Na de teleurstellende partij op Spangen zijn we erg benieuwd hoe Fortuna vandaag in het verre Noorden voor de dag zal komen. Dat blijkt weliswaar wat beter dan vorige week, maar een vroege en simpele tegentreffer en het totale gebrek aan aanvallende dreiging zorgen er toch voor dat we tegen de tweede nederlaag van het seizoen aan lopen. Met name het feit dat we in vijfennegentig minuten tijd geen enkele uitgespeelde kans bij elkaar weten te voetballen, baart zelfs de meest optimistisch ingestelde supporters behoorlijk zorgen.


18 september 2021

Fortuna letterlijk kansloos in Heerenveen

SC Heerenveen 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 5. Veerman 1-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox (74. Noslin); Tekie, Rienstra, Duarte; Hansson (63. Lake), Seuntjens, Sambou (74. Baghdadi).
Toeschouwers: 16.400.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Sambou, Baghdadi, Duarte
Rood (Fortuna): –

De nederlaag bij Sparta heeft tweehonderdveertig Fortunezen er niet van weerhouden om vandaag naar het Abe Lenstra af te reizen. 162 fans doen dat met eigen vervoer, 78 kiezen er voor de bus. Die 78 mogen gerust waaghalzen genoemd worden, ten minste als ik de verhalen over de reis naar Rotterdam mag geloven. Daar waar ik zelf aan de terugreis van vakantie bezig was, werden de supporters in de bussen blootgesteld aan een optreden van onze enthousiaste Brunssumse volkszanger, de wisselende gevolgen van het drankgebruik bij zowel enkele jeugdige als oudere passagiers, de frustraties van een bekende en verstokte roker uit Vak C en als klap op de vuurpijl een tirade van de buscoördinator op de vluchtstrook van de autoweg. Voor bovenstaande berichtgeving was ik volledig afhankelijk van de getuigenissen van een aantal busreizigers én het verslag van mijn collega op deze website.

En met name bij dat verslag ging het blijkbaar nogal mis. Guido, ik mag toch hopen dat je na bijna vijftig jaar het verschil tussen een vluchtstrook en de afrit van een autoweg wel kent?! En als volwaardig journalist wordt er van je verwacht dat je hoor en wederhoor toepast. Waarom is dat niet gebeurd en moest ik de reactie van de buscoördinator via social media vernemen? Dat je verslag, buiten het verhaal over de vluchtstrook, feitelijk op geen enkel punt werd tegengesproken doet niet ter zake. Als redactie hebben we deze zaak uiteraard hoog opgepakt en besloten dat Guido voor drie maanden (waarvan drie voorwaardelijk) wordt geschorst voor het schrijven van wedstrijdverslagen, met een proeftijd van twee verslagen.

Helaas vernamen we afgelopen week dat het schijnbare tumult in de bussen voor twee supporters een busverbod voor drie uitwedstrijden heeft opgeleverd. Los van het feit dat een van de incidenten naar verluidt (gebaseerd op de getuigenissen van enkele betrouwbare bronnen) nogal opgeblazen is en met ook met een waarschuwing afgedaan had kunnen worden, hopen we dat deze maatregel geen voorbode is voor de rest van het seizoen. Eigenlijk moeten we dit soort maatregelen als club en vereniging ook helemaal niet willen. Fortuna is bij een zo goed mogelijk gevuld uitvak gebaat en daarbij is elke supporter er één. Als iedereen gewoon een beetje normaal doet en elkaar aanspreekt als het gedrag écht niet meer door de beugel kan. En als ook de busbegeleiders met een beetje inlevingsvermogen en pedagogisch inzicht met de medepassagiers omgaan, dan komen we al een heel eind en zijn dit soort ‘straffen’ helemaal niet nodig.

Het voordeel van de grote uitvakken in veel stadions is dat ook de supporters in de categorieën zilver en brons doorgaans in de gelegenheid worden gesteld om een kaartje te bemachtigen. Het verbaasde me dan ook op social media te lezen dat dat blijkbaar níet het geval is. Of was het in dit geval weer klagen om het klagen? Als je toch niet naar uitwedstrijden wilt of kunt gaan, mekker dan s.v.p. ook niet over het al dan niet beschikbaar zijn van tickets. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer ik tijdens de lockdown klaagde dat de sportscholen gesloten waren, terwijl ik helemaal niet wílde gaan sporten. Dat dat misschien wel beter voor me zou zijn, is een ander verhaal.

