Ten tijde van de Covid-19 pandemie rolt er geen bal. Sterker nog; langzaamaan gaan nationale voetbalbonden beslissingen nemen over het al of niet beëindigen van de competities. Zo ook de KNVB. De Franse journalist Julien Sureau van het mediaplatform @actu.fr sprak erover met onze 24-jarige verdediger Grégoire Amiot. En over nog zoveel meer! Fortuna Online was zo vrij het interview integraal te vertalen…


De Nederlandse competitie wordt niet hervat. Vrijdag 24 april 2020 heeft de voetbalbond besloten om geen winnaar uit te roepen en clubs niet te laten degraderen vanwege de Covid-19 pandemie. Fortuna Sittard, waar de 24-jarige Fransman Grégoire Amiot speelt, behoudt daarmee haar plek in Eredivisie.

De verdediger is teruggekeerd naar Les Herbiers (in de Vendée) waar hij bij zijn ouders verblijft. De centrale verdediger, die 20 keer uitkwam voor Franse jeugdploegen, kookt met zijn Thermomix tussen het joggen, kijken van tv-series en het spelen van bordspelen door.


Les Herbiers telt nog geen 20.000 inwoners

Je hoorde vrijdag dat het Nederlands kampioenschap niet zou worden hervat. Wat was je reactie?
Eerder deze week maakte de minister-president bekend dat alle sportevenementen, ook achter gesloten deuren, tot 1 september zijn geannuleerd. Op dat moment snapte iedereen dat het een gelopen koers was. Er werden drie scenario’s voorgelegd aan de clubs, maar geen enkel scenario werd unaniem gekozen. Daarom koost de voetbalbond ervoor het seizoen te annuleren.

Fortuna Sittard, 16e in de stand, had play-offs moeten spelen om in de Eredivisie te blijven. Heb je het behoud gevierd?
Voor ons is dit natuurlijk goed nieuws. Het doel is bereikt, maar de sfeer is vreemd. Ons team is erg internationaal en iedereen zit opgesloten in binnen- en buitenland. We hebben er wat over gepraat in onze WhatsApp-groep, waar we kennis hebben genomen van de genomen beslissing.

Nederland is de eerste competitie die wordt geannuleerd. Andere landen neigen naar hervatting ervan. Hoe denk jij daarover?
In Nederland werd de keuze voor ons gemaakt (door de regering). En ik denk niet dat we de ernst van de situatie moeten onderschatten. Er moet ook rekening worden gehouden met de gezondheid van de spelers. Ik kijk een beetje jaloers naar Duitsland, waar de clubs de training gaan hervatten, maar elke situatie is anders.


Grégoire Amiot tijdens zijn eerste seizoen in Sittardse dienst

Wanneer was je laatste trainingssessie?
Vrijdag 13 maart. Op maandag keerde ik terug naar de Vendée, een paar uur voor de toespraak van president Emmanuel Macron.


President Emmanuel Macron spreekt zijn landgenoten toe

Zijn er bij je club voorzorgsmaatregelen genomen tegen de Covid-19?
In het westen van Duitsland brak eind februari de epidemie uit (in de regio Heinsberg). Dat ligt pal naast Sittard en we hebben snel gehandeld. De dokter vroeg ons onmiddellijk te stoppen met het schudden van handen en deze regelmatig te wassen. De club heeft goed geanticipeerd!

Is het gemakkelijk om tijdens de lockdown je lichaam te onderhouden?
Ik word rond 10 uur wakker, drink een sapje en ren op een lege maag door het huis. Ik doe ook oefeningen om in vorm te blijven. In eerste instantie zou ik op 28 maart naar Nederland terugkeren, want we hadden dan nog twee weken programma. Vervolgens werd de hervatting van het seizoen vastgesteld op 18 mei. In dit geval zouden we twee weken rust hebben gehad voordat we vertrokken voor een volledige voorbereiding.

Zijn de dagen niet te lang? Hoe gaat het met je?
Ik ben thuis en als ik het huis verlaat, doe ik dat met mijn accreditatie. Het is belangrijk de regels te respecteren. Mijn moeder werkt thuis en mijn vader werkt een beetje buiten. Een leven in de kleedkamer, lachend met teamgenoten, dat mis ik wel. Maar daarvoor misbruik ik tegenwoordig mijn familie.

