Ook de laatste uitwedstrijd van 2016 levert Fortuna niks op. In Oss komen nogmaals de Sittardse tekortkomingen aan het licht en toont FC Oss aan wat het hebben van een goalgetter in de selectie voor een verschil maakt. Qua voetbal deed Fortuna niet veel onder voor FC Oss, maar bijna niemand weet een goal te scoren. En dus zal niemand met een gerust hart aan de quasi cruciale wedstrijd tegen FC Den Bosch beginnen, al lijken de Bosschenaren inmiddels ook al uit het zicht verdwenen…


9 december 2016

Fortuna komt schromelijk tekort

FC Oss 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 14. Balk 1-0, 43. Van Hout 1-1, 72. Boere 2-1, 88. Lazic 3-1.
Opstelling: Ter Wielen; Schuurs, De Regt, Dautovic (82. Torunarigha), Askovski; Briels, Mares, Purzycki, Van Hout (62. Dianessy), Khalouta; Wiafe.
Toeschouwers: 1.996
Scheidsrechter: S. van der Vrande
Geel (Fortuna): Mares
Rood (Fortuna):

Vrijdagmiddag, de verplaatsing naar Oss komt eraan. Tas ingepakt, jas aan, radio uit terwijl in de verte mijn telefoon rinkelt. Totaal verbouwereerd hoor ik de stem aan de andere kant van de lijn zeggen: ‘Ik ga het tóch redden en ga mee. Wil houdt de bus staande totdat we er zijn’. En dus moet de tas nog even wachten op de koude gang, trek ik mijn jas weer uit en plof neer op de bank. De laatste uitwedstrijd van de eerste seizoenshelft staat op de rol en veel plezier heb ik aan uitwedstrijden nog niet mogen beleven. Het is toch van de zotte dat we ons nu al jaren concentreren op a-sportieve aspecten omdat binnen de krijtlijnen amper iets gebeurt?

En al zittend op de bank stel ik mij de vraag welke Fortunees vandaag mogelijk wordt gefêteerd wegens exceptionele verdiensten jegens de club en haar stakeholders. Voorafgaande aan de thuiswedstrijd tegen MVV kregen de heren Sjra Philippen en Jo Abelshausen te horen van Paul van der Kraan dat ze voortaan als ‘Gouden Fortunezen’ door het leven gaan en afgelopen weekend werd in Volendam een door de KNVB gewaarmerkte oorkonde uitgereikt aan René ter Borgh. En zo raakt Fortuna’s Hall of Fame steeds meer gevuld met mensen die onnoemelijk veel voor de club hebben betekend waarbij onze eigen Eregalerij, die louter namen herbergt van onvolprezen nobody’s, zoals Harro Knijf, Fuat Çapa en Cosmin Contra, wordt gedegradeerd tot een valse voetnoot. Soit.

En terwijl bovenstaande door mijn hoofd schiet zie ik in mijn ooghoeken een Royal Blue bolide de straat afzakken hetgeen inhoudt dat we nu écht gaan vertrekken.

Uiteindelijk bereiken we ruim op tijd het Fortuna-stadion waar een deel van de buspassagiers luistert naar een Fidel Castro-achtig betoog van Marcel Mosselman, ondertussen genietend van een sigaretje. Terwijl we door de bus naar achteren lopen bemerken we dat er bitter weinig passagiers zijn ingecheked. Afgelopen week was dat ook al het geval en viel de keuze op een kleiner formaat bus, maar vandaag rijden we met een regulier formaat richting Brabant. En terwijl de chauffeur de bus door de Sittardse avondspits laat glijden loopt de temperatuur gestaag op. Voordat alle ramen zijn beslagen zet de chauffeur de verwarming een tandje lager. Het feit dat Guido dreigt met het aantrekken van een Speedo zwembroek zal zeker zijn invloed hierop hebben gehad.

Na een korte tussenstop in Nederweert rijden we rustig verder en slaan voorbij Eindhoven af richting Oss. Probleemloos. Het schiet zozeer op dat we ruim voor 19u30 uit de bus stappen en ons onderwerpen aan een minimale fouillering. Na het ophangen van twee spandoeken is het tijd om in de rij te gaan staan bij het caterpunt van FC Oss. Nadat ik eerst enkele noitoire voorkruipers de les heb gespeld reken ik € 5 af voor een beker (k)oude koffie en een kraakverse kroket, door de medewerkster van dienst in een opengesneden pistolet gevouwen. En net als ik me afvraag of ik me hierover een mening moet vormen herinneren Guido en Wil me aan de friturehouder die à la José Mourinho zijn bus parkeerde bij het uitvak. En dus eet ik mijn broodje op en slurp mijn beker leeg zonder mezelf enige vragen te stellen.

Tijd om me te concentreren op de warming up. Terwijl aan Sittardse zijde de reserves de bal een beetje laten rondgaan legt assistent-trainer Rachid Sraizi zijn basisspelers een laatste keer alle oefeningen uit. Zo niet aan Osse zijde. Daar lopen 19 selectiespelers heen en weer over de breedte van het veld, de indruk wekkend dat trainer François Gesthuizen vlak voor de wedstrijd zijn opstelling pas bekend maakt.

