Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag/avond in Fortuna’s eerste competitieduel van het seizoen 22/23 thuis tegen Ajax (aftrap: 16.30uur) beschikken over zijn voltallige selectie. Niemand is geblesseerd of uitgesloten. De nieuwkomers Iñigo Córdoba, Doğan Erdoğan, Rodrigo Guth, Bob van der Hoek, Ivor Pandur, Vasilios Sourlis, Rémy Vita en Burak Yilmaz zijn allen speelgerechtigd. De deze week vertrokken Samy Baghdadi is dat niet langer.


Sjors Ultee drukt zijn ploeg op de afsluitende training op het hart dat er maar een belang is: clubbelang

Tegenstander Ajax verdedigt voor de 36ste maal een landstitel, iets waarin de hoofdstedelingen twaalf maal slaagden. Nieuwe technisch leiding; nieuwe trainer en een reeks nieuwe spelers. Je zou vermoeden dat Ajax, vanwege die wijzigingen, enige tijd nodig heeft om de zaak weer op de rails te krijgen. PSV leek er afgelopen week van te profiteren in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, door vijfmaal te scoren tegen Ajax. Maar Fortuna Sittard is PSV niet.

Fortuna Sittard gaat het nieuwe seizoen in met de ambitie het beter te doen dan vorig seizoen, toen Fortuna op een hectische slotspeeldag in Nijmegen de eredivisiestatus veiligstelde. Gezien de wijzigingen in de selectie is die doelstelling gerechtvaardigd.


15 Mei 2022 lijkt al een eeuwigheid geleden

Fortuna haalde namelijk een aantal spelers die je op basis van hun CV ervan verdenkt dat ze het team inderdaad sterker gaan maken. Op het middenveld is er wel nog werk, want een vervanger voor de vertrokken topscorer Zian Flemming is er nog niet en een middenvelder met de opbouwende kwaliteiten van Tesfaldet Tekie lijkt vooralsnog ook te ontbreken.

Bovendien bestaat natuurlijk nog het risico dat huidige selectiespelers vertrekken. Te denken valt aan George Cox en Mats Seuntjens, twee spelers met een aflopend contract in de zomer van 2023, die een paar maanden geleden wellicht niet verwacht hadden dat ze nu nog in Sittard zouden zijn. Wellicht tekenen ze wel bij in Sittard, want het perspectief in Sittard is in een paar maand tijd ook veranderd.


Fortuna’s topscorer tegen Ajax is er nog steeds

Sjors Ultee heeft de afgelopen weken rustig kunnen toewerken naar de start van de competitie. Hij zal ook gezien hebben dat Ivor Pandur, zo op het oog, de verplaatsing van Verona naar Sittard goed verteerd heeft, maar Yanick van Osch naar de kroon steken, dat zit er nog niet in. Van Osch start onder de lat.

Centraal achterin spelen Dimitris Siovas, die deze zomer bijtekende en nieuwkomer Rodrigo Guth, die overkwam van Atalanta Bergamo en zich razendsnel heeft ingepast in de spelersgroep. Roel Janssen en neoprof en alumnus van de Fortuna-jeugdopleiding Bryant Nieling zorgen voor de concurrentie, terwijl ook Mickaël Tirpan er uit de voeten kan.


De vraag op ieders lip: wat zit er in het vat voor Bryant, dit seizoen en verder?

Aan de rechterkant strijden Mickaël Tirpan en Ivo Pinto, die ook bijtekende, voor een basisplek en die strijd is voorlopig in het voordeel van de Belg uitgevallen. Aan de linkerkant moet Rémy Vita, overgekomen van FC Bayern München, de concurrentie aan gaan met George Cox. De Brit heeft voorlopig de voorkeur.

Op het middenveld is Deroy Duarte de enige constante. De Kaapverdisch international begon vorig seizoen als manusje van alles en eindigde als onmisbare controleur op het middenveld. Duarte begint met veel krediet aan het nieuwe seizoen. Ontwikkelt hij zich verder, dan wordt hij waarschijnlijk onhoudbaar voor Fortuna.

