Ook in Helmond komt er geen einde aan de zegeloze serie van Fortuna in uitwedstrijden. Voor de zesde keer staan we na negentig minuten op vreemde bodem met lege handen. De 1-0 nederlaag van vanavond betekent tevens de vijfde competitienederlaag op rij. Gaven we in de derby de tegendoelpunten nog zelf te makkelijk weg, vanavond bepaalt een zondagsschot van de tegenstander ons lot. De gifbeker voor Van Dael en zijn mannen is blijkbaar nog steeds niet helemaal leeg.  


25 november 2016

Helmond Sport verlengt nederlagenreeks Fortuna

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 75. Verkoelen 1-0.
Opstelling: Ter Wielen, Ospitalieri (86. Torunarigha), Hadzhiev, De Regt, Briels, Mares, Askovski, Kurt (88. Purzycki), Smeets, Dianessy, Van Hout (79. Khalouta).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Van der Eijk
Geel (Fortuna): Hadzhiev

Telkens als je denkt dat het niet gekker kan met de doorgeslagen regelgeving in ons land, word je toch weer verrast door het tegendeel. Deze keer valt de eer ten deel aan de lokale autoriteiten in Helmond. Aan de bus- en autocombi waren we al gewend, aan het ‘drie-kaarten-principe’ nog niet. Dit betekent voor de fans die met de auto naar Helmond willen reizen, dat ze eerst een kaart moeten kopen in de voorverkoop, deze vervolgens in Buchten moeten omwisselen voor een tweede kaart om ten slotte in Nederweert nóg eens te moeten omwisselen voor het echte toegangsbewijs. Waanzin ten top natuurlijk. Mede door deze regeling zullen er vanavond slechts 136 Fortunezen in het uitvak aanwezig zijn.

Aangezien we de beroerdste niet zijn, denken we graag mee met de verantwoordelijken in Helmond. Wellicht zijn de volgende opties interessant om in overweging te nemen:
1. Supporters rijden naar Helmond, kopen daar een omwisselbiljet, rijden vervolgens terug naar Sittard, wisselen daar om voor het entreebewijs en rijden vervolgens weer naar Helmond om te wedstrijd te bekijken.
2. Supporters kopen in Sittard een omwisselbiljet, rijden naar het gemeentehuis van Helmond, laten zich daar verplicht voor één dag registreren als inwoner van de stad, wisselen hun kaart om voor het toegangsbewijs en kunnen vervolgens de wedstrijd bezoeken.
3. Supporters kopen in Sittard een omwisselbiljet, melden zich twee dagen voor de wedstrijd bij de penitentiaire inrichting in Vught, worden daar twee nachten preventief vastgehouden en mogen daarna de wedstrijd bezoeken.
En zo zijn er vast nog veel meer klantvriendelijke mogelijkheden waar men in Helmond nog niet aan gedacht heeft. Heb je zo’n idee? Neem dan even contact op met de gemeente Helmond of de politie Zuid-Oost Brabant.


We’ve made it! Fort Helmond is bereikt!

Terug naar de orde van de dag. Om 18 uur stappen zestig getrouwen in de bus van de firma Hanneman. Eenmaal ingestapt mogen we een aantal oude bekenden begroeten. Naast de comeback van Wil en Annette (welkom terug!) maakt ook het illustere duo uit Meerssen-Schimmert zijn rentree (ook voor jullie welkom terug!). Om dat te vieren heeft een jongeman uit Kasen zelfs besloten zijn debuut bij een voetbalwedstrijd te maken. Het drietal zorgt voor enkele vermakelijke verhalen, waardoor de heenreis vlotjes verloopt.

Wat de heenreis tevens een stukje aangenamer maakt, is de mini-bierproeverij die enkele Untappd-adepten last minute georganiseerd hebben. Ter plekke sluit ook Nordy bij de proeverij aan, zodat ook de restjes uit de flesjes een goede bestemming vinden 🙂 Voordat we in Helmond aankomen, hebben we geproefd van Crabbie’s ginger beer, Tungri Blond, Witte Pauw, Spencer India Pale Ale, Hobgoblin Gold en Brune Brulee. Op de terugweg komt daar later nog een echte Pmprnl bij. We mogen dan ook spreken van een geslaagd mini-evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is.


Een deel van de vandaag geteste bieren

Zelden was een nederlaag tegen MVV zo onnodig als de afgelopen editie. Een cadeautje van de scheidsrechter en twee cadeautjes van onze verdediging werden met grote dankbaarheid door de Maastrichtenaren uitgepakt. Met name de defensieve fouten baren trainer Ben van Dael kopzorgen. Na de eerste fase voor een vaste defensie te hebben gekozen, stapt Van Dael de laatste weken steeds meer van zijn vaste kern af. Enkele weken geleden verhuisde Kamen Hadzhiev al naar de bank, nu is het de beurt aan Christopher Braun. Braun zorgt aanvallend regelmatig voor dreiging, maar laat verdedigend vrijwel elke wedstrijd steken vallen. Tegen MVV leidde dat vlak na rust de gelijkmaker in. Jordie Briels neemt de rechtsbackpositie over.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen MVV moet ook Aziz Khalouta plaats maken. Djibril Dianessy heet zijn vervanger. De vrijgekomen plek van Braun maakt dat Hadzhiev terugkeert in de basiself. Hij neemt plaats in het centrum van de verdediging, waardoor Luc Mares doorschuift naar het middenveld. De volledige opstelling ziet er nu als volgt uit: Ter Wielen; Ospitalieri, Hadzhiev, De Regt, Briels; Askovski, Smeets, Mares, Kurt, Van Hout; Dianessy.

