de sokken gelopen door Overtoom. Die heeft al geel en mag net als eerder Ramsdijk met een tweede gele kaart het veld af. De vrije trap wordt door Van Hout zelf op de lat geschoten.

Overtoom verzamelt het tweede rood voor Almere

In de toegevoegde tijd komt de overwinning niet meer in gevaar. En zo kunnen we met zeven op negen van een geslaagde competitiestart spreken. Daarbij vallen de nodige kanttekeningen te maken, want we hebben nog geen sterke tegenstanders ontmoet en het elftal kent echt wel zijn tekortkomingen. Maar het oogt allemaal wel wat sterker dan vorig seizoen. Laten we hopen dat de schijn niet bedriegt.