Na het verloren duel tegen SG Wattenscheid trof Fortuna Sittard opnieuw een serieuze tegenstander in SC Fortuna Köln. Ditmaal blijft Fortuna overeind en dwingt een gelijkspel af. De komende weken zal Fortuna verder moeten werken aan het afronden van de selectie vooraleer duidelijk wordt wat er sportief mogelijk is.

 

 


15 juli 2016

Verdienstelijk gelijkspel

Doelpuntenmakers: 11. Koruk 0-1, 33. Hadzhiev 1-1, 57. Oliveira-Souza 1-2; 60. Wiafe 2-2.
Opstelling: Van der Helm (46. Van de Walle); Braun (82. Roumen), De Regt, Mares, Ospitalieri; Hadzhiev, Kurt, Van Hout (54. Briels), Khalouta; Wiafe (82. Belkassem), Torunarigha (74. Vlijter)
Toeschouwers: 400.
Scheidsrechter: niet bekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna):

Even voor zevenen bereiken we Sportpark Krekelzank, de thuishaven van FC RIA uit Nieuwstadt. Fortuna speelt hier zijn vierde oefenduel in de campagne tegen naamgenoot Fortuna Köln, dat uitkomt op het derde niveau in Duitsland – in theorie een sterkere tegenstander dus dan SG Wattenscheid ’09, de ploeg waarvan Fortuna eerder deze campagne verloor (SG Wattenscheid 2 Fortuna Sittard 1).

Op financieel gebied is er weinig nieuws te melden sinds uitlekte dat het crediteurenakkoord op losse schroeven staat. Fortuna liet weten dat 22 juli de nieuwe richtdatum is om tot een akkoord te komen en hoopt verder de KNVB te overtuigen enkele boetes te laten vallen (of te verlagen) waardoor er ook wat ruimte komt. Afwachten dus.

Terug naar het sportieve gedeelte. Trainer Ben van Dael maakt gretig gebruik van de nieuwe regel van de KNVB die vanaf dit seizoen 23 spelers op het wedstrijdformulier toestaat. Hij heeft er namelijk 23 gevonden! Vier van die spelers zijn testspelers. Het gaat om de aanvallers Junior Torunarigha en Roald van Hout, middenvelder Okan Kurt en verdediger Randy Onuoha. De eerste drie staan in de basis; de laatste zal niet spelen.

Van Dael begint met Paul van der Helm op doel; daarvoor een viermansverdedigingslinie. Christopher Braun speelt als rechtsback; Marco Ospitalieri is de linksback. In het centrum spelen Luc Mares en Ferry de Regt. Op het middenveld spelen Kamen Hadzhiev en Kurt centraal. Roald van Hout en Aziz Khalouta spelen aan de buitenkant. Voorin vinden we Frank Wiafe en Torunarigha.

Bij tegenstander Fortuna Köln herkennen we één speler: Hamdi Dahmani, die aan de start van het seizoen 12/13 kwam testen in Sittard-Geleen, maar werd doorgestuurd.

Het duel begint met een minuut stilte naar aanleiding van de aanslag in Nice. De grasmat in Nieuwstadt ligt er prima bij en dat is voorwaar niet omdat het kunstgras is. Echter van krekelgezang is in de openingsfase weinig te horen, omdat zowel de Tifosi Giallo Verde als de Keulse Eagles druk bezig zijn met een pyroshow – ook zij grijpen dit duel aan om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Naast beide tifosigroeperingen zijn er nog circa vierhonderd toeschouwers op dit duel afgekomen.

Die toeschouwers zien Fortuna Köln beter uit de startblokken komen. Al snel behoedt de paal Fortuna Sittard voor een achterstand, maar na een minuut of tien scoort Fortuna Köln alsnog. Het schot van Serhat Koruk lijkt houdbaar, maar Van der Helm kan de bal slechts afremmen, niet stoppen: 0-1.

Is dit het begin van een pijnlijke nederlaag? Daar lijkt het even op, maar Fortuna – dat in zijn huidige samenstelling fysiek behoorlijk sterk is – laat zich niet gewillig naar de slachtbank leiden en herstelt na enige tijd het evenwicht op het veld. Na een half uur slaagt Fortuna er ook in het evenwicht op het scorebord te herstellen. Fortuna krijgt een vrije trap aan de zijkant, die Roald van Hout mooi voor het doel slingert, waar de mee opgekomen Hadzhiev in de chaos de 1-1 laat aantekenen.

Voor rust gebeurt er vervolgens niet veel meer, waardoor er geen verandering komt in de tussenstand. Ruststand: 1-1.

Na rust neemt Job van de Walle de honneurs waar onder de lat bij Fortuna. Hij vervangt Van der Helm. Eerste keeper Leon ter Wielen – wel aanwezig – komt niet in actie. Verder geen wijzigingen in het elftal. Het duel is vrij bitsig, vooral de Duitsers zijn niet te beroerd om het mes boven tafel te halen. De scheidsrechter moet spelers meerdere malen tot rust manen.

Na tien minuten spelen komt Jordie Briels Van Hout aflossen. Briels kan niet voorkomen dat Fortuna Köln opnieuw op voorsprong komt. De Duitsers doen dat opnieuw na een minuut of tien spelen. Fortuna Sittard kan een voorzet vanaf links niet voorkomen. Hamdi Dahmani maait in het centrum over de bal heen, die doorrolt naar de tweede paal waar het een koud kunstje is voor Cauly Oliveira-Souza om te scoren: 1-2.

Toch is Fortuna Sittard opnieuw niet van slag en vecht zich terug in het duel. Al snel leidt dat tot de gelijkmaker van de voet van Wiafe. In het resterende half uur houden beide elftallen elkaar in evenwicht. Van Dael geeft Gavin Vlijter (voor Torunarigha), Demen Roumen (voor Braun) en Souhail Belkassem (voor Wiafe) nog speeltijd, maar tot een wijziging op het scorebord leiden deze wijzigingen niet. Fortuna Sittard speelt dus gelijk tegen Fortuna Köln.

Drie jaar geleden speelde Fortuna Sittard ook al tegen Fortuna Köln, toen werd het 4-0 voor de Duitsers (Fortuna Köln 4 Fortuna Sittard 0). In die zin is er progressie, maar verder is het lastig om conclusies te verbinden aan een oefenduel. Zeker, dit Fortuna is fysiek vooruit gegaan en laat zich niet zo maar afbluffen, maar die extra fysiek komt mede van spelers die op proef zijn en nog geen contract hebben. Even afwachten dus wat er op transfergebied gaat gebeuren.

Vanmiddag gaat de oefencampagne verder in het Duitse Breberen Buscherheide tegen de plaatselijke SV. Dinsdag keren we terug naar Sportpark Krekelzank, waar dan Fleetwood Town de tegenstander is. Tot die tijd hebben de krekels het rijk voor zich alleen.

Riccardo Welters

De beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement vervalt.