Woensdagochtend 11.21 uur word ik opgeschrikt door een whatsapp bericht van Ralf. Na een korte, maar geheimzinnige woordenwisseling, vraagt hij of ik vanavond als gastreporter het wedstrijdverslag wil maken voor deze zeer gewaardeerde website. Na enige twijfel, besluit ik op de uitnodiging in te gaan en zie hier het resultaat.


21 september 2016

Fortuna vindt haar waterloo in Spakenburg

SV Spakenburg 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 23. Pilon 1-0, 74. Van den Meiracker 2-0, 75. Khalouta 2-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Askovski; Kurt, Briels, Hadzhiev; Van Hout (85. Wiafe) , Torunarigha, Khalouta.
Toeschouwers: 2.500.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Kurt, Braun, Torunarigha, de Regt, Mares.
Rood (Fortuna): Braun.

De 3e week van september staat traditioneel in het teken van het KNVB Beker toernooi. Waar de amateurclubs er al 1 of 2 rondjes op hebben zitten, stromen in de 3e ronde de profclubs in. Zo zal er ook in de nodige Sittardse huiskamers met spanning gekeken zijn naar de loting een aantal weken geleden. Met SV Spakenburg rolde er een uitwedstrijd tegen een amateurclub uit de koker.

SV Spakenburg is al jaren een begrip in het zaterdag amateurvoetbal. Iedereen die het voetbal een beetje volgt, kent de jaarlijkse clash tussen IJsselmeervogels en Spakenburg, een wedstrijd die qua entourage menig Jupiler League duel ruimschoots overtreft. Dit jaar staat de derby echter niet op het programma. Waar IJsselmeervogels de boot naar de nieuw opgerichte Tweede Divisie gemist heeft, is Spakenburg wel present. De prestigestrijd is dus voor minstens een jaar gewonnen door het blauwe gedeelte van het vissersdorp.
In die Tweede Divisie, waarin de beste 7 zaterdag- en zondagclubs zijn samengebracht aangevuld met 4 Jong Teams, is Spakenburg prima gestart met 11 punten uit 6 duels. Daarmee staan “de Blauwen” na Jong AZ en GVVV op een derde plek.

Dankzij een middagse afspraak in Amersfoort kon ik de dagelijkse files vermijden en arriveerde ik ruim 2 uur voor de aftrap in Spakenburg. Tijd zat om een rondje door het dorp te maken en een hapje te eten. Met name de Oude Haven lag er in het avondzonnetje prachtig bij. Dat ik, tussen de huizen kijkend door, meerderde malen een glimp van de floodlights kon opvangen deed mij als stadionautist meer dan deugd.


De Oude Haven en floodlights van Spakenburg

Het sportpark is opvallend dicht tegen de oude dorpskern en haven gelegen. Niet veel later stond ik dan ook voor de poorten van Sportpark de Westmaat, het gigantische complex dat gedeeld wordt door beide Spakenburgse grootmachten.  Dinsdagavond vond op het rode gedeelte van het complex al de bekerwedstrijd IJsselmeervogels – Achilles’29 plaats. Na 90 minuten staat er een 3-1 uitslag op het bord, waarmee de gasten kansloos afdruipen richting Groesbeek en “de Vogels” nog een rondje door bekeren. Fortuna is dus gewaarschuwd.
Ik kies echter voor de Blauwe zijde van het sportpark, de thuishaven van Spakenburg.

Bij het kopen van een kaartje wordt me gevraagd of ik uit Sittard kom. Ik bevestig deze vraag en waar ik vervolgens een heel aantal restricties verwacht, krijg ik 2 consumptiebonnen in mijn handen gedrukt: “Voor de verre reis”. Later blijkt dit geregeld door een gezamenlijke sponsor, de niet onbekende René Ter Borgh. Anyway, gastvrijheid die we zelden tegenkomen.

Nadat ik snel in het bezit ben van een programmavel maak ik een rondje over het complex. Jaren geleden was ik hier al eens tijdens de derby tegen “de Vogels”, maar toen was er weinig tijd en ruimte om rustig rond te lopen. Het complex beschikt over een grote tribune aan de lange zijde en een staantribune aan de overkant. De grote zittribune, die voor deze wedstrijd stijf uitverkocht is, beschikt zelfs over een aantal heuse skyboxen.


Helaas ook hier kunstgras

De equipe van Ben van Dael zal met gemengde gevoelens zijn afgereisd naar het vissersdorp. De competitiestart is prima en afgelopen vrijdag werd degradant Cambuur nog redelijk eenvoudig met 3-0 opzij gezet. Helaas heeft de KNVB ook dit seizoen weer een konijn in de hoge hoed en worden we door de financiële problemen van vorig seizoen bestraft met 3 minpunten. 3 zuurverdiende punten, waarvoor selectie en technische staf keihard gewerkt heeft. Hiermee wordt maar weer eens duidelijk dat het motto “Van en voor alle clubs” achter de Zeister burelen niet al te hoog in het vaandel staat.

