Met zeges tegen FC Omniworld en EHC op zak en met zware uitwedstrijden tegen Helmond Sport en RKC in het vooruitzicht, hadden we gehoopt dat Fortuna thuis tegen RBC voor de winst zou gaan. Maar Roger Reijners had andere gedachten. Niet verliezen stond voorop. Het resultaat is een gelijkspel waarmee we verder niet erg veel opschieten.


26 September 2008

Fortuna krijgt wat het zoekt: één punt

Fortuna Sittard 0 RBC Roosendaal 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Van den Ouweland, Taktak, Heinrichs, Boymans, Olondo (46. Schreurs)
Toeschouwers: 2.808
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Kozarac
Rood (Fortuna): –

Sportstad Sittard-Geleen krijgt in de dagen voorafgaande aan het treffen van Fortuna tegen RBC de nodige tegenslagen te verwerken. Met het afscheid van de voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom van de sport en met de afgang van het Tophandbalteam Zuid-Limburg bij zijn eerste optreden voor eigen publiek nog vers in gedachten, is het maar weer eens aan het vermaledijde Fortuna om het geschonden blazoen van onze stad op te poetsen. De publieke belangstelling is ook vanavond weer niet bijzonder groot (ik schat dat er zo’n 2.000 mensen zitten), maar nog altijd tien keer groter dan de belangstelling voor het handbaltreffen een dag eerder. Wij gunnen ieder zijn pleziertje, maar wij vragen ons wel af waarom de lokale en provinciale politici zo eensgezind tonnen euro’s steken in een sport die in vergelijking met het voetbal amper leeft onder de bevolking.

Fortuna speelt vanavond voor de derde achtereenvolgende vrijdag een thuiswedstrijd, waarbij de tegenstander deze keer RBC heet. De club uit Roosendaal heeft een turbulente week achter de rug. De resultaten in de competititie vallen tegen en RBC werd bovendien in de tweede ronde van de KNVB Beker uitgeschakeld door de Rijnsburgse Boys. Reden genoeg om een getergde tegenstander te mogen verwachten. Het treffen met RBC betekent bovendien een weerzien met twee oude bekenden. Doelman Arjen Christianen verruilde afgelopen zomer Fortuna voor RBC, middenvelder Mels van Driel verhuisde na een indrukwekkende ruzie met Hans Erkens afgelopen winter al naar Roosendaal. Beide spelers worden door de Noord-side voor aanvang van de wedstrijd met een spandoek bedankt, waarmee de TIFO-battle vanavond al vroeg in ons voordeel beslist wordt.

Trainer Roger Reijners heeft zijn elftal van vorige week op één plaats gewijzigd: Danny Schreurs begint op de bank, Abdul Öcal start in de basis. Die wijziging houdt verband met een verandering van tactiek. Het aanvallende 3-4-3-systeem dat zo goed uitpakte tegen Omniworld is voor Reijners tegen RBC geen optie. Vanavond speelt Fortuna weer in de gebruikelijkere 4-4-2-formatie. Doelman David Meul is ondanks een blessure toch inzetbaar. De verdediging wordt gevormd door Öcal, captain Grabovac, Kozarac en Vanek, Heinrichs, Simone, Van den Ouweland en Taktak staan op het middenveld, Olondo speelt vanaf rechts in de aanval en Boymans is de diepe spits.


Reijners wijst de weg naar het doel

Fortuna begint aardig aan het duel. Al na een paar minuten kopt Ruud Boymans een voorzet van Olondo bovenop de lat, terwijl Heinrichs van afstand over het doel van Christianen schiet.


Boymans kopt richting doel

Het goede begin krijgt echter amper een vervolg. Voorzichtigheid overheerst vanavond aan beide zijden, waardoor het duel zich grotendeels op het middenveld afspeelt. Onze eigen middenvelders hebben kennelijk de opdracht gekregen gegroepeerd en kort voor de eigen verdediging te spelen, waardoor Olondo en Boymans nauwelijks ondersteuning krijgen. Echt gevaarlijk worden we daardoor amper.


Boymans haalt de bal uit de lucht

RBC stelt daar nauwelijks iets tegenover, al is Stojanovic na vijftien minuten met een schot van afstand dichtbij de openingstreffer. Meul weet de bal echter met een fraaie sprong net naast de paal te tikken. Onze keeper mag zich meteen daarna laten hechten; zijn gezicht heeft even daarvoor een confrontatie met de arm van RBC-verdediger Hayen niet ongeschonden doorstaan.


Peter Brune voert herstelwerkzaamheden uit

Grote delen van de eerste helft laat Fortuna het initiatief aan RBC, dat daar niet echt raad mee weet. Pas de laatste vijf minuten voor rust zet Fortuna weer een beetje druk. Die druk komt met name van de linkerkant, waar Nico Vanek en Charly van den Ouweland een paar keer goed de vrije ruimte benutten. Uitgespeelde kansen creëren we echter niet.


