Na de matige, voor zover we daar enige waarde aan hechten, openingswedstrijd tegen VV Sittard wordt het Griekse Aris FC vanavond met afgetekende cijfers verslagen. Net als vorige week zegt ons deze overwinning nog weinig. De transfermarkt is volledig op gang gekomen en we hebben dan ook nog geen enkel idee wie er over 32 dagen aan de aftrap zullen staan als we het seizoen in Alkmaar op gang gaan trappen. De komende periode belooft nog vele spannende, verrassende maar wellicht helaas ook mindere berichten met zich mee te brengen. Dat we die mogen verwachten, heeft de afgelopen week ons meer dan duidelijk gemaakt.


3 juli 2019

Ruime oefenzege op Griekse subtopper

Fortuna Sittard 5 Aris FC 1

Doelpuntenmakers: 15. Benteke 1-0, 19. Diemers 2-0, 20. Benteke 3-0, 36. Diguiny 3-1, 81. Ugur 4-1, 86. Zeka 5-1.
Opstelling: Jug (60. Wehking); Essers (70. Ioannidis), Raitanen (46. Ninaj) , Amiot (75. Zeka), Pinto (46. Heerings); Ioannidis (46. Ugur), Smeets (60. El Ablak), Diemers (46. Donkor); Ciss (46. Mehanovic), Benteke (60. Dobos), Laursen (60. Breukers).
Toeschouwers: 500.
Scheidsrechter: A. Lindhout.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

De zomerperiode is zo mogelijk de drukste periode op de burelen van Fortuna Online. Zowel in Australië als in de Westelijke Mijnstreek draaien onze computers overuren om alle (geruchten over) inkomende en uitgaande transfers bij te houden. Sinds de oefenwedstrijd van een week geleden tegen de amateurs van VV Sittard (ga er maar even goed voor zitten) is het contract van Anthony Syhre ontbonden, werd Lisandro Semedo verhuurd aan OFI Kreta, sloeg Fortuna een bod op Mark Diemers af, kwamen Nikolai Laursen, Jonathan Benteke en Elvis Mehanovic op proef, ging onze oud-speler Gavin Vlijter testen bij MVV, keerde Mickaël Malsa terug van Albacete, werd Felix Passlack gehuurd van Borussia Dortmund, zou er interesse zijn voor de Welsh international Joe Ledley en werd Djibril Dianessy disciplinair geschorst.

Dianessy ontbreekt vanavond dus in het oefenduel met Aris FC. Over de exacte redenen van zijn schorsing is vooralsnog weinig bekend. Wie wel aan de aftrap verschijnen, zijn de proefspelers Grégoire Amiot, Jonathan Benteke en Nikolai Laursen. Ažbe Jug verdedigt het doel, Alexei Koselev krijgt nog even rust. Achterin spelen van rechts naar links met Clint Essers, Patrik Raitanen, Amiot en aanvoerder Mica Pinto. Op het middenveld zien we Dimitrios Ioannidis en de vertrouwde gezichten van Jorrit Smeets en Mark Diemers. Voorin krijgen zoals gezegd testspelers Laursen en Benteke de kans. Zij worden bijgestaan door Amadou Ciss.

Het oefenduel wordt gespeeld in Brunssum op het terrein van BSV Limburgia. Vorig jaar verbood burgemeester Gerd Leers nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen datzelfde BSV, uit angst voor ongeregeldheden tussen supporters van Fortuna en Roda JC. Blijkbaar is die vrees nu niet aan de orde en mag er vanavond gewoon gevoetbald worden. En dat zorgt meteen voor een unicum in onze Fortuna-carrière. Voor het eerst bezoeken we een wedstrijd door gebruik te maken van de nieuw aangelegde Buitenring Parkstad. Vanuit Schinnen rijden we langs idyllische plaatsen als Nuth, Vaesrade, Hoensbroek en Amstenrade en eindigen uiteindelijk in Brunssum. Als we rond de klok van half zeven arriveren bij sportpark Houserveld dirigeert een verkeersregelaar ons naar een wei naast het complex. Met gevaar voor eigen auto parkeer ik in het hoge gras van het hobbelige veld, hopend dat ik me morgen niet tot Carrosserie Philippen hoef te wenden voor een noodzakelijke reparatie.

Voor slechts zeven euro ontvang ik bij de kassa een heus wedstrijdticket. Enige smetje is dat daar nog 2018-2019 op staat, maar dat mag de pret niet drukken. Bij binnenkomst springen twee figuren met grote fotocamera me direct in het spreekwoordelijke oog. Op mijn vraag of het groundhoppers zijn, antwoorden ze bevestigend. Het tweetal heeft er een ritje van 140 kilometer vanuit Koblenz opzitten om deze ground te ‘vincken’. Als er vervolgens ook nog een enorm vliegtuig van de AWACS over de tribune vliegt, zijn ze helemaal in hun element en klikken ze enthousiast hun camera vol. Voor deze mannen is de avond al geslaagd voordat de wedstrijd nog maar begonnen is.

Van tegenstander Aris Thessaloniki Football Club weet ik eerlijk gezegd vrij weinig. Kort onderzoek leert me dat de ploeg afgelopen seizoen als vijfde in de hoogste divisie eindigde waardoor het zich heeft geplaatst voor de voorrondes van de Europa League. De ploeg is voor het tweede jaar op rij op trainingskamp in Nederland en verblijft daarbij in het Gelderse Heelsum. De enige speler die ik van de huidige selectie ken is Lerin Duarte die recent de overstap van Heracles naar Aris maakte.

