Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag/-avond in het uitduel bij SC Heerenveen (aftrap: 16.30uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo (geblesseerd) en Arianit Ferati (waarschijnlijk nog niet hersteld van zijn kennismaking met corona). Dat betekent dat Richie Musaba terugkeert in de selectie.

Fortuna heeft er wel weer een trainingsweek opzitten en dat zou goed nieuws moeten zijn voor spelers, die tot dusverre nog niet klaar zijn voor negentig minuten voetbal, zoals Ben Rienstra, George Cox, Mickaël Tirpan en Bassala Sambou. Verder is er niemand uitgesloten.

SC Heerenveen is de competitie begonnen, zoals je mocht verwachten. Winst op Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk; een nederlaag tegen AZ en afgelopen weekend een gelijkspel in Groningen. De zes doelpunten die SC Heerenveen tot dusverre maakte, kwamen op naam van twee spelers: Henk Veerman en Tibor Halilović. Samen met Joey Veerman en Siem de Jong zijn dat de mannen die voor het gevaar zorgen.

Bij Fortuna zal er teleurstelling zijn geweest over het vertoonde spel op Spangen. Fortuna had tegen Sparta, gegeven de kracht van beide teams, negentig minuten competitief moeten zijn, maar was dat slechts in delen van de wedstrijd. Niet lang genoeg om aanspraak te kunnen maken op punten, zeker als er ook nog doelpunten op een presenteerblaadje worden aangereikt. Dat zal in Heerenveen beter moeten.

Vorig seizoen won Fortuna overigens het duel in Heerenveen, net als de eerste drie duels van deze competitie, maar aan twaalf punten uit deze vier duels gaat Fortuna dit seizoen niet komen, hooguit zeven.

We verwachten dat Ultee geen wijzigingen doorvoert in de achterhoede. Dat betekent dat Yanick van Osch op doel staat, met daarvoor een viermansverdediging. Mickaël Tirpan speelt op de rechtsbackpositie. George Cox doet hetzelfde aan de linkerkant. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen.

Op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra als controlerende middenvelders en Zian Flemming als aanvallende middenvelder.

In de voorhoede kan Ultee dan weer beschikken over Bassala Sambou als centrumspits, maar we vermoeden dat Ultee start met Mats Seuntjens in de punt van de aanval. Op de flanken kan Ultee vasthouden aan Deroy Duarte en Emil Hansson, maar hij kan ook Samy Baghdadi een nieuwe kans geven. Kiest hij voor Baghdadi dan heeft dat als bijkomend voordeel dat Hansson op zijn favoriete linkerkant kan spelen.

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? We herkennen Ruud Hesp, die in twee periodes 335 officiële duels het doel verdedigde voor Fortuna Sittard. Alleen René Maessen stond vaker aan de aftrap. Hesp is keeperstrainer in Heerenveen.

Laatste uitoverwinning bij SC Heerenveen? 10 Januari 2021. Eerder dit jaar won Fortuna in Heerenveen met 3-1. Ben Rienstra, George Cox en Zian Flemming bezegelden het lot van de Heerenveners in de eerste wedstrijd na de winterstop.

Laatste vijf competitieduels uit bij SC Heerenveen: W-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-W-..-..

De KNVB heeft Laurens Gerrets aangesteld als scheidrechter. We vinden Gerrets terug op plek vier in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een prima scheidsrechter dus. VAR Jannick van der Laan floot pas een duel van Fortuna Sittard ooit en heeft dus geen notering in onze ranglijst.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Hansson (Baghdadi), Seuntjens en Duarte (Hansson).

Supporters: De autoriteiten hebben een verplichte bus-/autocombi opgelegd. Er zullen 240 supporters in het uitvak zitten. Ga je met de auto, dan parkeer je op P5A. De supportersbussen vertrekken om 12.15uur aan de voorzijde van het stadion. Het duel wordt ook live uitgezonden op ESPN.