Fortuna begint met een zeer defensieve opstelling aan het belangrijke duel met RKC. Na een dramatische eerste helft, waarin net als vorige week tegen AZ enkele cadeautjes worden weggegeven die niet zouden misstaan bij een amateurduel in de derde klasse, kijkt Fortuna tegen een 2-0 achterstand aan. In de tweede helft toont de ploeg weliswaar een ander gezicht en komt door een penalty van Seuntjens terug in de wedstrijd, maar het blijkt uiteindelijk te weinig om ten minste nog een punt aan deze wedstrijd over te houden. En zo wordt de druk op de clubleiding tijdens de lopende transferperiode én voor spelers en staf op de resterende veertien wedstrijd nóg groter.

23 januari 2022

Dramatische eerste helft kost Fortuna kop in Waalwijk

RKC Waalwijk 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 2. Gaari 1-0, 19. Kramer 2-0, 65. Seuntjens 2-1.
Opstelling: Verrips; Tirpan (88. Noslin), Angha, Lonwijk (46. Ferati), Janssen (83. Johansson), Cox; Duarte, Samaris (46. Pinto), Rienstra; Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Janssen, Tirpan, Pinto, Rienstra

De Fortuna-fans die hunkeren naar versterkingen tijdens de lopende Winter Mercato, kwamen afgelopen week wederom van een koude kermis thuis. Buiten de komst van  Michael Verrips en het mogelijke vertrek van Bassala Sambou blijft het vooralsnog angstvallig stil in Sittard. Diezelfde Sambou ontbreekt vanavond dan ook op het wedstrijdformulier. Verder is de selectie, op Lisandro Semedo en Samy Baghdadi na, compleet voor het belangrijke treffen met RKC.

Ten opzicht van de basisploeg die vorige week tegen AZ startte, maakt Arianit Ferati plaats voor Nigel Lonwijk. Daardoor schuift Andreas Samaris een plekje naar voren. We gaan dus blijkbaar met nóg meer verdedigende intenties spelen. Meer verdedigers maakt de kans op verdedigende fouten niet kleiner en misschien zelfs groter. We zullen de komende anderhalf uur zien of de opzet van Sjors Ultee zijn vruchten af gaat werpen.

Na tachtig seconden kunnen we al een voorzichtig ‘NEE’ als antwoord op die vraag noteren. Wie anders dan Finn Stokkers draait vlak voor de middenlijn weg bij Martin Angha. Stokkers tikt de bal langs Lonwijk, maar Nigel lijkt deze passeeractie op snelheid te corrigeren. Stokkers zet nog wel druk op Lonwijk waardoor diens bal niet rustig op Michael Verrips wordt gespeeld, maar een paar meter verderop voor de voeten van Juriën Gaari belandt. Gaari twijfelt niet en schiet door de benen van Verrips de 1-0 binnen. Alweer een kinderlijk eenvoudig weggegeven doelpunt. Op deze manier roep je degradatie natuurlijk wel heel gemakkelijk over jezelf af.

Na vijf minuten meldt Fortuna zich voorzichtig in de buurt van het Waalwijkse doel. Andreas Samaris komt vanaf rechts naar binnen en legt af op Ben Rienstra. Rienstra schiet uit de draai laag richting rechterhoek. Dat had Etienne Vaessen al zien aankomen, waardoor hij tijdig richting de juiste hoek duikt en de bal klemvast pakt.

Spaarzaam moment in de eerste helft: Fortuna in de aanval

Het blijkt al snel Fortuna’s enige speldenprikje in de openingsfase van deze wedstrijd te zijn. RKC zet vroeg druk en Fortuna speelt vrijwel elke bal in de voeten van een tegenstander. Twee minuten na het kansje van Rienstra frommelt Jens Odgaard zich tussen Angha en Lonwijk door. Zijn schot mist echter kracht en richting en verdwijnt naast het doel. Naast Stokkers heeft RKC in de persoon van Dario van den Buijs nog een oud-Fortunees in haar gelederen. Van den Buijs laat zich na een dik kwartier gelden bij een hoekschop maar ziet zijn kopbal enkele meters naast gaan.

