Vaak schrijft Patrick Delait aardige columns; soms ook niet. Afgelopen maandag rolde er—volgens mij—een mindere column uit zijn pen. Handelshuis Fortuna Sittard moest het ontgelden.


Delait, chef sport Dagblad De Limburger, constateerde een groot contrast tussen VVV Venlo en de drie Zuid-Limburgse clubs. Ik concentreer me op het ‘schimmenspel’ dat zich volgens hem afspeelt bij Fortuna Sittard.

VVV heeft zijn huiswerk al grotendeels klaar (drie spelers plus een trainer) voor het volgende seizoen. Het contrast met Fortuna (twee spelers plus een trainer) is blijkbaar groot. Toegegeven, VVV presenteerde trainer Hans de Koning op een ludieke manier; de aanstelling van Kevin Hofland was soberder. En welke conclusie verbinden we aan die laatste constatering? Dit gaat nergens over.

Ik kan me overigens best voorstellen dat Fortuna Sittard even afwacht. De corona-crisis zorgt voor de nodige vraagtekens. Wat zullen de inkomsten zijn? Hoe ontwikkelen spelerslonen zich? Wanneer komt de transfermarkt op gang? Wanneer begint de competitie überhaupt? Allemaal belangrijke vragen voor een voetbalclub. De start van de competitie is nog minstens drie maanden weg, dus haast is er ook niet. Het lijkt me prudent dat je gegeven die omstandigheden even afwacht. Niet volgens Delait.

Maar goed, dat was allemaal bijzaak, het echte argument moest nog komen en het ging—zoals gebruikelijk—over de buitenlandse inmenging bij Fortuna Sittard: de zaak Ilicali. “Met de komst van Ilicani dreigt de club nog meer van zichzelf te vervreemden”, aldus Delait en even later “de Turkse eigenaars … trekken in Sittard aan de touwtjes.”. Eigenaren die aan de touwtjes trekken; erg verrassend.

Om aan te tonen dat de “Turkse eigenaren” niet alleen aan de touwtjes trekken maar ook lak hebben aan anderen in de organisatie, schrijft Delait vervolgens: “Dat directeur Pfennings niet bij de deal met Ilicani was betrokken en pas in een laat stadium op de hoogte werd gebracht, is veelbetekenend.

Er valt nogal wat af te dingen op deze zin.

Ten eerste, welke deal? Is er een overeenkomst? Zover ik het kan inschatten is er initieel contact geweest tussen Gün en Ilicani en heeft de coronacrisis voorlopig een streep door nadere gesprekken gezet. Het gaat ver om te schrijven dat Ivo Pfennings niet op de hoogte is van een overeenkomst (die er niet is) of dat hij in een laat stadium op de hoogte is gebracht, terwijl de gesprekken nog in een vroeg stadium verkeren.

Ten tweede, Ivo Pfennings werd op 8 mei niet gevraagd of hij op de hoogte was van initiële gesprekken tussen Ilicani en Gün, maar of hij op de hoogte was een nakende overname van de club door Ilicani. Ivo Pfennings op 8 mei: “Ik ben ook al veelvuldig gebeld. Maar ik heb van Isitan niets hierover gehoord. Het is niet aan de orde. Ik ga ervan uit dat als Isitan de club verkoopt, dat ‘ie mij dat dan laat weten.

Ten derde, op 8 mei was de officiële lijn van voorzitter Isitan Gün om de contacten met Ilicani te ontkennen. Wat is er dan logischer dan dat Ivo Pfennings die lijn volgt? Met andere woorden het feit dat Pfennings aangaf van niets te weten, wil niet zeggen dat dat ook zo was.

Het waren geen redenen voor Delait om iets voorzichtiger te zijn met zijn woorden. Barbertje moest hangen.

Om de een of andere reden, kan Fortuna-voorzitter Isitan Gün op weinig krediet rekenen bij Patrick Delait. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom.

Riccardo Welters