Het nieuws van de nakende fusie heeft een paar weken lang verlammend gewerkt, maar tegen FC Den Bosch pakken de spelers de draad weer op. Fortuna speelt scherp en vol strijd en weet daarmee de zege in de wacht te spelen. Met dank aan jongeling Brian Linssen, die met een prachtige goal zijn debuut in de basis bekroont. Wij hadden Linssen overigens graag een mooiere ambiance gegund voor dat debuut. De tribunes blijven akelig leeg en dat is iets waar slechts Hans Erkens en zijn bestuur blij mee kunnen zijn. Trots op Fortuna en alle andere voorvechters van het voortbestaan van onze club hebben juist nu de steun van het publiek in de Westelijke Mijnstreek hard nodig.


19 Februari 2009

Fortuna wordt beloond voor vechtlust

Fortuna Sittard 1 FC Den Bosch 0
Doelpuntenmakers: 55. Linssen 1-0
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Linssen (72. Mayele), Heinrichs, Van den Ouweland, Boymans, Olondo, Schreurs (70. Garlisi)
Toeschouwers: 1.230
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Schreurs
Rood (Fortuna): –

Week drie na de bekendmaking van de fusie begint op maandagavond met een bijeenkomst van TOF voor de sponsoren en met een debat in de gemeenteraad over Fortuna. Tijdens de sponsorbijeenkomst laat menig sponsor weten niets te zien in de nieuwe fusieclub. Nog opmerkelijker is de klacht van de sponsoren dat ze door de clubleiding op geen enkele wijze zijn geïnformeerd of geraadpleegd over de fusie en de voorbereidende activiteiten van de inmiddels beruchte Stuurgroep. Hans Erkens toont slechts onbegrip. Alle sponsoren hebben op dinsdagmiddag 3 februari een email van hem gekregen, dus wat zeuren ze nou?

Intussen prijkt het onderwerp Fortuna ook in de gemeenteraad weer eens op de agenda. Raadslid Wil Krekels heeft een motie op de agenda geplaatst waarvan de strekking in het kort is dat het einde van Fortuna een verlies voor de gemeente is, dat Fortuna een positieve bijdrage kan leveren aan de Sportzone waarin de gemeente wilt investeren en dat de gemeente er daarom alles aan moet doen om Fortuna voor te behouden voor de Westelijke Mijnstreek. De motie is kansloos, want de coalitiepartijen en het CDA zeggen het verlies van Fortuna weliswaar te betreuren, maar zijn niet bereid de club een handje te helpen. Wethouder van Sport Guyt, die de afgelopen jaren op geen enkele wijze iets positiefs heeft gedaan voor Fortuna, wast intussen zijn handen in onschuld. De gemeenteraad spreekt overigens wel uit dat de gemeente ook geen geld investeert in de nieuwe fusieclub. Een streep door de rekening van de Stuurgroep of een plooitje dat gladgestreken kan worden bij de onderhandeling tussen de gemeente Sittard-Geleen en de provincie over de financiering van de Sportzone? We zullen het zien.

Later in de week komt TOF met het goede nieuws dat het doel van een half miljoen euro ruimschoots voor de deadline van 1 maart is bereikt. Fortuna is nog steeds niet helemaal dood. TOF eist op basis van een toezegging uit de december van Abelshausen en Philippen een plaats op in het bestuur van Fortuna. Maar toezeggingen van de Fortuna-leiding zijn in de praktijk nog nooit iets waard gebleken. Hans Erkens laat in de krant doodleuk weten dat TOF alleen tot het bestuur mag toetreden als het zich committeert aan het besluit tot fusie met Roda. De zoveelste uitspraak waarmee Erkens in dienst van Abelshausen en Philippen supporters en sponsoren schoffeert.De bewogen week eindigt naast het veld met de bizarre uitspraak van KNVB-directeur Kesler dat de eerste divisie wat hem betreft teruggebracht moet worden tot twaalf clubs. Dit omdat het merendeel van de clubs in de Jupiler League door de economische depressie geen overlevingskansen meer hebben. De voortdurende stemmingmakerij van Kesler lijkt intussen vooral te dienen om van zijn stelling dat veel eerste divisie-clubs geen bestaansrecht hebben een self-fullfilling prophecy te maken. Over de financiële problemen in de eredivisie horen we Kesler immers nooit. En daar hangen toch ook heel wat clubs aan een van gemeentewege toegediend infuus. Roda JC is sinds afgelopen woensdag de laatste in een lange rij.