Nadat iedereen in de twee gereedstaande bussen is gestapt en Guido nog een uitbrander heeft ontvangen van het buscomité voor zijn ‘negativiteit’ in het verslag, kan de reis beginnen. Bart heeft vandaag voor een geluidsbox gezorgd en verzorgt in de beginfase de muziek. Na lang aandringen mag Doom de besturing overnemen, iets waar Bart al binnen tien minuten spijt van krijgt. Na ‘Alie Exprezz’ volgt ‘Danny’s Autopaleis’ en ook de inmiddels klassieke ‘Zwemmen in Bacardi lemon’ en ‘Bon gepakt’ komen langs. Doom toegang tot je geluidsbox geven is hetzelfde als Maurice een asbak geven: je weet precies wat er volgt.

Ergens in de buurt van Arnhem wordt er gestopt. Deze keer niet bij een tankstation, dat uitje wordt voor de terugrit bewaard. Als we uitstappen zie ik tot mijn verbazing dat er zelfs geen parkeerstrook voorhanden is. Het lijkt meer op een korte pitstraat op een Formule 1 circuit. Maar goed, ook hier kunnen blazen geleegd worden en voor degenen die dat willen een sigaretje worden gerookt. Nadat Mosselman me heeft bijgepraat over de veteranen van Thoear en de biervoorraad in zijn koelcel, hervatten we de rit naar Friesland.


Een meer basic stopplaats vind je nergens

Aangekomen in het Abe Lenstra Stadion schaf ik naast een broodje kroket een programmaboekje aan. Het broodje smaakt prima, ik kan geen enkel punt van kritiek bedenken. Daar is ook geen tijd voor, het wordt nu tijd om mijn aandacht naar de gebeurtenissen op het veld te verplaatsen. Uiteraard ben ik benieuwd of de off day op Spangen gevolgen heeft voor de basisopstelling. Sjors Ultee blijkt die op slechts één plek gewijzigd te hebben, maar dat heeft ogenschijnlijk niks te maken met de prestatie in Rotterdam. Zian Flemming ontbreekt in de selectie. Of dat door een blessure komt of een andere oorzaak heeft, is me niet helemaal duidelijk. Bassala Sambou neemt zijn plaats in ieder geval in. Verder ontbreken Arianit Ferati en Ivo Pinto wegens blessures. 

Fortuna deelt in de derde minuut het eerste mini-speldenprikje uit wanneer Tesfaldet Tekie het probeert met een schot in de korte hoek. Dat levert echter geen treffer op. Aan de andere kant is het bij de eerste de beste kans helaas wél al raak. Een diagonaal schot wordt door Yanick van Osch tot hoekschop verwerkt. Bij die corner let Roel Janssen vooral op de bal, waardoor hij Henk Veerman niet uit zijn rug richting de bal ziet komen. Als Veerman kopt, is Janssen te laat met reageren. De bal caramboleert via het hoofd van Veerman in de lange hoek, waar verrassend genoeg niemand geposteerd staat. Na nog geen vijf minuten spelen mogen we dus al in de achtervolging.

Bij de eerstvolgende hoekschop is het bijna weer raak. Nu is het Ben Rienstra die de lange Veerman niet kan beletten om te koppen. Deze keer gaat de bal gelukkig net langs de voor ons goede kant van de paal. Laten we hopen dat we snel een antwoord op dit soort standaardsituaties vinden, want dit gaat zo niet goed.


Woudenberg zet Tirpan al vroeg onder druk

Het is vervolgens wachten tot halverwege de eerste helft voordat we een goede aanval van Fortuna mogen noteren. Een pass van Martin Angha wordt door Mats Seuntjens ter hoogte van de middenlijn in een keer doorgespeeld op Deroy Duarte. Duarte schermt de bal goed af en speelt de bal terug op Seuntjens. Die heeft al gezien dat Rienstra diep gaat en geeft de bal wederom in één keer in de diepte en precies in de loop van Rienstra mee. Ben ziet op rechts Emil Hansson helemaal vrij staan en bij een beheerst tikkie breed zou Hansson wellicht meteen op doel kunnen uithalen. Helaas is de pass van Rienstra te hard waardoor Hansson niks anders rest dan een voorzet te geven. Die komt bij de tweede paal nog wel in de buurt van Sambou maar die maakt in het duel dat hij aangaat een overtreding waarvoor scheidsrechter Gerrets fluit. Dit soort eindpassing en details worden later door Ultee in de nabespreking genoemd als de momenten die in dit soort wedstrijden het verschil kunnen maken.


