De regels omtrent de salariëring van buitenlandse spelers in het Nederlandse betaalde voetbal zijn nogal complex. Fortuna Online ging op onderzoek uit en kwam tot de volgende conclusies.


Een buitenlandse speler krijgt een werkvergunning bij een Nederlandse betaaldvoetbalvereniging als de speler:

  • een paspoort heeft van een land dat deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte (Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en uitzonderingsland Zwitserland[1], of;
  • al vijf seizoenen in Nederland heeft gespeeld (op ere- of eerstediviseniveau).

Heeft de speler geen paspoort van een van deze landen en minder dan vijf seizoenen gespeeld in de ere- of eerste divisie, dan krijgt de speler een werkvergunning bij een Nederlandse betaaldvoetbalvereniging als hij:

  • minstens eenmaal behoorde tot de definitieve selectie van een vertegenwoordigend nationaal elftal, of;
  • in het voorafgaande seizoen heeft gespeeld voor het eerste team in de hoogste divisie van een land in de top-veertig van de FIFA-landenranglijst.

Daarnaast moet de betaaldvoetbalvereniging hem een contract voor minimaal drie seizoenen aanbieden en de hoogte van het salaris bedraagt minimaal:

  • 75% van het gemiddelde eredivisiesalaris, als de speler achttien of negentien jaar oud is op het moment dat de speler tekent;
  • 150% van het gemiddelde eredivisiesalaris, als de speler twintig jaar of ouder is op het moment dat de speler tekent.

Het gemiddelde eredivisiesalaris in het seizoen18/19 was 290.801 euro. Dus ben je achttien of negentien als je een contract tekent, dan moet je minimaal ongeveer 218.000 euro per jaar verdienen; ben je ouder als je een contract tekent, dan is je salaris minimaal ongeveer 436.000 euro.

Echter, het is niet zo dat een speler die op zijn achttiende of negentiende een contract tekent voor 218.000 euro per jaar automatisch 436.000 euro per jaar gaat verdienen als hij twintig wordt. Zo’n speler blijft 218.000 euro per jaar verdienen voor de duur van zijn contract—ongeacht zijn leeftijd.

Dat laatste hebben wij in het verleden wel eens verkeerd geïnterpreteerd, waarvan acte.

Fortuna Online

[1] We vermoeden dat Groot-Brittannië ook aan deze lijst zal worden toegevoegd, nu het land uit de Europese Unie is gestapt, maar of daar al een beslissing over is genomen (en zo ja, welke), hebben we niet kunnen achterhalen.