Terwijl Samaris even later langs de kant wordt behandeld voor een bloedlip na een tikje in zijn gezicht door Odgaard, schiet diezelfde Odgaard bij een hoekschop vanaf de rand van het strafschopgebied gevaarlijk in. Verrips ziet de bal gelukkig door een woud van spelers zijn kant opkomen en redt goed.

Helaas gaat het een minuut later alsnog mis. Samaris is inmiddels terug in het veld en gaat ter hoogte van de middenlijn een kopduel aan met Odgaard. Samaris pretendeert daarbij wederom in zijn gezicht geraakt te worden, maar scheidsrechter Gözübüyük laat doorspelen. Odgaard geeft de bal meteen diep op Stokkers. Niet alleen Lonwijk maar ook Angha rent achter Stokkers aan. Finn kijkt rustig en ziet in zijn linker ooghoek dat Michiel Kramer mee is gelopen en geheel vrij staat. De bal wordt keurig breed gelegd waarna Kramer het leer over de uitkomende Verrips in het doel wipt. Nog geen twintig minuten op de klok en de wedstrijd lijkt nu al gespeeld.

Stokkers en co zetten flink druk op Samaris

We hebben inmiddels een kwart van de wedstrijd achter de rug en ik heb al enorme pijn aan mijn ogen van het vertoonde spel. Onze enige twee aanvallend ingestelde spelers komen helemaal niet in het spel voor. Achterin schutteren we bij zo ongeveer elk balcontact en vaker niet dan wel eindigt een pass bij een speler met een groen shirt. Niet alleen de Fortuna-supporters die voor de buis zitten, ergeren zich kapot. Blijkbaar ook Roel Janssen. Vlak voor de dug-out gaat hij met een drieste tackle door op Alexander Büttner. Met de getoonde gele kaart komt hij nog goed weg. Als we ook nog met tien man zouden komen te staan, was de wedstrijd al helemaal afgelopen. Een erg domme actie van Roel, die vorige week met zijn fout al een groot aandeel in de nederlaag tegen AZ had. Het zegt alles over het huidige Fortuna: frustraties winnen het van verstand.

Diezelfde Janssen is na een half uur spelen het slachtoffer van een elleboogtik van Kramer. Gözübüyük staat er met zijn neus bovenop, fluit wel voor een overtreding maar vindt het blijkbaar niet voldoende voor een kaart. Een minuut later lijkt ook Verrips te gaan delen in de Sittardse malaise. Een uittrap over de grond belandt pardoes in de voeten van Odgaard. De goalie is vervolgens nét op tijd terug om een tegentreffer te voorkomen door de bal naast het doel te tikken.

Aan inzet ontbreekt het doorgaans niet bij Deroy

RKC zet Fortuna dan wel een beetje onder druk, maar veel is er vanavond niet voor nodig om in balbezit te komen. Opbouwen van achteruit moeten door Lonwijk verzorgd worden en die oogt allerminst op zijn gemak in die rol. Net als Verrips even eerder, speelt nu Lonwijk de bal in de voeten van een tegenstander. Die stuurt meteen Stokkers diep waarna Verrips met een goede redding de 3-0 voorkomt.

Want de 3-0 hangt veel meer in de lucht dan een mogelijke 2-1. RKC lacht zich kapot en mag zich vooral zelf verwijten dat het bij rust slechts 2-0 staat. Want ook een hard schot van Büttner na een counter levert geen derde Waalwijkse treffer op.

Na eerder een gefrustreerde Janssen aan het werk gezien te hebben, is het nu de beurt aan Mickaël Tirpan. Ik heb de rechtsback sinds zijn rentree in Sittard op nog geen fatsoenlijke helft voetbal kunnen betrappen. Hij grossiert elke wedstrijd in balverlies, ziet vooral de hielen van zijn tegenstander en voorzetten belanden doorgaans niet waar ze zouden moeten belanden. Op slag van rust verspeelt Tirpan weer eens een  bal aan de zijlijn. Vervolgens denkt hij wel recht te hebben op een ingooi en wanneer die aan RKC wordt gegeven, gooit hij de bal boos weg. Kramer staat erbij en grinnikt om de actie van de Belg. Waarop Tirpan als een ware macho neus-aan-neus met zijn tegenstander gaat staan. Gözübüyük maant Tirpan tot rust, maar Mickaël wilt blijkbaar koste wat kost een gele prent ontvangen. Na een opmerking in de richting van de leidsman krijgt hij dan toch zijn zin. Een totaal overbodige kaart, wederom geboren uit frustratie. Het is meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Helaas is Mickaël nog geen schim van vorig seizoen

