Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het uitduel bij FC Utrecht (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Ximo Navarro. Doğan Erdoğans beschikbaarheid is twijfelachtig. Ivo Pinto, Iñigo Córdoba en Kristijan Bistrović keren terug van blessureleed en zijn opnieuw beschikbaar.

Ivo Pinto is hersteld van de enkelblessure die hij op de training richting het duel tegen FC Emmen opliep. Hij miste vanwege deze blessure de duels tegen FC Emmen, RKC Waalwijk en Feyenoord. Daar zou het bij moeten blijven, want de Portugees hervatte de training deze week en zou klaar moeten zijn voor het duel tegen FC Utrecht.

Iñigo Córdoba heeft afgelopen week de training hervat en lijkt hersteld van zijn aanvaring in Waalwijk met keeper Etienne Vaessen. De bloeduitstorting die hij daar cadeau kreeg, belette deelname aan het duel tegen Feyenoord, maar nu keert hij dus terug.

Doğan Erdoğan ondervond na twee duels in de basis (uit bij FC Emmen en RKC Waalwijk) opnieuw last van zijn rug. Het kostte hem deelname aan het duel tegen Feyenoord. Het is een blessure die hem eerder dit seizoen ook al parten speelde.


Erdoğan zet je niet zomaar van de bal, maar die fysieke belasting vergt het nodige van zijn rug

Voor de winterstop was zijn beschikbaarheid lastig in te schatten, want afhankelijk van hoe zijn rug reageerde op de trainingsarbeid de dag voordien. Het zal nu niet anders zijn.

In een interview weet hij zijn rugblessure aan de gebrekkige voorbereiding die hij doorliep. We hopen dat hij deze blessure snel kan afschudden.

Kristijan Bistrović haakte in de warming-up voor het duel tegen Feyenoord af. De middenvelder werd node gemist tegen Feyenoord, maar zou nu terug fit zijn en dus kunnen spelen tegen FC Utrecht.

Ximo Navarro ontbreekt vanavond in de wedstrijdselectie. De Spanjaard heeft last van een spierblessure, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Daar had hij vorige week zondag ook al last van, maar vanwege de afwezigheid van Ivo Pinto en Doğan Erdoğan speelde Navarro tegen Feyenoord toch.


Navarro speelde afgelopen zondag dus met een lichte blessure

Julio Velázquez keert terug na zijn uitsluiting opgelopen in het duel tegen RKC Waalwijk en uitgezeten in het duel tegen Feyenoord.

Tegenstander FC Utrecht vinden we terug op plek zeven in de eredivisie. De ambities in Utrecht zijn doorgaans hoger, maar een luis in de pels van de vaderlandse top, zoals AZ en FC Twente bewerkstelligd hebben, is de Domstedelingen nog steeds niet gelukt.

Het hoogsthaalbare in de competitie is een vijfde plek. De achterstand op de huidige nummer vijf FC Twente bedraagt slechts drie punten. Een plek in de playoffs voor Europees voetbal lijkt FC Utrecht niet meer te kunnen ontgaan, want het gat naar onderen is vrij groot.

FC Utrecht zal dan ook rijkhalzend uitgekeken hebben naar het kwartfinaleduel in het bekertoernooi. Met een thuisduel tegen tweededivisionist SV Spakenburg lag een plek in de halve finales in het verschiet.

Op de een of andere manier slaagde FC Utrecht er afgelopen dinsdag in, dat duel te verliezen. De grote vraag is nu: hoe reageert FC Utrecht vanavond op die nederlaag? Tot de tanden bewapend op zoek naar revanche? Of een aangeslagen bokser?


Een bekernederlaag tegen SV Spakenburg? Het overkwam Fortuna op 22 september 2016

Sinds de rentree in de eredivisie, slaagde Fortuna er niet in te winnen van vier (huidige) eredivisionisten: Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht. Sterker nog, we wonnen de laatste twaalf eredivisie-ontmoetingen met FC Utrecht niet. Het is al van 21 april 2000 geleden dat Fortuna nog eens van FC Utrecht won.

Man om in de gaten te houden? Spits Anastasios Douvikas is mede-topscorer van de eredivisie. In Sittard maakte hij eerder dit seizoen een hattrick, als invaller notabene. Misschien kan Dimitris Siovas zich ontfermen over zijn landgenoot.