Ook deze beslissende pass zal te hard en onzuiver blijken

Fortuna heeft zich na de tegentreffer dan wel enigszins herpakt, tot echt uitgespeelde kansen of goede doelpogingen komt het in de eerste helft niet. Heerenveen heeft geen duidelijk overwicht maar hoeft zich ook niet overmatig in te spannen om de voorsprong vast te houden. Zo bereiken we dan ook met een 1-0 achterstand de rust.

Wie denkt dat Fortuna fris en vol op jacht naar de gelijkmaker uit de kleedkamers komt, komt helaas bedrogen uit. Binnen vijf minuten na rust is de thuisploeg dichter bij een verdubbeling van de voorsprong dan dat wij in de buurt van de gelijkmaker komen. Eerst draait en kapt Benjamin Nygren zich vrij van George Cox en Roel Janssen. Zijn poging de bal in de lange hoek te plaatsen, wordt echter door Van Osch doorzien. Amper een minuut later is het Lucas Woudenberg die zijn geluk mag beproeven. Na een steekpass van Joey Veerman legt Siem de Jong de bal terug op de mee opgekomen Woudenberg. Zijn schot gaat een meter voorlangs ons doel.

Na iets meer dan een uur spelen vervangt Toshio Lake Hansson. In tegenstelling tot de duels tegen FC Twente en Sparta brengt de inbreng van Lake niet direct een schokeffect teweeg. Sterker nog, een paar minuten na de wissel is het weer Heerenveen dat gevaarlijk voor het doel van Van Osch opduikt. Balverlies van Tekie leidt een snelle counter van de Friezen in. Na een lange scrimmage op de rand van het strafschopgebied eindigt de bal voor de voeten van Henk Veerman. Diens inzet met links is te zacht om Van Osch te verschalken. Bij een duel voorafgaand aan die kans van Veerman is Cox aan zijn been geraakt.


Onvrede over een scheidsrechterlijke beslissing in beeld gebracht

Met nog twintig minuten op de klok speelt Sambou Lake aan. Lake haalt uit maar zijn schot is niet van dien aard dat Erwin Mulder in verlegenheid wordt gebracht. Aan de andere kant is het weer de beurt aan Heerenveen. Een voorzet van Anthony Musaba wordt van acht meter hard op doel ingeschoten door Tibor Halilovic. Met een katachtige beweging redt Van Osch de bal met één vuist waarna het leer de lucht in vliegt en alsnog richting het doel draait. Yanick is echter razendsnel opgesprongen na zijn redding en tikt de bal nog net voor de doellijn weg. Een schitterende redding die het voortijdige einde van de wedstrijd voorkomt. We leven nog.

Een kwartier voor tijd brengt Ultee met Tijjani Noslin (die daarmee zijn officiële debuut maakt) en Samy Baghdadi twee verse krachten. Sambou en de even eerder geblesseerd geraakte Cox vertrekken richting dug-out. Het eerste wapenfeit van Baghdadi is het ontvangen van een gele kaart. Nadat Lake een simpele bal van een paar meter toch nog naast Baghdadi weet te plaatsen, moet laatstgenoemde aan de noodrem trekken om een gevaarlijke counter van Heerenveen te onderbreken. Dat lukt helaas niet, maar nadat het spel even later stil ligt, ontvangt Samy alsnog een terechte gele prent.


Duarte lijkt zich al snel vast in de basis te hebben gespeeld

De tijd begint nu echt te dringen en uitgespeelde kansen aan Sittardse zijde hebben we vanmiddag nog niet gezien. Dat brengt Duarte ertoe het maar eens van afstand te proberen. Zijn schot met links is niet onaardig en dwingt Mulder tot een gestrekte duik. Maar de goalie heeft de bal wel klem waardoor verder Sittards gevaar voorkomen wordt. Het spel golft in de slotfase wat meer op en neer en binnen een minuut na de poging van Duarte krijgt Rahmi Hajal een goede schietkans. Ook deze wordt echter door Van Osch onschadelijk gemaakt.

Er staan nog slechts drie minuten officiële speeltijd op de klok als Seuntjens aan een actie vanaf de rechterflank begint. Eenmaal in het centrum aangekomen haalt Mats met links uit. Zijn schot wordt gekraakt maar de bal landt in het gebied tussen Noslin en keeper Mulder. Mulder tikt de bal naar de zijkant, waarna Noslin probeert de bal af te schermen met de keeper in zijn rug. Daarbij lijkt Mulder Tijjani aan te tikken. Maar op dat moment vlagt de grensrechter voor buitenspel, een signaal dat scheidsrechter Gerrets overneemt. In de herhaling zien we later dat het zeker geen buitenspel was. De VAR kijkt nog wel even of Mulder geen overtreding op Noslin beging, maar besluit al snel dat dat niet het geval is. Op tv wordt er niet op dit moment ingezoomd, dus of Fortuna hier wellicht een strafschop had moeten krijgen, durf ik niet te zeggen.