Terwijl ik in de eerste helft mijn hoofd regelmatig vol afschuw van de tv keerde, dacht ik na over wat er dit seizoen nu zo heel anders is dan vorig jaar. Natuurlijk begon het seizoen slecht met diverse blessures voor bepalende spelers. Maar dat is inmiddels alweer maanden geleden en mag nu niet meer als excuus worden opgevoerd. Vorig seizoen zorgde Ultee na een paar wedstrijden voor rust in de ploeg door een duidelijke speelstijl en een, voor zover mogelijk, vaste formatie. Ook toen leunde Fortuna vooral terug en hoefde niet zo zeer constant in balbezit te zijn. Maar door de razendsnelle en vaak ook levensgevaarlijke omschakeling én het feit dat er achterin weinig rare dingen werden gedaan, werd de ploeg een lastig te bespelen tegenstander en kwam er door de behaalde punten al snel vertrouwen in het team. Met Flemming, Seuntjens, Sebastian Polter, Semedo en Tesfaldet Tekie had Fortuna een moeilijk te bestrijden aanval waaraan elke tegenstander zijn handen vol had. Door de afwezigheid van Semedo, het niet gecompenseerde vertrek van Polter en de op de bank belande Tekie zijn Fortuna’s offensieve aspiraties wel heel erg uitgedund. Eredivisiewaardige opties zitten er niet meer op de bank. Een tegenstander hoeft nu nog maar twee spelers in de gaten te houden en krijgt bovendien per wedstrijd meerdere cadeautjes aangereikt die te mooi zijn om niet aan te nemen. Dat laatste is weer een logisch gevolg van het gebrek aan vertrouwen en de constante druk die op onze verdediging ligt. De balans tussen verdediging en aanval is volledig zoek en we zien wekelijks dat dat vragen om problemen is. Maar goed, ik ben geen zelfbenoemd kenner dus of bovenstaande analyse hout snijdt, wie zal het zeggen.

Het zeer matige optreden betekent voor Lonwijk dat hij na rust in het kleedlokaal achter mag blijven. Datzelfde geldt voor Samaris. Zij worden vervangen door Ivo Pinto en Arianit Ferati. We gaan dus in een íets aanvallendere opstelling proberen om alsnog iets van de wedstrijd te maken.

De wissels lijken vrij snel effect te sorteren. RKC gaat niet erg hard op zoek naar een derde treffer en Fortuna probeert de tegenstander nu wél onder druk te zetten en sneller vooruit te voetballen. Na een overtreding op George Cox neemt Zian Flemming plaats achter de bal. Zijn vrije trap draait goed richting de korte hoek, maar Vaessen redt met een goede reflex. Even later probeert Deroy Duarte het met een schot van afstand. Ook deze inzet wordt door Vaessen onschadelijk gemaakt.

Cox wordt pootje gelapt

Ferati valt goed in en zoekt in balbezit vrijwel altijd de weg naar voren. Het is dan ook niet vreemd dat hij aan de basis van de aansluitingstreffer staat. Met een slimme steekpass zet hij Mats Seuntjens vrij voor keeper Vaessen. Seuntjens omspeelt de doelman en wordt daarbij onderuit gehaald. Nadat Mats is opgelapt, schiet hij de penalty feilloos in de rechter bovenhoek. Het molesteren van de penaltystip door Kramer mocht dus niet baten.

