Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen SC Heerenveen (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Michael Verrips en Ivo Pinto. De doelman is geveld door COVID-19; de verdediger is geblesseerd. Ten opzichte van het duel tegen RKC Waalwijk betekent dit dat Lisandro Semedo en Samy Baghdadi terugkeren in de selectie.

Verder zijn ook de nieuwelingen, die Fortuna tijdens en na de transferperiode vastlegde, speelgerechtigd: Dimitrios Siovas, Paul Gladon, Charlison Benschop en Jordan Botaka. Daar staat het vertrek van Bassala Sambou, Emil Hansson, Toshio Lake en Ruben van Kouwen tegenover.

Tegenstander SC Heerenveen heeft roerige weken achter de rug—vooral technisch manager Ferry de Haan. Hij reisde af naar de Westelijke Mijnstreek en haalde er een mes op bij Sjra Philippen, dat hij vervolgens bij terugkeer in Heerenveen in de rug van trainer Johnny Jansen stak. De Haan promoveerde vervolgens assistent-trainer Ole Tobiassen naar de rol van hoofdtrainer. Een gepromoveerde assistent-trainer? Het gebeurt niet alleen in Sittard, Kevin.

De trainerswissel kwam overigens niet uit de lucht vallen. SC Heerenveen verloor de laatste vier duels (drie competitie- en een bekerduel) zonder te scoren, met als gevolg dat SC Heerenveen is afgezakt naar een plek in het rechter rijtje. De Haan heeft hogere ambities met zijn club.

De Haan was ook actief op de transfermarkt. Moest ook, want Henk en Joey Veerman verlieten de club. Dat scheelt een slok op een borrel. Als de vervangers aanpassingstijd nodig hebben, is dit het ideale moment om tegen SC Heerenveen te spelen.

Datzelfde zal SC Heerenveen van Fortuna Sittard denken na het aanschouwen van de beelden van Fortuna’s laatste duel in Waalwijk. Sinterklaas bestaat echt, maar dost zich niet uit in rood-wit, maar geel-groen. We gaan er vanuit dat daar een einde aan komt en wel vanaf vandaag. Zo niet dan hoeft Sjors Ultee zich niet eens te buigen over tactische varianten.

Het aantal mogelijke tactische varianten is namelijk toegenomen sinds de wintertransferperiode. Met Charlison Benschop en Paul Gladon heeft Fortuna twee centrumspitsen binnengehengeld en met Jordan Botaka en de opnieuw fitgeraakte Lisandro Semedo zijn er ook alternatieven op de flanken. Fortuna kan dus 4-3-3 gaan spelen, zonder dat Mats Seuntjens en Zian Flemming op oneigenlijke posities hoeven te spelen.

We verwachten dat Ultee op termijn inderdaad 4-3-3 gaat spelen, maar gaat hij dat vanavond ook al doen? Ga je na één week trainen Benschop (of Gladon), Semedo (of Botaka) en Siovas tegelijkertijd inbrengen in een elftal dat niet draait? Ultee geeft het antwoord in Dagblad de Limburger. Hij gaat ze niet allemaal tegelijk brengen, maar hult zich in nevelen wie hij laat starten en in welke tactische variant.

We veronderstellen dat Ultee vanavond start met een vijfmansverdediging. Mickaël Tirpan en George Cox verdedigen de flanken. Centraal spelen dan drie man. We vermoeden dat Dimitrios Siovas er daar een van is. Zijn basisplek zou dan ten koste gaan van Roel Janssen. Verder Andreas Samaris en Martin Angha centraal achterin.

Vanwege de COVID-19-besmetting van Michael Verrips, keert Yanick van Osch sneller terug in de basis dan verwacht.

Op het middenveld verwachten we in ieder geval aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte. De derde plek is een strijd tussen Tesfaldet Tekie en Arianit Ferati. We gokken op de eerste. In de voorhoede spelen Mats Seuntjens en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? We herkennen alleen keeperstrainer Ruud Hesp, die 335 duels keepte voor Fortuna Sittard. Alleen René Maessen deed beter.

Laatste overwinning thuis tegen SC Heerenveen? 2 Februari 2020. Na een vroege achterstand vocht Fortuna zich naar een 2-1-overwinning via treffers van Felix Passlack en een eigen doelpunt van Sven Botman. We vermoeden dat, als we willen winnen vandaag, diezelfde vechtlust aangesproken moet worden.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Heerenveen: V-W-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-G-W

De KNVB heeft het aangedurfd Joey Kooij opnieuw naar Sittard te sturen. De laatste maal dat hij een duel van Fortuna leidde, liep het duel (thuis tegen FC Emmen) uit de hand. Het leverde Roel Janssen een rode kaart en een schorsing op vanwege het in diskrediet brengen van de arbitrage. Hoe dan ook, we vinden Kooij terug op plek tien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Een middenmoter dus. VAR van dienst is Richard Martens, de onbetwiste koploper in bovenstaande lijst. Mocht Kooij het noorden opnieuw kwijtraken, dan rekenen we op Martens.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Cox; Rienstra, Tekie, Duarte; Flemming en Seuntjens.

Supporters: Voor het eerst sinds 7 november 2021 (thuis tegen PSV) zijn supporters weer welkom in het Fortuna Sittard Stadion. Fortuna mag het stadion voor een derde vullen. Fortuna moet dus keuzes maken en heeft gekozen voor de members. Alle members (plus kinderen onder de dertien) zijn welkom. Je moet wel een reservering maken in Mijn Fortuna. Alle andere geldende maatregelen lees je hier.

Wil je het duel zien, maar kun je niet naar het stadion, dan kun je het duel live zien op ESPN2.