Een dramatische start, met na dertien minuten een 2-0 achterstand tegen FC Eindhoven. Een zeer vroege wissel van Kozarac in de zeventiende minuut en een geweldige comeback van de Sittardse helft van Sporting Limburg. 77 minuten later en enkele wereldgoals rijker staat de eindstand van 2-4 op het scorebord van het Jan Louwers stadion. Fortuna toonde vanavond karakter en de meegereisde aanhang klinkt overtuigd: “Wij gaan nooit fuseren!”


27 Maart 2009

Fortuna met wereldgoals naar volle winst

FC Eindhoven 2 Fortuna Sittard 4
Doelpuntenmakers: 3. Diaz 1-0; 13. Diaz 2-0; 16. Schreurs 2-1; 29. Linssen 2-2; 47. Linssen 2-3; 93. Boymans 2-4
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac (16. Facenna), Vanek, Simone, Voorn, Linssen (60. Boymans), Van den Ouweland, Olondo, Schreurs (91. Wulterkens)
Toeschouwers: 1.492
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Voorn
Rood (Fortuna): –

Vandaag geen busreis voor de redactie van dit medium. Aangezien de korte reisafstand naar de tegenstander van vanavond besluiten we te kiezen voor eigen vervoer. Aangekomen bij het Jan Louwers stadion in Eidhoven, besluiten we om even wat te gaan drinken in de kantine van hockeyclub Oranje-Zwart. Zo, nu eerst een Bavaria!

De fusieperikelen die ook deze week weer voorpagina nieuws waren, vormen het hoofdonderwerp van het gesprek. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar het zand lijkt de stuurgroep Topvoetbal Limburg, hoe langer hoe meer onder de voeten weg te zakken. De beoogde samensmelting van Fortuna met de aartsrivaal uit dat andere mijnstreekgebied is allang geen kwestie meer van verbetering van de marktpositie. Inmiddels lijkt het vooral te gaan om het voorkomen van persoonlijk gezichtsverlies van de stuurgroep onder aanvoering van Arie de Zeeuw. Hoe dan ook, vanavond is de laatste wedstrijd voor het verstrijken van de deadline van 1 april. Volgende week zal er dus meer duidelijkheid komen over wel of geen toekomst voor dit gedrocht.Aangekomen in het uitvak, blijken er naar schatting zo´n kleine 120 Fortunezen aanwezig te zijn. De tijden waarin het uitvak te klein was voor de meegereisde aanhang van de Sittardse club, lijken voorbij. Drie jaren wanbeleid en minachting van de clubcultuur door één man is hier de belangrijkste oorzaak van. Helaas blijkt er in het uitvak geen mogelijkheid te zijn om de door de Lateral Boys vervaardigde spreekband te bevestigen. Omhooghouden is dus de enige optie die ons rest (Zie: ‘Achter de schermen’ voor duiding spreekband).


Klare taal…

Voor de wedstrijd trek ik alvast de keuringsjas van de Gooyearcommissie aan. De keuze bij de catering van Eindhoven is zoals altijd uiterst beperkt. Ofwel een droog broodje, of een broodje worst. Na het nemen van deze niet al te moeilijke keuze neem ik het broodje worst in ontvangst. Onduidelijk is echter of de worst doormidden werd gebroken met behulp van daarvoor ontworpen keukengerei of gewoon door ouderwets handwerk. Twijfel zaaien bij de commissie is nooit bevorderlijk voor het verkrijgen van het felbegeerde kleinood.


Hygiëne, properheid en serene rust bij de catering

Naarstig ga ik op zoek naar de mosterd, datgene dat Eindhoven vorig seizoen funest is geworden voor het in ontvangst nemen van de felbegeerde Goodyearster. De fles van vorig seizoen blijkt inmiddels leeg te zijn, of in ieder geval zorgvuldig gereinigd. De hygiëne en voedselveiligheid is in ieder geval met sprongen vooruit gegaan.

