Na de winstpartij op het Griekse Aris FC, ging vanmiddag de moeilijkheidsgraad ietwat omhoog. Het Duitse Bayer 04 Leverkusen was vanmiddag de opponent en ook die werd verslagen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat Fortuna niet speelde tegen ‘Leverkusen 1’, maar zeker ook niet tegen ‘Leverkusen 2’. Het elftal van trainer-coach Peter Bosz hing er iets tussenin, maar dat doet niets af aan de prima prestatie. Met de competitie opdoemend aan de horizon geeft dat vertrouwen richting de rest van de voorbereiding…


13 juli 2019

Zuinige zege op Bayer 04 Leverkusen 1,5

Bayer 04 Leverkusen 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers:  30. Karjalainen 0-1.
Opstelling: Koşelev; Passlack (70. Essers), Amiot (70. Raitanen), Niňaj, Pinto; Smeets (76. Faya), Carbonell (46. Ugur), Diemers (76. El Ablak), Ciss (Donkor); Benteke, Karjalainen (Ioannidis).
Toeschouwers: 1.000.
Scheidsrechter: N. Fuchs.
Geel (Fortuna): Carbonell.
Rood (Fortuna): -.

Na lange tijd in onzekerheid te hebben geleefd deelt Fortuna haar supporters afgelopen week mede dat gastheer Bayer 04 Leverkusen geen prijs stelt op de aanwezigheid van Sittardse supporters. Omdat de wedstrijd wordt gespeeld op Jugendfußball-Zentrum Kurtekotten, het jeugdcomplex van ‘Die Werkself’, en het feit dat twee uur later Bayer 04 Leverkusen aftrapt tegen het Belgische KAS Eupen kan de Duitse politie de veiligheid van alledrie de supportersgroepen onmogelijk garanderen. En daar ben je dan mooi klaar mee! Speelt Fortuna een oefenwedstrijd tegen een mooie tegenstander in het nabije buitenland, mag je niet afreizen.

Maar niet getreurd: je kunt de wedstrijd ook via internet volgen. Zo stuurt Fortuna haar webteam naar het Ruhrgebied of je kijkt gewoon via de website van Bayer 04 Leverkusen zelf!

Sinds de oefenpartij tegen Aris FC is er veel gebeurd. Zo speelt Fortuna met vier andere namen in haar basiselftal. Zo keert Alexei Koşelev terug na een extra lange vakantie en maken Felix Passlack en Rasmus Karjalainen hun debuut en datzelfde geldt voor huurspeler Álex Carbonell. Op de bank neemt de pas 17-jarige Venezolaan Carlos Faya plaats. Hij is al ongeveer een week in Nederland en zal meegaan op trainingskamp. Maar wil hij een contract tekenen, dan is nog heel wat water door de Geleenbeek gestroomd.

Ook Grégoire Amiot is van de partij. Hij speelde ook tegen Aris FC mee, maar hij heeft sinds kort een andere status gekregen. Gisteren tekende de Franse verdediger een contract dat hem voor twee seizoenen aan Fortuna verbindt. Ook Jonathan Benteke start in de basis. Hij is testspeler, maar de club wilt met hem door.


Jugendfußball-Zentrum Kurtekotten zit klaar!

Om 15.00 uur fluit scheidsrechter Nico Fuchs een eerste maal. Voor Bayer 04 Leverkusen het teken om de wedstrijd in handen te nemen. Dat ‘Die Werkself’ over een Nederlandse trainersstaf beschiken is meteen duidelijk. Onder aanvoering van centrale verdediger Aleksandar Dragović probeert de thuisclub via combinatievoetbal Fortuna terug te dringen.

Maar Fortuna heeft zich goed gewapend tegen de Duitse dadendrang. Rechtsachter Felix Passlack maakt het aanwinst Moussa Diaby (afkomstig van Paris St. Germain; geschat transferbedrag € 15M) lastig, Pinto doet op links hetzelfde bij Karin Bellarabi en Amiot en Branislav Niňaj spelen sterk tegen Kai Havertz.


Felix Passlack geeft Moussa Diaby het nakijken

Het is lastig voetballen voor de Duitsers; zeker als Fortuna er gevaarlijk uitkomt. De linksbuitenpositie is opengelaten en dat is de ruimte die Amadou Ciss moet bespelen. Op rechts verloopt het net wat beter. Na de verhuur van Lisandro Semedo, mag vandaag Rasmus Karjalainen proberen de Portugees te doen vergeten. Hij speelt goed samen met Passlack, maar ook Diemers zet de Fin aan het werk.