Je wordt 25 mei op 10 mei. We vernamen dat je een ​​Thermomix als verjaardagscadeau hebt gevraagd…
Ik hou van koken, dus daar profiteert iedereen van tijdens de lockdown. Ik heb inderdaad een Thermomix gevraagd voor mijn verjaardag. Het is vrij duur, maar die heb je soms gewoon nodig. Ik heb veel lol, maar ik ben niet aangekomen. Ik woon alleen, vlak bij de Belgische grens, maar hier eet ik beter.


Stel je voor dat dit je verjaardagscadeau is

Wat maak je bijvoorbeeld voor gerechten?
Kip-tajine! En vooral taarten. Een crumble en een tarte tatin (Franse appetaart).


Tarte tatin, het Franse appelgebak van Grégoire Amiot

Wat doe je tussen het sporten en eten door?
Ik breng veel tijd door op mijn telefoon met familie en vrienden. En ik kijk series. ‘The Office of Legends’, ‘Snowfall’ en ‘Formula 1’ op Netflix. En om mijn kleine zusje Jeanne een plezier te doen, kijk ik opnieuw naar ‘Game of Thrones’. En we spelen ook Uno. Sinds het begin van de lockdown heb ik 358 punten gehaald.


De familie Amiot speelt Uno tot in den treure

De vakantie wordt op deze manier langer. Heb je plannen voor deze zomer?
Ik was van plan Yann Bodiger op te zoeken die bij Cádiz CF in Spanje speelt. We zaten samen bij Toulouse FC in de opleiding. Maar het wordt ingewikkeld. Ik ben ook van plan om een ​​week met mijn vriendin te vertrekken. En met vrienden willen we een deel van La Vélodyssée te doen. We eindigen met een Olympiade van tien sportevenementen. De laatste in de eindstand betaalt voor iedereen een etentje. Ik heb gewonnen in 2019 en zet nu dus mijn titel op het spel.


La Vélodyssée, je moet er maar zin in hebben!

Weet je wanneer het volgende seizoen wordt hervat?
Ik wacht nog steeds op nieuws van mijn club. Maar ik moet vanaf 4 mei terug in Nederland zijn en dan twee weken in quarantaine. Vanaf 18 mei trainen we twee weken in kleine groepjes

In lege stadions?
Als we aan het begin van het seizoen achter gesloten deuren moeten spelen en het is onvermijdelijk in termen van sanitaire omstandigheden, dan snap ik dat. Maar het zal niet dezelfde sfeer hebben. Als je profvoetbal speelt, speel je voor je supporters in de stadions. En Nederland is een land dat voetbal ademt, met echte vurige supporters.

Je speelde bij Stade de Reims in Ligue 2 en bij Football Bourg-en-Bresse Péronnas 01 in National 1 (Frankrijks derde niveau). Fortuna is je eerste club in het buitenland. Waarom heb je daar afgelopen zomer getekend?
Ik wilde een andere competitie ontdekken, een ander land. De Eredivisie stelt me ​​in staat om te groeien op het hoogste niveau en in een competitie die kansen geeft aan jonge spelers, een competitie die echt een voetbal wilt spelen dat gebaseerd is op balbezit. Bij Fortuna hebben we niet dezelfde mogelijkheden als de topclubs. Dat is een heel ander niveau, maar het blijft toch wel spannend. Het is indrukwekkend om Ajax in zijn stadion te zien. We verloren weliswaar met 5-0, maar aan de rust was het nog 0-0 en in het begin van de tweede helft kregen we twee goede kansen

Vind je deze club leuk?
Ik heb dit seizoen niet veel gespeeld (11 wedstrijden) omdat ik dit najaar twee maanden afwezig was vanwege een blessure, maar ik voel me er goed en mezelf in de ploeg spelen. Ik moest vooruitgang boeken, vooral tactisch. Ik had het gevoel dat ik tekortkwam in positionering en het anticiperen tijdens spelsituaties.

Denk je al na over je carrière na het voetbal?
Ja. In die zin dat het heel snel gedaan kan zijn. Nu is de tijd om te trainen, maar ik wil er iets naast doen. In juni ga ik afstuderen op Professional License Management voor sportorganisaties en vanaf januari ga ik een Master doen.

Zien we je ooit in de kleuren van Les Herbiers (National 2), de club waar je bent begonnen?
Waarom niet? Ik heb een contract bij Fortuna Sittard tot 2021 met een optie van één jaar, maar het is lastig om aan de top te blijven. En ik wil later ook andere competities ontdekken. In Scandinavië of de Verenigde Staten bijvoorbeeld.

Bron: Actu.fr