Op het broodje worst met mosterd is eigenlijk niets aan te merken. De worst smaakt zoals een worst hoort te smaken. Ook met de kerntemperatuur is niets mis en het broodje is overduidelijk vers. De mosterd complimenteert het geheel en ik kan dan ook niets anders dan een ruime voldoende uit te delen aan deze catering. Daarnaast krijgt mijn collega keurmeester opzienbarend nieuws te horen van de cateraar. Ook in de Bourondische hoofdstad Maastricht weten ze het Eindhovense culinaire hoogstandje te waarderen. Tijdens de wedstrijd tegen MVV, kwam een van de meegereisde supporters maar liefst vijfmaal een broodje bestellen. Aangezien de Goodyearcommissie nooit over een dag ijs gaat, besluiten we een herkeuring uit te voeren tijdens de rust.

Terug naar de hoofdzaak dan. Fortuna kan nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde Jürgen Heinrichs. Daarentegen staat de terugkeer van zowel Ruud Boymans (blessure) en Gino Facenna (schorsing). Beide spelers beginnen vanavond op de bank. Dit houdt in dat trainer Roger Reijners dezelfde 11 man het veld instuurt als vorige week vrijdag tegen Venlo. Te weten: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Linssen, Voorn, Schreurs, Van den Ouweland en Olondo.Bij tegenstander Eindhoven heeft alleen Sjors Paridaans een geel/groen verleden. Voormalig toptalent Joos van Barneveld is in geen velden of wegen te bekennen. Verder valt de naam van Tim Nelemans ons natuurlijk op. De voormalig winnaar van de Van der Padt trofee zal gaan proberen om zijn uitverkiezing van destijds kracht bij te zetten.

Het begin van Fortuna mag gerust dramatisch genoemd worden, met Samir Kozarac in een negatieve hoofdrol. In de derde minuut passt hij na een duel met Kevin Diaz, de bal in de voeten van een Eindhoven speler. Deze ziet Diaz weglopen bij Kozarac en speelt hem de bal toe. De Fransman laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en met Samir Kozarac in zijn rug, poeiert hij de bal achter Fortuna doelman Meul in de netten, 1-0.

Nauwelijks tien minuten later is het weer raak. Een ingooi van Charly van den Ouweland wordt onderschept door Eindhoven verdediger Pieter Mbemba. Op het middenveld ontstaat er vervolgens een misverstand tussen Angelo Simone en Samir Kozarac, die de weg vanavond compleet kwijt lijkt te zijn. Debutant bij Eindhoven, Patrick Nkoyi-Kiabu profiteert van het misverstand en speelt de bal vervolgens af op Tim Nelemans. Deze loopt in alle vrijheid door naar het strafschopgebied en ziet daar Kevin Diaz vrijstaan. Ook deze keer maakt de Fransman gretig gebruik van de geboden ruimte en schiet de bal feilloos in de netten, 2-0. Nog geen kwartier gespeeld en nu al kansloos?

Drie minuten later zijn het dan toch de Fortunezen die mogen juichen. Op zo’n 30 meter van de goal komt Danny Schreurs in balbezit. Danny ziet dat Eindhoven doelman Sjoerd Rensen iets te ver van het doel staat en met een bekeken schot uit stand probeert hij het leer in het Eindhoven doel te deponeren. Correctie, hij probeert het niet alleen, maar het lukt daadwerkelijk ook nog. Schitterend doelpunt van de jonge Maastrichtenaar en Fortuna is weer terug in de wedstrijd, 2-1.

Direct na de aansluitingstreffer grijpt trainer Reijners in en haalt de zwaar onder de maat spelende Samir Kozarac naar de kant. Zijn vervanger is Gino Facenna. De inbreng van Facenna komt de rust in de defensie ten goede en Fortuna komt steeds beter in de wedstrijd. Zonder overigens tot doelkansen te komen.

In de 30ste minuut is het Brian Linssen die in balbezit komt. Het nieuwste diamantje uit de jeugdopleiding blijkt een snelle leerling te zijn. In navolging van Danny Schreurs probeert ook hij doelman Rensen te verschalken van afstand. Ongelooflijk, ook hier blijft het wederom niet bij proberen. Via de onderkant van de lat verdwijnt de bal onhoudbaar over de doellijn. 2-2 na een half uur en zonder een enkele uitgespeelde doelkans aan Fortuna zijde.