Van den Ouweland gebruikt handen en voeten

Het gevaar moet vooral uit spelhervattingen komen. Ruud Boymans is nog het dichtste bij een goal, wanneer hij met de rug naar de goal in een vol strafschopgebied een pass van Van den Ouweland controleert, kort draait en inschiet. De bal eindigt echter tegen een Roosendaals been. En misschien had Boymans de bal beter aan Olondo kunnen laten, die met zijn gezicht naar de goal klaar stond om af te vuren.We gaan rusten met nul-nul en dat is gezien de spelverhoudingen een logische stand.

In de rust is het een drukte van belang op en rond het veld. Voor de Noord-tribune mogen drie seizoenkaarthouders een wedstrijdje penaltyschieten houden, in de middencirkel oefenen de cheerleaders een dansje en ter hoogte van de Fun-tribune vindt een strijd op leven en dood plaats tussen RKVV ADVEO en RKVV Doenrade. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kleine reparaties aan het veld en de grotere reparaties aan de reclameborden die door respectievelijk de terreinknecht en Tom Janssen worden uitgevoerd. Ergens op dit tableau zien we ook nog Danny Schreurs, die bezig is met een warming-up.

Schreurs komt na rust Cédric Olondo afwisselen. De Congolees is altijd al een tamelijk inconsistente momentenvoetballer geweest, maar die momenten lijken helaas steeds zeldzamer te worden. Zijn vervanger doet het vanavond nauwelijks beter. Schreurs maakt een weinig geïnspireerde indruk, lijdt veel balverlies en is zelden goed aanspeelbaar voor zijn teamgenoten.

De eerste vijf minuten van de tweede helft zijn duidelijk voor Fortuna. Samir Kozarac, die in de verdediging met de week beter begint te spelen, krijgt uit een corner een vrije kopkans, maar mikt recht op Christianen. Maar na het eerste offensief zakt Fortuna ver terug.


Kozarac werkt weg

RBC probeert het heft in handen te nemen, maar vooral de voorwaartsen van de Roosendalers zijn bedroevend slecht. Het meeste gevaar komt van Stojanovic, die door zijn directe tegenstander Simone regelmatig tegen de vlakte moet worden gewerkt. Ook nu komt RBC met een afstandsschot nog het dichtste bij een doelpunt, maar wederom weet Meul de bal met een fraaie redding vlak naast de paal te tikken.


Grabovac ingesloten door vier blauwen

Ook Fortuna probeert het in de tweede helft een paar maal van afstand. Jürgen Heinrichs schiet na een korte solo een metertje over het doel. Angelo Simone probeert het tot verrassing van alles en iedereen vanaf 35 meter. Zijn schot zeilt onder de lat, maar Christianen kan de bal ternauwernood over het doel tikken.


Taktak contra Paap

De laatste tien minuten van de wedstrijd gaat Fortuna iets serieuzer op zoek de treffer, maar verder dan een paar onrustige situaties in het strafschopgebied van Christianen komen we niet. Aan de andere kant vindt Stojanovic wel het net, nadat de bal na een redding van Meul op een afstandsschot voor zijn voeten valt. De grensrechter heeft echter terecht buitenspel geconstateerd. Na een paar minuten blessuretijd is het slotakkoord voor Taner Taktak. Hij mag vanaf dertig meter een vrije trap nemen. Iedereen stelt zich in afwachting van een voorzet op in het strafschopgebied. Taktak besluit echter op doel te schieten. De bal eindigt in het buffervak, waarna scheidsrechter Janssen voor het einde fluit.


Taktak wint het duel

Voor Jürgen Heinrichs en Danny Schreurs lijkt de wedstrijd nu echter pas te beginnen. De twee starten een wedstrijdje kickboksen, waarbij Heinrichs een rake klap en Schreurs een karatetrap als wapenfeit laten optekenen. Nota bene Angelo Simone doet dienst als scheidsrechter en haalt de kemphanen uit elkaar. We zijn benieuwd wat voor een staartje dit muisje nog gaat krijgen.

Buiten het stadion is het intussen ook alles behalve rustig. Dat is niet verwonderlijk, want er wordt gratis Aquarius uitgedeeld! Dit ontzettend gore sportdrankje is in Sittard populair geworden dankzij Hans Verel, tegenwoordig badmeester in zwembad De Stok te Roosendaal, maar ooit de trainer die zijn spelers orde en discipline bijbracht en eeuwigdurende lichte liesblessures bezorgde. Er vindt een ware plundering van de grote bakken vol Aquarius plaats, een bewijs dat Verel in Sittard wel degelijk een erfenis heeft achtergelaten.

Fortuna houdt aan het duel met RBC één punt over. Dat is een resultaat waarmee Roger Reijners waarschijnlijk tevreden zal zijn, want zijn ploeg maakte vanavond geen moment de indruk vol voor de winst te spelen. Reijners gaat tegen sterkere tegenstanders graag voorzichtig te werk. Begrijpelijk, maar wanneer die behoudende opstelling zelfs tegen clubs van het niveau van RBC wordt toegepast, slaat die voorzichtigheid wat te ver door. Want hoeveel tegenstanders blijven er dan nog over waartegen we wél vol op de winst kunnen spelen? En met gelijke spelen alleen zullen we het in de strijd om de laatste plaats en tegen eventuele degradatie niet redden.

PM