Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag / -avond tijdens het thuisduel tegen Vitesse (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over Burak Yilmaz en Mike van Beijnen. Daar staat de terugkeer van Oğuzhan Özyakup tegenover. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd.

Burak Yilmaz deelde na afloop van de openbare training op dinsdag mee dat hij vanwege blessureleed zondag niet zou halen. Ervan uitgaande dat die diagnose accuraat is, is hij er vandaag niet bij.


Yilmaz trainde deze week niet volledig met de groep mee

Diezelfde blessure hield hem ook twee weken geleden aan de kant tijdens het duel tegen Go Ahead Eagles. We vermoeden dat Yilmaz zich richt op speelronde 32 als Fortuna het in Eindhoven opneemt tegen PSV.

Mike van Beijnen is nieuw in de ziekenboeg. De verdediger kwam dit seizoen slechts eenmaal in actie (acht minuten thuis tegen FC Twente), maar, zo lezen we in Dagblad De Limburger, daar komt vandaag zeker geen tweede duel bij, want hij staat met blessureleed aan de kant.


Acht minuten? Niemand ontsnapt aan de aandacht van onze fotograaf

Oğuzhan Özyakup ontbrak twee weken geleden in de wedstrijdselectie voor het duel in Deventer. Nu twee weken later zou hij opnieuw fit en wedstrijdklaar moeten zijn. Hij keert dus terug in de selectie van Julio Velázquez.

Tegenstander Vitesse speelt een seizoen om snel te vergeten. De Arnhemmers vinden we terug op plek dertien in de eredivisie en dat is vast niet waarop Vitesse had gerekend na de zesde plek in het voorgaande seizoen.

Vanwege het verlies van topscorer Loïs Openda ben je al snel geneigd te denken dat het aan de doelpunten ligt. Per slot van rekening slaagde Vitesse er niet in een alternatief binnen te hengelen, waardoor vleugelspeler Million Manhoef en middenvelder Matúš Bero met respectievelijk zes en vijf competitietreffers de voorlopige topscorers in de selectie zijn.

Toch is dat te kort door de bocht. Vitesse scoorde vorig seizoen 1,24 doelpunt gemiddeld per eredivisieduel tegen 1,20 dit seizoen. Dat verschil is klein.

Het verschil zit in de duels waarbij de uitslag maximaal een doelpunt verschil opleverde. Daarvan speelde Vitesse er vorig seizoen 24 (winst: 13, gelijk: 6, verlies: 5). Dit seizoen speelde Vitesse tot dusverre 18 van die duels (winst: 2, gelijk: 10, verlies: 6). Dat scheelt een karrevracht aan punten.


Ook Fortuna won met klein verschil in Arnhem dit seizoen

Vitesse is nog steeds niet gevrijwaard van degradatiezorgen. Per slot van rekening is het gat naar plek zestien slechts drie punten. Vitesse heeft wel enig momentum, want bleef de laatste drie duels, die zeven punten opleverden, ongeslagen.

Bij Fortuna Sittard is het momentum ver te zoeken. Na min of meer ingecalculeerde nederlagen tegen Ajax en tegen AZ volgde een niet-ingecalculeerde nederlaag bij Go Ahead. Fortuna kwam in Deventer beter voor de dag dan tegen Ajax en AZ, maar creëerde na rust—toen Fortuna moest komen—minder kansen dan dat het aan Go Ahead weggaf, waardoor er op die Deventer zege weinig af te dingen viel.


Velázquez had het antwoord ook niet in Deventer

Drie nederlagen op rij dus, daar wordt niemand vrolijk van. Voeg er nog een snufje ‘druk’ aan toe, omdat de ploegen onder Fortuna behoorlijk wat punten pakten en er ontstaat een potentieel giftige cocktail.

Het is aan Julio Velázquez en zijn mannen om de angel uit die cocktail te halen door vandaag te winnen. De grote vraag is: wat is het strijdplan van Velázquez? Gaat hij opnieuw uit van een egelopstelling?

Uit het interview dat de Zitterd Allein Podcast hield met Tijjani Noslin mogen we concluderen dat in ieder geval een deel van de selectie dat niet als het ideale strijdplan ziet.

We vermoeden dat Velázquez zal starten met een viermansverdediging, die bestaat uit rechtsback en tevens aanvoerder Ivo Pinto, centrale verdedigers Dimitris Siovas en Rodrigo Guth en linksback George Cox. Achter dit viertal neemt Ivor Pandur, die onlangs een contract tekende in Sittard tot de zomer van 2027, de honneurs waar in het doel.