Noslin in duel met Mulder

We zijn inmiddels in de tweede minuut van de blessuretijd aanbeland als Seuntjens halverwege de helft van Heerenveen door Rienstra wordt aangespeeld. Eerdere voorzetten leverden weinig op, dus probeert Mats het maar eens zelf. Zijn knal van ruim vijfentwintig meter is zeker niet slecht maar zeilt een metertje over de kruising heen. Even later is het wederom Seuntjens die aan de bal is. Deze keer tracht hij een medespeler in te spelen, maar de bal wordt (duidelijk) getoucheerd door een Friesche voet waarna de bal over de achterlijn rolt. Gerrets staat er met zijn neus bovenop en ook de grensrechter staat wellicht tien, vijftien meter van de situatie vandaan. Toch besluiten beiden tot het geven van een achterbal. Niet dat Fortuna vast en zeker gescoord zou hebben uit de hoekschop, maar we waren zo wellicht wel dichter bij een treffer gekomen dan met negentig minuten regulier veldspel.

Het slotoffensiefje eindigt met een actie van Noslin die zich in het strafschopgebied wegdraait van zijn tegenstander maar zijn schot gblokt ziet worden. De bal valt na een korte scrimmage voor de voeten van Baghdadi die het leer hard maar tevens ook over het doel schiet. Fortuna’s hoop om nu wel een hoekschop te krijgen, is vergeefs. Gerrets is niet gediend van het commentaar op zijn leiding en geeft Duarte hiervoor nog een gele prent. Met het geven van de kaart en het bijwerken van de administratie voor de vrienden in Zeist verstrijkt ook de laatste halve minuut van de vijf minuten toegekende extra tijd. Nadat Gerrets is uitgeschreven en Mulder de bal weer in het spel heeft gebracht, fluit de leidsman voor het einde van de wedstrijd en is de tweede nederlaag van het seizoen een feit.


Teleurgestelde gezichten na afloop

Fortuna speelt vandaag beter (of minder slecht, hoe u wilt) dan vorige week tegen Sparta. Zoals Ultee in de nabespreking terecht aangeeft, ontbreekt het in de eindfase vanaf een meter of dertig voor het vijandige doel aan finesse en creativiteit. En juist in die regio zorgden Flemming, Sebastian Polter en Lisandro Semedo afgelopen seizoen voor het gevaar én doelpunten. Precies de spelers die we vandaag, voorlopig of in het geval van Polter zelfs helemaal moeten missen. Seuntjens toonde ook tegen Heerenveen weer aan Fortuna’s beste voetballer te zijn, maar hij kan uiteraard niet elke wedstrijd in zijn eentje beslissen. En zo baart het gebrek aan aanvallende stootkracht ons, naast de veel te makkelijk weggegeven tegentreffer, vooralsnog de meeste zorgen. Om toch met een enigszins positieve noot af te sluiten, zag ik vandaag Van Osch weer als vanouds reddingen maken en speelden Rienstra en Mickaël Tirpan weer eens de volle negentig minuten mee. Dat laatste is vooral belangrijk voor hun wedstrijdritme en moet in de nabije toekomst zijn vruchten af gaan werpen, maar daar kopen we vandaag verder helaas niks voor.

Het is te hopen dat spelers als Cox, Rienstra en Tirpan snel weer op hun oude niveau komen en dat in aanvallend opzicht Flemming en Semedo rap terugkeren en voor doelpunten gaan zorgen. Anders krijgen we nog een aantal erg lastige weken en zelfs maanden voor de boeg met dinsdag al de volgende ondankbare opdracht als Ajax in Sittard op bezoek komt.

De terugreis verloopt in eerste instantie erg rustig doordat het duo Maurice en Bart de geluidsbox niet meer ter beschikking wilt stellen. Net als op de heenreis weet Doom de heren over te halen en eveneens net als op de heenreis krijgen ze daar al snel spijt van. De opluchting is dan ook groot als de batterij van de box de pijp aan Maarten geeft. Na een niet geheel vlekkeloos bezoekje aan een tankstation, hervatten we de route naar het zuiden. Het feit dat het beschikbare bier even later uitverkocht blijkt te zijn, past eigenlijk wel in de sfeer van de dag. Rond de klok van tienen bereiken we moe en helaas niet voldaan onze thuisbasis aan de Milaanstraat. Volgende keer beter!

COYS!