Met ‘Gezza’ is meteen ook de enige ‘Fortunees’ aan de zijde van FC Oss genoemd. Van alle andere spelers en kaderleden heeft het verleden een grote boog om de Westelijke Mijnstreek gemaakt.

Ondertussen raakt ook bekend welke spelers Ben van Dael vanavond in de basis laat starten. Dat maakt geen stem met zwaar Brabants accent bekend, want de mike is overgenomen door iemand die niet veel anders doet dan van hem wordt verwacht: de opstelling voorlezen. Vandaag start Leon ter Wielen weer in doel. Voor hem start Perr Schuurs als rechts- en Stefan Askovski als linksback. Centraal vormen Ferry de Regt en Emir Dautovic een duo. En dus schuift Jordie Briels door naar het middenveld waar hij naast Luc Mares, Adrian Purzycki en Roald van Hout speelt. Meer vooruitgeschoven vormen Abdelaziz Khalouta en Frank Wiafe de voorhoede.


Niet meer dan 85 supporters vullen het uitvak

En dus fluit scheidsrechter Steven van der Vrande rond de klok van 20u00 de wedstrijd op gang. Fortuna start meteen goed. Jordie Briels zet meteen druk en probeert de bal te veroveren. Dat lukt wonderwel en Fortuna probeert prompt gevaar te stichten. Dat noopt FC Oss tot het weggeven van een corner. Deze levert weliswaar niets op, maar geeft wel de Sittardse intenties weer.

Enkele minuten later krijgt Fortuna wel een mooie kans op 0-1 als Wiafe een één-twee met Khalouta aangaat en aan de rechterzijde wordt vrijgespeeld. Zijn voorzet komt bij Purzycki terecht en heeft de bal maar voor het intikken, maar de bal eindigt niet in het net.


Een ijverige Frank Wiafe passeert Rick Stuy van den Herik

Niet veel later probeert FC Oss gevaarlijk te counteren als Çelik door het midden oprukt en de bal naar Tom Boere of Justin Mathieu kan afspelen. Hij kiest voor dat laatste, maar dat lijkt niet de beste oplossing. In ieder geval kan Askovski Mathieu dusdanig hinderen dat zijn schot geen gevaar voor Ter Wielen oplevert.

Verder gebeurt er in de openingsfase amper iets of moeten we het rollertje dat Frank Wiafe produceert vermelden?


Jordie Briels start fel aan de wedstrijd

Na een klein kwartier fluit de scheidsrechter Jordie Briels terug nadat hij iets te driest het duel aangaat. De vrije trap die FC Oss hieraan overhoudt wordt door Boban Lazic buiten het bereik van Ter Wielen op de kruising getrapt waarna de bal terug het veld in stuitert. Om aan alle onzekerheid een einde te maken werkt Fortuna de bal over de achterlijn.

Vervolgens neemt FC Oss de toegekende corner en kiest voor een korte variant. Vlak voor het uitvak wordt de bal hoog ingebracht richting tweede paal. Ter Wielen springt onder de bal door en De Regt laat zich enigszins aftroeven in de lucht, waarna Jordi Balk 1-0 binnenkopt. En zo staan we al op achterstand, terwijl er eigenlijk in de minuten voorafgaand niets is gebeurd.

En ook in de minuten daaropvolgend gebeurt er vrijwel niets. Gesthuizen dicteert zijn mannen naar achteren en laat het spel aan Fortuna. Pas als iemand in het geel/groen gestreept de middenlijn passeert komen de Ossenaren in actie en wordt gepoogd Fortuna het voetballen te beletten.


Adrian Purzycki wordt fel verdedigd

Pas na een half uur weet Fortuna een bres te slaan in de verdediging van FC Oss waarbij Wiafe de bal richting Briels speelt. Maar voordat Briels de bal richting doel kan trappen wordt hij van diezelfde bal gelopen en verdwijnt de kans. Uit de tegenaanval passeert Lazic Schuurs, maar de voorzet wordt door Fatih Kamaçi in de ballenvanger geschoten.

Even later neemt Perr Schuurs brutaal plaats achter de bal om een vrije trap te nemen. De nieuwbakken rechtsback stuurt de bal vrij aardig richting kruising, maar daar weet Ronald Koeman Junior de bal te vangen. De zoon van de voormalige trainer van Southampton FC en huidige trainer van Everton FC verdedigt dit seizoen het doel van FC Oss en is tot dusver nauwelijks op de proef gesteld.


De Osse Junior vangt de bal

Ondertussen kabbelt de wedstrijd richting rust. Terwijl een deel van het uitvak lijdzaam toeziet hoe Fortuna met een achterstand de rust haalt, amuseert een ander deel zich met een wedstrijdbal die in het uitvak terecht is gekomen. Als ook de supporters aan de andere kant van het hek zich ermee gaan bemoeien lijkt de interesse in de wedstrijd helemaal weg te ebben.


