Het hing al enkele dagen in de lucht en tal van media berichtte er reeds over, maar nu is de transfer van Zian Flemming naar Millwall FC officieel. Flemming tekent in Bermondsey een meerjarig contract. Hierdoor mag Flemming zich de komende seizoenen een ‘Lion’ noemen.

Met het vertrek van Flemming komt een einde aan een tweejarig dienstverband. Flemming komt eind augustus 2020 aan in Sittard-Geleen. Toen Fortuna vijf seizoenen geleden met Jong Ajax en NEC vocht om het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie deed de middenvelder misschien al een belletje rinkelen bij beide clubs.

Na dat seizoen, waarin Flemming kampioen wordt met Jong Ajax en Fortuna als tweede eindigt achter de Amsterdammers, vertrekt de jonge middenvelder naar PEC Zwolle om te debuteren in de Eredivisie. Tijdens Flemmings eerste seizoen is de middenvelder veelvuldig basisspeler, maar tijdens het daaropvolgende seizoen zit hij doorgaans op de bank.

Na een half seizoen vindt Flemming het wel genoeg, zet een stap terug en scoort in 25 wedstrijden 13 doelpunten voor NEC. Maar na de huurperiode keert Flemming terug naar Zwolle. Een goed huwelijk wordt het eigenlijk nooit.

Fortuna’s trainersstaf onder leiding van Kevin Hofland speelt kort op de bal en haalt Flemming naar Fortuna. Aanvankelijk speet Flemming vooral als rechtsbuiten, maar na een paar wedstrijden krijgt hij een meer centrale rol toebedeeld.


Zian Flemming legt aan voor zijn eerste competitiedoelpunt

De rol van aanvallende middenvelder zit Flemming als gegoten. Als Sjors Ultee het overneemt van de ontslagen Kevin Hofland begint Fortuna en ook Flemming steeds beter te draaien. Fortuna strijdt tot en met het competitie-einde om een play off-ticket, maar slaagt er niet in zich hiervoor te plaatsen. Tijdens de competitie kroont Flemming zich met 12 doelpunten tot Fortuna’s topscorer. Daarnaast scoort de middenvelder drie doelpunten tijdens de bekercampagne.


Zian Flemming viert zijn 12e doelpunt

Vanwege het goede seizoen dat Flemming achter de rug heeft raken tal van clubs geïnteresseerd in zijn diensten. Tijdens de zomer denken Empoli FC, Nottingham Forest FC en Huddersfield Town FC Flemming over te kunnen nemen, maar Fortuna houdt haar poot stijf: Flemming mag niet onder een bepaald bedrag en eigenlijk helemáál niet vertrekken.

Het is een bittere die Fortuna’s topscorer moet slikken, want hij ziet zichzelf al in het buitenland excelleren. Niet dus. En daarom gaat de knop om en richt Flemming zich weer op Fortuna. Makkelijk gaat dat niet, want tal van tegenslagen zorgen ervoor dat Fortuna quasi het gehele seizoen in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeert. Tot frustratie van Flemming.


Zian Flemming staat gefrustreerd aan de aftrap

In januari zijn er weer kansen om te vertrekken. Zo trekt het Britse Millwall FC stevig aan zijn mouwen, maar ook nu gooit Fortuna de deur dicht. Flemming is té belangrijk in de strijd om lijfsbehoud.

En dat lukt wonderwel. Terwijl de clubs die in de buurt van Fortuna op de ranglijst staat weekend na weekend punten sprokkelen, zal Fortuna hetzelfde moeten doen. In de tribune’s krijgen fans week na week een hartverzakking van de spanning, maar op het veld is er tenminste één speler die koel blijft en doet wat hij doen moet: scoren.


Een emotionele Mats Seuntjens omhelst doelpuntenmaker Zian Flemming

Tijdens Flemmings laatste wedstrijd in de Nijmeegse Goffert scoort Flemming niet alleen het enige doelpunt van de wedstrijd, maar kopt in blessuretijd ook een bal van de lijn. Het blijft 0-1 en Fortuna speelt zich veilig. Het feest dat wordt gevierd in het uitvak en zich verplaatst naar de Milaanstraat zal niet gauw vergeten worden!


Zian Flemming neemt de leiding tijdens zijn afscheidsfeestje

In de weken die volgen geeft Technisch Manager Sjoerd Ars in de media aan dat er behoorlijk veel clubs bij Fortuna informeren naar Flemmings vraagprijs. Toegeven wil je het niet, maar rationeel nadenken levert maar één conclusie op: Flemming gaat vertrekken.

Toch duurt het tot de week voorafgaande aan de eerste training als Fortuna een mysterieus bericht op Twitter plaatst. Gaat er iemand vertrekken? En zo ja, wie dan? Zian Flemming?

https://twitter.com/FortunaSittard/status/1540268501075726336?s=20&t=GeS8COGedf8m7cSShakt6g

Knap dat Zian Flemming ongeschonden Schiphol heeft bereikt!

In de loop van de middag meldt Dagblad de Limburger dat de middenvelder voor £ 2.500.000 naar Millwall FC vertrekt. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje rond op sociale media en reikt tot aan de andere kant van Het Kanaal.

Ook in Groot-Brittannië wordt de komst van Zian Flemming aangekondigd

Helaas rept The Telegraph van ‘a club record £ 2M deal’. En daar moet ook nog een bedrag voor PEC Zwolle vanaf, dat bij verkoop een doorverkooppercentage bedongen. Millwall rept overgens van een ‘undisclosed fee’, hetgeen betekent dat er geen mededelingen worden gedaan over de hoogte van de transfersom.

We hebben de afgelopen seizoenen zelden een speler gezien die zó zijn stempel drukte op het Sittardse spel. We kunnen Flemming dan ook niets anders dan danken voor bewezen diensten en hem ontzettend veel succes wensen in het Championship.

Bron: Millwall FC