Het bericht van de fusie heeft in ieder geval een bijzonder negatieve uitwerking op de toeschouwersaantallen gehad. Vanavond tegen FC Den Bosch bevolken slechts 800 mensen de tribunes. Ja, we spelen op donderdag. Ja, veel mensen zijn al bezig met de carnaval. Ja, het is bijzonder slecht weer. En ja, we hebben al vier wedstrijden op rij niet gewonnen. Allemaal verklaringen voor het wegblijven van het publiek. Maar wanneer Fortuna door het eigen bestuur niet dood verklaard was en wanneer iedereen rond de club bezig was met de strijd voor het voortbestaan van de club, was het volgens mij toch wel drukker geweest dan nu.

De wedstrijd kan vanavond natuurlijk niet beginnen zonder een optreden van de Marotte. Stadsprins Ramón I, zoals iedere prins een groot supporter van Fortuna, al kan hij net als iedere prins door zijn drukke werkzaamheden eigenlijk nooit meer gaan kijken, mag in weer en wind voor lege tribunes de aftrap verrichten en beleeft daarmee het hoogtepunt uit zijn prinsschap. De achternaam van de prins is overigens Pfennings. Hij zal in de verte ongetwijfeld een telg zijn uit de illustere Pfennings-dynastie die drie generaties lang (Lambert voor de Boys en Sittardia, Hub voor FSC en Ivo voor Fortuna Sittard) de Sittardse kleuren verdedigd heeft.

Nadat de Marotte van het veld verdwenen zijn, kan de wedstrijd beginnen. Dat ondanks het feit dat volgens mijn waarneming niet beide doelen zichtbaar zijn. Het zicht op het doel aan de noordkant is weliswaar perfect, aan de zuidkant wordt het echter ernstig belemmerd door twee hoge hoeden in een rood-geel-groene kleurstelling. Trainer Roger Reijners mist vanavond Öcal, Taktak, Voorn en Facenna door blessures en Simone door een schorsing. Daardoor mag de 18-jarige Brian Linssen vanavond voor het eerst zijn opwachting maken in de basis. De formatie is als volgt: Meul op doel; Geenen, Kozarac, Grabovac en Vanek; Heinrichs, Linssen en Van den Ouweland; Olondo, Boymans en Schreurs.

In tegenstelling tot vorige week begint Fortuna vandaag scherp en geconcentreerd aan het duel. Tegenstander FC Den Bosch is nog in de race voor de nacompetitie en speelt daarom ook voor de winst. Het resultaat is een levendige eerste helft, waarbij beide ploegen de aanval zoeken.


Olondo schermt de bal af

Tot hele grote kansen leidt dat echter niet. Fortuna is enkele malen gevaarlijk met voorzetten uit spelhervattingen. De aanvallen van Den Bosch zijn iets geraffineerder, maar over het algemeen weet onze achterhoede het gevaar goed te neutraliseren. En waar nodig toont David Meul zich wederom een betrouwbare sluitpost. Zo eindigt een niet onaardige eerste helft zonder doelpunten in nul-nul.Intussen heeft ons het goede nieuws bereikt dat Hans Erkens in het stadion is. Zou nu dan eindelijk het moment daar gekomen zijn dat Erkens ondersteund door Abelshausen en Philippen aan zijn ereronde langs het veld gaat beginnen, zodat hij het applaus van zijn dankbare publiek in ontvangst kan nemen? Nee, helaas. Waarschijnlijk moeten we daarvoor wachten tot de laatste thuiswedstrijd tegen MVV.

Fortuna begint sterk aan de tweede helft. De ploeg speelt behoorlijk aanvallend en kan daarbij ondanks de matige bezetting rekenen op verbale steun vanaf Noord en Oost. We komen een paar keer dreigend in het strafschopgebied, krijgen enkele corners, maar ook nu wil de bal net niet goed vallen.