Als de jonge scheidsrechter Sander van der Eijk om klokslag acht uur fluit voor de aftrap is het akelig leeg op de tribunes van het Lavans Stadion. Volgens de officiële opgave zouden er 2.382 toeschouwers aanwezig moeten zijn, maar ik schat dat dat aantal eerder rond de 1.000 ligt. Jammer voor een club die drie keer op rij heeft gewonnen. Aan de andere kant puilen de tribunes in Sittard de laatste jaren ook allesbehalve uit, dus veel recht van spreken hebben we niet.


Naast de hel was ook het Lavans Stadion behoorlijk empty

De eerste helft kan in enkele zinnen worden samengevat en dan is dat nog erg royaal voor hetgeen we te zien krijgen. Fortuna concentreert zich met name op de defensieve organisatie, Helmond probeert wel enigszins aan te vallen maar bakt daar vanavond vrij weinig van. De enige momenten van opwinding doen zich voor door enkele korte terugspeelballen van Helmond-verdedigers (die door oud-Fortunees Ferhat Kaya onschadelijk worden gemaakt) en een kopbal van Ron Janzen op de buitenkant van de Sittardse paal. Verder zien we veel heel veel onnauwkeurige passes en daardoor veel balverlies. De rust wordt dan ook met een terechte 0-0 stand bereikt.


Hadzhiev keerde terug in de basis

Het eerste half uur van de tweede helft verandert het spelbeeld niet. Aan Sittardse zijde grossieren met name Marco Ospitalieri en Stefan Askovski in het inleveren van ballen door deze rechtstreeks in de voeten van de tegenstander te schieten. Noemenswaardige kansen zien we aan beide zijden niet. En als er dan al een aardige combinatie wordt opgezet door Jorrit Smeets en Ospitalieri, besluit de laatste met een lage voorzet die wederom in de voeten van de tegenstander belandt. Op veel gevaar van Dianessy hoeven we vanavond helaas ook niet te rekenen. De jonge Fransman maakt wel veel meters, maar weet zelden een bal vast te houden of een tegenstander te passeren.


Djibril kon helaas geen potten breken

Een kwartier voor tijd gebeurt dan het onvermijdelijke. Een Helmondse vrije trap wordt door Ferry de Regt doorgekopt en belandt op de linkerflank bij een tegenspeler. Die ziet zijn teamgenoot Maikel Verkoelen in het centrum helemaal vrij staan. Verkoelen beseft dat alle voetballende pogingen om het Sittardse doel te bereiken weinig effect hebben gehad en besluit het maar eens met een afstandsschot te proberen. En ja hoor, zijn knal van vijfentwintig meter zeilt precies in de lange hoek achter Leon ter Wielen. Een doelpunt waarvan Verkoelen er in zijn carrière waarschijnlijk geen drie zal maken, maar vanavond dus helaas wel.

Fortuna moet in de aanval en laat dat nu de laatste weken juist ons probleem zijn. We zijn de klap van de 1-0 nog niet goed en wel te boven als het al bijna 2-0 staat. Opnieuw slordig balverlies op het middenveld leidt een Helmondse counter in. Hadzhiev mag in de achtervolging en weet met behulp van Ter Wielen nog net een doelpunt te voorkomen, al gaat dat ten koste van een hoekschop. Niet veel later verdubbelt Helmond weer bijna de score. Een vrije trap wordt door De Regt achterwaarts gekopt, waardoor Ter Wielen bijna verrast wordt. Gelukkig weet hij zijn vingertoppen nog net tegen de bal aan te krijgen, wederom ten koste van een hoekschop.

Van Dael ziet in dat er meer aanvallende druk moet komen en brengt in de laatste twaalf minuten Khalouta, Junior Torunarigha en Adrian Purzycki in het veld en stuurt De Regt weer mee naar voren. Tot de gelijkmaker leiden deze wissels helaas niet meer. Een minuut voor tijd had het weer 2-0 kunnen worden door een harde schuiver van Helmond na een counter over rechts. Ter Wielen brengt daar echter redding. In de laatste minuut krijgt Fortuna een laatste kans door middel van een vrije trap op iets meer dan twintig meter van het doel van Kaya. Khalouta schiet de bal een dikke meter langs de kruising waarna, de overigens goed leidende, Van der Eijk even later voor het eindsignaal fluit.


Alle inzet ten spijt, ook deze actie zal geen doelpunt opleveren

Terug in de bus warmen we ons eerst weer even op na de koude uurtjes op de tribune. En als we de vervelende weg langs de Zuid Willemsvaart eindelijk zijn gepasseerd, komt eindstation Sittard gelukkig alweer snel in zicht. Een uitnodiging om na terugkomst voor een afzakkertje nog even een saunaclub in Duitsland te bezoeken, slaan we vriendelijk af. Misschien een andere keer.

De vijfde nederlaag op rij is een feit. Feitelijk gezien waren we alleen in Doetinchem echt kansloos. In de andere vier wedstrijden had er absoluut een gelijkspel of zelfs een overwinning in gezeten. Daarvoor heb je echter wel overtuiging en soms een beetje geluk nodig en juist die twee factoren ontbreken de laatste tijd. Over de inzet en ijver hebben we weinig te klagen, maar we geven doelpunten te makkelijk weg, creëren zelf weinig kansen, scoren mede daardoor zelf heel moeilijk en dan krijg je op sommige momenten natuurlijk ook nog te maken met simpele pech. Een beetje geluk heb je af en toe nodig en kan wellicht de ommekeer betekenen in deze slechte serie. Laten we hopen dat de voetbalgoden ons maandag tegen FC Eindhoven weer eens iets beter gezind zijn.

Come on you Sittard!