Naast Duarte stelt Ultee vanmiddag Doğan Erdoğan op het middenveld op. Erdoğan kwam in de schaduw van Burak Yilmaz naar Sittard. De ervaren controlerende middenvelder lijkt een beetje op Duarte. Tegen Ajax is dat waarschijnlijk geen probleem, maar tegen mindere teams wellicht wel. Erdoğan heeft er twee trainingsweken opzitten. We vermoeden dat we de ‘echte’ Erdoğan pas over een paar weken te zien krijgen.

Vasilios Sourlis, die Fortuna huurt van Olympiakos Piraeus, zorgt voor de concurrentie centraal op het middenveld.

Arianit Ferati speelt vanmiddag als aanvallende middenvelder. Hij vult voorlopig de vacature ‘Flemming’. Alhoewel Fortuna nog nadrukkelijk zoekt naar een aanwinst voor die positie, zouden we Ferati te kort doen door te stellen dat hij daar speelt bij een gebrek aan beter. Ferati speelde een puike voorbereiding en verdient zijn kans totdat hem iemand uit de basis speelt.


Arianit is uitstekend begonnen aan het seizoen, maar het begint natuurlijk vandaag

Datzelfde geldt voor Tijjani Noslin op de rechtervleugel. Ook hij werkte een prima voorbereiding af. Fortuna haalde onlangs Iñigo Córdoba voor die flank, maar de Bask is nog niet wedstrijdklaar na amper twee weken voorbereiding. Noslin speelt totdat hem iemand uit de basis speelt.


Waar ligt de grens voor Tijjani? ‘Plezier hebben’, dat was de tactische opdracht die Sjors Ultee hem gisteren meegaf op de afsluitende training 

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar aanwinst Burak Yilmaz. Niet alleen een centrumspits van statuur, die je niet meteen bij Fortuna Sittard verwacht, maar ook een speler voor een positie die Ultee afgelopen seizoen zoveel kopzorgen bezorgde. Voorlopig is ook hij niet wedstrijdklaar en dus speelt Paul Gladon, die bijtekende en in de voorbereiding geregeld zijn waarde voor het team etaleerde.


Scoorde overal in de voorbereiding, behalve toen Shakhtar een twee meter lange slager in zijn nek opstelde

Aan de linkerzijde speelt Mats Seuntjens. Als het goed is zien we hem, vanwege de toegenomen kwaliteit op het veld, minder vaak schokschouderend over het veld lopen. Verder rekenen we natuurlijk op zijn brille. Seuntjens volgt Ben Rienstra op als aanvoerder van Fortuna Sittard.

Oud-Fortunezen bij Ajax? We herkennen Perr Schuurs, die aan zijn vijfde seizoen bij Ajax begint, maar of hij dit seizoen ook afmaakt in de kleuren van Ajax is een vraagteken. We wensen Perr, die zestig maal het shirt van Fortuna Sittard droeg, het allerbeste toe.


Zo begon het allemaal voor onze Perr

Laatste overwinning thuis tegen Ajax? 15 Maart 2000. Vaak verliest Fortuna thuis van Ajax (14 van de 22 ontmoetingen). Als Fortuna wint, heeft Fortuna daar wat geluk bij nodig. Soms ook niet. 15 Maart 2000 was zo’n dag. Fortuna versloeg Ajax met 2-0 en verdiende die zege. Matthew Amoah voltrok het vonnis door tweemaal te scoren. Over spitsen gesproken!

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Ajax: V-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: ..-..-..-..-..

De KNVB stuurt Serdar Gözübüyük naar Sittard. Gözübüyük vinden we terug op een twaalfde plek op de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘, met een licht negatieve score. In feite betekent dat dat Gözübüyük gemiddeld genomen een eerlijke scheidsrechter is. We zijn meer onder de indruk van VAR Ingmar Oostrom, die op plek zeven in bovenstaande lijst prijkt.


Gözübüyük opent zijn seizoen dus in Sittard

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan, Ferati; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: Het Fortuna Sittard Stadion is uitverkocht, dus wil je het duel nog zien zonder in het bezit te zijn van een entreekaartje, dan ben je overgeleverd aan de grillen van ESPN2. De deuren van het stadion gaan open om 14.30uur. Tegen die tijd opent ook de fanshop in het stadion de deuren. Daar kun je voor en na de wedstrijd nog tot negen uur terecht. Het supportershome is dan al een half uur open.

Vanwege de drukte lijkt het verstandig tijdig naar het stadion te gaan.