Vanek heerst op onze linkerflank

Tot de 55ste minuut. Jürgen Heinrichs begint aan een rush richting het Bossche doel, maar loopt zich vast op een verdediger. De bal komt voor de voeten van Brian Linssen, die op een meter of 25 van het doel staat. Linssen twijfelt niet, maar haalt in één keer uit. De bal zeilt kansloos voor doelman Zaari in de linkerbovenhoek. Een schitterend doelpunt van weer een jongen uit onze waardeloze jeugdopleiding.


Linssen in zevende hemel

Na het doelpunt ontstaat er in het lege stadion zowaar iets dat op sfeer lijkt. Spelers en toeschouwers hebben maar één doel: ondanks alle tegenslag van de laatste weken de overwinning binnenhalen. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want Den Bosch gaat fel op zoek naar de gelijkmaker en krijgt daarbij een paar behoorlijke kansen.


Boymans heeft meer oog voor het kapsel van Peter van de Berg dan voor de bal

Fortuna laat zich verder terugvallen en probeert op de counter de voorsprong uit te bouwen. We zijn één keer goed op weg, wanneer Danny Schreurs ruimte ziet achter de Bossche verdediging. Zijn tegenstander houdt hem met de arm (of elleboog?) tegen en Schreurs gaat tegen de vlakte. Tot onbegrip van iedereen fluit de bijzonder zwakke scheidsrechter Janssen niet voor een overtreding. Een paar minuten later komt Linssen in schietpositie voor het doel van Zaari, maar hij is aan het einde van zijn krachten en zijn schot belandt tegen een been van de tegenstander.


Linssen legt nog een keer aan, maar het kan niet altijd raak zijn

Linssen blijft met kramp op het veld liggen en wordt een paar minuten later onder applaus gewisseld voor een ander talent, aanvaller Jesse Mayele. Linssen kan terugkijken op een geslaagd debuut. Niet alleen vanwege zijn prachtige goal, ook vanwege zijn verdere spel. Hij heeft een goed spelinzicht, veel energie en een fraaie trap in de benen, in potentie dus genoeg kwaliteit om te slagen in het profvoetbal. Al zullen de kansen voor jeugdig Limburgs talent na de fusie met Roda een stuk kleiner worden.Een paar minuten voor Linssen heeft Reijners Schreurs al naar de kant gehaald. Hij wordt vervangen door Sebastiano Garlisi. Het laatste kwartier speelt Fortuna met Heinrichs als slot op de deur voor de verdediging, Boymans als meest aanvallende middenvelder en Mayele als diepe spits.


Een fenomeen als Heinrichs is Peter van de Berg nog nooit op zijn pad gekomen

Die fantasieformatie blijft wonderwel overeind. Den Bosch komt een paar keer dichtbij de gelijkmaker, maar Meul toont zich in de lucht en op de grond heer en meester. Een paar minuten voor tijd wordt Mayele door Garlisi de diepte in gestuurd. Mayele toont zich een kerel door vol het duel aan te gaan met doelman Zaaki. En hij toont zich daarna opnieuw een kerel door onverstoorbaar een scheldpartij van veteraan Peter van de Berg te ondergaan. Nog een jongeling met potentie, dus.


Mayele gaat voor de bal (of toch voor de keeper?)

Ongeveer rond dezelfde tijd klinkt vanaf de tribunes het ‘Nao veure Fortuna’ door het stadion. Zelfs met maar 800 mensen kan het nog sfeervol zijn in onze betonnen bak! Drie minuten blessuretijd leveren nog enig angst en beven op. Meul moet nog een keer redding brengen op een schot in de korte hoek.


Concentratie bij Meul

Den Bosch begint aan een alles-of-niets-offensief, dat resulteert in een paar corners op rij. Uit de laatste daarvan eindigt de bal recht voor Brabantse voeten. Het schot vliegt echter hoog over. Dan vindt de scheidsrechter het welletje. De overwinning is voor ons. Inderdaad, waat kan oos gebeure, veer zeen niet te sjlaon.


Grabovac en Kozarac oefenen de ereronde voor Hans Erkens alvast

Linssen dient als stand-in voor onze geliefde directeur

PM