Fortuna begint de wedstrijd aanvallend en dat zorgt binnen tien minuten voor twee kansjes. Eerst bedient Laursen vanaf links Ioannidis. Diens schot gaat echter net naast de lange hoek. Even later stuur Diemers Ciss goed diep. Ciss verrast de uitkomende keeper Julian Cuesta Diaz met zijn snelheid en probeert de bal over de springende goalie te tikken. Dat lijkt te lukken, ware het niet dat Cuesta Diaz zijn handen gebruikt. Buiten het strafschop welteverstaan. Allard Lindhout is vriendelijk voor de doelman en houdt het bij een vrije trap. Die wordt door Diemers in de muur geschoten.


Dimitrios legt aan, maar zijn poging zal net naast gaan

In de volgende tien minuten zorgen drie kansen meteen voor drie doelpunten aan Sittardse zijde. Eerst bedient Diemers Benteke met een mooie steekbal. Benteke is zijn tegenstander te snel af en rondt onder de uitkomende doelman door af. Amper drie minuten later verdient Laursen een strafschop. Diemers legt aan en schiet hard en laag binnen. Weer een minuut later begint de aanval bij centrale verdediger Raitanen. Hij mag door het centrum oprukken en speelt op links Laursen aan. Die speelt de bal in een keer door naar het centrum alwaar Benteke is meegelopen. Benteke wordt in eerste instantie door keeper Cuesta Diaz naar buiten gedwongen, maar ontdoet zich daarna fraai van zijn tegenstander, drijft naar binnen en haalt met links verwoestend in de lange hoek uit. Halverwege de eerste helft komen we zo op een royale 3-0 voorsprong.


Benteke gaat voor de 1-0 zorgen

Aris komt hierna wat meer in de wedstrijd. Een kwartier voor de thee moet Jug reddend optreden na een aanval over de Griekse rechterflank. Even later is het dan toch raak en die tegentreffer mag de Sittardse verdediging zich wel aantrekken. Een vrije trap halverwege onze helft wordt door een Griek listig over onze muur gestift. Nicolas Diguiny wist dat dat ging gebeuren en is achter de muur geslopen. Zonder enige hinder kan de Fransman de bal uit de lucht plukken en vervolgens uit de draai hard via de onderkant van de lat binnen schieten. Tot aan de rust blijft het bij die 3-1.


Lerin Duarte wisselde het zwart-wit voor het zwart-geel

Na de pauze wordt zoals verwacht flink gewisseld. Coach Sjors Ultee haalt Pinto, Diemers, Raitanen, Ioannidis en Ciss naar de kant en brengt Branislav Ninaj, nieuweling Adnan Ugur, testers Elvis Mehanovic en Jacky Donkor en oude bekende Kai Heerings in het veld. Heerings onderhoudt nog steeds zijn conditie in Sittard en mag vanavond dus een helft zijn kunsten vertonen. Zou er dan wellicht toch een nieuw contract inzitten? Ook de Grieken wisselen er lustig op los. De vele wissels hebben uiteraard hun uitwerking op het spel, dat rommeliger oogt dan in de eerste vijfenveertig minuten.

Echt grote kansen zien we aan beide zijden in eerste instantie niet. Na een uur spelen worden er weer vier wissels doorgevoerd. Nu verlaten Smeets, Benteke, Jug en Laursen het veld. Zij worden vervangen door Aron Dobos, Nassim el Ablak, Joshua Wehking en Bo Breukers.


Laursen probeert de Sittardse staf te overtuigen van zijn kwaliteiten

Op driekwart van de wedstrijd komt er weer wat leven in de brouwerij. Dobos speelt de bal vanaf rechts goed in op de meegelopen Mehanovic. Diens poging wordt met een beetje geluk door de Griekse doelman tot hoekschop verwerkt. Uit die corner kopt Breukers goed in maar ziet zijn poging van de lijn gehaald. Direct hierna wordt ook Essers vervangen. Ioannidis keert terug tussen de lijnen. Een kwartier voor tijd mag ook Agim Zeka zijn opwachting maken. Hij lost Amiot af.

Diezelfde Zeka is betrokken bij de laatste twee doelpunten van vanavond. Eerst maakt hij vanaf rechts een goede actie naar binnen en haalt hard uit. Zijn schot wordt gepareerd maar belandt precies in de loop van Ugur die de rebound tegen het net werkt. Vijf minuten later neemt Zeka de bal bij de zijlijn af van Mihaly Korhut. De Hongaar kijkt naar de grensrechter en wacht op een fluitje van Lindhout maar dat komt er niet. Zeka gaat vrolijk verder en schiet deze keer keurig in de lange hoek raak. Met deze 5-1 eindigt de wedstrijd even later.


Het slotakkoord was aan Zeka

Fortuna wint dus met duidelijke cijfers van de Griekse nummer vijf. Welke waarde we daaraan kunnen hechten is moeilijk in te schatten. Misschien weten we al meer als Aris volgende week tegen PSV en AA Gent heeft geoefend. Voor het gevoel zag het er vanavond in ieder geval al wat beter uit dan vorige week bij de ouverture tegen VV Sittard. Maar na anderhalve week voorbereiding valt er uiteraard nog weinig zinnigs te zeggen over hoe we ervoor staan. Zo ontbraken vanavond de vermoedelijke basisspelers Koselev, Passlack en Karjalainen, is nog onduidelijk of en welke van de  proefspelers er gaan blijven en weten we nog niet welke spelers misschien nog gaan vertrekken. De afgelopen week heeft wel duidelijk gemaakt dat de transfermarkt volledig is los gebarsten en we nog de nodige wisselingen mogen verwachten.

Volgende week zaterdag wacht ons in de vorm van Bayer 04 Leverkusen een tegenstander van formaat. Benieuwd wie er dan het geel-groen dragen? Hou dan zeker deze site goed in de gaten voor het laatste nieuws!