Sinds de Zwarte Panter hebben we niemand meer zo stijlvol door de lucht zien zweven

Op het middenveld kan Velázquez opnieuw beschikken over aanvallende middenvelder Oğuzhan Özyakup. We vermoeden dat hij speelt, samen met Kristijan Bistrović. Voor de derde plek op het middenveld kiest Velázquez waarschijnlijk tussen Doğan Erdoğan en Deroy Duarte. Erdoğan geniet sinds enige tijd de voorkeur.

In de aanval verwachten we Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba. In de spits kan Velázquez kiezen tussen Paul Gladon en Thomas Buitink. Gladon kon zijn stempel niet drukken op het duel in Deventer, terwijl hij er wel enkele kansen kreeg. Kost het hem zijn basisplek ten faveure van Thomas Buitink, die in dat geval mag laten zien dat Vitesse het ten onrechte niet in hem ziet zitten? Het zou kunnen.


Het zat Gladon niet mee in Deventer

Oud-Fortunezen bij Vitesse? We herkennen er twee. Nikolai Baden Frederiksen kwam halverwege het seizoen 2019/20 op huurbasis over van Juventus naar Fortuna Sittard. Als de Deense jeugdinternational eenmaal gewend is in Sittard, gooit COVID de competitie op slot. Hij komt slechts tot twee competitieduels, waarin hij niet scoort.


Later bij WSG Swarovski Tirol laat Futte zien waarom Fortuna hem aantrok

Als we wat dieper graven in de organisatie van Vitesse, komen we ook Remco van der Schaaf tegen. Van der Schaaf is assistent-trainer van Vitesse O14. In Sittard kennen we hem vooral als de man die, samen met Matthew Amoah, Fortuna uit het moeras trok in het seizoen 1999/00. Zelden een betere kwaliteitsimpuls gezien als dat duo.

Laatste overwinning thuis tegen Vitesse? 27 Januari 2019. In het eerste seizoen na de promotie is Fortuna nooit ver verwijderd van de degradatiestreep. De drie punten die Fortuna pakt in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zijn dan ook meer dan welkom.

De manier waarop is spectaculair. Daar waar iedereen zich verzoend lijkt te hebben met een gelijkspel, waagt invaller Finn Stokkers vlak voor tijd een poging van ver op het doel dat Chelsea FC-huurling Eduardo Dos Reis Carvalho verlaten had. De bal ploft binnen: 2-1.


Stokkers wordt terecht in het zonnetje gezet

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Vitesse: V-G-V-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-W-V

De KNVB stuurt Allard Lindhout naar Sittard om het duel naar een goed einde te leiden. Fortuna won de laatste veertien duels onder zijn leiding niet (drie gelijke spelen; elf nederlagen). Het is al van het seizoen 17/18 geleden dat Fortuna nog eens won onder zijn leiding (uit bij Go Ahead Eagles).


De laatste maal dat Fortuna won onder leiding van Lindhout speelde Stefan Aškovski nog mee!

Niet verrassend dus dat Lindhout (met afstand) de laatste plek bezet in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”.

VAR Alex Bos heeft weinig ervaring. Hij floot pas eenmaal een duel van Fortuna Sittard. Vorig seizoen zag hij Fortuna onderuit gaan in Deventer. Daar kon hij weinig aan doen. Hopelijk houdt hij Lindhout op het rechte pad.

Bas Nijhuis gaf geen gele kaarten in het laatste duel tegen Go Ahead Eagles. Het betekent dus opnieuw dat geen Fortunaspeler zich zorgen hoeft te maken over de consequenties van een gele kaart vandaag voor het komende duel.

Assistent-trainer Jaime Mut staat wel op pelt. Bij een volgende gele kaart, moet hij een weekje brommen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Erdoğan, Bistrović, Özyakup; Noslin, Buitink (Gladon) en Córdoba.

Supporters: Het Fortuna Sittard Stadion opent zijn deuren om 14.45uur. Ruim een uur eerder (13.30uur) opent het Fortuna-fanplein dat Fortuna organiseert buiten het stadion bij de Fernando Ricksen Side.

De fanshop en het supportershome zijn rondom dit duel uiteraard ook geopend.

Ben je niet in de gelegenheid naar het Fortuna Sittard Stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.