Fortuna verkocht eerst Mark Diemers voor circa 1 miljoen euro (een bedrag dat via bonussen nog kan oplopen tot 1,5 miljoen euro) en vervolgens Amadou Ciss voor 1,2 miljoen euro. Dat zijn uiteraard bruto bedragen, waaraan ook de belastingdienst zal meeprofiteren. Dat mag overigens ook wel, want Fortuna betaalde de afgelopen twintig jaar de belastingdienst ook wel eens niet (of niet op tijd).


We kunnen ons voorstellen dat het daar niet bij blijft. Door twee spelers voor behoorlijke bedragen te verkopen, versterkt Fortuna zijn onderhandelingspositie mochten er zich clubs melden voor andere Fortunezen. Fortuna hoeft nu geen spelers meer te verkopen om het hoofd boven water te houden. Dat is nu een geloofwaardig argument, dat Fortuna kan (en zal) uitbuiten.

Wie zou er in de etalage staan? Allerlei factoren spelen daarbij een rol. Hoe groot is de sportieve aderlating als een speler vertrekt? Is een alternatief op de radar? Hoe zwaar drukt een speler op de loonlijst? Heeft de speler een aflopend contract in de zomer van 2021?

Fortuna heeft in ieder geval André Vidigal, Áron Dobos en Lisandro Semedo in de etalage gezet. Het drietal speelde elders op huurbasis in het seizoen 19/20. Vidigal en Dobos hadden geen basisplek bij respectievelijk APOEL Nicosia en ETO FC Győr en hebben zich dus niet echt in de kijker gespeeld.

Lisandro Semedo speelde zich wel in de kijker bij OFI Kreta. OFI heeft een optie om hem over te nemen voor circa 1 miljoen euro, maar lijkt niet voornemens die optie te lichten.

Wellicht zijn er andere clubs die dat bedrag wel op tafel willen leggen, bijvoorbeeld de tegenstander van OFI komende woensdag: Olympiakos. Helaas raakte Semedo afgelopen weekend geblesseerd, waardoor hij uitgerekend het duel waarin hij zijn visitekaartje kan afgeven, zal missen.

In de Fortuna-selectie van het seizoen 19/20 springt de naam Alexei Koșelev eruit. De Moldaviër heeft een aflopend contract volgende zomer, speelde een prima seizoen bij Fortuna en is international bij Moldavië. We vermoeden dat hij óf bijtekent óf vertrekt deze zomer.

De grootste klapper die Fortuna deze zomer kan maken, komt wellicht niet eens van een selectiespeler, maar van een oud-speler: Perr Schuurs.

Ajax nam de jonge verdediger over van Fortuna in december 2017. Niet alleen huurde Fortuna Schuurs meteen terug voor het restant van het seizoen 17/18 (dat eindigde in promotie met Schuurs—het is nog maar de vraag of dat ook zonder hem gelukt was), Fortuna bedong ook een doorverkooppercentage dat samen met de solidariteitsbijdrage bij een internationale transfer 15% waard is. Kortom, verkoopt Ajax Schuurs aan een andere club, dan heeft Fortuna recht op 15% van die transfersom.

Er gingen eerder deze maand geruchten rond dat AC Milan Schuurs wilde overnemen van Ajax voor 8 miljoen euro. Komt het tot een overeenkomst voor die prijs, dan levert dat Fortuna evenveel op als de transfer van Ciss. Wil Ajax Schuurs deze zomer laten gaan? Wil Schuurs Ajax deze zomer verlaten?

We zullen het niet alleen volgen, omdat we Perr het allerbeste wensen!