Onder leiding van Henk Wisman wil Fortuna voorzichtig naar boven kijken. In verdedigend opzicht ziet Wisman Ronald Dassen (naar KSK Tongeren) en Daniël Voigt (naar Wuppertaler SV) vertrekken. Hij krijgt er Roy Bejas (van Roda JC) en Nico Vanek (van FC Kleve) voor terug.


Op het middenveld vertrekt naast Joos van Barneveld ook Koen Garritsen (naar FC Zwolle). Charlie van den Ouweland (van Roda JC) en Ramon Voorn (van MVV) zijn de vervangers. Voorin vertrekken Wasiu Taiwo (naar FC Harreither Waidhofen) en Kris Bright (naar Kristiansund BK); oud-Fortunees Dirk Jan Derksen en Bas Jacobs (beiden van VVV Venlo) zijn de nieuwe aanvallers. Verder stromen ook nog enkele jeugdspelers door, zoals Rick Geenen, Ruud Boymans en Taner Taktak. Met deze selectie moet een eindrangschikking tussen plek tien en vijftien mogelijk zijn, aldus Wisman.

Op financieel vlak is er goed nieuws. Fortuna verlaat het KNVB-strafbankje, want promoveert naar categorie twee. Toch mag dat niet verhullen dat dit een zwaar seizoen zou kunnen worden. In het afgelopen seizoen soupeerde Fortuna het restant (0,4 miljoen euro) van de gemeentegarantstelling. Die uitvluchtmogelijkheid is er dit jaar dus niet meer. Verder komt er – twee jaar na de verkoop van het stadion – ook een einde aan de gratis huur van het stadion. En dan is er nog de tachtigduizend euro die Fortuna vanaf dit seizoen jaarlijks aan Joos van Barneveld moet betalen.

De inkomsten van Fortuna moeten vanaf dit seizoen dus fors hoger liggen om een tekort op de begroting te kunnen afwenden. Heeft Fortuna de commerciële activiteiten in het afgelopen seizoen dusdanig opgeschroefd dat de kostenstijgingen behapbaar zijn – deze kostenstijgingen komen per slot van rekening niet onverwacht?

Eind oktober vinden we Fortuna na veertien duels terug op plek twaalf op de ranglijst. Wisman lijkt dus op weg aan de sportieve doelstelling te voldoen, maar in de maanden november en december gaat het mis. Fortuna speelt een reeks van zeven duels die in totaal slechts één punt opleveren. Fortuna zakt af naar de laatste plek in de ranglijst en dan is de maat vol voor Hans Erkens. Hij stelt Henk Wisman op non-actief. Het laatste duel voor de winterstop wordt met 1-0 gewonnen van HFC Haarlem, waardoor Fortuna niet als slotlicht de winterstop ingaat.

In de winterstop promoveert assistent-trainer Roger Reijners naar de positie van hoofdtrainer als opvolger van Henk Wisman. Roel Coumans schuift door naar de rol van eerste assistent-trainer; oud-Fortunees Fuat Usta wordt toegevoegd aan de technische staf.

Verder laat gouverneur Léon Frissen een proefballon op tijdens zijn nieuwjaarsrede. Hij blaast nieuw leven in de FC Limburg-discussie. Volgens hem moet Zuid-Limburg zich op sport-, cultuur- en onderwijsgebied ontwikkelen tot een gebied met een grotere Europese uitstraling. Dit is noodzakelijk aangezien de concurrentie bij het binnenhalen van (kennis)werkers, internationale instellingen, bedrijvigheid en evenementen steeds feller zal worden. Een Zuid-Limburgse topcub die met enige regelmaat Europees voetbal speelt, kan het uithangbord zijn dat internationale bedrijven doet besluiten zich in Zuid-Limburg te vestigen. Hij heeft geluiden opgevangen dat een begroting van vijftig miljoen euro tot de mogelijkheden behoort. Fortuna Sittard heeft – bij monde van directeur Hans Erkens – geen interesse in een hernieuwde discussie over een Zuid-Limburgse fusieclub.

Onder leiding van Roger Reijners wint Fortuna even vaak als het verliest en presteert dus als een middenmoter. Dat zijn duidelijk betere prestaties dan onder Henk Wisman. Helaas raakt deze prestatie ondergesneeuwd vanwege de 7-0 nederlaag die Fortuna op eigen terrein lijdt in de derby tegen MVV. Fortuna’s zwaarste thuisnederlaag tot dan toe – uitgerekend tegen MVV. Fortuna eindigt het seizoen op plek zestien; Florencio Cornelia verlengt zijn topschutterstitel met een seizoen door opnieuw zeven doelpunten te scoren. Niemand doet beter.

Op sportief gebied is er dus geen vooruitgang; op financieel gebied ook niet. In april komt het antwoord op de vraag of Fortuna extra commerciële inkomsten heeft gegenereerd om de toenemende kosten het hoofd te kunnen bieden. Het antwoord is nee. Fortuna kan de salarissen vanaf maart niet betalen en stevent af op een begrotingstekort van om en nabij de achthonderdduizend euro. Het wordt duidelijk dat Hans Erkens en met hem de leden van de raad van commissarissen er niet in geslaagd zijn de commerciële armslag van Fortuna Sittard te vergroten.

In maart degradeert Fortuna – niet verrassend – weer naar categorie één in het categoriesysteem en moet dus opnieuw een plan van aanpak van de schulden opstellen. In juli zijn de banken bereid het begrotingstekort te herfinancieren waardoor de achterstallige salarissen uitbetaald kunnen worden. Dat neemt niet weg dat Fortuna opnieuw een schuldenaar is. Bovendien lijkt er geen plan te zijn dat voorkomt dat de schuld in het seizoen 08/09 verder oploopt: een weinig aanlokkelijk vooruitzicht.