Fortuna kent weinig personele problemen. Een blik op het opstellingenformulier leert me dat dezelfde 11 mannen starten als afgelopen vrijdag tegen Cambuur. Dat betekent dat Jordie Briels opnieuw de voorkeur krijgt boven Frank Wiafe. Aan Spakenburgse zijde zijn de bekendste spelers oud-profs Theo Timmermans, Ismo Vorstermans, Kees “Pier” Tol en Danny van den Meiracker. Ook trainer Hans van den Haar is voor een gemiddelde voetbalvolger geen onbekende naam.

Stipt om 20.00 uur blaast scheidsrechter Martens voor de eerste keer op zijn fluit en mogen de 22 matadoren eraan beginnen op de Spakenburgse kunstsprieten. De sfeer langs de kant zit er direct goed in en ook de harde kern van de thuisploeg laat zich horen en zien met het nodige pyro. Dat Fortuna vanavond niet zomaar even gaat winnen, wordt meteen duidelijk. Spakenburg start sterk en zet Fortuna onder druk. Toch is na 3 minuten de eerste kleine mogelijkheid voor de Geel-Groenen. Een lange voorzet wordt door doelman Timmermans los gelaten maar het daaropvolgende schot van Aziz Khalouta fladdert naast. Na een dikke 6 minuten doen de amateurs wat terug via Tol, maar zijn schot wordt gekraakt en kan makkelijk opgepakt worden door Leon ter Wielen. Daarna is het louter Spakenburg dat de klok slaat. Fortuna komt niet aan voetballen toe, en lijdt op gevaarlijke plekken veel balverlies. Na 20 minuten zien we de grootste kans voor de Spakenburgers. Een combinatie door het midden wordt opgezet door verdediger Vorstermans, die de bal vervolgens terugkrijgt en pardoes oog in oog met Ter Wielen staat. Gelukkig voor de ruim 100 meegereisde Fortunezen weet onze doelman de bal te keren. 3 minuten later is het wel raak. Na een voorzet vanaf rechts mag middenvelder Oostinjen aannemen en schieten op de rand zestien. Ter Wielen lijkt dat schot eenvoudig te klemmen, maar laat de bal los die vervolgens simpel ingetikt kan worden door de oplettende Olivier Pilon.


Pyro van de Spakenburgse Ultra’s

De opdracht voor Fortuna wordt er op deze manier niet makkelijker op. Spakenburg kan enigszins inzakken en loeren op de counter. Fortuna probeert het vervolgens wel , maar ontbeert de kwaliteiten om zich onder de druk van Spakenburg uit te voetballen. Na een dik half uur blijkt dat ook de Spakenburg selectie gisteren de wereldgoal van Thomas Verheydt tijdens Volendam – MVV gezien heeft. Iets over de middenlijn probeert een blauwhemd deze treffer te kopiëren. Helaas voor hem gaat zijn poging een half metertje naast de goal van Ter Wielen.

Krijgt Fortuna dan helemaal geen kansen? Toch wel. De grootte van de kansen is lastig in te schatten door mijn plek achter de goal van Ter Wielen, maar in de 37e minuut ontfutselt Fortuna de bal op de Spakenburgse helft. Khalouta legt de bal vervolgens prima af naar de opkomende Stefan Askovski, maar zijn stiftje oog in oog met doelman Timmermans gaat jammerlijk langs de verkeerde kant van de paal. Dichter bij de gelijkmaker zou Fortuna niet meer komen in de eerste helft, een slappe kopbal van Khalouta vijf minuten voor rust ten spijt. Vlak voor rust laat Luc Mares zich op de eigen achterlijn nog maar eens gemakkelijk aftroeven, wat leidt tot een volgende hachelijke situatie. De teruggelegde bal kan echter worden weggewerkt en niet veel later blaast Martens voor de rust. Spakenburg voetbalt makkelijk en heeft tegelijkertijd genoeg fysiek in de ploeg om het Fortuna meer dan lastig te maken. Er zal dus uit een ander vaatje getapt moeten worden.

In de rust heb ik wat meer tijd om te praten met een mede-groundhopper naast me. Hij heeft afgelopen weekend voor de plaatselijke krant verslag gedaan van de competitiewedstrijd Spakenburg – FC Lienden en weet mij te vertellen dat de verdediging het zwakke punt van de Spakenburgers is. Daar zouden dus kansen moeten liggen in de tweede helft. Ben van Dael besluit dezelfde namen de kleedkamer uit te sturen in de jacht op de gelijkmaker. De eerste tien minuten na rust probeert Fortuna het veldoverwicht om te zetten in kansen. Dit lukt echter nauwelijks. De ploeg speelt wel een stuk agressiever, wat leidt tot een aantal opstootjes her en der op het veld. Tot onvrede van de Spakenburger aanhang besluit de onopvallend leidende arbiter Martens de gele kaarten op zak te houden. Een klein kwartier na rust mag Fortuna ineens drie hoekschoppen op rij nemen. De middelste in die reeks levert het grootste gevaar op. De hoekschop wordt hoog voor de pot gebracht, waar Ferry de Regt het kopduel verliest van de onzeker keepende Timmermans. In plaats van de bal uit de doelmond te stompen, gaat de bal achterwaarts richting eigen doel. Daar kan de bal nog maar ternauwernood van de lijn gehaald worden, met een nieuwe corner tot gevolg.


