De eerste oefenpartij van het tweeluik tijdens het trainingskamp in Hoenderloo gaat met 0-1 verloren. De Turkse tegenstander is niet beter, maar is fysiek de bovenliggende partij en weet het achteraan redelijk gesloten te houden. Het houdt Fortuna in ieder geval een spiegel voor: in de Eredivisie mag je niet teveel ruimte weggeven en vooral de spaarzame mogelijkheden benutten. Maar al te zwaar tillen we niet aan de nederlaag. ‘Excelsior-uit’, dat is pas over enkele weken…


19 juli 2018

Fortuna komt tekort tegen Turkse laagvlieger

Doelpuntenmakers: 60. Akman 0-1.
Opstelling eerste helft: Özer (74. Koot); Essers (61. Ciranni), Dammers, Heerings (57. Ramírez), Ospitalieri; El Messaoudi (68. Kojic), Smeets, Diemers (74. Breukers); Semedo (61. Vlijter), Novakovich (36. Stokkers), Ciss (68. Bandez).
Toeschouwers: 250.
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): Smeets.
Rood (Fortuna): –

Na het gelijkspel in Swolgen tegen Valenciennes AFC staat vanavond alweer de volgende oefenpartij op het programma. Daar waar in de zomermaanden miljoenen toeristen de Turkse Rivièra overspoelen, ontvluchten de voetballers van Antalyaspor het thuisland juist om zich in Nederland voor te bereiden op de competitie. In een tijdsbestek van een week nemen de Turken het op tegen Fortuna en tegen Kuwait Sports, Sportclub Silvolde en ADO Den Haag.

Afgelopen seizoen eindigde Antalyaspor als 14e in de Süper Lig met spelers als Ruud Boffin (ex-MVV), Johan Djourou (ex-Arsenal FC en ex-Birmingham City FC) en William Vainqueur (ex-Standard Liège). Maar ook voormalig Fortuna-speler Suat Usta kende een verleden bij ‘De Schorpioenen’. Hij speelde er tijdens het seizoen 2005-2006. Met andere woorden: geen hoogvlieger, al zitten de Turken mogelijk in een andere fase van hun voorbereiding op het seizoen.

Omstreeks 15.30 uur beginnen we eraan; de auto wordt gestart en her en der worden enkele lieden opgepikt om richting de Veluwe te rijden. Deze keer een onuitgegeven route; we doen een eerste maal Aosterberg aan. Je moet overal een eerste keer komen!

De temperatuur is nog altijd torenhoog en dat stemt niet iedereen even vrolijk. Maar buiten het uiterst zuinig (en verantwoord) omgaan met fossiele brandstoffen plus het bannen van Kopites voor het vliegen naar thuiswedstrijden kunnen we weinig aan de klimaatsverandering doen. Toch? De warmte zorgt er tevens voor dat mensen zich de meest vreemde zaken in het hoofd halen, zoals aankondigen bij de eerstvolgende regenbui ‘gewoon’ buiten in de regen te gaan staan. Voor een half uur. Handgeklokt.

De selectie vertoeft al sinds maandag op de Veluwe in dezelfde hitte waarmee we in de Westelijke Mijnstreek te kampen hebben. Toch lijkt het in Loenen iets koeler dan in Limburg. Het complex van VV Loenermark is prachtig gelegen, aan de bosrand, vanzelfsprekend tussen de naaldbomen en de bosrijke omgeving heeft een positief effect op de temperatuur.

Terwijl we in de kantine de stelregels van Michel Montignac aan onze laars lappen warmen de spelers van Fortuna en Antalyaspor zich op. Als we vaststellen dat Niels de overtocht naar het Nederlandse vasteland goed heeft verteerd lopen we om het veld heen en nemen onze positie in de schaduw in. Vandaag start trainer René Eijer met Aykut Özer in doel. Alexei Koselev loopt in Loenen rond, maar draagt geen wedstrijdkleding. Vandaar dat Rowen Koot vandaag op de bank plaatsneemt.

Daar treft hij ook Alessandro Ciranni aan. De Belg lijkt de voorkeur te krijgen op Clint Essers, maar laatstgenoemde start in de basis. De kans aan hem om te bewijzen dat Eijer niet om hem heen kan. Centraal achteraan in Wessel Dammers zeker van zijn plaats, maar wie zijn partner wordt, dat ligt nog open. Door het vertrek van Perr Schuurs is er toch wel een gat gevallen. Rubén Ramírez heeft er gespeeld, evenals Lazar Kojic. Maar vanavond start Kai Heerings er. Op linksachter lijkt Eijer te kiezen voor de vinnige Marco Ospitalieri.