In de 38ste minuut blijkt dat het winnen van de Arie van der Padt trofee, Tim Nelemans naar het hoofd gestegen is. Met een mislukte Schwalbe probeert hij een penalty te versieren voor de thuisclub. Scheidsrechter Gözübüyük trapt echter niet in het theatraal gedrag van ‘Ronaldo’ Nelemans en geeft de wannabe-vedette van Eindhoven een reprimande voor zijn duikpartij.

Als de scheidrechter voor rust heeft gefloten, maken we ons op voor keuringsronde twee in het kader van de Goodyearcommissie. Aangekomen bij de catering blijkt er een probleem te zijn ontstaan. De warmtebron voor het opwarmen van de worst blijkt het te hebben begeven. Ondanks alle goede bedoelingen van de bemanning van de catering, lukt het niet om de worst op een acceptabele temperatuur te krijgen. Helaas voor Eindhoven, maar de Goodyearcommissie is zoals altijd weer consequent. Desondanks blijft de catering bij Eindhoven hoog op de ranglijst genoteerd. Volgend seizoen hopelijk weer een nieuwe kans voor deze sympathieke club uit het Brabantse.


Brabantse gezelligheid op de Dick Snoek tribune

Terug in het uitvak zien we meteen een enorme kans voor de thuisploeg. Kevin Diaz laat de kans op een hattrick echter liggen en Fortuna kruipt door het oog van de naald. Enkele minuten later krijgt de Sittardse ploeg een corner. Ramon Voorn brengt de bal hoog voor het doel, alwaar hij wordt weggewerkt door een Eindhoven verdediger. De bal komt vervolgens terecht bij Brian Linssen die de bal aanneemt, zich wat ruimte verschaft en vervolgens vernietigend uithaalt vanaf rand zestien meter. Doelman Rensen is wederom kansloos op dit geweldige schot, 2-3.

De voorsprong is voor Fortuna zoals zo vaak het sein om zich te laten terugzakken. Eindhoven komt hierdoor steeds beter in haar spel en gaat op jacht naar de gelijkmaker. De Eindhovense ploeg komt enkele malen gevaarlijk voor het doel van David Meul, maar mist de scherpte om de kansen te benutten. Fortuna daarentegen loert op de counter en tracht Eindhoven op deze manier de definitieve nekslag te geven. Dit leidt tot enkele goede kansen voor Danny Schreurs, die helaas niet tot het verlossende doelpunt leiden.


Bijna uitgestorven, FC Eindhoven vs Fortuna Sittard hoe vaak nog?

De laatste tien minuten perst Eindhoven er nog een slotoffensief uit. De meegereisde aanhang ziet de spreekwoordelijke bui al hangen en onrustig worden de resterende minuten gadegeslagen. In de 88ste minuut is het wederom Diaz die opduikt in het strafschopgebied van Fortuna. Zijn schot verdwijnt tot opluchting van alles wat Fortuna is voorlangs het doel.In de 92ste minuut komt aan alle onzekerheid een einde. Ramon Voorn weet na een afgeslagen aanval van de blauw/witten, de vrijstaande Cedric Olondo te bereiken. Deze brengt de bal onder controle en passt hem vervolgens op de mee opgekomen Ruud Boymans. De uit zijn winterslaap ontwaakte Beer van Born schuift de bal vervolgens uiterst koelbloedig in de Eindhovense netten…2-4 over en uit.

Direct na de aftrap, fluit scheidsrechter Gözbüyürük voor het einde en pakt Fortuna de volle buit in een wedstrijd die bol stond van spektakel. De spelers komen de meegereisde aanhang na afloop uitgebreid bedanken voor hun steun. Het feestje voor het uitvak staat volledig in het teken van de fusieperikelen. “Wij gaan nooit fuseren!!!” klinkt het massaal vanaf de tribune. Nog even en we weten of deze kreet op waarheid is berust.

Groeten,

Guido