De lange zijde zat goed vol wegens een protestactie van supporters

Gelukkig concentreren de spelers zich op de wedstrijd en passeert Khalouta zijn tegenstander met speels gemak. Nu is zijn voorzet niet helemaal je dat en kan FC Oss voor opruiming zorgen, maar ter hoogte van het strafschopgebied staat Roald van Hout die de bal aanneemt en buitenkant rechts in een hoekje trapt. Niemand verwacht het, maar toch staat plotsklaps 1-1 op het scorebord. En met nog enkele minuten te gaan lijkt Fortuna zonder schade de rust te halen. En dat is al heel wat.

Niet veel later fluit Steven van der Vrande inderdaad voor het rustsignaal en mogen we met een gelijke stand aan de thee. Veel om over na te praten is er niet, omdat er nauwelijks iets is gebeurd. Beide ploegen houden elkaar qua veldspel redelijk in evenwicht en kansen zijn er nauwelijks geweest. Fortuna houdt topscorer van de Jupiler League Tom Boere flink in de gaten, terwijl aan Sittardse zijde de rust ontbreekt om in de laatste fase mogelijkheden om te zetten in een doelpunt.


Tom Boere heeft geen makkelijke avond

En dus toont de tweede helft hetzelfde gezicht als de eerste. Beide team starten ongewijzigd aan het tweede bedrijf. Maar toch komt Fortuna al heel snel aan een mooie kans als Frank Wiafe een verkeerde terugspeelbal onderschept en op Ronald Koeman Jr. afloopt met de bal aan de voet. Hij passeert de uitkomende doelman, maar verliest de controle en belandt bijna aan de achterlijn. Met iets meer finesse had Wiafe de bal tussen de palen kunnen krijgen, maar dat zit er gewoonweg niet in. En dus rest hem niet veel anders dan de bal richting Briels te spelen die de bal evenmin op doel krijgt, maar wild naast en over het doel trapt.


Wiafe passeert de doelman, Briels kiest alvast positie

Maar ook FC Oss bijt van zich af als Van Hout de bal verliest op het middenveld. Boere pikt de bal op en profiteert optimaal van zijn snelheid. Schuurs is te laat en haalt hem niet meer bij, maar Boere’s voorzet op Mathieu is te scherp, waardoor het 1-1 blijft.

Pas rond de zeventigste minuut schept Fortuna zich weer een mogelijkheid. Briels gaat nog een keer diep en trekt de bal terug tot bij de ingevallen Djibril Dianessy. De frêle aanvaller neemt de bal niet goed aan en laat de bal van zijn voet springen; weg kans. En zo wordt wederom pijnlijk duidelijk waaraan het schort. Ben van Dael heeft met het doorschuiven van Mares naar het middenveld iets meer kracht en voetbal toegevoegd aan het middenveld, maar zo lang de aanvallers maar geen kansen in doelpunten weten om te zetten wordt het heel erg moeilijk. En het lijkt erop dat dit absoluut geen onwil is, maar een gebrek aan kwaliteit.


Khalouta trapt op doel

In de eindfase van het duel komt FC Oss dan toch op voorsprong. Één moment wordt Boere iets minder scherp gedekt, waarna de aanvaller vanuit een corner 2-1 inkopt. Het uitvak wordt onmiddellijk getroffen door een gloed van berusting. Ook vanavond zal het aartsmoeilijk worden om minimaal één punt mee naar huis te nemen.


Dominique Kivuvu wordt gedold door Aziz Khalouta

Op het veld heeft Fortuna inmiddels afgetrapt en probeert de bakens te verzetten door De Regt naar de spitspositie te dirigeren. Ook brengt Van Dael Junior in het veld, maar eigenlijk komt de spits er geen moment aan te pas. Junior is een goed aanspeelpunt, maar heeft zijn beperkingen en de wissel pakt niet goed uit.

Een wissel die wel goed uitpakt is het inbrengen van Jansen bij FC Oss. Hij levert namelijk de voorzet af waaruit Lazic de beslissende 3-1 weet te scoren. Daarmee is het definitief over en sluiten en is Fortuna’s lot bezegeld.

Wat rest zijn twee schoten van Khalouta en Dianessy, maar die veranderen niks meer aan de stand. En dus druipen we af richting bus, waar weer een subtropisch zeeklimaat heerst. Buiten de bus probeert een groepje supporters verhaal te halen bij een lege spelersbus, maar dat lijkt niet de juiste oplossing voor de problemen.


De fans van FC Oss achten het nodig het uitvak uit te dagen

Als de aanwezige petten de poort openen rijdt de bus de parking af richting autostrade. De sfeer in de bus is niet anders dan anders, maar dat is ook logisch omdat het resultaat niet anders is dan anders. Nog één keer proberen een goed resultaat af te dwingen en dan zit de eerste seizoenshelft erop. De start was veelbelovend en misschien geeft het slot ook wel enige lucht.


Duidelijke cijfers

Na een twintigtal minuten doemt aan de rechterzijde een vestiging van Ikea op en weten we dat we in de omgeving van Eindhoven zijn. Nog een uurtje en dan zijn we weer thuis. Berustend. Daaraan kunnen ook de tonen van Above & Beyond feat. Alex Vargas die door de luidsprekers van de bus klinken niets meer aan veranderen.

Michel Hennen