De soap rondom Fortuna Sittard-verdediger Roel Janssen is ten einde. Tijdens het thuisduel tegen FC Emmen trekt Roel Janssen na een klein uur aan de arm van FC Emmen-aanvaller Paul Gladon. Gladon, uitgekookt als hij is, gaat onmiddellijk naar de grond. Niet slim van Janssen, te meer omdat Gladon nog niet zo ver is dat hij daadwerkelijk op doel kan trappen, Martin Angha in de nabijheid verkeert en Yanick van Osch inmiddels zijn doel heeft verkleind.

Dat zijn allemaal factoren die scheidsrechter Joey Kooij niet meeweegt in zijn besluit om te fluiten voor een strafschop en Janssen een rode prent voor te houden. Toch moet nog enig voorbehoud worden aangetekend, want we hebben nog een VAR achter de hand. In de TV-cabine te Zeist spoelt VAR Rob Dieperink de beelden talloze malen terug, herbekijkt de situatie, maar gaat mee met de beslissing van Kooij: strafschop en rood.

Na afloop van het duel verschijnt Janssen voor de camera van ESPN en geeft zijn visie op de situatie rondom de strafschop en de rode kaart. Conclusie: strafschop terecht, rode kaart niet. Daarnaast trekt Janssen de conclusie dat Kooij niet kan fluiten en bij tegenspraak meteen met represailles dreigt (lees: een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding).

Het is koren op de molen voor de analisten die de praatprogramma’s rondom de competitieduels moeten volpraten. Daar waar na afloop van het duel tegen Feyenoord de opbouwende kwaliteiten van Martin Angha op de korrel worden genomen, is nu Roel Janssen aan de beurt. Ook het ooit vermaarde weekblad Voetbal International doet een duit in het zakje door het op te nemen voor Kooij en zich af te vragen of iemand Janssen een spiegel kan voorhouden. Wie kan er niets van?

Datzelfde (inmiddels hypocriete) Voetbal International trekt enkele pagina’s verder een velhaast gelijke conclusie als Janssen trok door Kooij’s optreden met een 3 te waarderen.

Naast een schorsing voor zijn rode kaart kan Janssen eveneens een schorsing tegemoet zien naar aanleiding van zijn interview na afloop van het duel voor de camera van ESPN, zo oordeelt de onafhankelijk aanklager van de KNVB.

Na een paar dagen ampel beraad is de tuchtcommissie van de KNVB eruit. Roel Janssen wordt vrijgesproken voor zijn rode kaart die hij van arbiter Kooij kreeg tijdens het thuisduel tegen FC Emmen, omdat bij het strafschopincident Martin Angha in de nabijheid verkeerde en Yanick van Osch inmiddels zijn doel had verkleind. Feiten die Joey Kooij, VAR Rob Dieprink en nota bene Coördinator Scheidsrechterszaken Dick van Egmond niet op andere gedachten brachten en vonden (en ongetwijfeld vinden) dat een rode kaart gerechtvaardigd is.

Maar dan neemt de soap een bizarre wending. De tuchtcommissie van de KNVB is het dus met Janssen eens dat de rode kaart nergens op sloeg, maar als Janssen daar gewag van maakt mag dat niet en schorst Janssen voor één duel vanwege zijn commentaar op het optreden van Joey Kooij.

Daarmee eindigt een voor Roel Janssen bizarre week en is dus geschorst voor het duel tegen ADO Den Haag van volgend weekend.

Bron: Tuchtcommissie KNVB