KAS Eupen speelde haar laatste oefenwedstrijd voorafgaande aan de competitie en bleek een maat te groot voor het Griekse OFI Kreta dat nog middenin haar voorbereiding op de Super League 19/20 zit. Grote man aan Eupense zijde was de aalvlugge Megan Laurent die een constant gevaar bleek en waartegen weinig kruid was gewassen. En dus verlieten twee ex-Fortunezen gedesillusioneerd het Stadion ‘Am Kehrweg’…


Omdat we niet in de gelegenheid zijn om wedstrijden van Fortuna te bezoeken, trekken we de regio in. Alle club zitten middenin de voorbereiding op het seizoen, maar van Fortuna geen spoor. Het is werkelijk Godgeklaagd dat we in een periode waarin de wedstrijden zich opstapelen 19 dagen niet naar Fortuna kunnen cq. mogen!

Op 4 juli blikt Fortuna het (ook al Griekse) Aris FC met 5-1 in waarna het elftal van trainer-coach Sjors Ultee zich terugtrekt in Ohé en Laak. Vervolgens verbiedt de club haar supporters af te reizen naar Leverkusen voor de wedstrijd tegen Bayer 04 Leverkusen (die Fortuna met 0-1 wint), aangezien drie supportersgroepen (want Bayer 04 Leverkusen speelt aansluitend nog een wedstrijd tegen KAS Eupen) niet kunnen worden gescheiden door het politiekorps van Leverkusen.

Aansluitend trekt de selectie op trainingskamp richting Veluwe. Afgelopen seizoen werd nog geoefend tegen Antalyaspor Kulübü en Göztepe SK, maar dit seizoen niks van dat. Een mooie gelegenheid om te onderzoeken of de Polizei Leverkusen gelijk had geen Fortuna-fans toe te laten op Jugendfußball-Zentrum Kurtekotten of dat het verbod (zoals zo vaak) zwaar overdreven was.

Even voor de klok van zessen vertrekken we richting Parkstad om uit te komen in het Dreiländereck dat zich om de hoek bevindt. Om Eupen te bereiken kun je het best via Aken rijden, waarna je bij Kreuz Aachen niet rechtdoor rijdt richting Köln, maar rechtsaf slaat, richting België. We bevinden ons op de fameuze E40, de autosnelweg die per dag tientallen keren voorbijkomt in diverse radioprogramma’s tijdens het filenieuws. Vandaag is het betrekkelijk rustig. Het is vakantietijd en van een zwarte vrijdagavond heeft nog nooit iemand gehoord.

Na het passeren van Grenzübergang Lichtenbusch rollen we de Ostkantone in, oftewel Oost-België. We verlaten de autosnelweg bij voormalig handbalbolwerk Eynatten. In de jaren rondom de wisseling van het millennium vierden de Belgen haar grootste successen met drie titels en één beker. Maar ook het Belgische handbal wordt momenteel geregeerd door Euro’s en als klein dorp kun je niet concurreren met kapitaalkrachtige reeksgenoten.

Des te knapper dat KAS Eupen zich al enkele seizoenen handhaaft in de Jupiler Pro League. Na een tochtje over Routes Dégradée komen we aan in het centrum van Eupen. In de verte branden de lichtmasten van ‘Die Pandas’ al als kaarsen aan de horizon. Na het bereiken van de Oberstadt parkeren we de auto naast die van een neef van Chris Braun. Ook hij zal zijn neef, nu hij in Griekenland speelt, minder vaak aan het werk zien.

Tegen de Haupttribune staat nog altijd het supporterscafé van KAS Eupen, waar afgelopen zaterdag het treffen tussen KAS Eupen en Bayer 04 Leverkusen live op een groot scherm werd uitgezonden.


‘Café Penalty’, volgepakt met hoogebejaarde Panda’s

In de garage van ‘Café Penalty’ kun je ticketten kopen en voor een Zehner mogen we door richting zittribune, Block D, Reihe 4 en Platz 318. Na het scannen van onze ticketten zie ik aan mijn linkerzijde een deur met ‘Presse’ erop en naar goed Belgisch gebruik is de deur gewoon geopend. Een smalle gang leidt tot een halletje waar een vrijwilliger op leeftijd mij glazig aankijkt als ik vraag of er misschien een Mannschaftsaufstellung voorhanden is. ‘Für wen brauchen Sie das?’, is zijn vraag. Nadat ik aangeef dat die Mannschaftsaufstellung voor mezelf is, mag ik doorlopen.

