Fortuna Sittard heeft het trainingskamp in Hoenderloo afgesloten met een gelijkspel. Na de verliespartij van afgelopen donderdag tegen Antalyaspor Kulübü speelden de Sittardenaren vanmiddag met 1-1 gelijk tegen Göztepe SK. Daar waar Fortuna donderdag maar geen greep kreeg op de tegenstander, speelden de Sittardenaren vandaag vanaf het begin veel feller en lange tijd had Göztepe SK weinig in te brengen. Na de vele wisselingen werd de slotfase Fortuna alsnog fataal…


22 juli 2018

Fortuna groeit!

Doelpuntenmakers: 19. Semedo 1-0, 88. Ngando 1-1.
Opstelling eerste helft: Koselev (74. Koot); Ciranni, Heerings, Dammers (60. Ramírez), Ospitalieri (60. Essers); Smeets (60. Kojic), El Messaoudi (74. Mells), Diemers (74. Bandez); Semedo (60. Dobos), Stokkers, Vlijter (60. Ciss).
Toeschouwers: 230.
Scheidsrechter: D. Higler.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Fortuna begint sterk aan de wedstrijd en komt bijna op voorsprong als Gavin Vlijter goed doorgaat op links. Zijn voorzet is echter juist te scherp voor Mark Diemers die een teenlengte tekort komt om de bal in doel te tikken. Niet veel later is het bijna raak aan de overzijde, maar Alexei Koselev grijpt kordaat in en neutraliseert het Turkse gevaar.

Fortuna speelt prima, in een hoog tempo en dicteert het spel. Een rush van Lisandro Semedo luidt Fortuna’s tweede kans in. Hij drijft zijn actie weliswaar te ver door, maar kan alleen onreglementair worden gestopt. De toegekende vrije trap lift Alessandro Ciranni prachtig over de muur, maar ook tegen de paal. De bal kaatst voor de voeten van Finn Stokkers, maar het duurt te lang voordat hij de bal onder controle heeft; weg kans.


Ciranni geeft aan waar hij de bal zal plaatsen: op de paal

Toch komt Fortuna op voorsprong als Semedo de bal in doel kopt na een scherp aangesneden corner van Diemers.


Semedo neemt de felicitaties in ontvangst

Göztepe laat zich niet kennen en profiteert bijna van een foute inspeelpass van Ciranni. Adama Traoré pikt de bal op en steekt, achternagezeten door Semedo, het hele veld over. Aangekomen in het strafschopgebied tikt hij de bal langs de uitgekomen Koselev, maar ook naast het doel.

Met het rustsignaal in zicht komt Fortuna bijna aan een tweede doelpunt. Marco Ospitalieri levert een strakke voorzet af waarna Stokkers de bal aflegt op Diemers. Zijn tegendraadse schot is hard, maar doelman Göktug Bakirbas tikt de bal uit de benedenhoek.


Diemers laat zich zien

En Göztepe? Verder dan een afzwaaier van Tayfur Bingol komt het niet.


Fortuna heerst in de verdediging

Ook in de tweede helft blijft Fortuna kansen krijgen, want de lob van Stokkers gaat over de doelman, maar ook langs de verkeerde kant van de paal.

Göztepe blijft last ondervinden van de Sittardse counters, want als Vlijter zich op gang trekt is de Turkse verdediging gezien. Hij laat zijn tegenstander ter plekke, ziet Stokkers over het hoofd, omspeelt de doelman op een weergaloze manier, maar scoort niet. De meegelopen Semedo pikt de bal op en mikt deze buiten bereik van de overeindgekrabbelde doelman over de kruising.


Smeets houdt de druk erop

Göztepe is duidelijk de mindere tot dusver. Nabil Ghilas zet voor, maar de kopbal van Axel N’Gando mist kracht en eindigt in de handen van Koselev.


Koselev is baas in de zestien

Vervolgens gaat trainer René Eijer wisselen en vanaf dat moment krijgt Fortuna het logischerwijs steeds lastiger de voorsprong vast te houden.

De ingevallen Rowen Koot redt nog prima op een hard schot van Ghilas, maar is in de slotfase kansloos bij een laag schot van N’Gando.

Ondertussen heeft Aspaslan Öztürk al een directe rode kaart ontvangen van scheidsrechter Dennis Higler na een harde overtreding op Rubén Ramírez.

Daarmee sluit Fortuna haar trainingskamp af met een verliespartij en een gelijkspel. Vooral vandaag speelde Fortuna fel, in een hoog tempo en was tot aan de vele wissels de bovenliggende partij. Na de wisselingen verdampten de automatismen enigszins en concentreerde Fortuna zich op het verdedigen van de voorsprong. En dat ging goed, op een venijnige counter na. En dat stemt hoopvol voor de toekomst!

Michel Hennen


Wat regen zou fijn zijn….