Fortuna probeert het wel, maar creëert nauwelijks kansen

Nauwelijks drie minuten later ontsnapt Fortuna aan een grotere achterstand. Uit één van de vele counters mag Spakenburg een hoekschop nemen, die laag wordt ingebracht en voor de voeten valt van topschutter Van den Meiracker. Die bedenkt zich geen moment en pegelt de bal boven een kansloze Ter Wielen via de bovenkant van de lat over de goal.

In het daaropvolgende kwartier golft het spel heen en weer en wordt Fortuna vooral gevaarlijk via dode spelmomenten en matig ingrijpen achterin bij Spakenburg. Roald van Hout komt een keer goed door aan de rechterkant en geeft een panklare voorzet op Khalouta, die te weinig richting aan zijn kopbal kan geven. In de 62e minuut kan Junior Torunarigha uit een afgeslagen bal op doel schieten, waar Timmermans de bal opnieuw niet klemvast heeft. Waar dit in de eerste helft collega doelman Ter Wielen duur kwam te staan, wordt Timmermans gered door een eigen verdediger die net voor een aanstormende Fortunees kan wegwerken. Fortuna verschaft zich op deze manier wel een veldoverwicht, wat na een kleine zeventig minuten leidt tot een aardige kans voor Jordie Briels. Khalouta kopt een lange bal door richting strafschopgebied, waar Briels op dient te anticiperen. In het daaropvolgende duel met de doelman lijkt Briels ietwat angstig, waardoor hij een stap te laat komt en zijn schot onvoldoende richting kan meegeven.

Waar de meegereisde en inmiddels morrende Sittardse fans zich opmaken voor een slotoffensief, mag Spakenburg met een nog een kwartier te gaan een hoekschop nemen. De bal is lang onderweg richting tweede paal, waar hij vervolgens door Philip Ties knap met de hak teruggelegd wordt richting eerste paal. Daar is het voor de geheel vrijstaande Van den Meiracker een koud kunstje om de 2-0 achter Ter Wielen te koppen. De Westmaat ontploft en het uitvak ontploft van woede en frustratie. Wedstrijd gespeeld zou je zeggen en maar weer eens te kakken gezet door een stel amateurs.


Spakenburg juicht na de 2-0

Nauwelijks een minuut later is het echter alweer 2-1. Van Hout mag een vrije trap voor de pot slingeren, waar Khalouta profiteert van enige onoplettendheid aan Spakenburgse zijde en de aansluitingstreffer binnen kopt.

Fortuna heeft nog een klein kwartier om de gelijkmaker te fabriceren en een verlenging uit het vuur te slepen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ploeg daar het laatste kwartier geen moment recht op heeft en de Spakenburgse verdediging blijft opvallend gemakkelijk overeind. Verder dan een rits lange ballen richting Khalouta en gelegenheidsspits De Regt komt de ploeg niet meer. Het laatste moment van opwinding komt op naam van Christopher Braun. Diep in blessuretijd mag Fortuna op eigen helft nog maar eens een vrije trap nemen. De bal wordt echter weggetikt door Niels Buijtenhuis, waarna bij Braun alle opgekropte frustratie naar buiten komt, met een natrappende beweging als gevolg. Niet al te slim van onze Duitse back en met direct rood dient hij dan ook het veld te verlaten. Een minuut later geldt dat ook voor zijn tien collega’s en maakt dhr. Richard Martens een eind aan een voor Fortuna uiterst teleurstellende wedstrijd.

In het uitvak toont de één nog enige compassie met een flauw applaus, de ander heeft dat duidelijk niet en gooit er de nodige krachttermen en wegwerpgebaren uit. Prijzenswaardig is dat enkele spelers, onder wie Aziz Khalouta, zich de moeite nemen om de dialoog aan te gaan met de teleurgestelde fans.


Aziz overlegt met de meegereisde supporters

Ik haast me vervolgens richting mijn auto om na een soepele rit twee uur later mijn verdiende bed op te zoeken. Zo verlaat Fortuna ook dit jaar weer na een ronde het bekertoernooi. Verrassend? Wat mij betreft niet eens zo zeer. Ook in de top van het amateurvoetbal wordt er prima gevoetbald en voor deze clubs is een bekerwedstrijd de wedstrijd van het jaar. Jammer is het uiteraard wel, ook volgend seizoen zal Sittard verstoken blijven van Europees voetbal. Nu de ploeg nog maar op één front actief is, kan de blik volledig op de competitie worden gericht. Aanstaande maandag wacht de uitwedstrijd bij koploper Jong PSV, de laatste van drie opeenvolgende uitwedstrijden tegen belofteteams. Aan de mannen van Ben van Dael zaak om zich te revancheren voor het zwakke optreden van vanavond en te blijven meedraaien in het linkerrijtje van de Jupiler League.

Bas Vijgen