Assistent-trainer Rob Alflen kan vanavond in het slotduel van het kalenderjaar 2021 uit bij Ajax (aftrap: 21.00uur) niet beschikken over Lisandro Semedo, Ryan Johansson, Samy Baghdadi en waarschijnlijk Tesfaldet Tekie. De eerste twee zijn ziek, de derde herstelt van een polsbreuk, de vierde is licht geblesseerd en het is twijfelachtig of hij tijdig herstelt, meldt Dagblad De Limburger.

Er staat dus ook een vraagteken achter de naam van hoofdtrainer Sjors Ultee, die gisteren vanwege nierstenen geopereerd is. Mocht hij daar vliegensvlug van herstellen, dan kan hij er vanavond toch bij zijn.

Tegenstander Ajax werkte een foutloos parcours af in de Champions League. Dezelfde adelsbrieven kan Ajax niet overleggen in de eredivisie. Ajax verspeelde in de eerste helft van de competitie in vijf duels twaalf punten. Het zijn ook de enige duels waarin Ajax tegen in totaal vier tegentreffers aanliep. De overige twaalf duels won Ajax met gemiddeld 4-0. De twaalf verliespunten zijn er eentje meer dan PSV, waardoor Ajax, ondanks een doelsaldo van +47, niet aan kop gaat.

Fortuna Sittard pakte in de laatste twee competitieduels vier punten. Dat deed Fortuna eerder op speeldagen een en twee en acht en negen. Verder, behoudens een punt in Arnhem, verloor Fortuna zijn duels in de eerste helft van de competitie.

Fortuna behaalde dus dertien punten in de eerste helft. Ervan uitgaande dat Fortuna 34 punten nodig heeft voor minimaal plek vijftien, moet Fortuna 21 punten pakken in de tweede competitiehelft. Een stevige opdracht. Punten pakken in Amsterdam is waarschijnlijk een nog stevigere opdracht, want eerder dit seizoen was Fortuna kansloos tegen Ajax in Sittard.

We vermoeden dat Rob Alflen vanavond vasthoudt aan de 5-3-2-taktiek, waarin Fortuna de afgelopen twee duels speelde. Het waren twee duels waarin Fortuna in ieder geval geen goedkope treffers slikte uit voorzetten. Of dat gerelateerd is aan de taktiek, is vers twee.

Echter, zonder competitieve vleugelaanvallers op het wedstrijdformulier en met Andreas Samaris, die zijn meerwaarde al heeft laten zien, maar de inhoud nog niet heeft om vanaf het middenveld te spelen (waar een groter actieradius is vereist dan centraal achterin in een systeem met drie centrale verdedigers), is 5-3-2 een begrijpelijke keuze. Wat daar in de praktijk tegen Ajax van over blijft, is een ander paar mouwen.

We verwachten Yanick van Osch aan de aftrap. De doelman maakt weliswaar een moeilijk tweede eredivisieseizoen door, maar zal toch nog voldoende krediet hebben. Mickaël Tirpan en George Cox verdedigen de vleugels.

Centraal spelen dan, naast Andreas Samaris, twee van de drie centrale verdedigers die Fortuna’s selectie rijk is (Martin Angha, Roel Janssen en Nigel Lonwijk). We vermoeden dat Alflen, in een duel waarin het waarschijnlijk langdurig heet wordt voor Fortuna’s doel, kiest voor ervaring: Martin Angha en Roel Janssen.

Op het middenveld moet Alflen het dus waarschijnlijk zonder Tesfaldet Tekie doen. Dat biedt Arianit Ferati een kans. Hij zal naast aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte op het middenveld spelen. In de voorhoede spelen Mats Seuntjens en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij Ajax? We herkennen Perr Schuurs, die bij Fortuna in het betaalde voetbal debuteerde en in totaal zestig maal uitkwam voor Fortuna, voor zijn transfer naar Ajax.

Laatste uitoverwinning op Ajax? 18 April 1999. In een seizoen waarin Fortuna slechts vier plekken onder Ajax eindigde in de eredivisie, won Fortuna uit en thuis van Ajax. In Amsterdam eindigde het duel in 1-3. Mark van Bommel en Regillio Simons (2x) scoorden voor Fortuna Sittard.

Laatste vijf competitieduels uit bij Ajax: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-V-V-V

De KNVB stuurt Marc Nagtegaal naar Amsterdam om dit duel in goede banen te leiden. Nagtegaal floot slechts tweemaal een duel van Fortuna, dus geen plek in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Die twee duels leverden ons vorig seizoen vier punten op. VAR van dienst is Rob Dieperink, die op plek zestien staat in bovenstaande lijst. Aan hem beleven we doorgaans weinig plezier.

Opstelling: Van Osch, Tirpan, Angha (Lonwijk?), Samaris, Janssen, Cox; Rienstra, Duarte, Ferati; Flemming en Seuntjens.

Supporters: Ook bij dit eredivisieduel zijn er weer geen supporters welkom. Als alles meezit, is dit het laatste duel van Fortuna waarbij geen supporters welkom zijn. De realiteit zal wel anders zijn. Hoe dan ook, wil je het duel zien, schakel dan in op ESPN2. De voorbeschouwing start om 20.40uur.