Interim-trainers Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens kunnen vanavond in het uitduel bij SC Heerenveen (aftrap: 21.00uur) een beroep doen op de volledige selectie. Niemand is geblesseerd of uitgesloten, alhoewel Mats Seuntjens al erg vroeg in het seizoen moet gaan oppassen. Hij pakte drie gele kaarten in de eerste drie duels.

SC Heerenveen is de competitie behoorlijk begonnen. De ploeg verloor nog niet, incasseerde zelfs nog geen doelpunt in de eerste drie duels en pakte vijf punten. Wellicht zit er voor Heerenveen onder de nieuwe trainer Kees van Wonderen meer in het vat dan een middenmootpositie, zoals in de afgelopen seizoenen.

Zeker als de club erin slaagt de rust in de organisatie te bewaren, iets wat de afgelopen jaren zelden lukte in Heerenveen en iets wat de ontslagen mascotte Heero graag zo wil houden.

Van organisatorische rust was afgelopen week in Sittard natuurlijk geen sprake. Fortuna Sittard ontsloeg trainer Sjors Ultee na 66 opeenvolgende duels hoofdverantwoordelijk te zijn geweest voor het eerste elftal, waarvan de laatste drie in het huidige seizoen. Het is met name dat laatste dat beklijfde in de media.

Fortuna wierp tegen dat er al langer twijfels waren, die nu tot ingrijpen hebben geleid. Dat kan, maar het idee dat elke dag in een kalenderjaar even geschikt of ongeschikt is voor zo’n ingreep, is natuurlijk niet waar. Zo’n wisseling van de wacht doe je na afloop van een seizoen, niet drie wedstrijden in een lopend seizoen.


Als we Ars mogen geloven, zal het ontslag voor Ultee niet als een verrassing zijn gekomen

De storm van kritiek die Fortuna over zich heen kreeg, bevatte ook weer de nodige overdrijvingen. Zo zou Fortuna Sittard een ‘trainerskerkhof’ zijn. Ultee was een van de langstzittende trainers in de eredivisie. Als Sittard een trainerskerkhof is, dan is het niet lastig een fraaie lijst trainerskerkhoven in de eredivisie samen te stellen. Een prachtig onderwerp voor een voetbalboek, trouwens.

Fortuna moet verder en in afwachting van een nieuwe trainer, nemen de assistenten Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens de honneurs waar. Zij zullen de focus terug hebben moeten brengen op het duel tegen SC Heerenveen.

Fortuna had vast gehoopt minimaal drie punten over te houden aan het Friesche tweeluik, met meer hoop thuis tegen SC Cambuur dan uit bij SC Heerenveen. Tegen SC Cambuur lukte het niet, dan moet het maar gebeuren in Heerenveen, want Fortuna wil van de hatelijke nul af.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Vergoossen / Schepens het roer helemaal om gaan gooien. We vermoeden dat ze de verdediging intact laten. Dat zou betekenen dat Yanick van Osch het doel verdedigt, alhoewel Sjors Ultee zich na afloop van het duel tegen SC Cambuur kritisch uitliet over Van Osch. De defensie bestaat verder uit rechtsback Mickaël Tirpan, de centrale verdedigers Rodrigo Guth en Dimitris Siovas, en linksback George Cox.

We vermoeden dat er op het middenveld wel (twee) wijzigingen zullen plaatsvinden. We verwachten Deroy Duarte aan de aftrap, maar Arianit Ferati en Paul Gladon zouden hun basisplek wel eens kunnen verliezen. We vermoeden dat Vergoossen / Schepens op zeker gaan spelen en kiezen voor de aankopen Doğan Erdoğan en Cole Bassett, die in moeilijke omstandigheden mogen laten zien waarom ze gehaald zijn.


Daniël van Kaam kwam niet, zou Cole Bassett gekomen zijn als hij vorige week wist wat hij nu weet?

In de voorhoede verwachten we geen wijzigingen. Dat betekent dat Iñigo Córdoba start op de rechterflank. Burak Yilmaz speelt in de spits. Aanvoerder Mats Seuntjens speelt aan de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? Op het veld herkennen we niemand. Ernaast herkennen we Ruud Hesp, de keeperstrainer. In twee periodes speelde Hesp 335 duels voor Fortuna Sittard. Alleen René Maessen kwam vaker uit voor Fortuna Sittard.

Laatste uitoverwinning bij SC Heerenveen? 10 Januari 2021. Twee seizoenen geleden won Fortuna Sittard voor het laatst in Heerenveen. Ben Rienstra, George Cox en Zian Flemming beslisten het duel al bij rust. Na negentig minuten stonden de 1-3 eindcijfers op het bord.


Ben Rienstra opende de score destijds

Laatste vijf competitieduels uit bij SC Heerenveen: V-W-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-..-..

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter in Heerenveen. Higler staat op plek twaalf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een middenmoter dus. Dat geldt niet voor VAR Erwin Blank, die op plek vijf staat in bovenstaande lijst. Op papier dus een eerlijke scheidsrechter en een prima VAR.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan, Bassett; Córdoba, Yilmaz en Seuntjens.

Supporters: Er zullen morgen 235 fans meereizen naar Heerenveen. Busreizigers melden zich om 16.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen vanaf 19.15uur omwisselbiljetten omruilen op de A32 ter hoogte van Paardeweide. Wil je Fortuna aan het werk zien, maar ben je niet in de gelegenheid het stadion te bezoeken, schakel dan in op ESPN3 voor een live-uitzending van het duel.