Julio Velázquez en zijn spelers kunnen niet tevreden terugkijken op het duel tegen Feyenoord. Fortuna maakte te veel vermijdbare fouten, waardoor er nooit echt twijfel bestond over de uitkomst van het duel.

Zonder die fouten had Fortuna wellicht ook verloren, maar zou dit duel voor volle tribunes langer spannend zijn gebleven.


Het publiek bleef zondag toch een beetje op zijn honger zitten

De afwezigheid van Ivo Pinto, George Cox, Kristijan Bistrović en Iñigo Córdoba deed zich overigens ook gevoelen. De terugkeer van dit viertal moet een slok op een borrel schelen en vertrouwen bieden dat Fortuna vanavond sterker voor de dag komt.

We verwachten dat Velázquez zal starten met de defensie, die de tweede helft startte tegen Feyenoord, met dien verstande dat Ivo Pinto Ximo Navarro vervangt. Dat betekent Ivor Pandur onder de lat. Daarvoor een viermansverdediging. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Rodrigo Guth en Dimitris Siovas spelen centraal. George Cox start als linksback en verdringt Rémy Vita op die plek.


Cox viel sterk in tegen Feyenoord

Op het middenveld verwachten we Deroy Duarte aan de aftrap. Verder keert Kristijan Bistrović terug op de plek van de tegen Feyenoord ongelukkig spelende Arianit Ferati. Oğuzhan Özyakup is de derde middenvelder.

In de voorhoede keert Iñigo Córdoba terug. Hij speelt aan de rechterkant. Dat gaat ten koste van Tijjani Noslin. Aanvoerder Burak Yilmaz speelt centraal in de aanval.

Aan de linkerkant kiest Velázquez tussen Úmaro Embaló en Rémy Vita. Ook Gianmarco Cangiano, die afgelopen zondag debuteerde, is op die positie een optie. We gokken op Rémy Vita, die aanvallend tegen Feyenoord aardig voor de dag kwam.


Kiest Velázquez opnieuw voor Embaló, of krijgt Vita een kans als linksbuiten?

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? Nee, we herkennen niemand met een Fortuna-verleden bij FC Utrecht.

Laatste uitoverwinning bij FC Utrecht? 16 Februari 1997. In een seizoen waarin Fortuna Sittard boven FC Utrecht eindigde in de eredivisie, ging Fortuna er met de drie punten vandoor in Utrecht. Een treffer was voldoende en die kwam op naam van nieuwe aankoop Phil Gray.

Het zou ook de enige treffer blijken van de enige Noord-Ier die ooit uitkwam voor Fortuna Sittard.

De laatste overwinning in Stadion Galgenwaard behaalde Fortuna Sittard overigens op 20 april 2018. Wie vergeet die avond nog? Lars Hutten in ieder geval niet, want hij trapte de enige en dus winnende treffer binnen voor een uitzinnig uitvak. Een week later was Fortuna een eredivisionist.


Iedereen was door het dolle heen, inclusief Hutten!

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Utrecht: G-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-G-W

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar Utrecht. We vinden Van de Graaf terug op plek zeven in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. De man kan een positieve balans overleggen in de 21 duels met inbreng van Fortuna die hij floot.

Fortuna won de laatste twee competitieduels onder zijn leiding.

VAR Martin Pérez vinden we terug op plek veertien in bovenstaande lijst met een licht negatieve balans.

Jeroen Manschot hield afgelopen zondag de kaarten op zak en dus is er niets veranderd qua gele kaarten. Arianit Ferati staat nog steeds, nu al vijftien duels op rij, op pelt met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart levert hem een automatische uitsluiting op voor het volgende duel.


Ferati had zijn dag niet afgelopen zondag, maar pakte in ieder geval geen geel

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Duarte, Bistrović, Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Vita (Embaló?).

Supporters: Vanavond zullen er 345 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak in Stadion Galgenwaard. Busreizigers melden zich om 17.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten wisselen hun omwisselbiljetten om voor entreekaarten bij het uitvak.

De Bunnik-side zal de eerste minuten van het duel leeg blijven. De supporters willen zo hun ongenoegen uiten over de doordeweekse wanprestatie tegen SV Spakenburg.


In Sittard had de Bunnik-side rookbommetjes mee; vanavond gooien ze het over een andere boeg

Ben je niet in de gelegenheid naar Utrecht te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.