In november won Fortuna nog de eerste derby van het seizoen tegen MVV. Vandaag was kampioenskandidaat VVV aan de beurt. In Venlo speelde Fortuna in het begin niet eens zo heel erg slecht. Toen fabrieksmotor Keisuke Honda echter was warmgedraaid besliste hij in vijf minuten de wedstrijd. Na een 2-0 ruststand keek VVV niet meer terug en speelde de wedstrijd bekwaam uit.


28 November 2008

Fabrieksmotor te sterk voor Fortuna

VVV Venlo 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 42. Honda 1-0; 45. Honda 2-0
Opstelling: Meul, Ocal (70. Geenen), Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Van den Ouweland (62. Garlisi), Olondo, Boymans (56. Schreurs)
Toeschouwers: 5.972
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Ocal, Vanek, Grabovac, Simone, Olondo
Rood (Fortuna): –

Na weer een week vol commotie over eventuele fusies en ingetrokken licenties was het vanavond weer tijd voor een ouderwetse derby. Tenminste, als je VVV als een Limburgse ploeg beschouwt. Standaard wordt VVV niet eens betrokken bij de hele FC Limburg propaganda door de media, dus waarom nu wel.

Om bij de wedstrijd te geraken hadden de daartoe bevoegde instanties een auto-combi verzonnen. Eenzelfde soort verzinsel trof de SV Nao Veure vorige week vrijdag, toen het supportershome op last van de politie werd gesloten. Hierdoor kon er ook geen bus worden geregeld en zouden er alleen auto’s naar Venlo vertrekken. In het supportershome konden de omwisselbiljetten worden omgeruild voor echte toegangskaartjes.

Bij aankomst leek het niet een drukte van belang. Schijnbaar hebben de fusieperikelen en de slechte resultaten toch steeds meer effect. Zeker Henk Kessler zal hier tevreden over zijn. Bij aankomst in Venlo worden we naar een besloten parkeerplaats geleid. Deze zou ons moeten beschermen tegen het schorem. De lange route achter het stadion is intact gebleven, echter het uitvak heeft weer een kleine metamorfose ondergaan. Er zijn nu nog meer palen die je het zicht op de voetbalwedstrijd beperken. In het uitvak tellen we circa 150 Fortunezen on tour.

De opstelling van deze week oogt een stuk aanvallender dan de voorgaande wedstrijd. Ruud Boymans mag weer eens bewijzen dat hij een goede aankoop voor VVV zou zijn. Dit gaat ten koste van Taner Taktak. Roger Reijners heeft gelukkig wel weer besloten om met twee spitsen te spelen. Waarom dit wel tegen kampioenskandidaat VVV kan en niet tegen AGOVV roept enkele vraagtekens op.

Scheidsrechter Ben Haverkort laat de twee elftallen met een fluitsignaal beginnen. Helaas zal het niet de laatste keer zijn dat Haverkort de fluit in zijn mond neemt. Sterker nog, hij lijkt hem tijdens aanvallen van VVV als een fopspeen bij een baby te gebruiken. Telkens maar weer dat kinderachtige fluitje. Kessler zal wel weer aan het genieten zijn. Meteen valt op dat Sandro Calabro gewoon meespeelt bij VVV. Er gingen geruchten dat hij geblesseerd zou zijn, maar blijkbaar is hij fit genoeg om de defensie van Fortuna te ontmantelen. Het gevecht tussen Nico Vanek en Ruben Schaken levert ook enkele kostelijke momenten. Schaken is duidelijk de meerdere van Vanek, en het is maar de vraag hoe lang we het droog houden.

VVV krijgt enkele kleine kansen, maar weet David Meul niet goed te testen. Na achttien minuten krijgen we een staaltje totaalvoetbal te zien, zoals deze zelden is vertoond sinds 1974. Het is niet VVV, maar Fortuna dat de bal wel erg lang in het bezit houdt. Het uitvak gaat bij elke aangekomen pass volledig uit zijn dak. Helaas levert het geen kans op.

Sterker nog, het is Ruud Boymans die na 23 minuten voor het eerste slappe schot richting het doel van VVV tekent. Nico Vanek probeert het hierna ook nog eens, maar zijn schot belandde ongeveer twintig meter naast de goal, wat best knap is uit zijn positie.

Na 27 minuten krijgt Fortuna zelfs een corner, het moest niet gekker worden. Als even later Olondo geblesseerd achter blijft en VVV gewoon door voetbalt, slaat even de vlam in de pan. VVV wil de bal tot tweemaal toe niet uitspelen, en Fortuna krijgt het bij eigen balbezit ook niet voor elkaar. Een lastige situatie, maar uiteindelijk overleeft Olondo de martelgang als Peter Brune hem eindelijk heeft bereikt.

Vlak voor rust is de fabrieksmotor eindelijk warmgedraaid. Keisuke Honda loopt de zestien in, en krijgt een afgemeten voorzet van Schaken op het hoofd. 1-0 voor VVV en het klapvee ontploft. Alle ratelaars, toeters en bellen worden uit de kast gehaald om dit heuglijke moment te vieren.

Als de laatste ratelaar is stilgevallen heeft fabrieksmotor Honda zijn tweede al gemaakt. Hoe die bal erin ging, kan niemand mij vertellen. Dit kan alleen bij Fortuna. Een 2-0 ruststand, en het uitvak is bang voor de tweede helft.

In de pauze is er geen mogelijkheid voor de Goodyear commissie om haar werk te doen. De witte jassen zijn nog altijd niet aangekomen, en die waren echt nodig om alles in een smetvrije omgeving te verorberen. Terwijl er wat wordt bijgepraat hebben we niet eens in de gaten dat de tweede helft is begonnen.

Niet dat we veel zouden gaan missen in de tweede helft. Ruud Boymans krijgt nog een redelijke kans op een voorzet van Charly van den Ouweland, maar hij wil volgend jaar natuurlijk wel in de Eredivisie spelen. Geen risico nemen, naast die bal. Roger Reijners ziet dit, en brengt Danny Schreurs voor Boymans. Gezien de stand natuurlijk een verrassende wissel, maar Roger weet wel beter. Even later mag ook Sebastiano Garlisi een invalbeurt maken, ten koste van Charly van den Ouweland.

Nico Vanek begint ondertussen aan zijn nieuwe comedy-act. Hij draait, hij keert en hij brengt zichzelf vooral in de problemen. Hilarisch om te zien, geef die man zijn eigen show! Fortuna begint inmiddels wat agressiever te spelen en schopt naar alles wat los en vast zit. Dit tot groot vermaak van het uitvak. Het ‘schop ze maar kapot ole ole’ klinkt luidkeels en eindelijk doen de Fortunezen in het veld weer eens wat de supporters van hun verwachten.

Met een knokkend Fortuna blijft de 2-0 score staan, en speelt Fortuna niet eens een heel slechte wedstrijd. Na de wedstrijd wordt het tijd om de verwarming in de auto op te zoeken. Hier krijgen we ruimschoots de tijd voor omdat we nog een tijdje zitten opgesloten op de parkeerplaats. Na enig aandringen van een paar supporters mogen we eindelijk via de verplichte route weer naar Sittard toe. Volgende week spelen we thuis tegen FC Eindhoven, als we dat nog mogen van Henk Kessler.

Evert