Het centrale middenveld baart mij enige zorgen. Ahmed el Messaoudi viel tegen Valenciennes AFC flink door de mand en Jorrit Smeets lijkt moeite te hebben zich staande te houden tussen het fysieke geweld om hem heen. Mark Diemers daarentegen is onze nieuwe nummer 10. Hij is ongetwijfeld niet gehaald om op de bank te gaan zitten.

De beste aanvaller van afgelopen seizoen speelt op de rechterflank. Niemand die twijfelt aan Semedo’s capaciteiten. Op de linkerflank maakt Amadou Ciss zijn debuut. De spitspositie bekleedt voorlopig Andrija Novakovich, maar hij moet nog aantonen beter te zijn dan Finn Stokkers.


Vanaf het kantinedak doen de clubcineasten hun ding

Even na 18.00 uur betreden de spelers het veld en fluit de scheidsrechter de wedstrijd op gang. Antalyaspor trekt meteen ten aanval als Nazim Sangaré aan de wandel gaat. De speler die is opgeleid bij Alemannia Aachen glipt langs Ciss, passeert Ospitalieri, maar wordt gestopt door Heerings. Hij luidt meteen de tegenaanval in en via Diemers gaat de bal tot bij Semedo. Als de Portugees aan de bal komt let iedereen goed op; vooral de spionnen die PSV en Willem II naar de Loenermark hebben gestuurd.


Nazim Sangaré snelt voorbij Amadou Ciss

De pass van Semedo bereikt Novakovich, maar als de Amerikaan zich vrij probeert te spelen gaat hij wat al te gewillig naar de grond. Zijn appèl voor een strafschop wordt dan ook door de scheidsrechter weggewuifd.

Fortuna probeert de wedstrijd te controleren door de bal snel van voet tot voet te laten gaan. Maar dan dient alles wel secuur te gebeuren en mag El Messaoudi centraal op het middenveld de bal niet onder zijn voet door laten rollen. Maar omdat de linies kort op elkaar aansluiten, kan Smeets het gevaar in de kiem smoren.


Jorrit Smeets grijpt kordaat in; Charles da Silva heeft het nakijken

Het gevaar van Antalyaspor komt voornamelijk van hun rechterzijde. Amadou Ciss heeft amper een idee waar hij moet lopen, waardoor Ospitalieri meermaals in een ondertalsituatie terecht komt. Hij kan niet voorkomen dan Sangaré Souleymane Doukara aanspeelt, maar de bonkige spits loopt de bal zelf over de achterlijn. Doukara ten voeten uit: sterk in de lijf-aan-lijf-gevechten, maar uiterst beperkt in de kleine ruimte.


Souleymane Doukara beschikt eigenlijk alleen maar over kracht

Fortuna heeft het moeilijk om zich staande te houden tegenover de potige Turken. Het lukt maar niet om aan voetballen te komen doordat aanvoerder Diego Angelo constant ‘press’ roept, hetgeen zijn teamgenoten niet nalaten.

Het toont aan dat de trainersstaf nog flink wat werk aan de winkel heeft, want het zal even duren voordat al die nationaliteiten een op elkaar ingespeeld geheel vormen. Dat geldt zeker voor Ciss. De Senegalees loopt van links naar rechts en van voorhoede naar verdediging, maar vooral achter de bal aan.


Aykut Özer grijpt in voordat de zoon van Wamberto gevaarlijk wordt

Dat geldt niet voor Ospitalieri. ‘Ospi’ gaat keer op keer het duel aan en komt niet zelden als winnaar uit de strijd. Maar als de bal het middenveld bereikt verloopt het spel stroperig. Diemers en Semedo proberen Novakovich te zoeken, maar hij heeft moeite de bal vast te houden en een medespeler in stelling te brengen. En omdat wel heel veel splers aan elkaar moeten wennen voetballen de Fortunezen amper een kans bij elkaar. Verder dan een paar voorzetten van Semedo en een showduik van doelman Ruud Boffin komen de Sittardenaren dan ook niet.


Andrija Novakovich heeft het ontzettend moeilijk in de spits

Antalyaspor probeert middels steekballen spelers in kansrijke posities te manoeuvreren, maar omdat de verdedigers bij de pinken zijn, blijft het 0-0. Vlak voor rust gaat Novakovich na een duel tegen de grond en lijkt zich flink te blesseren. Als de ploegarts komt kijken vindt Eijer het raadzaam de spits te wisselen voor Finn Stokkers.


Novakovich moet het veld verlaten

Stokkers beschikt over hetzelfde profiel als Novakovich, maar is vertrouwd met het systeem en is beter aanspeelbaar. Toch kan ook hij niet voor veel gevaar zorgen, waardoor beide ploegen met 0-0 gaan rusten.