Een blik op de opstelling leert dat OFI-trainer Dimitrios Sotiriou in zijn basiself noch voor Lisandro Semedo, noch voor Christopher Braun heeft ingeruimd. Beiden kwamen in Sittard-Geleen als onbekenden binnen en datzelfde maken ze ongetwijfeld meer op Kreta. Nu speelt Braun er al een half seizoen, maar Semedo zal zijn plekje nog moeten vinden. Zeker als je bedenkt dat op de achterzijde ‘L. Semendo’ staat gedrukt…

Lisandro Semedo laat de bal rollen op de tonen van ‘Soul Makossa’ van Yolanda Be Cool & DCUP

Aan Kretenzische zijde valt vooral Eril Pärsson op. De boomlange Zweed kwam in de wintermercato over van Falkenbergs FF is de vreemde eend in de veelal Griekse bijt.

KAS Eupen is zowat het Belgische Fortuna. Ook zij zijn in buitenlandse handen (onderdeel van de Qatarese Aspire Academy) en zijn een smeltkroes van Spaanstaligen, Afrikanen en een handvol Nederlandstaligen. Daarnaast zullen ook nog wel enkele spelers een mondje Frans en / of Duits spreken. Spelers worden vanuit alle uithoeken ingevlogen, maar dat zal niet zijn vanwege het leven in en rondom Eupen.


OFI Kreta staat te trappelen om de wedstrijd aan te vangen!

Klokslag 19.00 uur fluit scheidsrechter van dienst Quentin Pirard de wedstrijd op gang. De verwachting is dat ‘Die Pandas’ het heft in handen nemen, aangezien zij het verste staan in hun voorbereiding. Maar toch komt OFI bijna op voorsprong. Een onachtzaamheid in de Eupense defensie leidt een counter in waarna Felipe Souza Ferreyra zomaar alleen op doelman Hendrik van Crombrugge kan afgaan.


Felipe Souza Ferreyra mist een ongelofelijk dikke kans

Hij neemt de bal aan, tikt de bal een keer aan, maar daarbij springt de bal van zijn voet, waardoor Van Crombrugge de bal kan wegtrappen. En dus kan KAS Eupen gaan proberen een fatsoenlijke aanval op te zetten. Meteen is het gevaarlijk via Yuta Toyokawa, maar de Japanner trapt vanuit een schuine hoek over het doel van Idannis Dermitzakis.

Na negen minuten zet de Eupense Japanner Toyokawa wederom goed door en bezorgt de bal vanaf rechts bij Flavio Ciampichetti. De Argentijn die in de zomer overkwam van het Ecuadoriaanse CD Macará komt voor zijn man en tikt aan de eerste paal de 1-0 binnen.

Na de 1-0 zakt het tempo weer. En het spelniveau idem dito. OFI beperkt zich tot verdedigen en Eupen tot het verdedigen van de voorsprong. Er wordt wel gepoogd om via flankwissels openingen te creëren, maar dat moet je niet overlaten aan bijvoorbeeld Juan Neira (OFI) of Menno Koch (Eupen). Enige opwinding ontstaat als een forse overtreding wordt gemaakt en de veroorzaker van dit leed de vermoorde onschuld speelt.


Scheidsrechter Quentin Pirard doet Erik Pärsson enorm veel onrecht aan

Halverwege de eerste helft zet rechtsbuiten aan Eupense zijde Megan Laurent de bal goed voor en geeft Flavio Ciampichetti een mooie kans op de 2-0, maar de bal eindigt via de paal in de handen van de Kretenzische doelman.

Maar de kansenregen is nog niet voorbij als de Ciampichetti de bal met zijn hoofd aflegt op Neuzugang Jon Bautista. De van Real Sociedad gehuurde aanvaller trapt de bal tegen de doelman, terwijl de bal rustig in een hoek tikken een betere optie was geweest. De doelman grabbelt wat, maar de bal kan worden weggewerkt. Niet voor lang, want Adrian Lapena pikt op en schiet maar juist over.

Na ruim een half uur krijgt OFI een vrije trap vanaf zo’n 25 meter van het doel van Van Crombrugge. Het schot van Athansios Ntinas is geplaatst, maar Van Crombrugge kan de bal uit zijn hoek tikken, waarbij hij wel een hoekschop moet toestaan.


Draaischijf Athansios Ntinas legt de bal nog even goed

Uit de genomen corner werkt Pärsson de bal vervolgens in doel. En dat is, op de kans uit de derde minuut en de zojuist genomen vrije trap na, pas de derde kans voor OFI.

In de eindfase van de eerste helft krijgt OFI nog een gouden kans om op voorsprong te komen. Een terugspeelbal op van Crombrugge leidt een overtreding in. De doelman neemt de bal verkeerd aan, laat Pärsson tussen bal en man komen en duwt de Zweed vervolgens opzichtig tegen de grond.