Rasmus Karjalainen op avontuur

Na een kwartier komt Karjalainen op rechts goed door en zijn voorzet is voor iedereen te scherp. De verdediging van Bayer 04 Leverkusen is niet attent genoeg en doelman Niklas Lomb grijpt niet in. De uitgelezen kans voor Ciss om Fortuna op voorsprong te zetten, maar hij mist (bijna) onbegrijpelijk.

Dan mag ‘Die Werkself’ het nog een keer proberen. Een vrije trap van Kerem Demirbay wordt richting doel gekruld waar Kevin Busuku op de paal kopt. Koşelev zit er weliswaar dichtbij, maar kan geen rebound voorkomen. Die wordt door Wendell wild over het doel getrapt.

Wat opvalt aan Sittardse zijde is het gemak waarmee Álex Carbonell bij vlagen voetbalt. Zo ook na een half uur. De Spaanse middenvelder dolt op de linkerflank twee tegenstander en passt naar Jonathan Benteke. De Belg doemt voor keeper Lomb op, trapt hard op doel, waarna de bal over de keeper naar de tweede paal caramboleert.

Maar de bal haalt de tweede paal niet; dan heeft debutant Karjalainen de bal al in doel gekopt: 0-1


Rasmus Karjalainen heeft zijn eerste treffer in het geel en groen gescoord

In het restant van de eerste helft gebeurt niet veel meer. De ploeg van Peter Bosz heeft veelvuldig de bal, maar Fortuna zit er kort op en voetbalt zich vaker onder de druk uit. Draaischijf daarbij is Álex Carbonell, die nog piepjong is, maar zeker de potentie bezit om zijn voorgangers te doen vergeten.


Álex Carbonell is een technisch begaafde middenvelder

Na rust geen Carbonell meer. De aanwinst van Valencia CF blijft in de kleedkamer achter en wordt vervangen door Adnan Ugur. Dat verandert niets aan het spelbeeld. Bayer 04 Leverkusen heeft veelal de bal, maar stuit keer op keer op doelman Alexei Koşelev. Zijn grote vorm van afgelopen seizoen heeft de Moldaviër meegenomen naar het huidige seizoen en oogt erg betrouwbaar.


Adnan Ugur speelt probleemloos mee

Aan Duitse kant strooit vooral Kerem Demirbay met passjes. Hij probeert steeds Moussa Diaby aan te spelen. De Franse aanvaller is pijlsnel en loopt van links naar rechts. De Sittardse verdediging heeft haar handen vol aan hem, maar is hem even kwijt na een klein uur. Hij ontvangt de bal aan Fortuna’s linkerzijde en schiet fraai raak voorbij Koşelev. Maar één van Fuchs’ assistenten heeft vastgesteld dat Diaby buitenspel stond, dus de treffer wordt geannuleerd.


Jorris Smeets zit Kai Havertz dicht op zijn huid

Na een uur vinden de trainers het genoeg en begint het door elkaar husselen van beide elftallen. Dat komt de wedstrijd niet ten goede en maakt het ook lastiger conclusies te verbinden aan de einduitslag.

Tijdens het slotkwartier speelt Bayer 04 Leverkusen alleen nog maar met jeugdspelers, op doelman Niklas Lomb na. Dat maakt het voor Fortuna makkelijker, maar ook aan Sittardse zijde verlaten bijna alle sterkhouders het veld. Grégoire Amiot wordt vervangen door Patrik Raitanen en de Fin gaat prompt in de fout. Hij levert de bal zomaar in bij een tegenstander, waardoor er meteen een ‘Leverkusener’ in scoringspositie staat. Maar Branislav Niňaj en Clint Essers zetten de situatie recht, waardoor het vooralsnog 0-1 blijft.


Mica Pinto is nog altijd Fortunees!

Met het eindsignaal in zicht krijgt Kingsley Sarpei een laatste kans beide teams weer in evenwicht te brengen. Zijn schot is hard en in de benedenhoek, maar ook dat is doorzien door Alexei Koşelev.

Zo eindigt de partij in een 0-1 overwinning. Fortuna speelde fel en geconcentreerd, maar Bayer 04 Leverkusen speelde niet met haar eerste elftal. Toch is de overwinning knap te noemen, want afgelopen seizoen voetbalden ‘Die Werkself’ zich tot in de ‘Königsklasse’ en is dus een stevige opponent.

Komende week gaat Fortuna op trainingskamp, waarna op 23 juli tegen SV Meerssen wordt gevoetbald. Dan kunnen zomaar andere namen in het veld staan, bijvoorbeeld Vitalie Damașcan. De toekomst zal het uitwijzen.

Michel Hennen