Terwijl de spelers een taske thee gaan drinken, stroomt de kantine van Loenermark vol met dorstige toeschouwers. Dat zijn er vandaag niet zo veel, zeker niet uit Sittard. Ongeveer 50 fans hebben de tocht naar de Veluwe gemaakt. Die hebben geen oog voor de trainer van Antalyaspor, Bülent Korkmaz. Maar de aanwezige Turken zeker wel. De één na de ander probeert op de foto te gaan met deze voormalige grootheid, maar ze moeten zich tevreden stellen met een selfie met Ruud Boffin.

In de tweede helft probeert Fortuna iets feller te voetballen om zodoende de Turken onder de duim te krijgen. Maar dat laat Antalyaspor niet zomaar gebeuren. Links en rechts worden een paar stevige duels uitgevochten zonder dat het uit de hand loopt.

De eerste kans van het tweede bedrijf is voor Fortuna als El Massaoudi de bal knap herovert op het middenveld. Hij ziet in zijn ooghoeken Semedo vertrekken en speelt de Portugees in de diepte aan. De Turkse linksback is Semedo helemaal kwijt en kan een ziedend schot niet verhinderen. De Turkse doelman heeft een goed oog in het schot en stompt de bal uit de bovenhoek. Juist van deze spaarzame mogelijkheden moet Fortuna het hebben, maar mist nog de efficiëntie voor doel.


Leandro Semedo is er vandoor!

De volgende mogelijkheid is voor Finn Stokkers als Jorrit Smeets hem aanspeelt na een één-twee met Amadou Ciss. Stokkers neemt aan, draait weg van zijn tegenstander, maar zijn schot is niet precies genoeg en zeilt naast het doel.

Fortuna heeft Antalyaspor nu even in de tang en zou eigenlijk moeten scoren. De volgende kans dient zich aan als Semedo en Smeets achter de bal staan bij een vrije trap aan de rechterzijde van het veld. De bal rolt voor de voeten van de inkomende El Messaoudi, maar hij tikt de bal net naast het Turkse doel.

Vervolgens is het aan Antalyaspor als ze een vrije trap op het middenveld mogen nemen. In de ogen van de nodige Fortuna-spelers proberen de Turken de scheidsrechter te foppen, maar de ref wuift alle protesten weg


Dammers en Smeets hebben het geheel anders gezien

De vrije bal van Serdar Özkan zoeft over de vuisten van Özer en landt achter de Sittardse verdediging, maar de grensrechter vlagt ook voor buitenspel. Niet veel later is het dan toch raak.

Vanaf de linkerkant zet Antalyaspor een aanval op die Clint Essers probeert te verijdelen. En in zijn poging de bal te onderscheppen botst hij pardoes tegen een tegenstander, waarna beide spelers ter aarde storten. Iedereen kijkt naar de scheidsrechter, maar die doet niets. En dan kan Akin Akman doorlopen en voor 0-1 zorgen.

Nadat Essers weer rechtop staat acht de trainersstaf het verstandiger hem te wisselen en Ciranni in het veld te brengen. Ook Gavin Vlijter mag zich weer bewijzen als hij Semedo vervangt.

Een kwartier voor tijd brengt Eijer ook Koot, Kojic en José Bandez in het team. En laatstgenoemde zorgt ervoor dat de scheidsrechter een gele kaart dient te trekken. Hij kapt namelijk in twee tegenstanders, terwijl de bal in de ruimte moet worden gespeeld. Hij verliest de bal, luidt zodoende een counter in, maar die kan door Smeets onschadelijk worden gemaakt. Zijn overtreding komt hem wel op een gele kaart te staan.


Smeets moet corrigeren

Ondertussen kabbelt de wedstrijd naar het einde. Door de vele wisselingen zijn de broze automatisme verdwenen waardoor Antalyaspor vrij makkelijk de 0-1 voorsprong kan verdedigen. En na 90 minuten blaast de scheidsrechter een laatste maal op zijn fluit en is Fortuna’s eerste verliespartij een feit.

Ondanks dat Antalyaspor niet van kwaliteit overloopt lukt het Fortuna niet een nederlaag af te wenden. De Turkse tegenstander houdt vrij eenvoudig stand en geeft maar een handvol mogelijkheden weg. Daarentegen speelde Fortuna misschien niet met de sterkste elf en is nooit goed in te schatten hoe ver een ploeg in de voorbereiding staat. Desondanks wordt het steeds duidelijker wie wel mee kan en wie voorlopig een pas op de plaats moet maken.

Zondag staat de volgende oefenpartij op het programma. Plaats van handeling is hetzelfde, de tegenstander is anders. Om 17.00 trappen de Sittardenaren af tegen Göztepe SK. Kom vooral eens kijken, want het complex van VV Loenermark is zeker een bezoekje waard!

Michel Hennen