Vaessen tikt Seuntjens aan

Van den Buijs en Ferati zien hoe Mats de strafschop benut

Fortuna heeft na de treffer nog vijfentwintig minuten de tijd om de gelijkmaker te forceren en laat inmiddels een heel ander gezicht zien dan in de eerste helft. RKC wordt teruggedrongen op de eigen helft en komt vrijwel niet meer aan voetballen toe. Twee harde voorzetten van Tirpan worden door Vaessen weggebokst, maar de gelijkmaker lijkt nu zowaar in de lucht te hangen. Je vraagt je af waarom er niet met dit spel aan een wedstrijd begonnen kan worden.

Aanval na aanval wordt nu opgezet, waarbij het spel overigens nog zeker niet altijd even hoogstaand is te noemen. Maar de intenties, inzet en concentratie verschillen dag en nacht met die van de eerste helft. Een kwartier voor tijd krijgt Cox de bal na een hoekschop op een meter of twintig van de goal voor zijn voeten. Bij een Cox in goede doen is dat een kansrijke situatie, maar de bal stuitert net voordat de Engelsman wilt schieten waardoor hij deze niet goed raakt en meters naast het doel ziet stuiteren.

Er staan inmiddels nog tien minuten te spelen op de klok dus de tijd begint behoorlijk te dringen. Bijna herhaalt Seuntjens zijn truc van het Gelredome door een hoekschop in één keer in het doel te draaien. Vaessen stompt de bal echter met moeite uit de doelmond weg.

Vaessen tikt de bal ternauwernood weg

Ultee brengt nu ook Ryan Johansson voor Janssen. Johansson is binnen twee minuten bij een kansrijke aanval betrokken. Na een goede kaats met een medespeler is zijn voorzet met links helaas niet scherp genoeg waarna Vaessen de bal op kan pikken. Twee minuten voor tijd komt ook Tijjani Noslin in het veld, hij vervangt Tirpan.

Ook Johansson kon het tij niet meer keren

Nu de klok snel richting de 90e minuut tikt, lijkt Fortuna’s hoop op de gelijkmaker langzaam weg te ebben. Ook achterin wordt het weer wat slordiger. Een pass van Pinto gaat onder de voet van Johansson door. Een kwestie van concentratie, ontbrekend wedstrijdritme en misschien ook wel kwaliteit. Hoe dan ook, Pinto moet door middel van een handsbal aan de noodrem trekken om de tegenaanval in de kiem te smoren. Van den Buijs legt aan voor de vrije trap en ziet zijn poging in de muur door de hand van Rienstra getoucheerd worden. Dat levert Rienstra geel en RKC een nieuwe vrije trap op, nu op de rand van de zestien. Van den Buijs plaatst de bal hard in de verre hoek, maar Verrips pakt de inzet goed.

Fortuna doet in de resterende twee minuten nog twee pogingen om de gelijkmaker te forceren. Eerst probeert Noslin het met een schot met links. Dat is echter te zacht om Vaessen te verrassen. Daarna probeert Flemming het nog van ver, maar ook nu treedt Vaessen reddend op. Na exact drie minuten blessuretijd fluit Gözübüyük voor het einde van de wedstrijd en staat Fortuna wederom met lege handen.

En zo blijft de gehoopte aansluiting met RKC en de onderkant van de middenmoot uit. Na een dramatisch slechte eerste helft laat Fortuna in het tweede bedrijf zien dat het wel degelijk kan voetballen. Maar waarom kan dat niet eens een keer een hele wedstrijd? Na het inbrengen van Ferati kon het spel meer richting de andere kant van het veld worden verlegd. De in eerste instantie door Ultee gekozen strategie heeft vanavond dus niet gewerkt en dat mag de trainer zich wat mij betreft aanrekenen. Dat geeft de spelers echter geen vrijbrief om fouten te maken zoals dat in de eerste helft veelvuldig gebeurde.

Met nog maar veertien wedstrijden te gaan is het inmiddels echt alle hens aan dek om (rechtstreekse) degradatie te voorkomen. Verschuilen achter excuses is geen optie meer. Voor spelers niet, voor de staf niet en zeker ook voor de clubleiding niet. Het enige dat telt zijn resultaten en punten. Laten we hopen dat er in de komende acht dagen nog enkele gerichte versterkingen bij komen en dan moet het over twee weken tegen Heerenveen (hopelijk met publiek in het stadion) maar gaan gebeuren. Tot dan!