De penalty wordt door Juan Neira genomen, maar het schot is een kruising tussen een rollertje en een Panenka, waardoor het 1-1 blijft. Niet veel later krijgt OFI het deksel op de neus als Bautista voor de verdiende Eupense voorsprong zorgt.

In de rust is het tijd om eens rond te kijken en blijkt dat de mensen om ons heen uit bejaarde Eupense heerschappen bestaan, familieleden van spelers en een enkele bakvis. En dus vragen we ons af in hoeverre het de Polizei Leverkusen zou zijn gelukt de Eupense fans in toom te houden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de spionkop niet op de Haupttribune, maar achter een doel samentroept, al lijkt ook hier het aantal heethoofden eerder beperkt.

In de rust warmt Lisandro Semedo zich op, maar ook Christopher Braun mag invallen. De trainer heeft van nog meer spelers voldoende gezien en wisselt ook nog zijn linksback, een centrale verdediger, zijn aanvoerder en doelman.


Chris Braun maakt zich klaar voor de tweede helft

De tweede helft gaat op dezelfde voet verder als de eerste. Rommelig spel, veel onnodige overtredingen en een haperende techniek bij veel spelers. Dat valt ook de mensen om ons heen op, want al gauw gaat het over de tijdritwinst van Julian Alaphilippe in de Tour de France.


Anestis Nastos zet de niet zo strakke lijnen uit

De enige spelers die zich aan deze treurnis ontworstelen zijn Souleyman Marreh en Magane Laurent. De middenvelder valt op door zijn présence, loopvermogen en techniek, terwijl Laurent een paar keer goed door de verdediging snijdt.

Keer op keer is de Eupense nummer 11 zijn back te snel af en zorgt voor gevaarlijke momenten. Maar ook OFI speelt nog mee. Zo kan Dimitrios Manos vrij op doel trappen, maar zijn schot wordt door Van Crombrugge gered.

Semedo staat als linksbuiten opgesteld, maar wordt geen enkele keer in stelling gebracht. Snelheid is zijn grote wapen, maar daartoe krijgt hij geen kans. Zeker niet als na een uur Andreas Beck in het veld komt. De potige Duitser zit kort op de Portugees en geeft geen duimbreed toe.


Lisandro Semedo wordt er moedeloos van

Als KAS Eupen de score ook nog naar 3-1 tilt is de wedstrijd gedaan. Over rechts zet Sibiry Keita goed voor en tikt de bal tot bij Megane Laurent. Die trapt van zó dichtbij op doel dat doelman Dimitrios Sotiriou volstrekt kansloos is.

Op rechtsachter heeft Braun het evenmin makkelijk. Van rushes is geen sprake; hij tikt de bal veelal terug naar zijn collega’s in het centrum. Na afloop van de wedstrijd laat de bescheiden fanbase van de thuisploeg zich plotseling horen. Zij hebben voldoende gezien en gaan vol vertrouwen de openingswedstrijd tegen R. Antwerp FC tegemoet.

Blijkbaar heeft de oefenpartij ook enkele verzamelaars gelokt. We zagen een paar rijen onder ons al een oudere man zitten in een jas van Standard Liège, maar ook deze knaap hoort tot het selecte gezelschap verzamelaars dat vandaag in het Stadion ‘Am Kehrweg’ zit. Dat zelfs tickets van oefenpartijen worden verzameld; je moet welhaast in het bezit zijn van een ongekende verzamelwoede!


Deze verzamelaar is er vroeg in het seizoen bij

Ikzelf kan deze verzamelwoede wel smaken. Binnen de Fortuna Online-redactie loopt de intensiteit in het verzamelen sterk uiteen. De één verzamelt werkelijk niks, de ander verzamelt álles. En daarom lopen wij deze heren voorbij, hen succes wensend met verzamelen. Dat deert hun nauwelijks, aangezien er grif ‘gedoneerd’ wordt.

Eenmaal buiten lopen we de Frankendelle af, richting auto. Voordat we instappen kijken we nog één keer over onze schouder achterom, richting stadion.


Stadion ‘Am Kehrweg’

Eenmaal in de auto rijden we terug richting Unterstadt en zoeken de E40 op. Onderweg houden we nog halt bij een Quick-vestiging en na een kopje koffie gaat het richting Aken. Zonder brokken passeren we Kreuz Aachen, rijden de Parkstad door en realiseren ons dat Braun en Semedo qua voetbal toch een flinke veer hebben gelaten.

Op naar dinsdag, als Fortuna weer in actie komt. Dan zal het om 19.00 uur aftrappen in en tegen SV Meerssen.

Michel Hennen